Reklama

Reklama

Jsou stejně schopní a stejně posedlí. A stojí proti sobě... Lupič Neil McCauley se specializuje na akce, při kterých jde o velké peníze. Ať už připravuje přepadení pancéřového vozu nebo vyloupení banky, vždy se může opřít o spolehlivé spolupracovníky. Každý jeho zločin je pečlivě naplánovaný a provedený s dokonalou profesionalitou. Když McCauley připravuje svou poslední velkou loupež, po které se chystá na odpočinek, je mu už v patách policejní detektiv Vincent Hanna. Potíž je v tom, že Hanna je stejně schopný a stejně posedlý svou prací jako McCauley. Oba muži toho mají společného víc, než se na první pohled zdá: ani jednomu z nich to například v soukromí neklape. Vincentu Hannovi se hroutí už třetí manželství, McCauley pro jistotu nikdy s nikým nenavázal trvalý vztah. Oba by si vlastně mohli skvěle rozumět. Jenže stojí na opačných stranách zákona a jejich setkání nemůže skončit nijak jinak, než soubojem na život a na smrt… Režisér Michael Mann (Miami Vice, Lovec lidí, Poslední Mohykán) natočil strhující kriminální příběh, ve kterém se vedle akčních scén soustředil na podrobný popis toho, jak jeho hrdinové žijí v soukromí a jak své činy připravují. Při uvedení do kin se reklamní slogany zmiňovaly o tom, že se zde poprvé na plátně setkali dva z největších amerických herců Al Pacino a Robert De Niro. Pravda je, že oba předtím hráli ve filmu Kmotr II (1974), kde však neměli žádnou společnou scénu. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 454)

no2 

všechny recenze uživatele

10/10 - Ačkoliv kriminálka nepatří k mým nejoblíbenějším filmovým žánrům, tohle je jeden z těch velkých tříhodinových epických filmů, které jsem zvládl takříkajíc "na jeden zátah", bez přestávky na kafe (přiznám se bez mučení - nedávno se mi to nepodařilo u Kmotra II...). Jen přemýšlím, jestli se víc jednalo o nelítostný soubor policajta a lupiče, nebo spíš o nelítostný souboj dvou herců - Al Pacina a Roberta de Nira; potěšily však i další známé ksichty v dalších rolích - mě např. Val "Jim Morrison" Killmer, Danny Trejo, Henry Rollins či odporný Kevin Gage ... Film, který by se určitě vešel do mé osobní TOP 30 ;-). ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Výborná kamera. Velice kvalitně si udržování i vedlejěích rolí a postav - film není přímočarý. Vynikající ukázka, že typ gangsterkého filmu se dá točit i bez gangsterských postava machrů. Celkově profesionální práce se skvělým Al Pacinem. De niro už se po pár filmech zajídá. Největší zápory, krom několi klasických nejasností a nelogičností a jasné značky "made in Holywood" - bych uvedl především směšný (přitom pro film vlastně ztěžejní) souboj hlavních šéfů. Ano, dobro musí zvítězit, ano zlý je prostě šéf a poliš je takový obyčejný člověk se skvělým úsudkem a odhodláním. Ale prosím vás, scéna kdy jdou na čajíček a pak především přechod a samotné vyzněná záverečná scény na letišti? Komedie. S odřenýma ušima za 5 hvězd. 8,5/10 ()

Tomyš 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jej snad již desetkrát a vždy mě uchvátí svou atmosférou, hereckými veličinami, režií, a kvalitním zpracováním. ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

Už z obsazení musí být člověku jasné, že tady se prostě jedná o první třídu. A ačkoliv Michaela Manna normálně moc nemusím, tady se mu podařilo vytvořit skvělý akční thriller, který sice nesou na ramenou hlavní dva "hrdinové" (Palačíno/Niro), ale který je přesto nadprůměrný ve všech směrech. Některé scény (přepadení banky, pomsta v hotelu, závěr) jsou tak dokonalé, jak to jen jde. ()

Sundance23 

všechny recenze uživatele

Trojka Pacino,De Niro a Mann ve vrcholné formě,film kterému nelze nic vytknout.Výborné obsazení vedlejších postav a dobře ozvučená a autentická megapřestřelka . ()

Salmayo 

všechny recenze uživatele

Opravdu hvězdně obsazenej akční triller. "Na nikoho se nesmíš vázat natolik, abys ho nedokázal během 30ti vteřin opustit, když pude do tuhýho. ()

Nekgro 

všechny recenze uživatele

Klenot žánru, stará dobrá klasika. Proti sobě De Niro a Al Pacino, z každýho čiší charisma na sto honů. Policajt a zloděj ze staré školy-jejich slovo je jak zákon; čest je pro ně jako náboženství a o vzájemným respektu ani nemluvím. Poslední scéna mluví za vše... ()

M.E.K.Y 

všechny recenze uživatele

No konečně jsem se dokopal k tomu, shlédnout to... Inspirovali mě nebo spíše namlsali poslední dvě krimi co jsem viděl (L. A. a Obvyklí podezřelí) a Nelítostný souboj uzavírá moji "pouť" tímto žánrem. Neumím si pomoct, ale tyto tři filmy co jsem viděl, patří k nejlepším KRIMI všech dob a já považuji za obrovskou čest, že jsem je mohl vidět! A teď už k Heat. Krásný scénář i zrežírování Michaelem Mannem, hudba sice nedostala tolik prostoru, ale v daných chvílích suprová...Ale to na čem film stojí a padá nejsou tyto věci, nýbrž herecké obsazení! A to samozřejmě dvojicí Pacino - De Niro! Tito dva dali filmu úplně jiný rozměr a potvrzují, že i pouze kvalitním hereckým obsazením se dá "z obyčejného kamene vytesat diamant" aneb z průměrného filmu vytvořit výjimečný zážitek!!! To co ti dva předváděli na plátně bylo neuvěřitelné! Oba jsou výjimečně osobnosti a dokázali to prodat! Scénář je vykresluje jako "hodného" a "špatného", ale to takhle vůbec nelze brát! Svým projevem a vlastnostmi mi byl bližší De Niro a fandil jsem mu i když jsem už tak nějak předvídal jak to dopadne. Za to Al Pacino byl velmi impulzivní a nekompromisní, policista, který dělá svoji práci na 200% a nezastaví se před nikým ani před ničím! Zajímavé bylo také nahlédnutí do jejich soukromí, které vyplňovalo převážnou část filmu a bylo důležité k rozvoji jejich charakteru...Velmi netradičně byl podán i souboj těchto dvou, nebylo to jen na dálku, ale třeba scéna v kavárně, kdy se věční rivalové jen tak sejdou a v klidu probírají život, byla fakt nečekaná a zvláštní. Respekt vůči tomu druhému z nich doslova sálal! Jestliže za takovéto výkony nedostali Oscara, tak já už fakt nevím za co se tedy dávají!!!!! Dlouho očekávaný závěrečný souboj nebyl nijak velkolepý, jak si třeba někdo mohl myslet, ale do poslední chvíle napínavý! Abych nekřivdil ostatním, tak musím zmínit i další známe herce, kteří zahráli slušně, třeba Kilmera, Fichtnera nebo mladičkou Natalie Portman, kterou bych ani nepoznal, kdybych si to nepřečetl :-D. Ale prostě tak nevynikli, protože jim tito dva borci nedali vůbec šanci...Ještě bych se rád zmínil o akčních scénách nebo spíše přestřelkách na ulicích, které byly fakt udělané realisticky a především zvukově dokonalé! Já holt jen smekám a vřele doporučuji!! ()

Atheas 

všechny recenze uživatele

Nedávám tři hvězdy za kvalitu filmu, ta byla opravdu vynikající, ale za to, že jsem čekal něco mnohem, mnohem zajimavějšího. Přišlo mi to nudné a i Al Pacino byl nezajimavý. Řekl bych- celkem ztrata toho času. Snad kdyby to bylo svižnější, bylo by to i lepší. ()

Tochal 

všechny recenze uživatele

Je to skvělé, je to strhujcí, má to De Nira, pět hvězd to ale nemá. Proč? Snad pro tu umělohmotnou vykonstruovanost, snad pro to často ne zcela uvěřitelné chování, snad pro tu dlouhou, nudnou a zbytečnou přestřelku po vykradení banky, snad pro něco jinačího. Silné čtyři hvězdy. ()

radekgfx 

všechny recenze uživatele

Film opravdu jedinečný, zejména po stránce režijní, herecké a hudební, ale podobně jako u Collateralu mě jeho konec velmi zarmoutil, poněvadž alespoň mně osobně by druhá varianta vyhovovala lépe. ()

Pedro Morales 

všechny recenze uživatele

Tady zkrátka nemám co vytknout. Počínaje skvělým scénářem, který i přes celkových 170 minut nemá žádná hluchá místa a nedovolí vám ani na chvíli vydechnout. Režie Michalea Manna je prostě dokonalá, akční scény vás usadí hluboko do křesla, napumpují vám do žil adrenalin v nebezpečnbě vysokých dávkách. Jsou natočeny ohromujícím způsobem a onu velkou přestřelku v ulicích L.A. bych se nezdráhal označit za jednu z nejlepších a nejintenzivnějších, jaké kdy byly natočeny. Hereckému ansámblu, prošpikovanému současnými a začínajícími hvězdami pak kraluje ústřední duo Al Pacino a Robert De Niro. ()

Thomm 

všechny recenze uživatele

Al Pacino a Robert de Niro v jednom filmu, na jedné ulici, u jednoho stolu, na jednom letišti. Dost dobrá akce, detailní vykreslení dvou hlavních postav a dokonalý konec filmu, po kterém je nejlepší zůstat sedět a vychutnat si atmosféru a dojmy při poslouchání hudebního doprovodu k závěrečným titulkům. ()

Kervorkian 

všechny recenze uživatele

"Don't let yourself get attached to anything you are not willing to walk out on in 30 seconds flat if you feel the heat around the corner." ()

Související novinky

Michael Mann plánuje remake korejského hitu

Michael Mann plánuje remake korejského hitu

03.11.2023

Pro hollywoodské režisérské matadory evidentně není vysoký věk žádnou překážkou v další tvorbě filmových spektáklů. Své o tom ví osmdesátiletý Martin Scorsese (Zabijáci rozkvetlého měsíce, Casino),… (více)

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama