Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární James Stewart září v jedné ze svých nejlepších rolí v tomto nadčasovém westernu, jež udal tón pro všechny, co přišly po něm. Pohraniční hlídač Lin McAdam (Stewart) se snaží vystopovat vraha svého otce a otcovu pušku, jedinou svého druhu: Winchester 73, jež postupně putuje v rukou nejrůznějších zabijáků, včetně bláznivého cestáře (Dan Duryea), bezcharakterního prodavače zbraní (John McIntire), mladého indiánského náčelníka (Rock Hudson) a vlastního McAdamova vraždícího bratra (Stephen McNally). V tomto nezapomenutelném příběhu o mužích ve zbrani se objeví také Shelley Winters jako McAdamův pomocník a Tony Curtis v jedné ze svých prvních rolí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (63)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tento starší western se mě líbil určitě více než Stopaři nebo V pravé poledne. Děj se neustále žene kupředu a například úvodní i závěrečný souboj dvou mužů zcela jistě patří podle mě k vrcholům té doby. James Stewart možná trošku méně výrazný než bych očekával, ale zato zde má proti sobě zcela jasně daného protivníka, což mě ve Stopařích jaksi chybělo ke spokojenosti. Winchestrovka je mimochodem krásná zbraň. 70% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tá túžba po titulnej winchestrovke pripomína chtivosť po Prsteni moci z jednej slávnej fantasy ságy. Každý potencionálny majiteľ ( teda takmer každý ) po nej baží, no predsa patrí len a iba jednému. Akčný western s dobre natočenými prestrelkami síce nepatrí medzi to najlepšie v žánri, ale zato tá hodina aj pol nebude stratou času. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Netradičný western natočený z pohľadu ústrednej flinty. Sledujeme jej dobrodružstvá jak sa dostáva od jedného drsného maníka k druhému, ale nikomu z nich šťastie neprinesie. Skôr naopak. Z postáv majú väčší priestor dvaja chlapíci, ktorí si od začiatku idú po krku. Posledná tretina mi už pripadala slabšia, ale dovtedy sa dočkáme kopu skvelých epizódiek od súťaži v streľbe po prestrelku s indiánmi. Tempo filmu je svižné a akcia aj po rokoch stále kvalitná. Keby tam išlo viac o postavy ako o flintu, tak by ma to bavilo viac, ale aj tak je to stále dobrý western. 7/10. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Winchester '73 je filmem otisků, které na pažbě stejnojmenné pušky zanechají lidé, a která ona oplátkou zanechá na jejich duších. Winchestrovka propůjčuje svým nositelům prestiž (je zajímavé sledovat, jak se na ni nabalují významy spojené s aurou jedinečnosti) a prchavou moc; chvilkový, nicméně intenzivní pocit jistoty, bezpečí a nadřazenosti, který však vykupuje bolestí a smrtí. Chtějí se jí dotknout děti i dospělí, každý chce být jejím pánem, nehledě na cenu, kterou za toto nejisté vlastnictví požaduje. Pouhá její přítomnost ve scéně se stává hnací silou lidské závisti, kradmých pohledů a (silně iracionálních) temných tužeb. Hlavnímu hrdinovi vstupuje do cesty zrovna ve chvíli, kdy se konečně střetává s mužem, kterého pronásleduje, aby na něm vykonal pomstu. Oba mají něco společného, existuje mezi nimi jisté spojení z minulosti: pouto související se smrtí, kterou způsobila jiná střelná zbraň. Pravá Linova motivace je nám však (rafinovaně) ozřejměna až v rámci vzrušujícího finále, ústícího do tiché přestřelky muže proti muži, kde jsou vítr prohánějící se uschlými křovinami a rozpálená skaliska jedinými důvěryhodnými svědky. Úmyslné zamlčení faktů vytváří onu potřebnou špetku tajemství (abramsovskou „magickou skříňku“), která ze vztahu mezi hrdinou a jeho Nemesis přeskakuje i na titulní winchesterovku. Na plaketě s věnováním nemá vyryté konkrétní jméno – hlavní antagonista ji stačil ukrást dříve, než tak mohlo být učiněno - a přezdívá se jí "Jedna z tisíce", což jí propůjčuje obecný, symbolický charakter. V tomto smyslu je mementem americké posedlosti zbraněmi i důležitosti, jakou zbraně hrály (a stále hrají) v americké historii, kultuře a společnosti. Snad i proto jsou často zmiňovány „krvavé“ historické souvislosti (Little Big Horn, Bull Run...). Jediný způsob jakým může Wyatt Earp zjednat pořádek v Dodge City, je zakázat nošení zbraní uvnitř jeho hranic. Děsivě groteskní záběry z místnosti, ve které jsou zbraně občanů i projíždějících schraňovány, mluví za vše - zbraně určují dynamiku vyprávění. Putovní puška je zásadní nejen v rovině spletité sítě motivací, ale i ve způsobu, jakým se vyprávění posouvá dopředu, jak je strukturováno. Tím jak přechází od jednoho majitele k druhému, vytváří dojem jakési narativní štafety. Zároveň zvyšuje nejistotu, která je s jejím držením spojena. S každou další mrtvolou, kterou za sebou zanechá, je osud současného majitele vrtkavější a "předvídatelnější". Poslední záběr na pažbu pušky podkopává již tak velmi hořký (a mnohými bolestmi lemovaný) happy end á la Pyrrhovo vítězství, neboť tuto nejistotu a sklíčenost připomene ve velkém detailu. Kruh násilí a smrti se tak uzavírá, aby začal nanovo - podobným detailem (v renoirovském stylu) totiž příběh začíná. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Westernová klasika s Jamesem Stewartem v hlavní roli. Celé se to točí kolem ukradené Winchestrovky. Patrik se ji celou dobu snaží získat zpět a ona neustále střídá své majitele. Velkou roli tu hrají i indiáni, což se ve westernu často nevidí. Je tu pár slušných přestřelek a dostaneme i pár lekcí z historie. Zub času už se na tom podepsal a výhodou je poměrně krátká stopáž. I dnes je to ale stále svěží. "Indiáni zřídka útočí v noci." ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • Ve filmu je použito devět základních zbraní:
    1. Winchester Model 1873 ("Jeden kus z tisíce")
    2. Winchester Model 1873
    3. Winchester Model 1892
    4. Springfield 1861
    5. Single Action Army
    6. Springfield 1873 Trapdoor Carbine
    7. Henry 1860
    8. 12 Gauge Double (brokovnice)
    9. Winchester Model 1876 (Terva)
  • Tento film zachránil kariéru Jamesa Stewarta (Lin McAdam) po sérii povojnových prepadákov. (beso74)
  • Producenti nemali ako zaplatiť Jamesovi Stewartovi (Lin McAdam) jeho požadovaný honorár  200 000 amerických dolárov, a tak sa s nim dohodli na niečom v tej dobe nevídanom, sľúbili mu podiel zo zisku. To mu podľa jeho vlastných slov prinieslo okolo 600 000 amerických dolárov. Práve táto udalosť viedla ku koncu štúdiového systému v Hollywoode a dlhodobým hereckým kontraktom. (beso74)

Reklama

Reklama