Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Silný a napínavý příběh českého leteckého esa, jeho kamarádů i bezbřehou lásku k létání přináší do kin film Narušitel. Život armádních letců socialistického Československa naplňovaly opojné chvíle svobody v oblacích a přátelství na celý život, z velké části ho ale ničil dozor státní bezpečnosti a jejích udavačů. Čtveřice kamarádů a jejich letecký mentor spolu létají a slouží v armádě dvacet let. Pak se ale po dlouhé době začne rozmotávat smrt bývalého pilota RAF při pokusu o přelet na západ a hlavní hrdina nemá jiné východisko, než se ho pokusit napodobit. „Jste narušitel, následujte mě,“ jsou slova, která sám často hlásí do vysílačky, když nutí k přistání ty, kdo se na západ za svobodou vydávají vzduchem v letadlech. Teď se o stejně zoufalý útěk musí pokusit i on. (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (14)

  • Film se natáčel 36 dní. Točilo se v Hradčanech u Ralska, Hořicích a Hradci Králové. (sator)
  • Film se odehrává v letech 1960, 1974, 1989 a v blíže neurčené současnosti. (noelcoward73)
  • Během prvního setkání Vladislava (Pavel Neškudla) s Otmarem (Stanislav Zindulka) Vladislav podle Otmarova odznaku správně pozná, že v RAF sloužil u 312. československé stíhací perutě. Tato peruť byla jednou ze 4 československých perutí RAF. (noelcoward73)
  • Vladislav (Pavel Neškudla) a Zdeněk (Jiří Dvořák) později v civilu létají na letounech Zlín Z-142 a dvouplošníku Aero C-104 (Bücker Jungmann). Před svým zatčením Vladislav přelétá letoun Antonov An-2. (Foxhound#1)
  • Letoun MiG-15UTI trupové čísla 2514 (reg. OK-UTI) patří společnosti Czech Flying Legends. Scény s tímto letounem byly natáčeny na jeho domovské základně na letišti v Hradci Králové. (Foxhound#1)
  • Zdeňkův (Jiří Dvořák) bílý letoun imatrikulace OK-JHC je typ Zlín Z-126 Trenér (výrobní číslo 816). Rodina letounů Trenér patří k nejrozšířenějším československým sportovním letounům, vyrostlo na nich spousta špičkových akrobatů a po několik desítek let sloužily na aeroklubových letištích k výcviku a vlekání větroňů. (Foxhound#1)
  • Film obsahuje historické nepřesnosti (typy letadel, veřejné nošení uniformy RAF apod). [Zdroj: aktualne.cz] (Mylan)
  • Film z prostředí pilotů a letectví využívá velké množství letových záběrů. Jiří Dvořák i všichni další herci byli při natáčení opravdu v letadle a natáčeli poctivě ve vzduchu vysoko nad zemí. [Zdroj: babinet.cz] (Duoscop)
  • Letadlo, na jehož křídlech se hlavní hrdina pokusí o přelet hranic, není napodobenina ani kopie, ale opravdový a zachovaný stroj z roku 1953, který k takové cestě za svobodou kdysi posloužil. [Zdroj: babinet.cz] (Duoscop)
  • Film vznikl na motivy skutečného příběhu armádního pilota Vladislava Baldy, který natočil jeho vlastní vnuk David Balda. [Zdroj: babinet.cz] (Duoscop)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama