Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princeznu Ellenu od narození provází příslib mocné kletby, kterou na ni uvrhla čarodějnice Murien. Kletba se má naplnit v den Elleniných dvacátých narozenin, jakmile zapadne slunce. Avšak ve chvíli, kdy zajde poslední sluneční paprsek a vše se zdá ztraceno, princezna zjišťuje, že zůstala uvězněná v čase. Pokaždé, když se kletba naplní, Ellena procitne do dne svých dvacátých narozenin a je nucena ho prožít celý znovu. Aby zachránila své království i sebe samotnou, musí v sobě nalézt odvahu a čisté srdce a dávné kletbě se jednou provždy postavit. (Bohemia MP)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (584)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Princezna zakletá v čase je vedle Sedmera krkavců, obou Andělů Páně a Hodinářově učni bezpochyby jednou z nejlepších pohádek z naší produkce od roku 1993 výš. Příběhově jde o mile a umně natočenou kompilaci Zloby, Na hraně zítřka a do jisté míry i Warcraftu (kdo viděl, pochopí), která nesází na ukvičené charaktery, banální děj a ploché postavy, nýbrž se snaží překročit tradiční pohádkové hranice (jako například zahraniční Hvězdný prach), což se jí daří. Herecké výkony jsou vcelku uvěřitelné (i přes místy viditelné postsynchrony) a realistické - vedle sympaťáka Marka Lambory a civilní Natalie Germani mě překvapily "hubatá" Eliška Křenková i démonická Simona Zmrzlá. Princezna rovněž zaujme slušnými vizuálními efekty, nepřeslechnutelně okázalým hudebním doprovodem (krásná píseň Tam za řekou), kameramanskou prací a netradičními kostýmy (viz "pánské" princezniny šaty). Rozhodně se jedná o velké překvapení na poli svého žánru a zaslouží si diváckou pozornost. Rozhodoval jsem se mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami, a jelikož jsem byl vážně spokojený, tak si přidám. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vždy jsem tvrdil, že naše země je z filmařského hlediska stvořená pro to, aby v ní vznikaly nádherné pohádky, popřípadě fantasy. Vždyť tyto dva žánry se nemají problém propojit. Máme tu členitou krajinu, šikovné řemeslníky a filmaře, kteří by nějaký námět mohli převést do reálného světa a to je vlastně i jeden z důvodů, proč se rok co rok těším na vánoční svátky - až se zase budu moci vpravit do těchto fantastických světů a přijít na jiné myšlenky. Navíc sem tam se to tvůrcům i podaří a udělají mi radost nějakým pěkným filmovým zážitkem. Aktuálně mám ale v hlavě Princeznu zakletou v čase. Nádherná víc fantasy, než pohádka, která pracuje s klasickým tématem časové smyčky, do toho nabízí neotřelá herecká jména, totálně ultra boží hudební podklad a efekty, za které by se nestyděl kdejaký fantasy trhák. Paráda! Tohle jsem si prostě musel užít. A myslím si, že jakmile bude příležitost, rád si tuto pohádku užiju znova! ()

Reklama

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, prvních asi dvacet minut jsem zařadila tenhle film mezi plejádu udýchaných, nedomrlých českých pohádek posledních dvaceti (!) let (s pár výjimkami). Ale jakmile začne působit kletba a princezna Ellena začne po vzoru Na hromnice o den více prožívat znovu a znovu ten samý den, film nabere obrátky a začne si s tropou opakování děje krásně hrát. Jako opravdu jsem si nemyslela, že v české pohádce někdy uslyším vypalovačku Little Less Conversation, aniž by to bylo výsostně trapné. Ale Petr Kubík i přes své mládí ukázal skvělé režisérské schopnosti. Umí šikovně udělat vtipnou i efektní montáž (na mysl třeba přijde scéna, s písničkou, která podbarvuje zhoubu království, nebo montáž, kdy se Ellena snaží, aby se do ní zamiloval princ Jan tak, že udělá všechno naprosto perfektně). Umí dokonce i hlubší emocionální momenty - vtipné i dojemné jsou chvíle, kdy u "Ucha" princezna doluje ze svých společníků, co chtějí slyšet. No a pak tu máme samotné hezké a sympatické mladé herce (netradiční Germani, roztomilá Křenková, Lambora s jeho luxusním hárem a pohádkovým ksichtíkem). Co nevyšlo, tak to je motivace hlavní záporačky, trochu moc záběru na dva hlavní hrady a nevyužití zkušených herců typu Dejdar, Revai nebo Zach. I tak ale velká poklona Kubíkovi, že se od tradičních českých pohádek odklonil k fantasy a taky od věčného shazování včeho mnohdy až trapným humorem. 70 % (PS: Pro připravovaný druhý díl bych se přiklonila spíš ke slovanské fantasy typu Zaklínače, oni ti druidi a černošští čarodějobijci zkrátka v českém prostředí působí jak pěst na oko.) ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

A safra.... já čekal průser skrz a ono to nebylo špatné! Začnu zápory - film dává bezostyšně najevo, co všechno vykrádá, pardon, kde všude se nechal inspirovat (včetně hudby). Takže když zkousnete to nepříjemné nutkání, že se za chvíli objeví Gandalf s Billem Murraym, tak si film užijete. Je totiž vidět, že tenhle film se robil z nadšení a zapálení, že si dal někdo záležet s postavami a jejich přerodem, že tady někdo přemýšlel nad rozmotáváním děje, že herce to baví a hlavně - někdo si dal záležet, aby tu nebyly směšné či směšně trapné postavy, na které jsme bohužel v českých pohádkách tak nějak nuceně zvyklí. I když námět skoro vůbec není původní, je to filmová jízda, jak má být. Poklona tvůrcům. A pokud byste ještě přitlačili na temnou notu a odpustili si odlehčující prvky, skoro vážně bych uvažoval i nad ryze subjektivními 5*. Fakt. Za Simonku Zmrzlou, která byla...hmmmm.... :-* ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Opravdu nemám rád pohádky vzniknuvší tak po roce 2003, nýbrž pouze ty, ke kterým mám vztah z dětství. Princezně zakleté v čase jsem dal šanci hlavně kvůli tomu, jak byla extrémně chválená a kdyby mi předem došlo, že je o časové smyčce, což je další věc, co nevyhledávám, tak bych se možná ještě rozmyslel. Ale vážně mě překvapilo, jak má film dokonce nejen na české poměry hodně zajímavou výpravu a jakým způsobem je nasnímán a natočen. Sice jsem si k princezně dlouho hledal cestu, ale tak v polovině se to zlomilo a už mě tato veleúspěšná pohádka začala bavit. Pořád to není úplně můj šálek čaje, ale ve svém žánru pořád jeden z nejlepších kousků (exkluzivní ČT pohádky bych si třebas nepustil). ()

Galerie (86)

Zajímavosti (40)

  • Runa, kterou Amélie (Eliška Křenková) nakreslila na vodní hladinu jako runu pro slovo cesta, se podle staršího germánského futharku jmenuje raidho a i ve skutečnosti je symbolem pro cestu (či vůz nebo jízdu). (Krocka)
  • Většina herců absolvovala kaskadérský trénink akrobacie na závěsných lanech. (Azurose)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama