Reklama

Reklama

Jsou stejně schopní a stejně posedlí. A stojí proti sobě... Lupič Neil McCauley se specializuje na akce, při kterých jde o velké peníze. Ať už připravuje přepadení pancéřového vozu nebo vyloupení banky, vždy se může opřít o spolehlivé spolupracovníky. Každý jeho zločin je pečlivě naplánovaný a provedený s dokonalou profesionalitou. Když McCauley připravuje svou poslední velkou loupež, po které se chystá na odpočinek, je mu už v patách policejní detektiv Vincent Hanna. Potíž je v tom, že Hanna je stejně schopný a stejně posedlý svou prací jako McCauley. Oba muži toho mají společného víc, než se na první pohled zdá: ani jednomu z nich to například v soukromí neklape. Vincentu Hannovi se hroutí už třetí manželství, McCauley pro jistotu nikdy s nikým nenavázal trvalý vztah. Oba by si vlastně mohli skvěle rozumět. Jenže stojí na opačných stranách zákona a jejich setkání nemůže skončit nijak jinak, než soubojem na život a na smrt… Režisér Michael Mann (Miami Vice, Lovec lidí, Poslední Mohykán) natočil strhující kriminální příběh, ve kterém se vedle akčních scén soustředil na podrobný popis toho, jak jeho hrdinové žijí v soukromí a jak své činy připravují. Při uvedení do kin se reklamní slogany zmiňovaly o tom, že se zde poprvé na plátně setkali dva z největších amerických herců Al Pacino a Robert De Niro. Pravda je, že oba předtím hráli ve filmu Kmotr II (1974), kde však neměli žádnou společnou scénu. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (80)

Gran Turismo (2023)

  • Hudba použitá v závěrečné scéně po Jannově (Archie Madekwe) vítězství v závodě 24 hodin Le Mans je „God Moving Over the Face of the Waters“, kterou složil Moby. Celosvětově se proslavila, když byla použita v závěrečné scéně filmu Nelítostný souboj (1995). (Johnny.ARN)

Přepadení v L.A. (1989) (TV film)

  • Mann bol eventuálne veľmi rád, že natočil tento TV film. Ten mu poslúžil ako prototyp pre jeho neskorší opus Neľútostný súboj (1995). Tu sa naučil, čo v scenári fungovalo a čo nie a natočenie mu umožnilo viac scenár zdokonaliť a ísť s ním do hĺbky. (Real Tom Hardy)

Přepadení v L.A. (1989) (TV film)

  • Pre porovnanie: Neľútostný súboj (1995) bol 6 mesiacov v preprodukcii a natáčal sa 117 dní. Tento bol v preprodukcii 10 dní a natáčal sa 19 dní. Mann túto skutočnosť neskôr porovnal so slovami, že jedno je mrazená sušená káva a druhé je kvalitná káva Jamaican Blue Mountain. (Real Tom Hardy)

Poldové (2010)

Nebezpečná mise (1999) (TV film)

  • Skutočný Andy McNab, ktorého v snímke stvárnil Sean Bean, sa po odchode z SAS uplatnil v Hollywoode ako zbraňový inštruktor pri natáčaní filmov. Bol mimo iné inštruktorom pri natáčaní filmu Heat (1995). (Jello Biafra)

Cashback (2006)

  • Šéf supermarketu Jenkins (Jay Bowen) během svých motivačních řečí použije několik odkazů na filmy Gladiátor (2000) nebo Heat (1995). (Zdroj: LFŠ) (ynot)

Captain America: Návrat prvního Avengera (2014)

  • Anthony a Joe Russoovi tvrdí, že ve stylu vyprávění se chtěli nechat inspirovat politickými thrillery ze 70. let minulého století. Nejčastěji zmiňují snímky jako Všichni prezidentovi muži (1976) nebo Tři dny Kondora (1975). Jako další vzory uvádějí třeba Coppolův Rozhovor (1974), De Palmův Výstřel (1981), automobilovou honičku ve Francouzské spojce (1971) nebo bankovní loupež v Nelítostném souboji (1995). Starší klasiky si režiséři pouštěli pomalu políčko po políčku, aby zjistili, proč dodnes tak dobře fungují. Sami si návdavkem dali hodně záležet na práci se zvukem a velikou část filmu natočili na ruční kamery. (DEGESH)

Související novinky

Michael Mann plánuje remake korejského hitu

Michael Mann plánuje remake korejského hitu

03.11.2023

Pro hollywoodské režisérské matadory evidentně není vysoký věk žádnou překážkou v další tvorbě filmových spektáklů. Své o tom ví osmdesátiletý Martin Scorsese (Zabijáci rozkvetlého měsíce, Casino),… (více)

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama