Reklama

Reklama

Slavný americký western o šerifovi, který osaměle hájí zákon. Do malého městečka přichází lovec Morgan Hickman, který přiváží těla dvou dopadených mrtvých lupičů a žádá za ně odměnu 500 dolarů. Větší část města je jeho požadavkem pohoršena. Při čekání na odměnu se Morgan Hickman spřátelí s mladičkým šerifem Benem Owensem. Postupně jej učí důležitým znalostem pro jeho nebezpečnou profesi. Díky tomu se Owens postaví muži, který delší čas násilím ovládá město… Působivý western natočil klasik americké kinematografie, režisér Anthony Mann, jenž má na svém uměleckém kontě další výrazné tituly stejného žánru (Winchester ’73, Muž ze Západu, Muž z Laramie a Odhalená stopa), historické velkofilmy Cid a Pád říše římské či životopisný snímek Příběh Glenna Millera. Do hlavních rolí v Šerifské hvězdě obsadil dvě herecké hvězdy: lovce Morgana ztvárnil Henry Fonda, šerifa Bena Owense hraje Anthony Perkins. (Česká televize)

(více)

Recenze (59)

Dont 

všechny recenze uživatele

Věčná škoda, že si tolik westernových rolí pro sebe uzmul John Wayne, protože Henry Fonda byl jako pistolník naprosto skvělý. Jinak je film trochu předvídatelný a drží se klasického schématu, ovšem natočený je velmi dobře. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Fonda hlavně ze začátku dobře hláškuje a "nejdočasnějšímu" šerifovi Perkinsovi snad ani nejde nefandit :-). Jasně, je to dost schématický a čitelný, ale líbilo se mi, jak je zdůrazněna odvaha stát na straně práva proti davu. Kolik takových šerifů asi dneska je... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Anthony Mann /legendarny Spartacus s K. Douglasom/ natocil celkom dobry western z 50. rokov. Ide tu iba o chytanie zlocincov, ale kulisy su na urovni a hlavne Fonda to sam v pohode utiahne, Perkins bol len do poctu. Rezia Manna je zrucna a skusena. 80 % ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Western, který se staví čelem ke zločincům i k ne zrovna přátelsky naladěným spoluobčanům - a nevyhýbá se ani poněkud kontroverzním tématům či láskyplným citům k opačnému pohlaví. Tak nějak samozřejmě předpokládá, že správný muž se nakonec dokáže se ctí vypořádat se vším, co mu osud a scénář snaživě postaví do cesty. Vyznačuje se snad až naivní upřímností a přímočarostí - a především ne zcela podloženou vírou v sebe a světskou spravedlnost. To ovšem není na škodu, neboť trocha optimismu ve vztahu k lidskému pokolení nemůže nikterak výrazně uškodit. Slabší 4* ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Klasický skvělý western tématicky připomínající slavný snímek V pravé poledne, tentokrát s excelentním Henry Fondou v hlavní roli. Na jeho mladém příteli Perkinsovi bylo sice vidět, že je nejen šerifský, ale i herecký začátečník, ale nějak mi to nevadilo. Zajímavý příběh, komorní atmosféra, příjemná hudba, humorné hlášky, málo násilí. Moc se mi to líbilo, zvláště proto, že se nám na ranči včera narodilo nové hříbátko poníka. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Klasický western, s výborným Henry Fondou. Plynule odvyprávěný. S dobrou hudbou. Potěšujicí každého milovníka tohoto žánru. Lehce postrádající napětí a emoce, které by více vtáhly do děje. Velice příjemná kovbojská podívaná. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Zajímavý western nejenom o předávání šerifských zkušeností, mezilidských vztazích v malém městečku, vůdcích i smečkách. Henry Fonda samozřejmě vyniká, on to snad ani jinak neumí :-) Zajímavý je i mladý Anthony Perkins v netradiční westernové roli. No a ti "vůdci" podporovaní zmanipulovanou tlupou jsou bez té tlupy opravdu poloviční ... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Vysoká škola šerifská, to je presne to, čo predvádza mladému šerifovi Henry Fonda. Vo výbornom westerne starej školy, kde je všetko na svojom mieste, scenár, réžia, herci a tiež presne jeden a pol hodinové trvanie. Pri vjazde koča s doktorom do mesta som mal zimomriavky, aj keď už bolo jasné, čo musí nasledovať. –––– Radši si tu hvězdu sundejte, abyste zůstal živej. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Příjemný western s Henry Fondou v roli nechtěného mentora. Dnes už přijde film předvídatelný, ale v době vzniku to byla určitě paráda. ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Další výborná Mannovka. Skvělé charaktery, skutečně vykreslené, ne jen naznačené, taktéž skvělá ústřední dvojice a hudba co vám bude odněkud povědomá :*-) Svižné, dobré dialogy, v podstatě to nemá snad žádné žánrové klišé. ()

Danoboss 

všechny recenze uživatele

Nejako nechápem, prečo sú všetci tak bytostne posadnutí filmom "Tenkrát na západe". Henry Fonda hral vo veľa iných a podľa mňa lepších kovbojkách. Za všetky by som spomenul Šerifská Hvězda, ktorá je pre mňa najlepším westernom aký som kedy videl. Výborná kamera, ako vždy skvelý Henry Fonda, sympatický Anthony Perkins, správne nesympatický záporák Bogardus, zbytočne nenaťahovaný dej a prestrelky ktoré nenudia. Jediná škoda, že v nefarebnom snímku nevyniknú Henryho modré oči... ()

OughJay 

všechny recenze uživatele

Poctivej zápaďáckej western, kde je na prvním místě čest, na druhym dobrosrdečnost a na třetim Henry Fonda s Anthonym Perkinsem. Především druhý jmenovaný zahrál přeměnu ze šerifa zelenáče na sebevědomím sršícího strážce zákona natolik přesvědčivě, že si touto rolí pravděpodobně otevřel dveře do Hitchcockova Psycha. Naproti tomu Henry Fonda na sebe jako ošlehaný pardál vzal tíhu takřka zbytku filmu a byl průvodcem jak pro mladého šerifa, tak pro diváka. Ve vedlejší roli pak potěšil Lee Van Cleef, jehož chvíle měla přijít o pár let později a s o pár dolary navíc... :) Sheriff Ben Owens: "I'm only temporary." Morg Hickman: "You're more temporary than you think." ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Těžká klasika a je fakt, že Henry Fonda je docela jiné kafe než jeho současník (při vší úctě k němu) Wayne... ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Do městečka přijíždí stárnoucí lovec odměn Morgan (Fonda), který se setkává s nepřátelstvím, ale s mladým "greenhornem" šerifem, kterého tak trochu proti své vůli učí, jak si získat respekt a být dobrým šerifem. Spřátelí se s vdovou a malým klukem, honí se tu dvojice vrahů a je tu potížista, který by rád lynčoval. Šerifská hvězda je výborný černobílý western, kterému nechybí nic. Skvělé hlavní postavy jsou podpořené výbornými hereckými výkony - Fonda je samozřejmý, ale mladý Perkins v ničem nepřipomíná toho magora z Psycha, naopak je to ukázkový zápaďácký zelenáč s dobrou povahou a ideály, který lovec odměn dávno ztratil. Nechybí i slušné vedlejší postavy, fajn dialogy, je tu trocha akce i napětí a vše končí klasicky soubojem jeden na jednoho. Žádná nadčasová klasika, ale slušný western na 4*. ()

Reklama

Reklama