Reklama

Reklama

Bat 21

Trailer

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou je náruživý hráč golfu, plukovník Iceal Hambleton. Při plnění zvláštního úkolu je jeho letadlo sestřeleno nad vietnamskými pralesy a on jako jediný katastrofu přežije. Hambleton, který do té doby poznal válku pouze v bezpečí psacího stolu, se tak ocitne sám v nepřátelském týlu. Bloudí nepřátelskou džunglí a jediné spojení, které udržuje se svou stranou, je rádiový kontakt s průzkumným pilotem Clarkem, který krouží ve vzduchu. Aby Vietnamcům, kteří odposlouchávají rádiové vzkazy, Hambleton neprozradil pozice a směr vojsk, zakóduje své poselství do golfové abecedy. Clarkovi tak nezbývá, než se tyto svérázné šifry naučit. Přes veškerou snahu je však místo, kde má dojít ke střetnutí Vietcongem, objeveno. Nelidský postup hustou džunglí se tak mění v krvavá jatka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (76)

RHK 

všechny recenze uživatele

Americký plukovník - Gene Hackman - ztroskotá za nepřátelskou linií, jeho jedinou spojkou přes vysílačku je průzkumný pilot cesny (výborný Danny Glover) a dorozumívacím kódem jsou plány golfových hřišť. Vietkong je však velkou překážkou na cestě k poslední jamce. Sice mám taky rád vůni napalmu po ránu :-) , ale silné momenty nastávaly jen občasném v kontaktu s domorodci, jinak byl tenhle snímek trochu suchý. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=L2_VoptI7_k ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Celkově dost slabý scénář, zato s několika skvělými momenty a věci (tedy vlastnímu přežití) zcela oddaným Genem Hackmanem. Film jako takový neurazí, neublíží, ale taky nijak zvlášť nepotěší. 60% ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Poněkud nepochopitelný a zbytečný válečný film, který však rozhodně není nijak zatraceníhodný. Nechce se mi věřit, že by v roce 1988 vznikaly filmy z Vietnamu, kde má prostředí pouze komparsní funkci a všechno se točí kolem připitomělého příběhu o čítankovém hrdinství. Hackman nicméně hraje výborně, i když vlastně docela obvykle, na svoji roli se však vůbec nehodí a jen těžko uvěříme v její byť jen existenci. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Trošku nudnější snímek, se skvělými hereckými výkony.A ta scéna, kdy kořínci od viet-kongu naháněj toho pilota na minu je skvělá. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu se mi hrozně líbí hudba. Je to vlastně první "Vietnam," co jsem viděl (německy :)), a proto mi docela utkvěl v paměti. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pro armádu nesmírně cenný plukovník Hambleton (Hackman), který zná válku jen srkajíc kávu v letové hladině 10.000 metrů, musí v daném časovém limitu zahrát 9 obtížných jamek uprostřed nehostinné džungle a to za předpokladu, že golfový míček je on sám, hole jsou vlastní vůle přežít a caddy (Glover) v létajícím vozíku (Cessna O2A Birddog) podá nadmíru spolehlivý výkon. Zdá se to snadné. Kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám zvaným Vietkong je jen třeba občas opustit fervej, na některých jamkách v rámci vlastního přežití zahrát přímo z greenu bogey (zabití civilisty, pasivní sledování smrti kolegy v rýžovém poli) a hlavně, na poslední jamce trefit veledůležitou hole in one, což znamená dostat míček z toho pekelného hřiště definitivně pryč. Zkrátka jeden z těch lepších turnajů v historii PGA Tour (alespoň na vietnamském území), se solidně natočenou akcí, přiměřenými hereckými výkony a velmi dobrou hudbou Christophera Younga. A pozor, nezapomenout na 19.jamku… ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý film s řadou nesmírně působivých scén, výtečným Genem Hackmanem coby důstojníkem, který poznává válku z větší blízkosti, než by si přál, a správně partťáckým Dannym Gloverem. Finále mohlo být dramatičtější, utíkání před výbuchy bomb není nic extrovního ani napínavého, ale jinak nemám co vytknout. Golf sice v oblibě nemám, ovšem tohle byla přímo parádní hra. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak trochu rasisticky dilko o tom jak zly rakosnici zabiji hodny Amiky a schvalne kdo si tu valku zacal?! jinak prumernej Hackman co uz zahral lip ale koukat se na to dalo byt ve srovnani se snimky jako Ceta Hamburger Hill apod je to slabej odvar ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Z mého hlediska solidní válečný film se skvělým G. Hackmanem, ostatní herci obstojně sekundují. Příběh o důstojníkovi, který se probíjí džunglí na místo, kde by mohl být bezpečně vyzvednut, nepostrádá několik zajímavých, originálních i nezapomenutelných momentů. Nenudila jsem se, nepřišlo mi to hloupé ani slabé, nechybělo napětí ani střípky humoru. Mám tenhle film ráda. 75% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

