Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Silný a napínavý příběh českého leteckého esa, jeho kamarádů i bezbřehou lásku k létání přináší do kin film Narušitel. Život armádních letců socialistického Československa naplňovaly opojné chvíle svobody v oblacích a přátelství na celý život, z velké části ho ale ničil dozor státní bezpečnosti a jejích udavačů. Čtveřice kamarádů a jejich letecký mentor spolu létají a slouží v armádě dvacet let. Pak se ale po dlouhé době začne rozmotávat smrt bývalého pilota RAF při pokusu o přelet na západ a hlavní hrdina nemá jiné východisko, než se ho pokusit napodobit. „Jste narušitel, následujte mě,“ jsou slova, která sám často hlásí do vysílačky, když nutí k přistání ty, kdo se na západ za svobodou vydávají vzduchem v letadlech. Teď se o stejně zoufalý útěk musí pokusit i on. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (119)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Slabé, velmi slabé. 1) Poloamatérský běh za deseti zajíci, který by dal silně zabrat i filmovým bardům typu Svěráka či Hřebejka, se dal sledovat snad jen díky atraktivnímu tématu a 52letému Jiřímu Dvořákovi či 87letému Stanislavu Zindulkovi._____ 2) Ještě je tu 30letý Pavel Neškudla (hlavní postava, letec Vladislav) a 32letý Matěj Anděl (letec, vnuk starého válečného pilota)._____ 3) 19letému Davidu Baldovi skromnost nechybí. Scénárista, režisér, kameraman a produkční ve své vlastní firmě si naštěstí do snímku natočeného podle vzpomínek svého dědy přibral i pár profesionálů, takže celkový dojem je méně amatérský, než byla jeho prvotina Pomsta. Ale i tak je to slabina._____ 4) Výstižný koment: Enšpígl*, Matty*. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Milé děti, pan Kostka vám bude vyprávět zdlouhavou pohádku ( na silný a napínavý příběh českého leteckého esa ZAPOMEŇTE). A jak to v pohádkách bývá, dobro se setká se zlem, které trvá přes 40 let. Ale nebojte se po 89 roce dobro zvítězí. Jako bonus (pokud neusnete nudou) se proletíte Dragounem, (či jak se to letadélko jmenovalo) společně s nemastným - neslaným hlavním představitelem s předkusem. Za pana Zindulku 1 ()

vegetol.mp odpad!

všechny recenze uživatele

Kromě voličů Demo bloku a čtenářů Fóra24 si nedokážu představit nikoho, kdy by tuhle primitivní antikomunistickou sračku mohl brát vážně. Naivní pohádka indoktrinovaných dětí, co se nenamáhají používat google a ověřit si fakta. V každý minutě je tu sice teatrálně odsuzován komunismus, ale hrdiny jsou piloti, který hlídají státní hranice a ostatním životy berou. Už jen čekám, kdy natočí druhej díl o pohraničnících a třetí o lidových milicích. Jinak je ve filmu mraky neuvěřitelnejch kravin, který šly odchytit už jen tím, kdyby si hoši na jedno odpoledne zašli za nějakým historikem nebo si sehnali dramaturga. Což se nestalo. Je to škoda, protože po řemeslný stránce je film překvapivě solidní a Balda má určitě talent. Na druhou stranu film stojí za vidění už jen kvůli úžasným wtf. momentům jako je Zindulka, co se v době tuhý normalizace promenáduje všude v uniformě RAF nebo závěrečnej projev hlavního padoucha, ze kterej by se nemusela stydět libovoná bondovka. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Silný a napínavý příběh? Ale jděte. Baldovi nelze upřít snahu, jenže si na sebe zpracováním tak náročného tématu prostě ušil bič. Ze všech profesí, které zastal, dopadla ta nejdůležitější - scenáristická - bohužel nejhůř. ()

Kosmik 

všechny recenze uživatele

Když mi bylo 17 a dostal jsem blbej nápad, měl jsem to štěstí, že jsem byl obklopen rozumnými lidmi, kteří mě poslali do... a blbosti naštěstí nebyly realizovány. David Balda takové štěstí neměl a tak nápad natočit celovečerní film podle příběhu z vlastní rodiny dotáhl až do konce. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Když pominu,kolik chyb je ve filmu nasekáno,a ta největší je někde uprostřed při domlouvání leteckýho útěku(smál sem se asi pět minut),tak to neni úplná blbost,a já lehce nadhodnotim.50%. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Teď jsem dostal významnou lekci z dějepisu. Já myslel, že když se někdo v té době hlasitě na veřejnosti projevoval proti režimu, špatně dopadl, ale tady hlavní hrdinové sice někteří špatně dopadnou, ale jinak si tu mohli na režim hlasitě nadávat jak chtěli, i když na ně jsou napíchnutí a sledují je, tak se nebojí nahlas zandávat, že komunisti jsou svině (což tady není ani pořádně znát, že by byli, komunisty vždycky jenom přijedou, odjedou, jednou někoho zatknou a ještě tam někomu do letadla propašují děti, aby měl problém - proboha, to jsou svině, kam se hrabe nějaké hloupé Fair Play, to byl jenom hodně slabý odvar proti Narušiteli!). Takže to za komunismu bylo ok docela. Anebo jsou hlavní hrdinové úplně hloupí a neustále riskují, tím pádem se není proč divit tomu, jak dopadli. Dějově by to vystačilo tak na 40 minut, ale Balda chtěl natočit celovečerák, tak tam narval tunu vatových záběrů létání v letadle. Filmařsky to je takový lepší amatérský film - ale rozhodně nic takového, co by mělo jít do kin po celé republice a že by to tam uvedl Bontonfilm (i když, jestli dostane do kin něco jako Cena za štěstí, tak tam asi nejde o nějakou kvalitu...). Herci by asi vynikli líp v nějakém amatérském filmu, ale proboha, v žádném případě ve filmu, co jde do celorepublikové distribuce. Představitel hlavní role, Pavel Neškudla, tady strašně přehrává. Jediný, kdo tu jako jediný hraje relativně dobře, je Zindulka, Dvořák tu pak hraje svůj standart (btw, vztah hlavní postavy a Dvořáka tu působí celkem homosexuálně,přitom mělo jít nejspíš jenom o přátelství...). V celkovém hodnocení to je takový přijatelný amatérský film. AMATÉRSKÝ. Ale do kin, na celorepublikovou distribuci... A pak ještě na DVD... Ne, ne, to fakt ne. Takhle to musím hodnotit jako film do kin a v tomhle případě to působí hrozně amatérsky. Jestli si tím Balda splnil svůj sen, že natočí celovečerák co pošle do kin a vzdá v něm poctu svému dědečkovi, tak jestli je s tím výsledkem spokojený, proč ne. Jenže si nedovolím nezmínit jednu poznámku, a to tu, že mi tu něco smrdí. Takhle, David Balda má v tuhle chvíli 19 let. Narušitel byl v kinech, když měl 18. V roce 2016 natočil amatérský film Pomsta, který dokonce běžel hned několikrát na České televizi. V tu dobu bylo Baldovi tak 16. A teď mi vysvětlete, jak někdo tak mladý může dostat svůj film do televize a svůj další film dostat do celorepublikové distribuce do kin a vydat ho na DVD? Navíc pod Bontonlandem? Bez nějakého filmařského vzdělání? Pochybuju, že Balda studoval nějakou filmařskou školu. Ale přesto se mu podařilo to dotáhnout tak daleko. Jako žádnému jinému amatérskému filmaři... Hele, já si nemůžu pomoct, ale celé to je strašně divné. Nevěřím tomu, že by to bez nějakého podplacení dotáhl tak daleko. No, tady asi svoje spekulace a teorie ukončím a ukončím tím i komentář. 1* za Zindulku, který tady má (bohužel) svoji poslední roli. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Byť se jedná o jeden z posledních filmů Stanislava Zindulky, a byť jsem po dlouhé době viděl hrát Petra Kostku, tak pro mě velký propadák. Příběhová linie tak chabá, že to víc nešlo. Jediné, na co se místy nechalo koukat, byly záběry na MIGy. Jinak to nestojí za řeč. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jako asi je fajn, zacinat v tak mladem veku jako reziser a dostat svuj film do kina... Tady bych ovsem s chvalou skoncil. Scenar je vice nez spatny, herecke vykony nestastne, spousta dobovych chyb a nepresnosti. Nechapu, jak si tento film muze dat nekdo do sve TOPky... ()

angel74 

všechny recenze uživatele

David Balda si vzal trochu velké sousto. Film působí strašně amatérským dojmem. Tu druhou hvězdičku dávám za to, že si David troufl v tak mladém věku dělat v podstatě všechno sám. Takže za odvahu... ()

sator 

všechny recenze uživatele

Tak plusem Kostka a Dvořák.. ...klučina co v r.1974 vykřikuje na potkání " svině bolševický" ,historický autobus se sedačkami z dneška, stařeček co chodí v uniformě RAF, klučina co může do aeroklubu když jeho příbuzný je nepřítelem státu, nešifrované volání vysílačkou atd... 😞... Kdyby rejža nebyl pyšnej, ptal by se těch co pamatují... A Neškudlu už doufám nepotkám... ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Toto bol tak dobrý námet a tak zlé spracovanie. Ako pozerať 40 minút na to, ako sa lieta, je fajn tak prvé dve minúty. Dramatickosť žiadna, dejový zvrat chabý, herecké výkony, škoda reči. 1 z 5 ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

1* za lietadlá, zvyšok je gýč a utrpenie pre diváka. Scenár je slušne povedané hlúpy, najviac mi vadili skoky v čase, pôsobilo to akoby tvorcovia vystrihali polovicu filmu a nejak sa netrápili s kontinuitou záberov. Herci sa asi aj snažia, ale z tých naivných hlášok mi bolo trápne aj za nich. Najlepšie to vo svojom komentári zhrnul užívateľ Enšpígl. 20 % ()

Playman 

všechny recenze uživatele

Ono by si to zasloužilo pravděpodobně mnohem nižší hodnocení, než jaký tomu dávám, ale fakt jsem měl pocit, že z každýho záběru cítím neskutečnou snahu a nadšení pro věc velmi mladého režiséra, který to určitě neměl vůbec jednoduchý. V podstatě se mu podařilo natočit film s jednima z nejlepších leteckých záběrů, který kdy u nás vzniknul. Tempo filmu je super. To je jedna věc. Druhá věc je, že některý "zvraty" mi přišly vyloženě zábavný, což možná nebyl úplně záměr, ale vyvolalo mi to úsměv na tváři, tak proč tomu nedat trochu vyšší hodnocení. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych tomu nedal odpad!. Bez ohledu na cokoliv. A s přihlédnutím k tomu, že bylo režisérovi v době natáčení 17, nebo maximálně 18 let, vlastně naprosto žasnu, že to dopadlo takhle. Tyhle moje 3 hvězdy mají v případě Davida Baldy cenu 5-ti. V kategorii celovečerák režisérů do 18-ti let by klidně mohl vyhrát Oscara. Lidi, nebuďte tak oškliví, máme tady co do činění s ohromným talentem. ()

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele

Za letecké scény a odvahu poslat tento film do kinodistribuce. Jiří Dvořák je letecký nadšenec, tak se moc nedivím že na roli kývl. Jak ale na stará kolena překecali pana Zindulku ... no asi sám doufal v lepší výsledek a jako profík to pak veřejně nepřiznal. Když se onehdá na FB profilu pana řežiséra dovolil někdo upřímně vyjádřit, že je ten film poněkud debilní, dostal neskutečný kouř a tradiční kontra "a cos dokázal ty v 18 letech??". No, vážení, je mi naprosto u hnědky kolik let bylo panu Baldovi když to točil, ten film je prostě blbej, scénař děravej a chování postav nepochopitelné, až retardovaně naivní. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Český film z prostředí létání inspirovaný skutečným pokusem dědy režiséra o útěk ze socialistického Československa pomocí letadla. Fandil jsem tomu, aby mladý ( nejmladší ) režisér se svým dobovým filmem se skvělým námětem to nandal všem těm Renčům, Vejdělkům a spol. s jejich rádobykomediálními vztahovkami ze současnosti, ale v tomto filmu negunguje skoro nic - logika, poutavost, dialogy a sráží to neskutečné hlouposti, které nejdou tolerancí přehlédnout ( the best of : 1) Zindulka, který se v době normalizace producíruje v uniformě RAF 2) ve starém letadle najde hlavní hrdina zapomenutou složku STB vedenou na mrtvého Zindulku 3) odhalení "pachatele" ) Život v socialismu je vykreslený jako představa desetilétého kluka, kterému o tom vyprávěl Američan z Texasu - nereálné, naivní, neskutečně hloupé. Tenhle film vstoupí do historie jen tím, že to je poslední role pana Zindulky. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Naprosto hrozný film od začátku až do konce. Divné dialogy, zápletka, žádná logika. Hlavní hrdinové vůbec nestárnou, pořád vypadají stejně i po 20 letech. Nestojí za puštění. Pavel Neškudla a jeho pedoknír celý film posouvají ještě o řád níž. A to tam fakt jako při útěku jeli 603? To si z nás tvůrci dělají srandu ne? A to nestárnutí je k poblinkání. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se vážně nepovedlo...Podivný mišmaš bez hlavy a paty...Neustále skákající z leva doprava a naopak...Za mě 35% ()

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama