Reklama

Reklama

Slavný americký western o šerifovi, který osaměle hájí zákon. Do malého městečka přichází lovec Morgan Hickman, který přiváží těla dvou dopadených mrtvých lupičů a žádá za ně odměnu 500 dolarů. Větší část města je jeho požadavkem pohoršena. Při čekání na odměnu se Morgan Hickman spřátelí s mladičkým šerifem Benem Owensem. Postupně jej učí důležitým znalostem pro jeho nebezpečnou profesi. Díky tomu se Owens postaví muži, který delší čas násilím ovládá město… Působivý western natočil klasik americké kinematografie, režisér Anthony Mann, jenž má na svém uměleckém kontě další výrazné tituly stejného žánru (Winchester ’73, Muž ze Západu, Muž z Laramie a Odhalená stopa), historické velkofilmy Cid a Pád říše římské či životopisný snímek Příběh Glenna Millera. Do hlavních rolí v Šerifské hvězdě obsadil dvě herecké hvězdy: lovce Morgana ztvárnil Henry Fonda, šerifa Bena Owense hraje Anthony Perkins. (Česká televize)

(více)

Recenze (60)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Vysoká škola šerifská, to je presne to, čo predvádza mladému šerifovi Henry Fonda. Vo výbornom westerne starej školy, kde je všetko na svojom mieste, scenár, réžia, herci a tiež presne jeden a pol hodinové trvanie. Pri vjazde koča s doktorom do mesta som mal zimomriavky, aj keď už bolo jasné, čo musí nasledovať. –––– Radši si tu hvězdu sundejte, abyste zůstal živej. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Zajímavý western nejenom o předávání šerifských zkušeností, mezilidských vztazích v malém městečku, vůdcích i smečkách. Henry Fonda samozřejmě vyniká, on to snad ani jinak neumí :-) Zajímavý je i mladý Anthony Perkins v netradiční westernové roli. No a ti "vůdci" podporovaní zmanipulovanou tlupou jsou bez té tlupy opravdu poloviční ... ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Western, který se staví čelem ke zločincům i k ne zrovna přátelsky naladěným spoluobčanům - a nevyhýbá se ani poněkud kontroverzním tématům či láskyplným citům k opačnému pohlaví. Tak nějak samozřejmě předpokládá, že správný muž se nakonec dokáže se ctí vypořádat se vším, co mu osud a scénář snaživě postaví do cesty. Vyznačuje se snad až naivní upřímností a přímočarostí - a především ne zcela podloženou vírou v sebe a světskou spravedlnost. To ovšem není na škodu, neboť trocha optimismu ve vztahu k lidskému pokolení nemůže nikterak výrazně uškodit. Slabší 4* ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Šerifská hvězda je pro mě neobyčejná zejména sympatickou postavou lovce odměn (Hickman). Po dlouhé době osobnost s minulostí, která to má ale v hlavě srovnané. V jednání úsporný, realisticky smýšlející a cynický, ale čestný. Takový předobraz Raylana Givense z Justified. Oba ví, že padouchy je lepší přivážet mrtvé :-) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Doteraz pre mňa absolútne neznámy Mannov western, ktorý ale patrí k jeho najlepším. Keď máte k dispozícii Henryho Fondu, tak ani nepotrebujete Jamesa Stewarta. Vyjde to na rovnako, proste je to opäť klasický výborný western s obhajovaním tých správnych humánnych hodnôt. Mann tu išiel aj proti zabehaným klišé tých zlých indiánov a možno reagoval aj na súdobú politickú situáciu, kedy obhajoval právo na spravodlivý súd a tým pádom aj na dodržiavanie zákona. Lebo kde by sme bez neho boli a Mccarthyizmus ničil životy rad radom. Ale možno mu išlo iba o dodržiavanie westernových scenáristických formuliek. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (3)

  • Plakát k tomuto filmu je prominentně uveden během úvodních titulků první série televizního sitcomu Happy Days (od r. 1974).
    (Zetwenka)

Reklama

Reklama