Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární James Stewart září v jedné ze svých nejlepších rolí v tomto nadčasovém westernu, jež udal tón pro všechny, co přišly po něm. Pohraniční hlídač Lin McAdam (Stewart) se snaží vystopovat vraha svého otce a otcovu pušku, jedinou svého druhu: Winchester 73, jež postupně putuje v rukou nejrůznějších zabijáků, včetně bláznivého cestáře (Dan Duryea), bezcharakterního prodavače zbraní (John McIntire), mladého indiánského náčelníka (Rock Hudson) a vlastního McAdamova vraždícího bratra (Stephen McNally). V tomto nezapomenutelném příběhu o mužích ve zbrani se objeví také Shelley Winters jako McAdamův pomocník a Tony Curtis v jedné ze svých prvních rolí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (63)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Western, kde je hlavným hrdinom puška? Prečo nie, mlčanlivosť je westernovým hrdinom vlastná. Ale mlčanlivosť iba zdanlivá, stále sa z nej strieľa, prinesie veľa zla medzi postavy, ale ak by to nebola ona, bola by to zase iná puška. Strieda majiteľa, ale film nie je štafetovo epizódny, skôr sa točí v bludnom kruhu vzťahov a pôvodná konfrontácia sa zopakuje aj na konci. Film charakterizuje určitá nervozita, stále sa niečo deje, dej sa nikdy nespomalí, postavy rýchlo umierajú a striedajú ich ďalšie. Tonyho Curtisa si všimne každý, namaľovaného Hudsona nespozná nikto. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Trochu odlišný western dua Mann/Stewart, odlišný v tom smyslu že se zde točí podstatně více lidí. Je tu několik povedených přestřelek, několik minipříběhů majících společnou právě zmiňovanou Winchestrovku. James Stewart nedostává tudíž tolik prostoru, což až tolik nevadí. James není zrovna typický zločinec, to my víme, proto bylo celkem fajn že se ve filmu objevil Dan Duryea, který svým vzezřením a projevem dodal filmu trochu jiný punc, což tedy na škodu nebylo. Závěr je pak opět výborný. Nechybí zde opět trochu toho humoru. Patrně nejlepší westernová spolupráce tohoto dua. 85%. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Westernová klasika s Jamesem Stewartem v hlavní roli. Celé se to točí kolem ukradené Winchestrovky. Patrik se ji celou dobu snaží získat zpět a ona neustále střídá své majitele. Velkou roli tu hrají i indiáni, což se ve westernu často nevidí. Je tu pár slušných přestřelek a dostaneme i pár lekcí z historie. Zub času už se na tom podepsal a výhodou je poměrně krátká stopáž. I dnes je to ale stále svěží. "Indiáni zřídka útočí v noci." ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ten film je pořád svěží. Vyprávěný svižně, moderně, cením si nápad, že hlavní postavou je vlastně ta puška, která je tu v pozici jakéhosi nositele smůly svému majiteli, ale já už jsem díky trendům posledních desetiletí divácky někde jinde. Mám raději moderní přístup k westernům, jaký začal nejprve Peckinpah, ale pak hlavně Costner, nebo Eastwood, kteří demytizují Divoký západ, staví jeho odvěká klišé na hlavu a indiáni v jejich podání nejsou za tupé neandrtálce s copánky. ´Winchester 73´ je svojí moderní filmařinou pořád svěží, ale je také přežitým reliktem z časů Johna Waynea a Johna Forda. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Skvelý western, ktorého hlavnou hrdinkou je puška. Chvalabohu nie je to žiadna poviedková záležitosť o putujúcej puške, ale po nejakom čase sa príbeh zarámcuje do jedného celku. James Stewart je riadny frajírek a chvalabohu nie je to štúdiový western, takže na nádherne nasvietenej čierobielej kamere krásne vyniká pustatina amerického stredozápadu. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • 12.11.1951 vysielala rozhlasová stanica Lux Radio Theater 60-minútovú rozhlasovú adaptáciu filmu. (beso74)
  • Tento film zachránil kariéru Jamesa Stewarta (Lin McAdam) po sérii povojnových prepadákov. (beso74)
  • Zbraň z filmu je veľmi vzácna, vyrobilo sa totiž len 133 kusov modelu Jedna z tisícich (One-of-a-Thousand) Winchester Model 1973. (beso74)

Reklama

Reklama