Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

Nová adaptace literární klasiky Williama Makepeace Thackerayho Jarmark marnosti se odehrává na pozadí Napoleonských válek a sleduje příběh Becky Sharpové (Olivia Cookeová), která se snaží vyhrabat z chudoby a vyšplhat do výšek anglické smetánky. Příběh plný zločinů, veselí, milování, smíchu, pomluv a bojů ji zavede na dvůr krále Jířího IV., přes bitvu u Waterloo, zlomená srdce a ztracené štěstí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (16)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Mistrovská dramatizace klasického anglického literárního díla, invenčně vyzařuje přelom 18. a 19. století napoleonské a ponapoleonské Anglie. Je to opravdu jarmark marnosti, ale alespoň občas i štěstí a naplnění. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

7/7 Romány obsáhlé jako je tento, si vyloženě žádají seriálové zpracování. A já jsem nadšená. Tento nový Jarmark marnosti je na hony vzdálený poslední velké adaptaci s Reese Witherspoon. Není v rozporu ani opaku, jen má odlišnou atmosféru a více času na mnohé dějové zvraty. Becky Sharp je klasická hrdinka, jejíž ztvárnění je pro každou herečku velkou výzvou. Sledovat její životní příběh na pozadí Napoleonských válek činí ostatně na diváky poněkud vyšší nároky už ze své podstaty, protože tato doba není příliš často využívaná v žádném žánru. A i když každý příběh má své světlé i temné stránky a stejně jako je Becky ambiciózní, je její kamarádka Amelia Sedley učiněnou ctností. A přesto obě tvoří dokonalý obraz jedné epochy. Pro milovníky rozsáhlých románů požitek. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Malebné, herecky skvělé, napínavé. U řady postav převažují spíše záporné vlastnosti, které jsou tu kontrastne podávány. U hlavní postavy Becky se povaha postupně vybavuje, čímž je zesílenío napětí a dramaticno... ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Becky je mrcha, ale musíte si ji zamilovat! Její vynalézavost, životaschopnost a nezdolnost jsou obdivuhodné. Člověk jí téměř odpustí, jak parazituje na jiných. Nelze však prominout její nesnášenlivý vztah k synovi. ___ Na sérii se mi líbila lehká, až hravá atmosféra, podpořená moderními songy v titulcích. Představitelka hlavní hrdinky měla tu správnou čertovskou jiskru v oku. A udělalo mi radost, že na rozdíl od románu, tahle verze byla jemnější a ne tak sžíravá. SHRNUTÍ: Kterak hrát o dobré postavení, když vám život rozdá mizerné karty. /moje recenze č. 3 300/ ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Ač tento příběh byl již původně psán jako satira anglické společnosti, moc mě nesedí ta soudobá móda točit historická dramata s podivně pojatou, přehnanou nadsázkou a rádoby humorem. Seriál navzdory tomu nejiskří, spíše nudně i předvídatelně plyne. Odtažité. Někteří herci příliš přehrávají a stávají se umělými karikaturami. Do toho moderní prvky, například hudba, které mi tam taky nepasují... Nad slabší průměr nevytahují film dokonce ani hezké kostýmy, exteriéry, interiéry. - Dobré je, že zde máme kromě nepřeberného množství kriminálních seriálů také něco pro ženy z oblíbeného období a prostředí. Příběh pro romantičky, který je zfilmován podle klasického díla W. M. Thackeraryho primárně není červenou knihovnou, postavy například parazitují na opačném pohlaví, kritizuje se zde pokrytectví, naivita a povrchnost, není to bezmyšlenkovité, i když toto jednodušší ztvárnění nic světoborného nepřináší. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Lehce ponudnělé limonádové zpracování, na které se dá koukat. Zaujali mě 22letý Charlie Rowe (černovlasý George Osborne), 29letý Tom Bateman (druhý důstojník Crowley) a 35letý Johnny Flynn (blonďatý důstojník William Dobin). ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nemám rád seriály, nemám rád Anglii v polovině, kdy se stala pánem moří, a především nemám rád Williama Makepeace Thackeraye a jeho satiru Vanity Fair. Na rozdíl od knihy, která se dnes dá jen sotva číst, je tento nový seriál svěží a příjemný, pro oko i ucho. Mozek ovšem odložte radějí hned v šatně nebo doma na hák. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Z prvního dílu jsem moc nadšená nebyla, ale pak mě to nějakým zázrakem chytlo a seriálovou podobu klasického historického románu Jarmark marnosti jsem si docela užila. Tvůrcům dávám palec nahoru za zdařilou adaptaci. (75%) ()

nineweh 

všechny recenze uživatele

Zatím asi nejlíp obsazená adaptace Vanity Fair, co jsem viděla - nejlepší Becky Sharp ze všech. Jinak je to pěkné, ale ničím výjimečné. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Olivia Cooke je jako Jenna Coleman ve Viktorii. V zásadě něco jako Rosamunde Pilcher na Primě. Červená knihovna, kdy i hrůzy války nikomu tak nějak nezkřiví ani vlásek a ani po dvaceti letech nikdo nezestárne ani o chlup. Soudobá hudba a Frances de la Tour tomu dodávaly šmrnc. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Krásně vystihnutá atmosféra na pozadí válečné taškařice u Waterloo, která byla stejně krvavá jako zbytečná. Becky vedla celoživotní vlastní malou válku o místo na výsluní a stejně jako mnozí generálové se neohlížela nalevo ani napravo. Perfektně udělané, dobře zahrané i slušně obszené. Snad jediné co bych vytkla, je to, že chvílemi se to lehce táhlo. I tak skvělý zážitek. Za mne 90%. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý spôsob rozprávania striedajú občas dejovo hluché miesta, celkovo je to však vydarená záležitosť s výbornou Oliviou Cook. Michael Palin ako Mr. Thackeray potešil. :) ()

Caa 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Knihu jsem nečetla, takže jsem neměla ani tušení, kam se bude děj ubírat a i když některé zvraty byly převídatelné (bitva u Waterloo), zbylo dost překvapení na to, abych si seriál užila. Malilinko mě zklamal konec, zdá se, že spisovatel Thackeray byl dost měkkota. P.S. Dámy, na Toma Batemana aka plukovníka Crawleyho je radost se dívat :o). ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jarmark marnosti - každý touží po tom, co nemůže mít. Svatá pravda. Becky Sharp touží uspět ve společnosti a je ochotná pro to udělat cokoli. Zpočátku mi její snaha byla sympatická, protože život je o tom, co si kdo utrhne, samotné nic nespadne do klína. A je třeba mít ostré lokty, o tom život prostě je. Posléze se ale ukázalo, že je schopná jít i přes mrtvoly a neštítí se vůbec ničeho. Takže nesnášenlivost vlastního dítěte, na kterou nakonec doplatila, už byla "jen" součástí její povahy. Naopak Amelie Sedley nedokázala ani za mák rozeznat skutečné štěstí od domnělého a také na to doplatila. Její naivita, rovnající se v určitém čase až s hloupostí, byla časem až otravná a únavná. Tím spíš, že se vůbec nikam neposunula a nepoučila. Byl to zvláštní seriál. Popisoval historické události, tvůrcům nejde odepřít výpravnost, přesto přese všechno se vše odehrávalo v odlehčeném duchu se značnou nadsázkou. A neviděl jsem moc seriálů, kde by většina hlavních postav byla veskrze záporná. Je těžké srovnat se se závěrečným hodnocením, když A. S. nakonec skončila tak, jak už od začátku asi divák tipoval a Becky na svou povahu de facto nedoplatila v pravém slova smyslu a svou mazaností a vrozenou úlisností zase převezla všechny a nad osudem vyhrála. Na jak dlouho se divák už nedozví. Pocit zadostiučinění schází a zůstává tak jen ta výpravnost a zobrazení historické Anglie tak, jak to asi nebude moc možností jinak vidět. ()

Kreptry 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jestli je mé hodnocení objektivní, založené na splnění určitých bodů (přiblížení se knižní předloze, výkony herců apod.) nebo na prostém líbí/nelíbí, další! Nicméně musím říct, že jsem samu sebe překvapila. Na začátku jsem si říkala, že to možná ani nedokoukám, protože jsem neměla chuť "fandit" a sledovat osud ani jedné jediné postavy (což je u seriálu dost velký problém). O trochu větší zaujetí přišlo se čtvrtým a pátým dílem (trošku zvláštně právě s díly ve kterých se odehrávaly krveplné boje s Napoleonem) a to jenom díky Williamovi (Johnny Flynn) a celkovému pojetí bitvy, která děj příběhu, nejen, o vypočítavé „little creature“ alespoň trošku rozpohybovala. Becky Sharp mě vážně hodně štvala, což ale vlastně znamená, že jí Olivia Cooke zahrála dobře. Nejspíš se na tenhle Jarmark marnosti znovu nepodívám, ale kdo ví? ()

Reklama

Reklama