Reklama

Reklama

Jsou stejně schopní a stejně posedlí. A stojí proti sobě... Lupič Neil McCauley se specializuje na akce, při kterých jde o velké peníze. Ať už připravuje přepadení pancéřového vozu nebo vyloupení banky, vždy se může opřít o spolehlivé spolupracovníky. Každý jeho zločin je pečlivě naplánovaný a provedený s dokonalou profesionalitou. Když McCauley připravuje svou poslední velkou loupež, po které se chystá na odpočinek, je mu už v patách policejní detektiv Vincent Hanna. Potíž je v tom, že Hanna je stejně schopný a stejně posedlý svou prací jako McCauley. Oba muži toho mají společného víc, než se na první pohled zdá: ani jednomu z nich to například v soukromí neklape. Vincentu Hannovi se hroutí už třetí manželství, McCauley pro jistotu nikdy s nikým nenavázal trvalý vztah. Oba by si vlastně mohli skvěle rozumět. Jenže stojí na opačných stranách zákona a jejich setkání nemůže skončit nijak jinak, než soubojem na život a na smrt… Režisér Michael Mann (Miami Vice, Lovec lidí, Poslední Mohykán) natočil strhující kriminální příběh, ve kterém se vedle akčních scén soustředil na podrobný popis toho, jak jeho hrdinové žijí v soukromí a jak své činy připravují. Při uvedení do kin se reklamní slogany zmiňovaly o tom, že se zde poprvé na plátně setkali dva z největších amerických herců Al Pacino a Robert De Niro. Pravda je, že oba předtím hráli ve filmu Kmotr II (1974), kde však neměli žádnou společnou scénu. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 454)

