Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký horor Pevnost (1983) patří mezi nejpodivnější projekty filmové historie. Vrací se do doby druhé světové války do Karpatských hor, které si asi navždy budeme spojovat s postavou hraběte Draculy. Malý oddíl německého wehrmachtu, vedený kapitánem Woermannem (Jurgen Prochnow), přichází do rumunské horské vísky a usídlí se v místní pevnosti. Přes varování vesničanů nicnetušící vojáci, kteří nevynechají jedinou příležitost, aby pátrali po skrytých pokladech, vypustí do světa zlou sílu, jež dřímala po staletí ve zdech pevnosti. Vojáci jsou neznámou silou nemilosrdně masakrováni a na scénu přichází fanatický major SS Kaempffer (Gabriel Byrne v jedné ze svých prvních větších rolí). I on však musí po chvíli uznat, že za smrt vojáků nenesou odpovědnost partyzáni, a nechá povolat z koncentračního tábora okultního odborníka, židovského vědce Cuzu (Ian McKellen). Ten dokáže se zlou silou (o níž vůbec není přesvědčen, že je zlá) nejen komunikovat, ale dokonce načerpat novou životní sílu do svého starého nemocného těla. Jako poslední se ve vesnici objeví tajemný mystický válečník Glaeken (Scott Glenn), který jako jediný dokáže zlo zlikvidovat.
Americký režisér Michael Mann (nar. 1943) dlouho pracoval v televizi a teprve v roce 1981 debutoval dramatem profesionálního kasaře Zloděj. Svůj druhý snímek natočil podle hororu amerického autora F. Paula Wilsona Pevnost (1981, česky 1993). Jeho adaptace patří k nejvíc kritizovaným a také nejméně pochopeným filmům 80. let. Autor předlohy byl výsledkem dokonce tak znechucen, že napsal povídku Cuts (Šmiky) o spisovateli, který použije kouzlo voodoo, aby se pomstil filmaři, jenž zprznil jeho dílo. Pravdou je, že divák neznalý románu se ve filmu jen těžko orientuje, přesto si však Mannův snímek za 25 let od svého vzniku vydobyl jistou kultovní proslulost. Zejména díky své vizuální stránce a pozoruhodnému hereckému obsazení, ale také díky strašidelnému hudebnímu doprovodu německé skupiny Tangerine Dream. (Česká televize)

(více)

Recenze (189)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Tak čakal som od tohto filmu oveľa viac. Hlavne kvôli tomu, že to režíroval M. Mann a jeho filmy má do cela bavia i keď horor som od neho práve nečakal. Film je mi známy, ale, že to režíroval on som nevedel. A ešte aj kvôli tomu, že je tu veľa znamych hercov, ale určite to nepomohlo. Film má príšerne triky a cela tá pevnosť vzbudzuje veľmi lacným dojmom. A keď príde na koniec ten modrý nepodarok zo svietiacimi očami, tak to mi už padla sánka a to nemyslím v dobrom. Keby nebolo tej ponurej atmosféry, tak by som dal len 2*. Ale aspoň tej tu bolo dostatok a tak za ňu dávam slabučké, ale 3*. ()

fcreading 

všechny recenze uživatele

Skvelá vec z rokov 80-tych, o nacistou ktorý robili pokusy na nevinných ľudoch, a o démonovi, ktorý zišiel z nemeckého dôstojníka, ktorý za všetkým týmto stojí. Na jednej strane je dobro, na strane druhej zlo, ktoré sa snaží výjsť z pevnosti, ale jeden cudzinec sa tomu snaží všelijako zabrániť a aj sa tomu podarí. A nesmiem zabudnúť na skvelú hudbu, ktorá nás doprovádza celým filmom, a zároveň vynikajúci výkon Jürgena Prochnowa 95 percent. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Hvězdné herecké obsazení, schopný režisér, zajímavá knižní předloha, co víc může chybět ke spokojenosti? Asi dát to vše nějak dohromady. Nevím jestli je to scénářem, který střídá absolutně zbytečné scény s těmi alespoň trochu zásadními v poměru tak 10:1, prapodivnou hudbou, která stejně dobře zachraňuje rádoby-pokusy o napínavé scény jako ruinuje ty klidnější, jistými toporně "zahranými" (lehce řečeno) postavami nebo jestli všemi těmito a mnoha dalšími neduhy trpěla i samotná knižní předloha, výsledek je každopádně podprůměrný. Jediné co tak film zachraňuje od odpadu jsou sice poněkud nevyužité, ale přesto bavící dobré herecké výkony (především McKellena a Prochnowa) a těch několik v průběhu filmu vyřknutých myšlenek, které sice byly viděny stokrát předtím, ale v kontrastu se zbytkem této knižní adaptace fungují více než slušně. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Britský snímek „Pevnost“ není řazen k tomu nejlepšímu, co Michael Mann natočil, ale já musím říct, že se k nejlepším režisérovým filmům může řadit směle. Jistě, má svoje chyby, ale stejně jsem z jeho sledování měl zážitek, který se u mnohých novějších filmů s lepší kamerou, respektive s lépe zachovalým obrazem, vyvolat nedokáže. Díky tomu mě snímek „Pevnost“ uhranul. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Docela silně atmosferický fantasy horor, který nejvíce asi ocení milovníci žánru. Zpočátku to sice trochu nedává smysl, ale to se pak vybere a mění se to na nekonečný a urputný boj dobra a zla za zdmi i uvnitř rumunské pevnosti. 70%. ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní horror Michaela Manna vynikající silnou vizuální stránkou, hudbou skupiny Tangerine Dream a zajímavou hereckou sestavou. Škodí mu jen vláčnost tempa a podivné monstrum (jeho návrh dělal legendární komiksový autor Enki Bilal). Celkově zajímavá záležitost. Jiný horror. 70% ()

topi 

všechny recenze uživatele

Podle knižní předlohy velmi mnoho okleštěné a ve výsledku i tak zdlouhavé a nudné s topornými hereckými výkony, občas fakt hrůza. Triky nemá cenu ani rozebírat, to je další neštěstí. Jediné, co na tomto filmu za něco stojí, je zvláštní atmosférická hudba. Jinak ruce pryč. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Film, který je mimořádně pozoruhodný hned z několika důvodů - zaprvé tím, že je tak nepředstavitelně špatný, přestože jej natočil tak nadaný režisér, za druhé snad nejúděsnější hudbou, jakou jsem kdy ve filmu slyšel, za třetí tím, že se k němu propůjčily takové hvězdy jako McKellen (který ovšem nesnesitelně přehrává, což je další pozoruhodnost), Glenn, Prochnow nebo Byrne a za čtvrté lacinými triky, které jsou mizerné i na onu dobu. Jednu hvězdičku tak zaslouží jen za vynikající předlohu F. Paula Wilsona. Kéž by ji chtěl někdo znovu vydat. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdivnějších filmů, co jsem kdy viděl. Atmosféra tam je, ale taková hodně zvláštní, hudba je místy výborná, za chvilku rušivá, fakt nevim, co si o tom myslet. Navíc jsem nečetl předlohu, tak jsem se absolutně neorientoval. Přišlo mi to hrozně rychlý, umřou dva vojáci, za dvě minuty přijede McKellen (mimochodem hrozně divný, místy přehrával) se svou dcerou, za chvíli se zjeví cosi s červenýma očima zahaleno kouřem, najednou z postele vstane chlap, kterýmu svítěj oči. Ten se za chvilku vyspí s dcerou McKellena a takhle to jde dál a dál a fakt jsem nepobíral. Na druhou stranu se tomu filmu nedá upřít jistá zajímavost a podivnost. Proč teda tři hvězdy? Za výborného Byrnea s Prochnowem, přehrávajícího a neskutečně divnýho McKellena a roztomilýho Glenna, který skutečně asi sám nevěděl, co hraje. Promiňte, pane Michaele Manne, ale tohle nepatří k Vašim nejlepším filmům. ()

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Solidní obsazení, zajímavá hudba a hodně zpomalených záběrů na pobíhající nácky. Celkově obskurní, né úplně povedený, ale zcela jistě fascinující snímek se silnou atmosférou. Jen pro fanatické milovníky hororů, fanatické fanoušky Michaela Manna a homosexuální skinheady se zálibou v uniformách. ()

