Reklama

Reklama

Jsou stejně schopní a stejně posedlí. A stojí proti sobě... Lupič Neil McCauley se specializuje na akce, při kterých jde o velké peníze. Ať už připravuje přepadení pancéřového vozu nebo vyloupení banky, vždy se může opřít o spolehlivé spolupracovníky. Každý jeho zločin je pečlivě naplánovaný a provedený s dokonalou profesionalitou. Když McCauley připravuje svou poslední velkou loupež, po které se chystá na odpočinek, je mu už v patách policejní detektiv Vincent Hanna. Potíž je v tom, že Hanna je stejně schopný a stejně posedlý svou prací jako McCauley. Oba muži toho mají společného víc, než se na první pohled zdá: ani jednomu z nich to například v soukromí neklape. Vincentu Hannovi se hroutí už třetí manželství, McCauley pro jistotu nikdy s nikým nenavázal trvalý vztah. Oba by si vlastně mohli skvěle rozumět. Jenže stojí na opačných stranách zákona a jejich setkání nemůže skončit nijak jinak, než soubojem na život a na smrt… Režisér Michael Mann (Miami Vice, Lovec lidí, Poslední Mohykán) natočil strhující kriminální příběh, ve kterém se vedle akčních scén soustředil na podrobný popis toho, jak jeho hrdinové žijí v soukromí a jak své činy připravují. Při uvedení do kin se reklamní slogany zmiňovaly o tom, že se zde poprvé na plátně setkali dva z největších amerických herců Al Pacino a Robert De Niro. Pravda je, že oba předtím hráli ve filmu Kmotr II (1974), kde však neměli žádnou společnou scénu. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 454)

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Poctivý, hutný a napínavý. Zkrátka Michael Mann je nelítostný. Dnes už by nejspíš nešlo napsat scénu, v níž se na kafi setká hlavní vyšetřovatel s hlavním sokem. Přesto je dodnes úžasná na pohled. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Michael Mann je na režisérské stoličce opravdu na svém místě. Viděl jsem od něj skoro všechny filmy a žádný mě nezklamal. Sice ani zvlášť nenadchnul, ale nadprůměr to je pořád. Nelítostný souboj podle mého dojíždí na svou délku. Scénář je sice špičkový, ale ty téměř tři hodiny prostě utáhnout schopný není. To je má jediná výhrada. Jinak to byla paráda ve všech ohledech. 90% ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale celé mi to zapadlo mezi spoustu dalších akčních filmů. Nevšiml jsem si, že by se za celou dobu jednou dobila zbraň. Půlka lidí má dlouhé vlasy, jakože to asi vypadá hustě, a De Niro divný vousy. Al Pacino nám ukazuje, že občas umí i zařvat. Ale celkově po mě nic zvláštního. ()

Phos4rus 

všechny recenze uživatele

Jeste jsem nevidel ani jeden film, kde by Al Pacino proste hral spatne. On ma talent a je opravdu presvedcivy! Niro je taky skvely, dokaze se opravdu vzit do sve role, ale Al je neodolatelny. A vsechny hvezdy okolo taky hraji velmi dobre. Tenhle film bych doporucil jako dobry studijni material, je to mistrovske dilo, ktere zustalo trochu v pozadi. Myslim, ze melo i na Oskara, i kdyz rok 95 byl opravdu hodne naslapany. Jinak plne souhlasim s Choze, skoda toho "nudneho" zaveru ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Az na prehnanu dlzku stopercentny snimok s plejadov vybornych hercov na cele s De Nirom a Pacinom. Myslim,ze scena v kaviarni, ked sa stretne De Niro a Al Pacino je uz navzdy zakotvena v nasich mysliach ako jedna z tych najsilnejsich...95% ()

PEEPA 

všechny recenze uživatele

Genialni herecky. Tomu se opravdu neda nic vytknout predevsim. Opravdu super vykony ve VSECH rolich. Je to hvezdne obsazena zalezitos a opravdu je radost na to pohledet. (Pacino, DeNiro, Kilmer, Sizemore, Trejo, Studi... a takto bych mohl pokracovat...) Dialogy. Nadhera. Obzvlaste duely DeNiro-Pacino jsou extaticke. Hudba je tak neuveritelne nevtirava a pritom podmaniva, az to neni mozny. Rezie a strih tomu dodavaji v akcnich sekvencich raz a pritom dramaticke casti vubec nezaostavaji kvalitou. Film je ale opravdu dlouhy... dve a trictvrte hodiny jsou trochu moc a nektere pasaze by se asi daly zkratit a sestrihat i na unosnejsi delku. Presto je to velice poutave a docela dost to uteklo. Kdyz jsem rovnal titule a proklikaval, tak mi to pripomnelo Traffic, ale je to neco docista jineho... doporucuji. ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Vyníkající kriminálka, jedna z nejlepších co jsem viděl, neskutečné herecké obsazení v čele s De Nirem a hlavně s Al Pacinem, ten chlap je prostě neskutečný, když začne řvát tak lítají chlupy :o) tenhle film má všechno, akci , napětí zvraty, prostě vyníkající ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Miluju souboje titanu, miluju filmy o nezmenitelnosti osudu a miluju, kdyz nema pri rozhodovani o preferenci hrdinu ani na moment slovo moralka, protoze cely jde jen a jen srdcem. Tenhle film je absolutni KLASA všech KLAS, neco takovyho se dneska uz proste nevidi. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Slusne kriminalni drama s hvezdnym hereckym obsazenim ( v tomto filmu De Niro, Al Pacina zastinil ). Ne vzdy je ale film uplne logicky a s pravdepodobnosti to taky neni nijak zhave ( vykrast americkou narodni banku je zda se jednodussi nez ceskou postu ). I pres delsi stopaz ma ale film celkem tempo, nenudi a ma solidni atmosferu. ()