Hakha 

všechny recenze uživatele

Byla by velká chyba pro filmového fanouška, kdyby tuto kultovní záležitost neviděl. Zatím nejlépe natočená bankovní loupež v historii kinematografie… a s tak nevídaně silným obsazením si nesmíte nechat ujít. Jednoznačně 5 hvězdičkové hodnocení... ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Michael Mann napsal a zrežíroval něco, co už jsem dlouho chtěl vidět. Přesně ukázal hranici mezi dobrem a zlem a právě na té hranici celý film balancuje. Dlouho není jasné, kdo je ten dobrý. Je jím vůbec někdo? Nebo jsou svým způsobem dobří všichni? Al Pacino rozhodně nepřipomíná kladného hrdinu a De Niro je na tom stejně. Přesto jim člověk oběma drží palce a konec filmu je neskutečným brnkáním na nervy. Navíc akce a především hlavní přestřelka je udělaná tak úžasným syrovým způsobem, že člověk nemůže odtrhnout oči od obrazovky. Jestli se něco podobného podaří i v MIAMI VICE tak budu mít v létě Vánoce. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Dosť sila. Naštastie sa televízia v ktorej som to videl odhodlala ku geniálnemu ťahu a film rozdelila na dve časti a pustila na plnú stopáž. Al Pacino, De Niro face to face. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jestliže Heat u mě v něčem selhává, pak to rozhodně není akce, která je tu opravdu na špičkové úrovni, ale právě tím, co se odehrává mezi touto akcí. Všechny ty osobnostní, psychologické či vztahové mezihry, na mě nepůsobily vůbec věrohodně, spíš jen jako jakýsi nutný background. Film jsem také neviděl s žádnou špičkovou zvukovou aparaturou, abych případně plně docenil i tyto kvality, ale upřímně, většina mých pětihvězdičkových hodnocení se obejde i bez ní. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tohle je bomba. Ve filmu se vůbec poprvé setkávají dvě herecké legendy - Al Pacino a Robert de Niro. Z této spolupráce pod dohledem Michaela Manna vznikl jeden z nejlepších a nejkultovnějších akčních thrillerů. Nejlepší na tom je, že už tak skvělé obsazení ještě doplňují další známá herecká jména jako Val Kilmer nebo Jon Voight. Ve výsledku jsme se tak dočkali skvělého snímku, navíc inspirovaného skutečnými událostmi, který i přes delší stopáž skvěle odsýpá a nenudí. Akční scéna při vyloupení banky je navíc tak dobře natočená, že se jí do teď inspirují umělci nejen z filmového odvětví. No a ten přátelský pokec v restauraci, ten nemá chybu...100% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Heat, to jsou tři hodiny plné žánrové radosti. Z látky je sice cítit její stáří, původní Mannův scénář je z roku 1979 a události, které ho inspirovali, jsou samozřejmě ještě starší. První počin měl být dokonce seriál, který zůstal u pilotu - L.A. Takedown. Nicméně i s tím devadesátkovým lookem je to pořád prvotřídní herecký koncert Al Pacina a Roberta De Nira. A i ve vedlejších rolích jsou to solidní výkony, hlavně Kilmera / Judd a mladinké Portmanky. Heat má několik vrcholů, opulentní přestřelka přichází už po dvou hodinách jako vyvrcholení prvního aktu, do druhého aktu se pak kupodivu vejde ještě i velmi dobře napsaná romance a jedno rodinné drama antických rozměrů. Překvapivě solidní zážitek. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Zatraceně lahůdková "městská" kriminálka s feelingem k nezaplacení, která se mi nesmazatelně zapíše do paměti B-E-Z-C-H-Y-B-N-O-U loupeží v bance s následnou válkou naživo v ulicích města a určitě také další rolí na tělo pro mistra Pacina (!!). Mann je muž činu! ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, když se mi některý film líbí. Je mi strašně příjemně, když mne některý nadchne. A je mi nádherně, pokud mě nějaký ohromí. A tak se stalo v případě "Nelítostného souboje". Al Pacino a Robert De Niro, dva Italoameričané, dvě hvězdy stříbrného plátna a dvě ikony (nejen) 70. let. Jeden hraje poldu, druhý gangstera. Stejně možná trochu podezřívám autory scénáře, že film je pokusem dát proti sobě v jednom filmu Serpica a Noodlese. A to je dobře. Coby protivníci jsou oba absolutně vyrovnaní. Vincent je vynikající policista a určitě ne špatný člověk, přesto je to fanatik do své práce, jejíž se stal obětí a s ním i několik jeho manželství. Neil je chladnokrevný bankovní lupič, na druhou stranu muž, který stojí nohama pevně na zemi a nezabíjí, pokud to není nezbytně nutné. Co se týče herectví - u obou se dalo čekat maximum a taky se tak stalo (i když De Niro neměl paradoxně moc gest na to, aby mohl nějak extra vyniknout). Ovšem i ostatní jsou skvělí, Valem Kilmerem počínaje a Kevinem Gagem konče. Velký dík a možná ten největší patří režiséru Michaelu Mannovi. Již svého "Posledního Mohykána" natočil naprosto perfektně, bez jediné nudné scény. A taky se stalo i v případě tohoto tříhodiňáků. Není to sice nijak moc dynamická podívaná (ale ani neměla být - není to akční film), ovšem na všechno je času dost, všechno se musí pořádně prozkoumat, promyslet a když se začně jednat, stojí to za to. Mohutná přestřelka ve druhé třetině bez hudby, pouze za zvuku kulek - na to se nedá zapomenout. A už vůbec ne na závěrečnou půlhodinu, kterou dokáže Michael Mann vygradovat snad vždycky (včetně "běžeckých" finále). Na závěr jsem měl stažené hrdlo a málem jsem začal tleskat. Ne proto jak to dopadlo (to mi bylo paradoxně i trošku jedno), ale kvůli poctivosti, opravdovosti a chlapskosti snímku. Oživlá 70. léta. Žádné kecy na závěr. Pár výstřelů a šmitec. "Nelítostný souboj" je tříhodinová pocta oldschoolovým 70. letům. ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

ANO ! Právě bych si nejradši nafackoval, protože tenhle klenot mi na DVD leží ve stole už pár let a já se o něm dozvěděl až dnes... Jestli existuje dokonalej film v tomhle žánru, pak je to právě Heat .. Asi nemusim řikat, že onu dokonalost mají na triku moji oblíbenci Al Pacino a Robert De Niro, jejihž charisma mě válcovalo po celou dobu promítání. Další slova jsou naprosto zbytečná... Snad jen, že s radostí (poprvé od doby, co hodnotím na procenta), dávám čistých 100%. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Z hrůzy nad stopáží jsem Heat odkládala jak to šlo, jak jsem se mýlila! Jsou to tři hodiny naprostého blaha. Už jen ta záplava výborných herců, prakticky každá postava je dokonale zahraná (Wes Studi, Diane Venora, William Fichtner, Tom Sizemore a všichni ostatní:). Samozřejmě že nejvíc strhne pozornost dvojka Pacino a De Niro, ti dva společně na plátně, to je něco božskýho. Nemůžu říct, komu bych fandila víc, většinou tomu, kdo byl zrovna v záběru. Vrchol všeho pak byl jejich rozhovor v kavárně. Ty tři hodiny prakticky nemají hluchý místo a nenudila jsem se ani jednou. K tomu naprosto perfektní atmosféra nočního velkoměsta spolu s krásnou temnou hudbou. 100% ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Špičkový film, kam se na Heat hrabou Dannyho parťáci... Především dva protivníci, profesionálové, které osud postaví proti sobě, ač by se z nich v normálním životě mohli stát nejlepší přátelé, Vincent a Neil, jsou v podání dvou amerických hereckých legend, Pacina a De Nira, naprosto úžasní a neapomenutelní. Mann nám navíc dává nahlédnout pod pokličku jejich soukromí, kde zjišťujeme, že jsou kvůli své práci vlastně stejně osamělí a vztahy, které navazují jsou zoufale nestálé a v konečném důsledku podružné pracovímu životu. Jediný film, kdy si prostě nemůžete jednoznačně vybrat komu fandit... (u mě by to normálně byl De Niro, ale Pacino je v roli zuřivého policemana tak drtivý, že mu holt nemůžete přát nic zlého). Na akční film trochu dlouhá stopáž, jinak flawless. 90% ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Michael Mann si mě sice získal hlavně "Posledním Mohykánem", ale tímhle snímkem svoji pověst jen potvrdil. Sehnal výborný scénář, ještě lepší herce a vytvořil jeden z nejlepších filmů 90.let. Vztah DeNira a Pacina je prostě fascinující a finále nevyhnutelné...A co se týče délky - berte to tak, že dostáváte kus kvalitního filmu zdarma. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Perfekcionista Michael Mann nám předkládá kriminální zápletku se stejnou péčí jako psychologii jednotlivých ústředních postav, což Nelítostný souboj posunuje na nevšední kriminální thriller, jehož motivy se střídají z nějaké té ukradené hromady peněz (organizované šéfem zlodějské bandy, mužem v drahém obleku a s pistolí za pasem, Neilem McCauleym), dlážděné několika nevinnými mrtvolami, útěkem, sledováním (charismatický a vášnivě zaujatý poručík Vincent Hanna svůj případ ještě zdaleka nezasunul do složek s odrbaným nápisem “vyřešeno“), pomstou až k bolestivému závěrečnému partu obou hlavních představitelů. Dva muži stojící na opačné straně zákona, oba mají mnoho, jeden zázemí a manželství, druhý spoustu peněz, ženu, která by mohla představovat jeho budoucnost, ale přesto mají málo. Oba vynikají stejnou dávkou inteligence, dravosti a profesionalitou ve svých oborech. Bravurní režie, meditativní a promyšlený scénář, desítka charismatických postav, které hrají výtečný herci, a ve výsledku bezmála tříhodinový thriller, který nikdy nečeká na druhý dech. PS: Nepřekonaná neuvěřitelně intenzivní přestřelka v ulicích Los Angeles je ukázkou toho nejlepšího možného řemesla. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Výborné obsazení v čele s Al Pacinem a Robertem De Nirem válí tak dobře, že u některých scén jsem zíral "jako tele na nová vrata". Ostatní herci ve vedlejších rolích byli vybráni co nejlépe, takže tady máme špičku toho, co lze u filmu vidět (Fichtner, Portman, Trejo). Nedivím se, že se tohle stalo klasikou, protože je to jeden z nejlepších akčních filmů vůbec. Některé dialogy Možné spoilery! (De Niro s Pacinem sedí v restauraci a jeden druhému v klidu říká, že jej zabije, když bude muset), nebo rozloučení De Nira s Amy... to byla scéna, kdy jsem nevěřil, co vše lze říct z pohledu.. asi žádný jiný herec by to takhle nezvládl. Takže u mě za pět. BTW: Tohle je můj 1 800. hodnocený film. Jsem rád, že zrovna na tento film vyšlo tak pěkné číslo :-) ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dlouho předlouho jsem se filmu Nelítostný souboj vyhýbal, i když v něm figurují dvě světové hvězdy toho nejzářivějšího formátu - Robert De Niro a Al Pacino. Asi jsem tušil, že tento snímek pro mě nebude tím pravým ořechovým. A tak nějak se také stalo. Herecké výkony dvou výše zmíněných pánů, jsou totiž tou největší a bohužel i jedinou světlejší devízou filmu. Ten se jinak strašně loudá (170 minut je opravdu dost), táhne a občas působí nudnějším dojmem (hlavně tolik časté povídací pasáže). Na film, který má 89%, je 47 nejlepší a 129 nejoblíbenější na databázi, bych toho čekal trošku víc. Žádná super scéna, žádná jízda, nedokonale připravený loupežný plán. Zachraňuje to trošku povedený konec (inteligentnější zde překvapivě prohrává), který, když přivřu obě oči, posouvá film ke čtyřem hvězdám. Když film o policajtech a sympatických bankovních lupičích, tak v sestavě Keanu Reeves, Gary Busey a Patrick Swayze se svou partou maskovaných exprezidentů ve snímku Bod zlomu. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Dokonale zvládnutá kriminálka po všech směrech. Michael Mann prostě ví, jak tyto věci točit a je to opravdu pecka. První hodinka filmu je možná trochu pomalejší,ale to mi vůbec nevadilo. Dostalo se aspoň na prokleslení postav a že tady těch postav je. No a potom už to nabere takový grády, že jsem napětím málem nedýchal. Ústřední dvojice je perfektní a ten rozhovor mezi nima si budu pamatovat hodně dlouho. A ostatní postavy jsou taky výborně obsazeny od Kilmera až po Fichtnera. No zkrátka jeden z klenotů žánru. ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Skutočná kriminálna delikateska bez štipky nadhľadu a úmyslu dojímat diváka happyendom.De Niro a Pacino tu vybalili svoje herecké umenie ako Boh prikázal a spolu so skvelým režisérom Michaelom Mannom vytvorilil nový kult kriminálnej akčnej drámy,ktorá bezo zbytku rúca všetky možné méty.Latka je príliš vysoko a dodnes ju nikto nepreskočil.Pre mňa nadovšetko prijemná je účasť jedného z mojich najobľúbenejších Američanov, charizmatického Toma Sizemorea,ktorý dvíha kredit filmu v mojom osobnom hodnotení na úplné maximum. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Po nedávném shlédnutí filmu Den of Thieves s Butlerem jsem se nemohl zbavit dojmu, že přesně tohle už jsem v bledě modrém viděl a taky, že jo. V rámci mé reedice starých klasik jsem si hned po Posledním Mohykánovi pustil tenhle další Mannův film a opět jsem se skvěle bavil. Teda nesouhlasím s tím, že z toho měla být celá minisérie (sorry Laco, ale znáš můj názor na tříhodinové filmy) nicméně ta trochu přehnaná délka je jediným mínusem. Jinak skvěle vygradované krimi drama obohacené navíc tou mnohými zmiňovanou přestřelkou na kterou i já čuměl z otevřenou hubou. Plejádě známých ksichtů z doby kdy ještě točili kvalitní filmy pak vládne ústřední duo. Chladnokrevný profík De Niro byl skvělý i když si myslím, že Pacino ho trochu přehrál. Jo a vzkaz dnešním filmařům? Fakt nejste nic než vykradači neschopní přijít s něčím originálním, čert vás vem.85% ()

Související novinky

Michael Mann plánuje remake korejského hitu

Michael Mann plánuje remake korejského hitu

03.11.2023

Pro hollywoodské režisérské matadory evidentně není vysoký věk žádnou překážkou v další tvorbě filmových spektáklů. Své o tom ví osmdesátiletý Martin Scorsese (Zabijáci rozkvetlého měsíce, Casino),… (více)

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama