Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Daniel Day-Lewis jako statečný přítel Indiánů ve filmovém přepisu slavného románu J. F. Coopera... Filmaři již mnohokráte zvolili za předlohu svých děl pentalogii spisovatele Jamese Fenimora Coopera o dobrodružstvích bílého lovce, přezdívaného Sokolí Oko, a jeho indiánských přátel v době bojů Francouzů a Angličanů o nová území v Severní Americe. Nejslavnější se stala kniha úvodní Poslední Mohykán. Sokolí Oko spolu s posledními potomky z kmene Mohykánů Čingačgúkem a jeho synem Unkasem pomáhají anglické posádce bránit jednu z pevností. Znepřátelené strany využívají pro své cíle indiánské bojovníky. Huron Magua, který bojuje se svými muži po boku Francouzů, přísahal veliteli dobývané pevnosti pomstu za vyvraždění své rodiny. Po podpisu kapitulace se rozhodne vyprovokovat střetnutí s odcházejícími britskými jednotkami, při němž velitele zabije a zmocňuje se jeho dvou dcer Cory a Alice. Sokolí Oko se zavázal ochránit čest dívek a nechce je nechat ve spárech primitivního divocha. Navíc ke Coře cítí více než přátelství a také Unkasovi není Alice lhostejná. Pro postavu bílého lovce zvolil režisér Michael Mann u nás tehdy nepříliš známého Daniela Day-Lewise, který si však již získal uznání v podobě Oscara za hlavní roli ve snímku Moje levá noha (1989). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 021)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Nádherný film s geniální hudbou, která tento podmanivý příběh skvěle doplnuje. Lewis je opravdu skvělej, pro roli Sokolího Oka se nedal vybrat lepší představitel, charisma z něho teče a je přesně ten typ velmi zapamatovatelného zálesáka, jaký mám rád (zdravím Oldu) a celkove i tenhle film je lepší než ty westernové mayovky (kromě zpracování Vinnetoua a Pokladu samozřejmě, ale i ty nemaj ten nádech dobrodružství v nejkrásnějším prostředí severní ameriky). Tahle doba mně vždy zajímala z amerických dějin nejvíce, ta romantičnost zálesáků a indiánů ve sporu vysoce převyšujícím jejich typické problémy, stopování, kanadské lesy apod... Při tom 8-minutovém závěru sem se skoro povznesl jako dr. Jackson.. Jeden z nejlepších soundtracků v historii filmu a osobně můj nejoblíbenější a nejposlouchanější vůbec. Skladba Promentory je z jiné dimenze, kde ji sepsalo duo bohů ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Trevor Jones a Randy Edelman: 1. Last of the Mohicans (Theme) ,2. Elk Hunt ,3. The Kiss ,4. The Glade (Pt. 2) ,5. Fort Battle ,6. Promentory ,7. Munro's Office/Stockade ,8. Massacre/Canoes ,9. Top of the World ,10. The Courier ,11. Cora ,12. River Walk and Discovery ,13. Parlay ,14. The British Arrival ,15. Pieces of a Story ,16. I Will Find You , ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nejlepsi film Michaela Manna a to z jednoho prostyho duvodu, tohle je jeho jedinej film, u kteryho jsem se ani na chvili nenudil. Mozna by mel Mann zase natocit nejakej dobrodruznej snimek a netocit jen kriminalky. Pribeh filmu je docela zajimavej a umi zaujmout, ale prislo mi, ze je misty krapet uspechanej. Najednou je Lewis strasne zamilovanej, najednou je pevnost dobyta atd., ale zas na druhou stranu, aspon se film nikde moc nezdrzuje a diky slusny dylce tu nejsou slaby chvilky. Samozrejme film nema tak vysokou kvalitu porad, kdyz mohykani utoci, tak je to proste vrchol a takovejhle scen by tu mohlo bejt klidne vic. Ale v druhy polovine filmu je to fakt jizda. K tomu tu je jeste skvelej Daniel Day-Lewis a Wes Studi a uchvatna hudba, i kdyz uz jsem slysel lepsi. Neni to na cistejch 5*, ale jak jsem rek, je to Mannuv nej film, takze tech 5* dam. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus si to knihu příliš přizpůsobuje obrazu svému a vybírá z ní jen to, co se hodí, to vše pro to, abychom si mohli odplivnout nad hanebností koloniální nadvlády a ocenit prostotu, statečnost a jiné vlastnosti osadníků. Kromě toho bych dodal, že generál Montcalm se ve skutečnosti snažil celý masakr zastavit a pak vynaložil nemalé prostředky na vykoupení přeživších Angličanů - svých bývalých nepřátel - z indiánského zajetí. Veleschopný generál (mimo jiné porazil čtyřikrát silnější anglickou armádu v bitvě u Cariollonu roku 1758) a pravý kavalír své doby, který by si zasloužil zpracování svého osudu. Když to ovšem člověk vyignoruje, zůstává parádní závěrečná pasáž. Záběr, ve kterém proti sobě stojí Magua a Čingačgůk, navíc podtržený padnoucí hudbou, je jedinečný. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Mann si len raz odskočil od filmov točených v žiare veľkomesta a hneď tu mám skoro najlepší jeho výtvor. V prvom rade hudobný motív pozdvihol tento film, síce si netrúfnem povedať o koľko percent ale podľa jeho ospevovania o hodne. Vo viacerých variantoch znie prakticky počas celého film a neomrzí. Hrdinskosť, hrdosť, obetavosť a Day-Lewis spravili z tohto filmu presne to čo, dokázal Gibson, i keď on o trošku lepšie. 85%. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (41)

  • Počas natáčania jednej scény na kanoe, ktoré sa omylom prevrátilo, musel štáb z vody zachrániť rozrušenú mladú herečku Jodhi May. (westerns)
  • Filmování se bohužel neobešlo bez rasistického chování ze strany některých bělochů vůči indiánům. (Lynette)
  • Niektorí herci a štáb spolu strávili mesiac v divočine Severnej Karolíny, kým sa začalo natáčanie. Daniel Day-Lewis kvôli svojej postave prežil úplne sám pol roka v tejto divočine. (westerns)

Související novinky

HBO se vydá za Mohykány

HBO se vydá za Mohykány

09.01.2020

Režisér nové bondovky Cary Fukunaga spojí síly s režisérkou seriálových Watchmenů Nicole Kassell a společně teď pro HBO Max připraví seriálovou adaptaci knihy Poslední Mohykán. Fukunaga napíše scénář… (více)

Michael Mann natočí Tokyo Vice pro HBO Max

Michael Mann natočí Tokyo Vice pro HBO Max

23.10.2019

Legendární režisér Nelítostného souboje nebo Posledního Mohykána Michael Mann se upsal režii pilotu krimi Tokyo Vice pro chystanou streamovací službu HBO Max. Seriál napsal JT Rodgers podle knihy… (více)

Poslední Mohykán míří do televize

Poslední Mohykán míří do televize

14.04.2019

Oceňovaný tvůrce Cary Joji Fukunaga se spojil s režisérkou a jednou z tvůrkyň Pozůstalých a Westworldu Nicole Kassellovou a společně nyní připravují televizní adaptaci knižního románu od Poslední… (více)

Reklama

Reklama