Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký horor Pevnost (1983) patří mezi nejpodivnější projekty filmové historie. Vrací se do doby druhé světové války do Karpatských hor, které si asi navždy budeme spojovat s postavou hraběte Draculy. Malý oddíl německého wehrmachtu, vedený kapitánem Woermannem (Jurgen Prochnow), přichází do rumunské horské vísky a usídlí se v místní pevnosti. Přes varování vesničanů nicnetušící vojáci, kteří nevynechají jedinou příležitost, aby pátrali po skrytých pokladech, vypustí do světa zlou sílu, jež dřímala po staletí ve zdech pevnosti. Vojáci jsou neznámou silou nemilosrdně masakrováni a na scénu přichází fanatický major SS Kaempffer (Gabriel Byrne v jedné ze svých prvních větších rolí). I on však musí po chvíli uznat, že za smrt vojáků nenesou odpovědnost partyzáni, a nechá povolat z koncentračního tábora okultního odborníka, židovského vědce Cuzu (Ian McKellen). Ten dokáže se zlou silou (o níž vůbec není přesvědčen, že je zlá) nejen komunikovat, ale dokonce načerpat novou životní sílu do svého starého nemocného těla. Jako poslední se ve vesnici objeví tajemný mystický válečník Glaeken (Scott Glenn), který jako jediný dokáže zlo zlikvidovat.
Americký režisér Michael Mann (nar. 1943) dlouho pracoval v televizi a teprve v roce 1981 debutoval dramatem profesionálního kasaře Zloděj. Svůj druhý snímek natočil podle hororu amerického autora F. Paula Wilsona Pevnost (1981, česky 1993). Jeho adaptace patří k nejvíc kritizovaným a také nejméně pochopeným filmům 80. let. Autor předlohy byl výsledkem dokonce tak znechucen, že napsal povídku Cuts (Šmiky) o spisovateli, který použije kouzlo voodoo, aby se pomstil filmaři, jenž zprznil jeho dílo. Pravdou je, že divák neznalý románu se ve filmu jen těžko orientuje, přesto si však Mannův snímek za 25 let od svého vzniku vydobyl jistou kultovní proslulost. Zejména díky své vizuální stránce a pozoruhodnému hereckému obsazení, ale také díky strašidelnému hudebnímu doprovodu německé skupiny Tangerine Dream. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (189)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Povznášející hudba (hodná proplouvat možná i Vesmírnou odyseou) nemohla potlačit béčkovitost tohoto ehm... hororu, naopak, na tuto skutečnost ještě více upozornila, a společně s béčkovým kukučem nejednoho herce (né, že by Prochnow a McKellen byli hodni tohoto označení, jen tady tak vypadali) a zpomalenými záběry vlajících vojenských plášťů bylo vytvořeno něco tak nesourodého, že vás napadá hrozná myšlenka - nepomíchaly se ve střižně sekvence dvou filmů? ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Horror z 80. let, kterému možná uškodilo zkrácení ze 3 hodin na 96 minut. Nicméně má dobrou atmosféru a kvalitní herecké obsazení, exceluje Jürgen Prochnow jako důstojník wehrmachtu, Ian McKellen jako doktor židovského původu Cuza (Erik Magnus,, Magneto" Lehnsherr se podoba na profesora Xaviera) a Gabriel Byrne jako velitel jednotky SS. Jejich dialogy jsou pro film přínosem a posouvají jej, pro mě, minimálně o jednu hvězdu nahoru. Příběh takový, že není přesně poznat, co - kdo reprezentuje dobro a kdo - co zlo. Hudební podbarvení od Tangerine Dream není špatné. ()

Reklama

erased 

všechny recenze uživatele

Hvězdné herecké obsazení, schopný režisér, zajímavá knižní předloha, co víc může chybět ke spokojenosti? Asi dát to vše nějak dohromady. Nevím jestli je to scénářem, který střídá absolutně zbytečné scény s těmi alespoň trochu zásadními v poměru tak 10:1, prapodivnou hudbou, která stejně dobře zachraňuje rádoby-pokusy o napínavé scény jako ruinuje ty klidnější, jistými toporně "zahranými" (lehce řečeno) postavami nebo jestli všemi těmito a mnoha dalšími neduhy trpěla i samotná knižní předloha, výsledek je každopádně podprůměrný. Jediné co tak film zachraňuje od odpadu jsou sice poněkud nevyužité, ale přesto bavící dobré herecké výkony (především McKellena a Prochnowa) a těch několik v průběhu filmu vyřknutých myšlenek, které sice byly viděny stokrát předtím, ale v kontrastu se zbytkem této knižní adaptace fungují více než slušně. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý, avšak podivný a jaksi neucelený snímek. Rozhodně bych ho nezařadila mezi horor. Velmi působivá byla však hudba, která mi ale zároveň v některých scénách nepřišla vhodná a chvílemi mi zněla jako nějaký nepovedený hudební mix. Z Pevnosti mám dojem, jako bych se dívala na nějaký béčkový film a (jediné) věci, které ho držely "nad vodou" jsou zvučná herecká jména (Prochnow, McKellen, Byrne) a již výše zmiňovaná hudba. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Michael Mann vždycky uměl. Tentokrát je tu s hororově laděným thrillerem z prostředí druhé světové války. Kdesi na okupovaném východě je v malé příhorské vesničce tajemná pevnost. Jenže architektonicky je řešena tak, aby zabraňovala útokům a zničení zevnitř! Takže má zabránit někomu/něčemu dostat se ven. Zpočátku se Pevnost tváří jako slušný béčkový horor, ve kterem bude asi spousta krve (viz oběti s rozstřelenými hlavami). Pak přeladí na vážnější strunu, přimíchá židovství a ke konci si Mann i trochu zafilosofuje. Nejlepší zbraní filmu je úžasná hudba a netradiční prostředí. Naopak vzhled samotného "zla z pevnosti" je dost rozpačitý. Každopádně zajímavý počin. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (18)

  • Keď Dr Cuza prekladá nápis, vyjadrí sa o ňom, že ide o imperatív, teda rozkaz. Preloží ho však ako "Budem voľný" (I will be free), čo rozhodne nie je žiadnym príkazom. V knihe bol však nápis preložený ako "Cudzinci, choďte domov!" ("Strangers, leave my home!"), čo už rozkazovacou vetou je. (beso74)
  • Jeden z nejvíce kritizovaných a nejméně pochopených filmů 80. let. (Whikki)
  • Michael Mann sa po tomto komerčnom a zároveň umeleckom sklamaní vrátil späť do televízie, kde natočil úspešný policajný seriál Miami Vice (1984) (beso74)

Související novinky

Hororová Pevnost se dočká nové adaptace

Hororová Pevnost se dočká nové adaptace

17.12.2022

Hororový román od autora Francise Paula Wilsona s názvem Pevnost vyšel poprvé v roce 1981. Temný příběh odehrávající se v období druhé světové války sledoval oddíl wehrmachtu, jenž se v jednom z… (více)

Reklama

Reklama