Reklama

Reklama

Bažina - Rojst

(série)
  • USA The Mire

VOD (1)

Epizody(5)

Recenze (13)

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Taková klasická detektiva z prostředí Polska. Neurazí, ale žádný zázrak to není. Příběh se aspoň trochu větví a člověk musí neustále přemýšlet, jak se věci mají. Určitě jsem se nenudil, ale taky by se našlo pár míst, kde se dalo zapracovat. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Roztahané a hlavně bez špetky nápadu, scénář je vyloženě chabý, s tím ani Holoubek nedokáže nic udělat. Postava mladého novináře je vyloženě k smíchu, byť se jedná o typického intelektuála, bez škrábnutí uniká ze všech nebezpečných situací, ať již je v nich hlavním hrdinou nůž, provaz, nebo pistole. Atmosféra osmdesátek byla vytvořená tím, že po silnicích drandily slabé káry a naprosto všude se kouřilo, ale to mohly být klidně sedmdesátky, nebo devadesátky. Snad jen hudba se povedla, byla přesně tak hnusná, jak v osmdesátých letech. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po úmorném bádání na zdejší filmové databázi na mě po delší době vyskočil tento televizní miniseriál od našich severních sousedů, který se odehrává v mých oblíbených osmdesátých letech, takže zde můžeme vidět mnoho soudruhů, soudružek, milicionářů a dalších bezvadných a sympatických postav, které patří do této doby v socialistickém Polsku a které si můžeme pamatovat i z naší domoviny. Celkově jsou ty destinace ale i mentalita hlavních protagonistů podobné té naší a musím se přiznat, že jsem skoro ani nekoukal na ty titulky, protože jsem tak devadesáti procentům dialogů poměrně bez problémů rozumněl.  V této první sérii vidíme velice pomalý rozjezd, kterému ze začátku chybí taková ta šťáva, která vás připoutá k televizní obrazovce. Ale po druhém dílu se to slušně rozjede a začne se konečně řešit to podstatné, co diváka zajímá. Na začátku vidíme nalezení dvou mrtvých těl a vzápětí jejich následovné vyřešení a lapení viníka. Takže policie má jasno a už se tím dále nezabývá. V tu chvíli se na scéně objevují dva pisálkové z místního plátku, kteří nejsou spokojeni s výsledkem tohoto případu a začnou pátrat na vlastní pěst. Což je celkem zábavné, jelikož neznají ty správné policejní metody a hlavně nemají ty správné kontakty ve světě zločinu. Do toho se nám do příběhu zapletou dva případy sebevražd mladistvých studentů a všechno se to překvapivě začne proplétat do sebe. Do toho všeho hraje podmanivá syntezátorová hudba, která připomíná právě již zmiňovanou dobu osmdesátých let. Vcelku kvalitní herecké výkony podtrhují občas i mrazivou atmosféru tohoto příběhu a zapomněl bych dodat, že asi nezapomenu na záchodovou scénu s kartáčem na vlasy, která mě fakt pobavila. Takže u tohoto televizního seriálu z produkce Netflixu jsem se přesvědčil, že i naši severní sousedé z polského vojvodství dokážou natočit kvalitní a napínavý počin, který má hlavu a patu a já jsem byl vcelku spokojen, teda až od toho třetího dílu a zároveň se moc těším na druhou sérii, kterou si zajisté nenechám ujít. Za příjemné překvapení na které jsem opět narazil čistou náhodou dávám zasloužených 80%. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Už dramaturg (alebo to bol showrunner?), tým menej potom scenárista, nemali veľmi jasno, čo nám to vlastne chcú povedať. V rovine detektívky vyslovene slabé, ako temnejšie ladená kriminálka takmer až servilné a zbytočne rozlezené do početných dejových línii, ktoré vo finále nespolupracujú... a ten komunizmus? Nedajte sa oklamať, ten slúži len ako atraktívna kulisa... ak nie ako atrakcia sama. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Že by mě to nějak extra chytlo se říct nedá. Styl to ale určitě má, Polákům se jejich um nedá popřít. Ten příběh jsem ale čekala, že někam zatočí nebo v podstatě odkryje ještě něco, o čem se dosud nemluvilo. Párkrát jsem měla i pocit, že se dočkáme i nějakého mystična. No a bohužel, ani jedno nemá k pravdě blízko, a tak mi tam prostě ještě scházela nějaká ta třešnička na dortu. Není to úplně to čistokrevné krimi a je to opravdu bráno spíše z toho novinářského pohledu, ale postavy jsou super napsané, díly utíkají a asi nebudete litovat, že jste na to mrkli. Já jsem ale poslední dobou na ty menší seriály nějaká náročnější a pořád hledám něco víc.  Těžko říct, zda mrknu i na druhou řadu. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Poliakom sa podarilo vytvoriť atmosféru 80-tych rokov, včítane mnohých nesympatických tajných, milicionárov, či predsedov Komsomolu a iných potentátov. Dobre postavená kriminálka na príbehu, ktorý sa síce trochu pomaly vlečie, ale aj to prispieva k atmosfére, vtedy bol celý svet o niečo pomalší. Výsledky pátrania síce nie sú v závere žiadnym prekvapením, celý príbeh je taký šedivý – ani čierny, ani biely. Ale mám pocit, že taký život sme vtedy žili. Slabšie štyri. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rojst ’84 (pojďme v tom udělat pořádek za Poláky), je vizuálně neskutečně dobře zpracované. Totáč v osmdesátkách nikdy nevypadal tak dobře. Za sebe jsem úplně nebyl na větví ze scénáře. K hlavní linii (dvojitá vražda) se paralelně rozkrývají okolnosti vedlejší linie (dvojitá sebevražda), s tím, že ještě visí někde na pozadí události z konce války. O těch se mluví jen v náznacích a upřímně zbytečné rozmělňují pozornost. Máme tedy prakticky 3 různé události, ke kterým se střídavě probírají informace. Za mě to bylo spíš otravné (zdržuje to od hlavní linie), i když je zde snaha vše (nějak) zdánlivě propojit. Co mě osobně mrzelo dost je nelogičnost některých postav (respektive jejich motivů). Díky tomu jsou některé zvraty scénáře těžko uvěřitelné a jen při malé ztrátě pozornosti nastává v dějí chaos. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nooo, dobový vizuál 80.-ek je perfektní. Příběh na začátku vypadá jako výborná zápletka. Ovšem postupem děje se to napětí kamsi vytrácí, tempo se jaksi zpomaluje a na konci se rozplizne nějak do ztracena. Nebylo to úplně špatné, ale takový "Učitel" byl určitě lepší. No a náš seroš "Svět pod hlavou" byl určitě o několik levlů výš. Za mě 65%    (14.01.2021) ()

waska 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Polsko, 80. léta.. Znám, jezdil jsem a atmosféra se podařila zachytit na výtečnou. Ta neutěšenost, odevzdanost a smutek lidí, byl vidět všude a stejně tak je vidět v tomto seriálu. Kvalitní a napínavá kriminálka, která rozhodně nenudí. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ze strany policie nepřesvědčivé vyšetřování dvojnásobné vraždy v lese na okraji polského maloměsta v 80. letech minulého století je impulsem pro dva novináře z místních novin, aby se v přípasu začali šťourat a postupně odkrývat smrduté bahno, kterým je zaplaven nejen místní les, ale hlavně společnost... Více linií příběhu, jejichž propojení bylo ale trochu kostrbaté a některé souvislosti nedostatečně vysvětlené, což padá na vrub horšímu scénáři. Jinak ale velice solidní a poutavé vyprávění s dobře vystavěnou atmosférou komunistických 80. let v Polsku. 65 %. ()

SkeeveTulp 

všechny recenze uživatele

Netflix ty seriály seká jak Baťa cvičky, což se logicky podepisuje na kvalitě. A to je případ i téhle polské detektivní minisérie. Nápad to asi nebyl špatný, ale přílišná snaha o napodobení True Detective a částečně Twin Peaks, a šedivé atmosféry ve stylu Pout či Bezvědomí, narušuje účinek. Působí to pak příliš roztahaně a roztěkaně. Takže vlastně ani není jasné, jaký příběh chtěli tvůrci vyprávět, a konec je přliš násilný a prázdný zároveň. Tři hvězdičky jsou tak akorát. ()

Reklama

Reklama