Reklama

Reklama

Slavný americký western o šerifovi, který osaměle hájí zákon. Do malého městečka přichází lovec Morgan Hickman, který přiváží těla dvou dopadených mrtvých lupičů a žádá za ně odměnu 500 dolarů. Větší část města je jeho požadavkem pohoršena. Při čekání na odměnu se Morgan Hickman spřátelí s mladičkým šerifem Benem Owensem. Postupně jej učí důležitým znalostem pro jeho nebezpečnou profesi. Díky tomu se Owens postaví muži, který delší čas násilím ovládá město… Působivý western natočil klasik americké kinematografie, režisér Anthony Mann, jenž má na svém uměleckém kontě další výrazné tituly stejného žánru (Winchester ’73, Muž ze Západu, Muž z Laramie a Odhalená stopa), historické velkofilmy Cid a Pád říše římské či životopisný snímek Příběh Glenna Millera. Do hlavních rolí v Šerifské hvězdě obsadil dvě herecké hvězdy: lovce Morgana ztvárnil Henry Fonda, šerifa Bena Owense hraje Anthony Perkins. (Česká televize)

(více)

Recenze (59)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„I´m only temporary.“ - „You're more temporary than you think.“ Šerif bez respektu, zkušeností a vůle zabíjet, když je potřeba a jeho chvilkový mentor, který by výše uvedené mohl rozdávat po hrstech. Nikterak objevně, ale přitom chytře napsaný příběh, výrazná hudba Elmera Bernsteina (některé prvky si poté ukradl do Sedmi statečných), pár nekompromisních scén (doktor McCord přijíždí na svou oslavu), slušivá černobílá a pochopitelně Fonda, který v roli dobrosrdečného lovce odměn dává další štempl na výjimečnost zcela antagonické role Franka v Tenkrát na západě. Henry je pravý kovboj a ne ten faggot s šátečkem kolem krku, co hrál ve filmech s názvy Rio něco a neměl ani příjmení.. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Po dějové stránce poměrně jednoduchý rodokapsový příběh rozvíjející svou myšlenku ohledně charakteru dvou hlavních postav, než aby vytvářelo patřičnou dramatičnost děje. Zápletka typická pro western je daná, ale převážně se děj zaměřuje na řadu životních lekcí o lidech, boji a převážně o tom, jak udržovat právo a pořádek v malém městečku. Henry Fonda a Anthony Perkins. Jeden zkušený avšak odmítavý v rámci pořádku cokoliv dělat a druhý nezkušený s naopak ohromným zápalem pořádek udržet. Donutí tyhle dva následující události ke vzájemné spolupráci?  Ve městečku je problém s chlapíkem násilnické povahy snažící se stát šerifem a do toho se objeví dva zločinci, kteří zavraždí místního lékaře. Události tak vezmou za své, ale k nějaké monstrózní přestřelce bohužel nedojde. Spíše konverzační etuda takřka až televizního charakteru, i když se sem tam samozřejmě také vystřelí. Příběh sleduje především vývoj bývalého šerifa toho času lovce odměn, kterak školí šerifa mladého a zbytek je už jen v rámci dějového vývoje jen jako doplněk. Z tohoto hlediska může dojít k určitému zklamání, ale na druhou stranu přeci jen jak se to vezme. Poselství příběhu je výstižnou součástí přesvědčení o víře v jednoho. Mladý šerif se snaží svou odvážnou naivitou takřka o cokoliv a je překvapen, když je po něm vystřeleno, a to i přesto, že ho zkušený bývalý šerif neustále upozorňuje na fakt, že kdykoliv může být zabit jako šerif hlavně kvůli tomu, jak vidí svět a svému přístupu. Mezi oběma to funguje, čímž oba společně táhnou celý film ve své zajímavosti. Díru do filmové paměti diváka snímek sice neudělá, ale zase není tak špatný, aby musel být přehlížen. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Za pár dní, je to už tretí snímok, od vynikajúceho amerického režiséra Anthonyho Manna, ktorý som videl, pričom sa často špecializoval na westerny, a tak dvorného kolegu pred kamerou, Stewarta, vystriedajú Fonda s Perkinsom, a ani oni neostávajú nikomu nič dlžní, pretože už samotný scenár, zaváňa veľkou zvedavosťou, zo samotného pohľadu diváka, na ktorého čaká niekoľko prekvapení... Napríklad, hneď ako vidím LOVCA ODMIEN, s tvárou Henryho Fondu, konkrétne charakter Morgan Hickman, čo doniesol so sebou, už mŕtveho vagabunda, aby si následne vyzdvihol tučnú odmenu. Pokiaľ dôjde ku transakcii, musí si ešte nejakú chvíľu počkať, a zatiaľ spoznáva obyvateľov malého mestečka, v ktorom majú momentálne - ustráchaného strážcu zákona, šerifa Owensa. Aj keď spočiatku nechce, bude zaúčať tohto bojazlivého šerifa, pretože dôvod spočíva aj v tom, že mu jeden indiánsky chlapec pomôže nájsť nocľah, a to presne u nich doma, u svojej bielej mamy. A klasicky sa do Nony zahľadí... Fakt si nepamätám, kedy naposledy som videl, ako lovec odmien učí potencionálneho kandidáta, ako byť poriadnym šerifom, a tieto posledné dve slová si dajte do úvodzoviek, lebo sa používajú odlišné metódy, ako sa k tomu dopracovať, a nakoniec, sa aj tak dotyčný k tomu odhodlá sám. - Istý, extrémne namyslený, sebavedomý a arogantný BOGARDUS, si čoskoro koleduje o poriadny výprask, alebo malému Kipovi, Morg daruje koňa, či tu mám aj doktora McCorda, ktorému sa blížia okrúhle narodeniny. Týmto chcem len povedať, že tu mám k dispozícii minimálne kvarteto všestranných postáv, ktoré ma zamestnávali, aby som sa nemal časť nudiť, či zívať, tak to ozaj nehrozí... Spoznal som odborníka na žáner, ktorý mu vtisol fenomenálny rukopis, a tak mi nezostáva nič iné, ako si pozrieť ďalšie kultové westerny, ktoré by mal ešte mať... ? Veľmi dobrý film ! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Šerifská hvězda je podle mého názoru výborný western. Malé městečko, kde se všichni znají, má mladého a nezkušeného šerifa, jenž svoji pozici zastává jen proto, že mu byla přidělena po smrti starého šerifa a i přes své snahy dělat tuto práci dobře, se mu to nedaří, neboť nemá dostatek zkušeností. A ideály nestačí. Když do města přijede lovec odměn Henry Fonda, klid města je narušen. Western s dobrým prostředím, hudbou Elmera Bernsteina, zajímavým dějem, dobře napsanými postavami a skvělými herci. Zejména Henry Fonda opět potvrdil, jak znamenitý byl herec. I díky příjemné atmosféře a záživně odvyprávěnému příběhu dávám 5*. ()

reich 

všechny recenze uživatele

Jestliže hledáte klasický western, který není dlouhý, má poutavý a vcelku originální zápletku, tak jste ho právě našli. Šerifská hvězda je filmovou lahůdkou, kterou divák shlédne najednou. Ve filmu si každou scénku naprosto podmaňuje excelentní Henry Fonda v roli lovce lidí Morgana a zdatně mu sekunduje Anthony Perkins jako šerif Owens. Jestli diváka upoutá právě hraní dvou hlavních hrdinů, tak do toho na scénu ještě vstupuje krásná a šarmantní Betsy Palmerová (Nona Mayfieldová). Ve vedlejší rolích se pak představí Lee Van Cleef coby darebák Ed McGaffey nebo John McIntire v roli doktora McCorda . Celý film pak znamenitě natočil, doslova člověk na svém místě, vynikající režisér Anthony Mann, který zúročil své zkušenosti z minulých projektů. Jednoduše, tenhle film se nedá hodnotit jinak než pěti hvězdami. 85% ()

Galerie (27)

Zajímavosti (3)

  • Plakát k tomuto filmu je prominentně uveden během úvodních titulků první série televizního sitcomu Happy Days (od r. 1974).
    (Zetwenka)

Reklama

Reklama