Reklama

Reklama

Rok opice

  • Makedonie Godina na majmunot (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nejdůležitějšími protagonisty Blaževského satirické, lehce politické komedie jsou Tsobe - řadový zaměstnanec ZOO hlavního města Makedonie a nadmíru inteligentní šimpanz Koko. Připustíme-li, že mezi člověkem a zvířetem může vzniknout přátelství, tak přesně tímto slovem se dá pojmenovat jejich vztah. Poté, co kvůli všeobecné ekonomické krizi dostane Tsobe výpověď, vyvstává otázka, co bude s Kokem. Ten totiž nedokáže bez Tsobeho čtení na dobrou noc sám ani usnout a stává se těžko zvladatelným. Když se Kokovi podaří utéct, dostane Tsobe šanci získat svou milovanou práci zpět. Stačí, aby Koka přivedl zpět do ZOO. Tuto misi mu ale komplikuje fakt, že se mezitím v očích veřejnosti z Koka stává symbol svobody a odporu proti vládnoucímu establishmentu. Aby toho nebylo málo, rozhoří se spor o Koka mezi makedonským a albánským etnikem. Rok opice je osvěžující koktejl umíchaný ve žhavém balkánském kotli. (Balkanfilm)

(více)

Recenze (4)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Blaževského předchozí film jsem viděl včera, takže z přímého srovnání vychází lépe Opičák. Je zábavnější, živelnější, a pokud nebudu mluvit o muzice, ale o přístupu k životu, tak i punkovější. Z před lety módního multi-kulti zbyl jen současný makedonsko-albánský národnostní konflikt, což také pomohlo. Konec s aktuální uprchlickou tématikou by mi sice zážitek normálně zkazil, ale tady ho režisér využil ke kouzelnému závěrečnému záběru, takže budiž (70%). ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Satirická komedie, která mi připadala často více satirická, než komedie. Vnímal jsem, co má být zábavné, ale většinou jsem se nesmál a bavil se dost málo. Možná také proto, jak příliš bylo znát, že Koko je pouze hercem v převleku obrovského šimpanze (v rámci ztvárnění ve filmu – z pohledu děje už nikoliv) a ani ty veselé groteskní příhody s opičkou, jako když třeba místo paničky začala dojit mlíko z krávy, mě nějak nevzaly a připadaly moc umělé. Herec v hlavní lidské postavě (Igor Angelov) byl celkem sympatický, jeho výkon žel už průměrný, zbytek to nijak nevytáhl a infantilně bláznivá babička občas posouvala polonudně plynoucí a přebytečně zdlouhavou komedii až do místní trapnosti. Zůstala občas znějící zdařilá hudba a potenciál poutavého námětu, s ohledem na nějž jsem určitě čekal, že mě Rok opice osloví více jak tématem neobvyklého přátelství, tak případným politickým přesahem. Pěkná byla poslední scéna s putováním po kolejích, tedy až na ten úlet s pateticky promluvivší opicí. [50%] ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Docela dlouho jsem přemýšlel, jestli jsem viděl stejný film, jako spousta pěti hvězdičkových uživatelů tady. Asi viděli ve filmu něco jiného (něco víc?) něž jsem viděl já. Několik málo vtipů nebo vtipných momentek tenhle nezáživný, dlouhý a nudný film nezachrání ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Fantastická komedie o opičákovi v ZOO a jeho opatrovateli je balkánsky zábavná a živá. Kvalitní film. ()

Reklama

Reklama