Andre3000 

všechny recenze uživatele

Atmosféra, herci, příběh, jednotlivé osudy, rozuzlení...tenhle příběh má snad všechno dokonalé. De Niro a Al Pacino si vás podmaní. především to co mezi nimi vzniklo se jen tak nedá zahrát. Děkuji za takovéto klasické filmy, těch už se asi moc nenatočí. ()

campix 

všechny recenze uživatele

90. léta byla živnou půdou pro všemožná akční a krimi a Nelítostný souboj Michaela Manna patří k nejlepším z nich. Strašně špatně se mi to hodnotí, jelikož si myslím, že po všech stránkách je tu všechno co by tu mělo býti. Snad jen absence promyšlenějšího děje nebo nějakého překvapivého finálního zvratu lehce zamrzela. Ale jinak jsem se bavil s pány herci Al Pacinem Robertem de Nirem, tahle klasika si těch 5* zaslouží. ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Na svůj rok vzniku rozhodně velmi podařený akčňák, který přesto, stejně jako ty dnešní, má nějaké své mouchy. Určitě se zde nemůžeme bavit o nějaké reálnosti celého příběhu, ale pár scén přímo bije do očí, že by se to tak stát nemohlo, každopádně divákovi naopak hodně přidají na požitku. Závěrečný útěk z hotelu a celé finále je třešničkou na dortu a my můžeme být jen rádi, že tam hráli tak skvělí herci, jinak by to vůbec nemuselo dopadnout tak dobře. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších filmov o policajtoch a lupičoch vôbec. Mannov film je inteligentný, napätý a vzrušujúci, je viac než len obyčajný kriminálny film. Je to úžasný film. 10/10 ()

emo 

všechny recenze uživatele

Najlepší Mann!!! Film s úžasnou atmosférou, úžasnými hereckými výkonmi, hypnotickou hudbou a perfektne vypointovaným scenárom! ()

Maty85 

všechny recenze uživatele

Kdybych chtěl popsat tendle výbornej film, začal bych asi od hvězdnýho obsazení a pokračoval dále dlouhosáhlým kladným komentářem, ale nic takovýho. Zkrátím to: Pro mě jeden z nejlepších drama/krimi vůbec! 5* ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Dokonale rozehraná hra mezi "dobrou" a "špatnou" stranou. Toto je Mannův majsterštik - výborně napsáno a zrežirováno, všecny záběry jsou lahůdkou. K tomu všemu ještě ty herecké výkony. - Van Zant: "What are you doing?" - Neil McCauley: "What am I doing? I'm talking to an empty telephone." - Van Zant: "I don't understand." - Neil McCauley: "Cause there is a dead man on the other end of this fuckin' line!" ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se ubránit tomu srovnání, ale Christopher Nolan musel Heat hodně žrát, když se pouštěl do psaní Temného rytíře. Schéma vyprávění v Heat, relativizace morálky a tah hlavních hvězd je strhující. Nelítostný souboj De Nira s Al Pacinem nemusí v nejvypjatějších chvílích vůbec spoléhat na nervní soundtrack, bez hudby, jen s přerývaným dechem si vystačí bohatě a divák bude jejich charismatem a zapálením uhranut tak, že zapomene dýchat. Po herecké stránce se jedná ne o o jeden, dva, tři dobré výkony, ale herecký koncert desítek postav. Film nemá jedinou chybu, kromě délky, která může při lehce volnějším tempu s dnes již mírně zastaralým hudebním doprovodem leckoho nepřipraveného uspat. Heat však řadím mezi to lepší co volit, až budu mít náladu na kvalitní film, který šlape jako pravidelné lusknutí Al Pacina a pevné kroky Roberta De Nira. Heat nemůže být nikdy špatnou volbou... ()

Související novinky

Michael Mann plánuje remake korejského hitu

Michael Mann plánuje remake korejského hitu

03.11.2023

Pro hollywoodské režisérské matadory evidentně není vysoký věk žádnou překážkou v další tvorbě filmových spektáklů. Své o tom ví osmdesátiletý Martin Scorsese (Zabijáci rozkvetlého měsíce, Casino),… (více)

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama