Reklama

Reklama

Ali

Trailer 2
Drama / Sportovní / Životopisný
USA, 2001, 158 min (Director's Cut: 165 min, Alternativní 150 min)

Režie:

Michael Mann

Hrají:

Will Smith, Jamie Foxx, Jon Voight, Mario Van Peebles, Ron Silver, Jeffrey Wright, Mykelti Williamson, Jada Pinkett Smith, Nona Gaye, Michael Michele (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Legenda světového boxu žije! Will Smith jako Muhammad Ali, nejslavnější boxer všech dob... Americký boxer Muhammad Ali (1942–2016) bývá někdy označován za největšího sportovce minulého století. Ve světě sportu proslul jako osobnost s neochvějným sebevědomím a vírou v sebe sama. První titul mistra světa dokázal vyhrát už ve 22 letech, zároveň však dokázal veřejnost šokovat svými občanskými postoji a konverzí k islámu. Aliho životní příběh a sportovní kariéra neustále vzbuzuje obrovský zájem, proto o něm vzniklo nebývalé množství dokumentárních snímků. Jeho pozoruhodný osud upoutal také amerického režiséra a scenáristu Michaela Manna (Poslední mohykán, Collateral), jenž ve své tvorbě systematicky reflektuje silné dramatické příběhy. Mann patřil k předním proponentům digitálního natáčení, což si poprvé vyzkoušel právě při práci na celovečerním životopisném snímku o Muhammadovi Alim. V hlavní roli se představil Will Smith a za svůj životní herecký výkon byl po zásluze nominován na Oscara a Zlatý glóbus... Děj snímku strhujícím způsobem pokrývá všechny důležité momenty Aliho sportovní kariéry a vrcholí legendárním utkáním o titul s Georgem Foremanem, který proběhl v tehdejším Zairu s podtitulem Rachot v džungli (The Rumble in the Jungle). Na pozadí slavných zápasů se ovšem odvíjela mnohem důležitější bitva, která souvisela s jeho vírou a politickým přesvědčením. Po zisku prvního titulu šokoval svět, když se prakticky ze dne na den nechal přejmenovat. Jméno Cassius Marcellus Clay Jr. prohlásil za otrocké a nejprve si změnil jméno na Cassius X, následně se pod vlivem vůdce Národu islámu rozhodl převzít jméno Muhammad Ali. Později skandálně odmítl vojenskou službu ve válce ve Vietnamu a stal se nejkontroverznějším sportovcem všech dob. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (331)

klerik 

všechny recenze uživatele

Mann má skrátka cit pre atmosféru, pre napätie. Pár scénami dokáže vykresliť človeka a hudobný doprovod dodá emócie. Prekvapivo ide predovšetkým o športový film (žiadne rumádzganie v štýle DRUHEJ ŠANCE) na súbojoch, resp. očakávaní súbojov stojí celý film. Aj napriek toľkým legendárnym ringovým filmom sú súboje natočené originálne... A napriek tomu ide o niečo iné ako o súboje... ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Skvělé zpracování života největší boxera všech dob Cassius Claye alias Muhammada Aliho. Člověka, který byl nejlepší a věděl o tom a nebál se to říct nahlas. Svými neuvěřitelně sebevědomími narážkami dokázal soupeře přinejmenším vyvést z míry. FIlm samotný se mi velmi líbil akorát mě vadí, že na 150 minutový film je zpracována velmi malá část života tohoto bohéma (např. mne velmi chybí zmínka, že onemocněl Parkinsonovo chorobou, že ve 37 letech ukončil kariéru, ale musel se vráti zpět, protože vedl velmi rozhazovačný způsob života atd... ). Výkon Willa Smithe se povedl na jedničku (zasloužená nominace na Cenu akademie) a zdárně mu sekundoval Jamie Foxx. Velice se mi líbila kamera, především scény ze zápasů byly velmi povedené. Rád bych dal pět hvězdiček, ale musím dát jen čtyři. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle me trochu zklamalo. Je to sice neco jineho nez Rocky nebo Zurici byk, ale neni to ono. Herci jsou fakt vyborny, Smith toho oskara mel dostat, Jon Voight byl taky dobrej a hodne slusnej byl i Jamie Foxx, jehoz proplesatelej Bundini nemel chybu. Film se docela verne drzi tech nejdulezitejsich veci v Aliho zivote, coz je dobre, ale je vam dopredu jasny, jak kerej zapas dopadne. Navic tech zapasu tu neni tolik. Ty co tu sou, jsou natoceny docela dobre (zabery kamery skrz ruce jsou skvely), ale prisly mi malo drsny. No a kdyz se nebojuje tak se dejou dve veci. Bud Ali pobiha a machruje, coz je aspon vtipny a nebo se resi veci jako rasismus nebo Aliho obvineni a ty sou desne nudny. Celej film je strasne roztahanej a chybi mu tempo (i ty zapasy by mohli bejt sviznejsi). Povedla se hudba, ta film hezky doplnuje a diky ni to neni tak strasne nudny. Kdyz nepocitam zapasy, tak je to takove bez napeti, skoro jako by to byl dokument o Alim. Kdyby film mel hodinu a pul, pak bych dal mozna vyssi hodnoceni, ale takle nemuzu, protoze jsem se fakt dost nudil a to jsem nevidel Director's cut. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

U mňa je často podstatou, keď si prostredníctvom životopisných filmov môžem priblížiť zákulisné, rodinné a iné udalosti, ktoré sfilmovaná postava prežíva. Napríklad spojitosti s Malcolmom X a inými témami mnohí určite ani netušili. Tie ale idú popri boxerských záležitostiach mierne do úzadia, čo mi ale teraz tiež až tak nevadilo, keďže tento šport (aspoň keď bol ešte v pomerne čistej forme) ma baví. Mann si zvolil Willa a urobil dobrú voľbu. Aj keď pri postave Muhammada a jeho telesných proporcií si veľmi vyberať nemohol. A Will zase dokázal, že nie len vďaka nim sa mu to oplatilo. 85%. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi pomalý film, ukazující všechny strany mince jménem Muhhamed Ali. Tento arogantní super boxer byl ve své době opravdu někdo a film to patřičně dává najevo. V provedení mýtusu Aliho do filmového podoby si myslím, že Michael Mann předběhl Martina Scorseseho a jeho Letce. Ali ve filmu je opravdu tím kým byl naživo a film není jen spojením tohoto špatného ci naopak jen dobrého. Velká škoda je v pomalosti snímku. Bohužel Michael Mann je režisér, který točí pomalé snímky, které mě osobně něpadnou moc dobře. Will Smithe se se pro roli Aliho narodil a je dokonalý. Všechno ve filmu mu padne jako ušitě, dokáže křičet arogantní urážky a nebo běhat malynkými uličkami s černošskými fanoušky. Dobrý film,. který měl být lepší. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (21)

  • Muhammad Ali v skutočnom zápase proti Listonovi vyhral už v prvom kole KO. (Steam)
  • Původní verze scénáře měla 200 stránek a popisovala Aliho život už od dětství. (Karlos80)
  • Druhou voľbou na hlavnú úlohu bol Michael Bentt, ktorému nakoniec pripadla úloha Sonnyho Listona. Keďže je Michael vyslúžilý boxer, poslúžil zároveň ako hlavný sparing partner a asistent trénera Willa Smitha v priebehu šiestich mesiacov tréningu pred začatím nakrúcania filmu. (Sufferer)

Související novinky

Ed jako slavný skladatel?

Ed jako slavný skladatel?

07.02.2005

Je to tak, Ed Harris, kterého jistě není třeba představovat, si zahraje postavu veleslavného hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena v připravovaném dramatu COPYING BEETHOVEN. Milostný příběh o… (více)

Reklama

Reklama