Laurent 

všechny recenze uživatele

Talisman nesmírné moci, otázka dobra a zla, ubíjející dialogy lidí, kteří si uvědomují svou důležitost, pěkná obrazová stránka, Ian McKellen. To je Pán prstenů ...e eeee vlastně Pevnost. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl po dlouhé době podruhé,a už to můžu ohodnotit.Musim říct ,že ohledně napětí,tempa vyprávění mě dostalo jen prvních patnáct minut,scéna s puštěním zla do pevnosti měla něco do sebe.Kritizovat triky je scestný,když je film starej skoro třicet let.Co se týče žánrovýho označení,bude to spíš thriller než horror,nevidíme totiž nic,co by horror připomínalo,likvidace vojáků je slyšet jen zpovzdálí.A teď k hudbě.Několik uživatelů tady kritizovalo hudbu,jako příšernou syntezátorovou sračku,ale tahle hudba v roce 83 byla naprosto na vrcholu,a z tohodle filmu dělá alespoň trochu koukatelnej kousek.Jinak film spíš podprůměrnej,hodně se mluví,málo se děje a ten konec byl jak z pohádky o Golemovi.40%. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Temná pevnost, kde bojuje zlo a dobro. Nádherné kouřové a světelné efekty. Líbil se mi Scott Glenn jako bojovník proti zlu, který svým pohledem dokazoval, že není člověk. Elektrizující hudba a SS v Maďarsku = základ každého kvalitního fantasy :-) ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Prvních 20 minut to je naprostá pecka, perfektní děsivá atmosféra, naprosto skvěle zde funguje prostředí, no a potom ta atmosféra šla poněkud dolů. Ona tady pořád byla, ale byla poněkud slabší, děj se dost vlekl a i když to pořád bylo zajímavé, prostě to byl sešup oproti tomu, co jsem viděl v prvních 20 minutách. Ve finále se to zase trochu spravilo, ale i tak, to co tady bylo v prvních 20 minutách prostě byl nepřekonatelný vrchol. Herecky to ušlo, hudba, i když mi zpočátku nesedla, měla taky něco do sebe a tu atmosféru to opravdu má, takže by byla škoda se na to nepodívat. Jen škoda toho utahaného děje, který mi ve finále kazí dojem z filmu. 3* ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Pokud to mám říct slušně, Michael Mann začínal zvláštně. Pokud to řeknu bez skrupulí, začal pěknou kravinou. Ony ukoptěné dvě hvězdičky dávám za opravdu kvalitní napětí a velmi zvláštní, až avantgardní atmosféru na začátku, vše brané s ohledem na dobu vzniku. Jinak je to hloupůstka se směšným kouřovým bubákem a podivnými samoúčelnými postavami (to mluvím hlavně o nacistech). Herecké obsazení je kvalitní, ale své pověsti dostává jen Jurgen Prochnow, Scott Glenn se snaží působit démonicky, ale jeho postava mi rovněž přišla spíš směšná a Ian McKellen je taky strašně podivný. Samotnou kapitolou je pak hudba, kterou bych si klidně i doma sám pustil, ale v tomhle snímku působila příšerně zvláštně a jen utvrzovala dojem, že člověk neví, co si o tom má myslet. Michaele, Michaele, ještě že ses z toho brzy dostal:-) ()

Fallen_One 

všechny recenze uživatele

Herci v netradičních rolích a příšera co vypadá jak Terminátor na steroidech. Každý si na tom filmu asi něco najde, ale jinak teda...nic moc. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Slibně vyhlížející tajemná zápletka, předlouhé, působivé záběry kamery a zvláštní, trochu melancholický a přitom HODNĚ netypický, ale vyhovující hudební doprovod. Ani triky nejsou - s přihlédnutím k době vzniku - až tak úplně špatné. Vlastně všechno proběhne vcelku uspokojivě, třebaže horor je pro označení snímku přece jenom příliš silný a sebevědomý výraz. Jenomže v závěru se ukáže, že víceméně schází pointa - alespoň pro mě je rozuzlení poněkud nedostatečné. ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Možná jsem příliš přízemní anebo dětinská, ale přece jenom bych se chtěla dozvědět něco bližšího o zlu, které pevnost obývalo - nějakou legendu, která by alespoň v náznaku objasnila, jak, kdy a proč se tam objevilo a co vlastně představovalo. ()

Související novinky

Hororová Pevnost se dočká nové adaptace

Hororová Pevnost se dočká nové adaptace

17.12.2022

Hororový román od autora Francise Paula Wilsona s názvem Pevnost vyšel poprvé v roce 1981. Temný příběh odehrávající se v období druhé světové války sledoval oddíl wehrmachtu, jenž se v jednom z… (více)

Reklama

Reklama