Reklama

Reklama

Slavný americký western o šerifovi, který osaměle hájí zákon. Do malého městečka přichází lovec Morgan Hickman, který přiváží těla dvou dopadených mrtvých lupičů a žádá za ně odměnu 500 dolarů. Větší část města je jeho požadavkem pohoršena. Při čekání na odměnu se Morgan Hickman spřátelí s mladičkým šerifem Benem Owensem. Postupně jej učí důležitým znalostem pro jeho nebezpečnou profesi. Díky tomu se Owens postaví muži, který delší čas násilím ovládá město… Působivý western natočil klasik americké kinematografie, režisér Anthony Mann, jenž má na svém uměleckém kontě další výrazné tituly stejného žánru (Winchester ’73, Muž ze Západu, Muž z Laramie a Odhalená stopa), historické velkofilmy Cid a Pád říše římské či životopisný snímek Příběh Glenna Millera. Do hlavních rolí v Šerifské hvězdě obsadil dvě herecké hvězdy: lovce Morgana ztvárnil Henry Fonda, šerifa Bena Owense hraje Anthony Perkins. (Česká televize)

(více)

Recenze (59)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Výborný western, v US zlatá klasika, u nás pomerne málo známa vec. Skvelý Henry Fonda ako potulný lovec ľudí robí mentora mladému šerifovi Anthonymu "Psycho" Perkinsovi a obaja to hrajú na posranie dobre. Skvele napísané dialógy, výživné postavy a primeraná porcia prestreliek. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Příjemný, trochu pomalejší western, zato s hvězdným Henry Fondou v roli lovce odměn a bývalého šerifa, který zaučuje nováčka v šerifském úřadu. Poté, co spolu zatknou dva zločince a zavřou je do vězení, jejich protivník uspořádá lynčovací slavnost. A zde už šerif musí dospět a bránit zákon. Slušně vystavěný snímek s oscarovou nominací, i když Anthony Mann už natočil i lepší westerny. Špičkové jsou jeho Stewartovky jako Muž z Laramie, Winchester '73 a Vzdálená země, nebo drama o osídlování Oklahomy Cimarron. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„I´m only temporary.“ - „You're more temporary than you think.“ Šerif bez respektu, zkušeností a vůle zabíjet, když je potřeba a jeho chvilkový mentor, který by výše uvedené mohl rozdávat po hrstech. Nikterak objevně, ale přitom chytře napsaný příběh, výrazná hudba Elmera Bernsteina (některé prvky si poté ukradl do Sedmi statečných), pár nekompromisních scén (doktor McCord přijíždí na svou oslavu), slušivá černobílá a pochopitelně Fonda, který v roli dobrosrdečného lovce odměn dává další štempl na výjimečnost zcela antagonické role Franka v Tenkrát na západě. Henry je pravý kovboj a ne ten faggot s šátečkem kolem krku, co hrál ve filmech s názvy Rio něco a neměl ani příjmení.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Šerifská hvězda je méně známým westernkem, který třímá v otěžích silné trumfy. Henryho Fondu a výborně napsaný scénář a dialogy. Normanu Batesovi to na Divokém západě moc nejde. Světem protřelý kovboj v podání Fondy přichází, aby nezkušeného mladého šerifa naučil vše potřebné k tomu, aby znovu získal otěže v rukou nad malým městečkem a respekt jeho obyvatel. Člověk prostě nemůže být šerifem a zároveň nosit kolty příliš nízko:) V jedné z vedlejších rolí září i mladý Lee Van Cleef. "Jestli jste tu vycítil přílišný chlad, můžete počkat venku.", "Když šerif nezarazí prvního, kterej ho neuposlechne, jeho oddíl se promění v lůzu.", "Vemte si brokovnici. Ta mluví k davu hlasitěji." ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ak si chlap, staraj sa o to, aby si prácu, ktorú máš zverenú aj riadne vykonával, je hádam mottom westernu o šerifovi, ktorý sa učí ako vypiecť so zločinom, s desperátmi v radoch mestečka aj s pokryteckým miestnym zastupiteľstvom, od všetkého závažnejšieho dávajúceho ruky preč. V neposlednom rade sa musí popasovať s vlastnou odvahu a schopnosťou dať najavo svoju vôľu, aj keby bola táto zásadne iná od kolektívnej mienky. V tom mu pomáha lovec zločincov, ktorý sám kedysi nosil šerifskú hviezdu, no tragédia v rodine mu ju nedovoľuje si opäť pripnúť. Klasický päťdesiatkový western s Henrym Fondom a Anthony Perkinsom v hlavných úlohách. Klasika sa prejavuje najmä v snahe zasadiť sa o ten správny politický názor a to totiž o ten, že v Amerike, krajine neobmedzených možností sa v každom mestečku nájde jeden - dvaja správni muži, ktorí svojou charizmou dokážu prinavrátiť vládu práva od vlády lúzy, ktorá by chcela spravodlivosť vziať do vlastných rúk. Stovky podobných filmov divákov presviedčali, že v USA sa to vždy podarí a spravodlivosť vlády zákona vždy zvíťazí. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Perkins s Fondou maj skvělou chemii - sledovat jejich hašteření se a herecký matadorství je radost každou minutu. Dialogy jim napsal někdo, kdo už v padesátkách pochopil, že přehrávání nesmí dostat prostor a že je fajn se střízlivě držet ideálů (protože Divoký západ, že jo), aniž by se napřed vymáchaly v přehnaně patetických blábolech. Svou práci odvedl i kameraman a frajeři od dekorací, slušně vypadají kupodivu i akčnější scény (kterých je naštěstí pomálu). Asi tuhle Hvězdu zařadim do zásobníku filmů, který občas pouštim jako kulisu - strašně dobře se na ni kouká a ještě líp se poslouchá. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Šerifská hvězda je podle mého názoru výborný western. Malé městečko, kde se všichni znají, má mladého a nezkušeného šerifa, jenž svoji pozici zastává jen proto, že mu byla přidělena po smrti starého šerifa a i přes své snahy dělat tuto práci dobře, se mu to nedaří, neboť nemá dostatek zkušeností. A ideály nestačí. Když do města přijede lovec odměn Henry Fonda, klid města je narušen. Western s dobrým prostředím, hudbou Elmera Bernsteina, zajímavým dějem, dobře napsanými postavami a skvělými herci. Zejména Henry Fonda opět potvrdil, jak znamenitý byl herec. I díky příjemné atmosféře a záživně odvyprávěnému příběhu dávám 5*. ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Šerifská hvězda je pro mě neobyčejná zejména sympatickou postavou lovce odměn (Hickman). Po dlouhé době osobnost s minulostí, která to má ale v hlavě srovnané. V jednání úsporný, realisticky smýšlející a cynický, ale čestný. Takový předobraz Raylana Givense z Justified. Oba ví, že padouchy je lepší přivážet mrtvé :-) ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Výborný klasický western s chytľavou zvučkou, dobrými prestrelkami (najmä tá v kopcoch) a so skvelým duom Fonda/Perkins ako bounty hunter a šerif. Posledná desaťminútovka je už trochu navyše, ale rozumiem, prečo bola potrebná. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Tak má vypadat western svého žánru a své doby. Už jenom koukat se na Henryho Fondu je požitek. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Doteraz pre mňa absolútne neznámy Mannov western, ktorý ale patrí k jeho najlepším. Keď máte k dispozícii Henryho Fondu, tak ani nepotrebujete Jamesa Stewarta. Vyjde to na rovnako, proste je to opäť klasický výborný western s obhajovaním tých správnych humánnych hodnôt. Mann tu išiel aj proti zabehaným klišé tých zlých indiánov a možno reagoval aj na súdobú politickú situáciu, kedy obhajoval právo na spravodlivý súd a tým pádom aj na dodržiavanie zákona. Lebo kde by sme bez neho boli a Mccarthyizmus ničil životy rad radom. Ale možno mu išlo iba o dodržiavanie westernových scenáristických formuliek. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Šerifská hvězda- symbol, který pohodlní občané ctí, ale na hrudi jiných mužů, za nimiž se rádi ve svém zbabělém alibismu ukrývají, svým způsobem mi to připomínalo Zinnemannovu klasiku "V pravé poledne". Od chvíle, kdy lovec odměn Henry Fonda vjel se dvěma mrtvými darebáky do města, jsem věděla, co se ve filmu odehraje i jak příběh nakonec skončí. Bylo to předvídatelné, ale natočené způsobem, který mi nedovolil dýchat a udržel si mou soustředěnou pozornost. Viděla jsem dost westernů na to, abych okamžitě věděla, že tento film je výjimečný. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Šerifskú hviezdu považujem za mierne nadpriemerný western, ktorý mi neostane dlho v pamäti. Vlastne je to film, ktorý by bez Henryho Fondu zapadol v prachu nezáujmu. Dosť ma znechutila trápno-smiešna postava šerifa, s ktorou sa boril Anthony Perkins. Ako film na jedno pozretie počas nedeľného podvečera celkom vyhovuje. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Henry se furt motá kolem mladičkého šerifa, ale hvězdu do ruky nevezme. Průměrný western odehrávající se převážně v jednom městečku a jeho okolí. Pranýřujou tu míšence. Dabing České televize 1994, Plachý a Vladimír Dlouhý. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Za pár dní, je to už tretí snímok, od vynikajúceho amerického režiséra Anthonyho Manna, ktorý som videl, pričom sa často špecializoval na westerny, a tak dvorného kolegu pred kamerou, Stewarta, vystriedajú Fonda s Perkinsom, a ani oni neostávajú nikomu nič dlžní, pretože už samotný scenár, zaváňa veľkou zvedavosťou, zo samotného pohľadu diváka, na ktorého čaká niekoľko prekvapení... Napríklad, hneď ako vidím LOVCA ODMIEN, s tvárou Henryho Fondu, konkrétne charakter Morgan Hickman, čo doniesol so sebou, už mŕtveho vagabunda, aby si následne vyzdvihol tučnú odmenu. Pokiaľ dôjde ku transakcii, musí si ešte nejakú chvíľu počkať, a zatiaľ spoznáva obyvateľov malého mestečka, v ktorom majú momentálne - ustráchaného strážcu zákona, šerifa Owensa. Aj keď spočiatku nechce, bude zaúčať tohto bojazlivého šerifa, pretože dôvod spočíva aj v tom, že mu jeden indiánsky chlapec pomôže nájsť nocľah, a to presne u nich doma, u svojej bielej mamy. A klasicky sa do Nony zahľadí... Fakt si nepamätám, kedy naposledy som videl, ako lovec odmien učí potencionálneho kandidáta, ako byť poriadnym šerifom, a tieto posledné dve slová si dajte do úvodzoviek, lebo sa používajú odlišné metódy, ako sa k tomu dopracovať, a nakoniec, sa aj tak dotyčný k tomu odhodlá sám. - Istý, extrémne namyslený, sebavedomý a arogantný BOGARDUS, si čoskoro koleduje o poriadny výprask, alebo malému Kipovi, Morg daruje koňa, či tu mám aj doktora McCorda, ktorému sa blížia okrúhle narodeniny. Týmto chcem len povedať, že tu mám k dispozícii minimálne kvarteto všestranných postáv, ktoré ma zamestnávali, aby som sa nemal časť nudiť, či zívať, tak to ozaj nehrozí... Spoznal som odborníka na žáner, ktorý mu vtisol fenomenálny rukopis, a tak mi nezostáva nič iné, ako si pozrieť ďalšie kultové westerny, ktoré by mal ešte mať... ? Veľmi dobrý film ! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Cynický komentář k osudu šerifů - vyzdvihovaných ve chvílích, kdy jsou potřeba, odvrhnutých v momentě, kdy něco potřebují oni sami. Zajímavý a nepříliš ohraný příběh o vyučování nováčka. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Klasický western, který ostříleného diváka především spaghetti westernů překvapí svo nenásilností - většina konfliktů se řeší beze zbraní a nikdy přímo není vidět mrtvola. V hlavní roli Henry Fonda, v menší roli padoucha Lee Van Cleef. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Skvělej western, kterej možná není ničim výjimečnej, ale taky nemá žádnou chybu. Mann to prostě uměl, Fonda taky a Perkins je docela zajímavej, když si ho srovnáme s jeho nejznámější PSYCHOtickou rolí :-). ()

Reklama

Reklama