Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Silný a napínavý příběh českého leteckého esa, jeho kamarádů i bezbřehou lásku k létání přináší do kin film Narušitel. Život armádních letců socialistického Československa naplňovaly opojné chvíle svobody v oblacích a přátelství na celý život, z velké části ho ale ničil dozor státní bezpečnosti a jejích udavačů. Čtveřice kamarádů a jejich letecký mentor spolu létají a slouží v armádě dvacet let. Pak se ale po dlouhé době začne rozmotávat smrt bývalého pilota RAF při pokusu o přelet na západ a hlavní hrdina nemá jiné východisko, než se ho pokusit napodobit. „Jste narušitel, následujte mě,“ jsou slova, která sám často hlásí do vysílačky, když nutí k přistání ty, kdo se na západ za svobodou vydávají vzduchem v letadlech. Teď se o stejně zoufalý útěk musí pokusit i on. (Bontonfilm)

(více)

Diskuze

pjotri

pjotri (hodnocení, recenze)

Priserne nelogicnosti. Sluchatka z dnesni doby (rozumej ZAPADACKA) ve sportovnim eru v 70. letech??? Dva kovani komousi (Pavel a Michal) maji otevrit hangar Otmarovi na noc a nikomu to nehlasit? Pozdeji jsou jen kapitani, zatim, co hlavni hrdina musel byt taky kovanej komar, jinak by do stihacky nesedl a taky by nikdy nedosahl hodnosti majora / podplukovnika. Pokud vim, hotovost nedrzely NIKDY dvoumistne MIGy 15. Krome toho hlavni hrdina chtel uletet v roce 89 (aspon podle casopisu). Tou dobou ale drzely hotovost vyhradne MIGy 21. MIG 15, dvoumistny, byl davno v muzeu a je tedy naprosto usmevny, stejne, jako zadrzena Cessna 150. Strasne by me zajimalo, KDO vlastnil v roce ca. 80 - 88 na uzemi CSSR Cessnu. Dal, vyska uletu byla vic nez usmevna.. Nad mraky BEZ IFR vybaveni a ve vysce kolem 500 - 800m nad terenem? Hahaha. Hlavni hrdina asi nevedel nic o radaru. Ulety se dely tesne nad stromy ve vyskach kolem 100m, vys to byla sebevrazda. Hooodne jsem se nasmal, kdyz oba hlavni hrdinove po litani vylezou z letadel (Zdenek ze Z-42, Lada z C-104) a Lada rika Zdenkovi "..jeee, Drakous, na nem jsem se ucil litat.." Rika to Zdenkovi, kterej ho na Drakousovi UCIL litat. Zajimava situace. Asi byl Zdenek sklerotik. Dal, neumim si predstavit, ze by byl Drakous odstaven. Letadel bylo malo, export do Ruska mel prednost a aerokluby si era hlidaly, jako oko v hlave (a litaji dodnes). Uz vubec nechapu, na cem chtel uletet Otmar. Dalsi sranda, Lada znarodil Drakouse a opravoval ho. No, nevim, ale mam dojem, ze Lada nebyl letecky mechanik a ze by leadlo, opraveny "necertifikovane" neproslo. Ladu vyrazili z armady a nechli ho dal litat? Blbost. Nepochopil jsem sarady s autama: po uletu Otmara prijel Zdenek za Ladou modrym Moskvicem (rok 74, protoze v roce 89 to bylo 15 let od Otmarovy smrti), pozdeji uz jezdi Rapidem. Po propusteni z basy na nej ceka Lada zase s tim Moskvicem . Kam se podel Rapid? A ted jejich rehabilitace. Podle stari Ladovych synu bych rekl, ze mu je dali do AN-2 nekdy na jare 89 (kratky kalhoty). Hned na to ho vyrazili z armady a Zdenka zabasli. Lada opravuje Drakouse (zahadou zustava, CO opravoval) a rika, ze oprava zabere nekolik mesicu a ze na opravu nema cas, ze musi zivit rodinu. Hned na to je Drakous hotov a Lada odlita. Divny. Rekneme, ze se o to pokusil nekdy v cervenci, srpnu. V listopadu byla snad revoluce a "politicti" byli rehabilitovani. Od zatceni Zdenka do jeho propusteni tak ubehlo nejakych 5 - 6  mesicu. Proc nebyli oba rehabilitovani a nepokracovali dal v litani v armade??? Celej film je totalni mismas nelogicnosti, totalnich kravin (naivni Otmar vola do Nemecka, to snad NEEEE!), faktickych chyb - spatna sluchatka, dvojmistny MIG 15 v hotovosti, pozdeji zadny MIG 21, neustale protikomunisticky remcajici Lada elitnim armadnim pilotem, na rozdil od kovanych soudruhu, ulety v nesmyslnych vysach, atd, atd. 2 hvezdy za vykon Dvoraka.

sippy

sippy (hodnocení, recenze)

Dva komouši, co hlídaj socialistickej vzdušnej prostor a bráněj ostatním k útěku za svobodou jsou po 30ti letech "kladnými" hrdiny v českém filmu...

Rovensky

Rovensky (hodnocení, recenze)

Co jsem fakt nepochopil - proč letěl hlavní hrdina s jedním dítětem letadlem a druhé šlo přes kopečky po zemi s matkou? S člověkem, který ho do toho podezřele nutil, přestože mohl jen kdykoli sám na vlastní pěst? Jaká je v tom logika?

Clairvaux

Clairvaux (hodnocení, recenze)

Oťřes .. logické i časové chyby, rozvlacnost, ale co mě dostalo nejvíc byl na konci ten důstojník STB a jeho “comingout” ... tomuhle filmu opravdovost “věřil” pouze můj 10 lety syn.

Pitomec

Pitomec (hodnocení, recenze)

Takový film fakt ne, to je naprostá hrůza, co se v něm objevuje za nepřesnosti (výmysly). A přitom si stačilo vzít nějakého bývalého pilota ČSLA jako poradce a hned to mohlo být o level výš.

Uživatel Matty smazal svůj příspěvek.

Thorar

Thorar (hodnocení, recenze)

Jo určitě by takový "podvratný živel" s takovým kádrovým posudkem nechali lítat na stíhačce, hlídat hranice... Veřejně nošená uniforma RAF... takovejch blbostí tam bylo víc...

wufik

wufik (hodnocení, recenze)

Pozor na odborníky ! Byla jsem na tom s manželem, který mi řekl, že typ stíhačky, která se objevila ve filmu v roce 1989 byla vyřezena v roce 1983. Příběh průměrný, ale zachraňovaly ho letecké záběry a hlavní hrdina hrál docela dobře. 

Uživatel SimpanzJi smazal svůj příspěvek.

Ivoman

Ivoman (hodnocení, recenze)

Tak jsem viděl jak se k tomu staví Fila a jsem teda zvědavej.

:-D

Asi z toho bude další Palach.

:-D

Uživatel CarnTheNunya smazal svůj příspěvek.

CarnTheNunya

CarnTheNunya (hodnocení, recenze)

B.Seville

Tak buď budeš kritik a nebo tvůrce, jedno nebo druhý, nemůžeš být obojí. No každopádně ten tvůj film určitě prorazí do Hollywoodu že? Musí tam prorazit, přece se nenechá porazit nějakýma "superhrdinama" kteří musí zůstat v komiksu. 

Nevka

Nevka (hodnocení, recenze)

Matty

Tak u distributora je to komplikovanější hodnotit, protože filmy obdobné kvality jsou u nás celkem pravidlem. A když se podíváš na kterýkoliv český film, většinou to tam hodnotí nějaká pochybná skupinka "účtů". Zažil jsem, že se daný uživatel bránil snad jen u Marsu. U zbytku se to snaží promlčet.

fabecc1222

fabecc1222 (hodnocení, recenze)

Matty

Tak hlavně je to běžná praxe už delší dobu, Prima tu má taky svoje "uživatele", kteří hodnotí 5* její seriály a pořady, pak i velké kino sítě tu mají své "účty", které vytahují hodnocení

Matty

Matty (hodnocení, recenze)

fallrock

Těch profilů vytvořených jen kvůli pěti hvězdičkám pro Narušitele je tady ve skutečnosti devět. Stejná „taktika“ byla nedávno k vidění u filmu Cena za štěstí (deset naráz založených účtů, které v jeden den ohodnotily 200 filmů), rovněž distribuovaného Bontonfilmem (což může být ale náhoda, možná jde o iniciativu někoho jiného z okruhu tvůrců). Tam už byly ty multi-účty smazány. Snad k tomu dojde i tady. 

na příspěvěk reagoval fabecc1222, Nevka

Nevka

Nevka (hodnocení, recenze)

Velký špatný. Celý režisérův plán byl tak dokonalý, než jste se objevily vy... Protivná a všetečná děcka!

davemitch

davemitch (hodnocení, recenze)

fallrock

A jaká to náhoda, že přesně stejné profily hodnotily 5 hvězdama  i režisérův předešlý film "Nevinná krutost" (17 hodnocení celkem, včetně pěti hvězd od pana režiséra)... trapné, trapné, trapné.....

JAGODA

JAGODA (hodnocení, recenze)

Wow, nechápu, jak někdo může ohodnotit svůj film, to je prostě ostuda!

Uživatel JAGODA smazal svůj příspěvek.

SteveK

SteveK (hodnocení, recenze)

Tak už i pan režisér s účtem "DavidoDavido" si film ohodnotil na plnou palbu :D

na příspěvěk reagoval Kubeska

Prubner

Prubner (hodnocení, recenze)

Crowe23

No dobře, dědeček mu něco vyprávěl, ale to nic neznamená. Chci říct, že v 17ti letech prostě nemá na to, aby zpracoval tak závažné téma na úrovni. Chybí mu zkušenosti. Viz jeho kolegové Tomáš Řehořek a Matěj Chlupáček a jejich shity Proměny a Bez doteku. A herci bych se neoháněl, třeba Kostka hrál i u Magnuska, stejně jako Zindulka.

Uživatel JohnnyV smazal svůj příspěvek.

Crowe23

Crowe23 (hodnocení, recenze)

 Já osobně bych řekl, že to bude dost povedený film. Nemyslím si, že by se snímku upsali herci jako Dvořák nebo Kostka, kdyby scénář nebyl kvalitní. Navíc má příběh Balda z první ruky od svého dědečka, takže historická věrnost se dá taky předpokládat. Je sice hodně překvapivé vidět na místě režiséra a scénáristy někoho, kdo je ročník 2000, ale poté co jsem viděl jeho Nevinnou krutost, tak moje obavy dost opadly. Dost možná na to vyrazím i do kina.

na příspěvěk reagoval Prubner

Prubner

Prubner (hodnocení, recenze)

Další film z doby socialismu, navíc z dílny 17-letého režiséra, který o té době neví vůbec nic. Dokážu si představit, na jaké úrovni ten film toto téma zpracuje.

na příspěvěk reagoval JohnnyV

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama