Reklama

Reklama

Sibel

Trailer 2

Obsahy(1)

Pětadvacetiletá Sibel žije v odlehlé horské vesnici v Turecku poblíž Černého moře. Je němá, ale se svým okolím komunikuje prastarým pískaným jazykem. Když se ve vsi rozšíří zvěsti o vlku, jenž se toulá po okolí, Sibel vezme pušku, opustí otce a sestru a plná odhodlání vyrazí do lesů. Zde se setkává s mužem, který je podobným vyděděncem jako ona. Tento člověk, zraněný, vyhrožující a bezbranný, je první, kdo se na ni podívá zcela novým pohledem. (Cinemax)

(více)

Recenze (18)

Renfield 

všechny recenze uživatele

Tradice jsou jistě krásné a zajímavé, ale je otázkou, které se do té určité doby ještě hodí a které by již měly zůstat raději v encyklopediích. Tady to díky nim nemá těžké jen Sibel, ale i její sestra, otec a sousedka, stále čekající na svého milého. I když se příběh věnuje především Sibel, místa pro všechny zmíněné je v něm dost, hold když se dobře vypráví, k tomu aby bylo řečeno vše podstatné, stačí málo. Damla Sönmez však v titulní roli prakticky nesleze z plátna a je výborná, vlastně bez jediného slova (za to s velmi zajímavým pískaným jazykem) řekne vše. Například její postupné sbližování s dezertérem, scény jako ta, ve které ho učí první slova "svým jazykem", něco nádherného. Čemuž samozřejmě dopomáhá i kamera, obzvlášť v lesních scénách dokonale atmosférická, nakonec ovšem vždy z důrazem na detail tváře Sibel. 80% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No málo slov, ale hodně emocí. S hlavní hrdinkou jsem soucítil od začátku do konce, prostředí ve kterým se příběh odehrává jen zvyšuje emotivní prožitek. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Čiernomorská oblasť Turecka ma upútala už vo filme Med (2010). Husté lesy, tabakové a čajové plantáže, v jednom kuse dážď. A hlavne: žiadni zasraní all inclusive turisti. Na pozadí týchto dramatických scenérií o nič menej dramatický príbeh, ktorý sa ale rozbieha až ku koncu. Neodpustím si ale istú kritiku. Neverím totiž, že by sa okolie takto zle správalo k postihnutej mladej žene, ktorá dobre vyzerá a hlavne je dcéra samotného starostu... 3,5* ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Dnes som nevedel, na čo mám chuť a tak som nechal rozhodnúť myš za mňa. Zatvoril som oči, potiahol myš nadol svojim zoznamom filmov na disku, zastavil, dvakrát klikol ľavým a čo sa mi otvorilo, to som si pustil. No a nakoniec Sibel bola super voľba, ktorú na dnešný večer za mňa 'odšéfovala' synchronycita! A kedže som nemal ani najmenšiu šajnu, čo som si to pustil, môj zážitok sa stupňoval a umocňoval s každou minútou blížiacou sa k záveru filmu. Aby som to skrátil, je to film, pri ktorom sa vám môže otvárať nôž vo vrecku. Inými slovami, je to o starousadlíkoch žijúcich v horách, kde klebety a ohováranie za chrbtom druhého plodia len zlo, ktoré v najhoršom prípade poštve proti sebe i tých najbližších. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Co se námětu týče, tak se zase o žádný zázrak nejedná. Holka se odlišuje, společnost se jí straní a pak přijde setkání, které jí zásadně změní život. Podobných záležitostí by se člověk jen těžko dopočítal. Nicméně Sibel se přeci jenom trochu liší. Předně je to kulturním prostředím. Vzhledem k tomu, že Turecko zatím není jako Afghánistán nebo Saudská Arábie, působí zvyky v zapadlé vesničce decentnějším a tím pádem i důvěryhodnějším dojmem. No a pak je tu samozřejmě hvízdání. Člověk by neřekl, kolik taková blbost udělá. Sice mi otitulkované pískání zpočátku přišlo trochu divné, ale postupně se z toho stala jedna z nejsilnějších devíz. Kor když netradiční způsob komunikace používala fantastická herečka. Hezké exteriéry jsou pak příjemným doplňkem. Každému to asi nesedne, ale mě se to líbilo. 80% ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

V první řadě musím podotknout, že oficiální obsah distributora (Cinemaxu), je snad dělaný nějakým google obsahátorem...je zcestný a jeho autor film zcela jistě neviděl. Turecká vesnice není překvapivě taková exotika, jak by se mohlo zdát, používají se mobily, sleduje se TV...přesto je v místních lidech zakořeno mnoho zvyků, které se nám mohou zdát jako z pravěku. Je to jiná kultura, kultura, které se trochu bojíme. Dvě třetiny filmu jsem byl zklamaný. Bez znalosti současného tureckého venkova nepoznáte, jak moc bylo chování Sibel "za hranicí", nedochází vám, co se vám tvůrci snaží sdělit. Jde o rodinné drama, jde o revoluci Sibel, nebo jen ukázku, jak tvrdý je venkov v Turecku? Poslední třetina mi dala odpověď a vlastně nebudu spoilerovat když napíšu, co jsem si ze Sibel vzal já. Viděl jsem, jak moc úsilí a času zabere, než se změní myšlení lidí, kteří jsou nositelé tradic, které podle mého názoru, do dnešního světa nepatří. Jeden krátký úsměv děvčátka a jedno rázné zapískání otce vytvoří vzkaz pro diváka...nehažte nás do jednoho pytle. Takže nakonec dobrý. Každopádně představitelka Sibel je nejen krásná ženská, ale i skvělá herečka...tak ukecaný obličej, jsem viděl jen u Evy Green. ()

zette 

všechny recenze uživatele

To, ze je Turecko krasna zeme, ale s vyssi koncentraci primitivu na km ctverecni jsem vedel uz davno pred zhlednutim Sibel. A tak mi z celeho festivaloveho snimku nejvice zustane v pameti piskani a zelene oci hlavni hrdinky. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý turecký snímok. Film o dievčati, ktoré ako postihnuté žije v (pre mňa nečakanom) islamsky ortodoxnom prostredí v tureckom vidieku. Hold "Staré baby" sú asi na celom svete rovnaké. Fil bol zaujímavý, herecký výkon mladejSibel úžasný, a to som nespomenul krásne horske okolie. Odporúčam milovníkom dramatických filmov. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Film, ze kterého až mrazí. Skvělý scénář, herecké výkony, kamera i hudba. Vše plyne v ostrém tempu plném kontrastních situací s katarzí na konci. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Sibel je díky své jinakosti vyloučená z komunity místních vesničanů. Hlavně ženy se jí bojí, nerozumí ji a dokonce i její mladší sestra se za ni stydí. A ona se tak moc snaží být užitečná a zavděčit se. Teprve krátké setkání s mladým uprchlíkem, dosud nepoznaný cit a poznání lidské krutosti, ji dodají hrdost a sílu zůstat sama sebou. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný film z pro nás exotického prostředí, avšak jeho téma je univerzální. Cagla Zencirci (ročník 1976) je režisérka narozená v Istanbulu, natáčí spolu s Guillaume Giovanettim. Film táhne Damla Sonmez s uhrančivým pohledem, nicméně i ostatní aktéři působí autenticky, uvěřitelně. Zajímavé komentáře: https://variety.com/2018/film/reviews/sibel-review-1202917280/ http://zone-critique.com/2018/10/26/sibel-de-guillaume-giovanetti-et-cagla-zencirci/ https://www.hollywoodreporter.com/review/sibel-review-1198763 ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Tak zajímavé to docela je, Sibel má celkem pro strach uděláo a když chce, umí být i divoška. Teda ona je divoška vlastně pořád. Jen jedna věc mi tam nějak neseděla. Ali nejdřív na její pískání kouká jak puk a za chvíli se zdá, že už tomu rozumí... Kam zmizel, se radši ptát nebudu... ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Film sa odohrava v odlahlej Tureckej dedine.A hlavna hrdinka komunikuje s vlastnym jedinečnym jazykom.Film pripomina tvorbu bratov Dardenovcov.Sibel ma aj svoju mysticku stranku,ktora je ponorenym sa do miestneho folkloru a vznešeneho prostredia krajiny.Sibel je vzpurna samotarka,ktora sa pre svoje rečove postihnutie stala v komunite v ktorej žije videdencom,otec ju dokaže pochopit no nezaobchadza s nou s rešpektom.Sibel putuje po okolitych lesoch,občas sa rozprava so šialenou ženou Narin,alebo lovi vlka.Až jedneho dna stretne vojnoveho dezertera Aliho.Zo Sibel sa stava feministicka hrdinka,ktora sa rozhodla bojovat aj napriek všetkym rizikam a ponižovaniu,ktore so sebou tento boj prinaša.Turecko sa stalo živnou pôdou pre silne filmy zamerane na ženy.P.S.predstavitelka Sibel Damla Sonmez ma krasne zelene oči. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Určitě zajímavý film, který vítězí svou nevšedností. Jako bonus pak krásná příroda. Ale zase takový zázrak to není. ()

hufnagel 

všechny recenze uživatele

Ojedinelý a unikátny film s prostredia tureckej dediny. Pískaná reč a brutálne stredoveké vzťahy ma úplne dostali. ()

Mitsouko 

všechny recenze uživatele

Sibel je od piatich rokoch nemá, komunikuje iba pískaným jazykom. Pre okolie je postihnutá, vyvrhnutá z komunity, tá, ktorá prináša nešťastie. V lese má svoju chatku, kam chodí denne striehnút na vlka. Neopúšta ani otca, ani sestru. Pre rodinu je viac menej slúzka. Stará sa o chod domacnosti. Jej rovesnícky sa vydavaju, ona je vsak stale sama. Chyba jej laska, ludskost.... Jedneho dna v lese stretne raneného muza. Vznikne medzi nimi krátky, ale nezný vztah.... ()

SaintMichael 

všechny recenze uživatele

Ani mě tolik nezaujal příběh jako to zobrazení toho, jak to ještě někde může fungovat "po staru" - dohazovačky a pro ženskou je největší štěstí, když se vdá a do toho naopak mobily a čučení na TV. ()

Reklama

Reklama