O muži, který se octl na špatném místě ve špatnou dobu a navíc je to voják, leč bez zkušeností z boje... Skvělý Gene v popředí nevýrazného pokusu o vykreslení kruté "vietnamské války". Leč přese všechno film má co říct, je o přátelství v nejhorší době.. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý a pritom výborne zahraný príbeh z Vietnamskej vojny, kedy je zostrelené prieskumné lietadlo, z ktorého sa podarí katapultovať podplukovníkovi Hambletonovi. Na nepriateľskom území musí prežiť niekoľko dní, než sa ho bude americká armáda môcť pokúsiť zachrániť. A všetko vďaka pilotovi Clarkovi, ktorý je celý čas odhodlaný dôstojníkovi s prežitím pomôcť. Dramatický vojnový film z čias Vietnamskej vojny, ktorý bol nakrútený na motívy skutočných udalostí. Dej tohto filmu je veľmi pestrý a na prvý pohľad aj napínavý. Skvelý herecký výkon podal aj Gene Hackman, ktorý týmto potvrdil, že mu sadne vo filmoch hocijaká rola. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Nebolo to zlé, ale možno keby som hral golf alebo poznal aspoň jeho pravidla, tak by ma to viac bavilo. Každopádne napriek tomu to bol celkom zaujímavý válečňák, ktorý hlavne ťahajú herci a ich golfové pravidla, ktoré keď nepoznáte nevadí, aj tak im budete fandiť a možno sa niečo aj priučite. 65% - 3* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Příběh sestřeleného plukovníka Hambletona mne zaujal hned od jeho katapultáže z hořícího letounu a rád jsem se do děje nechal vtáhnout. Sice by mne zajímalo jak ouřada ze štábu by přežil tak dlouhý pobyt ve Vietnamské džungli a ještě na území ovládaném nepřítelem, ale je to prý podle skutečné události tak tomu věřme :-). Hackman je přesvědčivý a Glover coby pilot průzkumného letadla také. Jen jsem se divil co všechno dokázal zasahovat neřízenými raketami odpalovanými z křídel Cessny Skymaster... Našel bych pár nelogičností i vad, zejména napalmový závěr si mohli tvůrci odpustit. Oproti tomu velmi vyzdvyhuji záchranou vrtulníkovou operaci, kdy zasažený těžký SH - 3 sedá nouzově do zaminovaného rýžovéhom pole.... Nečekejte Četu, ale na druhou stranu ani Missing in action 6 (či kolik) s Chuckem Norrisem střílícím výbušná hovna :-)) Zkrátka dobrý průměr u kterého se rozhodně nebudete nudit. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(80%) BAT 21 je pro mě příjemným překvapením. Jako solidní válečné drama to funguje docela dobře. Ještě tak zpočátku ta cca 1/3 je trochu pozvolná, ale i tak dobrý. No a ta závěrečná třetina je už opravdu napínavá. Tohle není válečný snímek zaměřený pouze na AKCI, takže kdo hledá nonstop akci, bude asi trochu zklamaný. Ale když na ní dojde tak je vcelku výbušná, máme tu nálety vrtulníků a menších letounů, co zde kosí vietnamce. Dojde tu i na pár přestřelek – ty už nejsou tak technicky zdatné, ale v pohodě. Ta dramatická linie a celkové chemie mezi hlavními postavami, kteří hrají Gene Hackman a Danny Glover, ta se vydařila. Najde se tu i pár zajímavých scén skrz téma na válku apod … Ze začátku jsem měl trochu dilema, stejně tak jako postava Hackmana, co se týče vraždění, ale to jsem poté překonal. Politicky to kritizovat nemohu. Něco by se tu ještě dalo vylepšit, moc rychle mi to uteklo, ale svým způsobem to nemohlo dopadnout lépe. I za zmínku stojí solidní hudba. Za mě spokojenost a někdy se k tomu ještě vrátím. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Minimalistický válečný film, který stojí na pevných nohou skvělého výkonu Hackmana. Ono je to spíše psychologické drama, během nějž divák prožívá s Hambletonem jeho 11 dní čekání na vysvobození. Kdo čeká klasický válečný snímek, bude hodně zklamán. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaslúžené tri hviezdičky. A nebyť pár "amerických" drobností, mohli byť aj štyri. Neznášam tú americkú frajerinu, ich bohorovnosť a na druhej strane smiešny pacifizmus, ktorý sa do vojnovej vravy vôbec nehodí. Realistickejšie mi pripadlo odstrelenie vlastného vojaka, ktorého zranenie neumožňovalo jeho transport. Veľmi som si na filme pochvaľoval kameru a tiež aj výkon Gene Hackmana. Videl som množstvo filmov z prostredia vietnamskej vojny. Tento je významný tým, že je iný. Iný najmä tým, že sa na ňu pozerá päťdesiatročný muž prvý krát zblízka. ()

Reklama

Reklama