Reklama

Reklama

Vůně kyperské kuchyně s Miroslavem Donutilem

(seriál)
Česko, 2018, 3 h 2 min (Minutáž: 26 min)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Poznejte ostrov, kde se zrodilo víno a bohyně lásky Afrodita. Kdo z labužníků by odolal všem těm vůním a chutím, které se tu linou vzduchem ze všech světových stran a rozplývají se na jazyku? Komu z milovníků vína by nezaplesalo srdce při myšlence, že chodí po půdě, která dosti pravděpodobně dala světu první víno? Jak se nezamilovat do ostrova, u jehož břehů se z mořské pěny zrodila sama bohyně lásky Afrodita? Po návštěvě Kréty a Athén se tvůrci s Miroslavem Donutilem rozhodli natočit dalších sedm dílů s názvem Vůně kyperské kuchyně. Nejedná se pouze o vaření, ale do hledáčku kamery se dostanou i různé umělecké osobnosti a také obyvatelé Kypru, kteří studovali a žili v České republice, stejně jako bohatá historie a zajímavá současnost tohoto ostrova. Diváci poznají například voňavou namu, víno, k jehož sladkosti byla přirovnávána sama Kleopatra, nebo předkrmy mezedes.
„Nejen za commandariou jsme se odebrali do jednoho z nejvyhlášenějších vinařství na Kypru jménem Ktima Gerolemo ve vesnici Omodos, kde jsme s vinařem Charisem zapředli rozhovor o kvalitě místního vína,“ prozrazuje výkonná producentka  Kateřina Kovářová a pokračuje: „Napít se čehosi neobvyklého si na Kypru můžete nejen ve vinném sklepě, ale třeba i na oslí arše, rozprostírající se v centru ostrovní přírody. Právě z jejích útrob prý totiž prýští sladký elixír mládí, v němž se, ve snaze udržet si věčnou krásu, s oblibou koupala již císařovna Kleopatra. Tímto elixírem je oslí mléko – nápoj opředený nepřeberným množstvím legend, svědčících o jeho bohulibých účincích na lidský organismus. Zlatá oslí farma je největší na Kypru a také jednou z největších v celé Evropě. Provázela nás po ní paní Stella Georgiadou, bývalá popová zpěvačka.“ Televizní štáb prozkoumal také „černé zlato“. Tak se na Kypru říká karobu anebo také svatojánskému chlebu – zázračné potravní ingredienci vyráběné z podlouhlých plodů stromu zvaného rohovník. Diváci se mohou těšit i botanický park a labyrint Cyherbiau vesnice Avgorou, jenž pocestné už z dálky přivítá podmanivou vůní bylin, jež se zde pěstují nejen za účelem medicínského a kosmetického využití. Obrovské a nádherně rozvržené biozahrady mají plnit taktéž funkci vzdělávací a zábavnou. Za tímto účelem sem ostatně směřují celé rodiny. Krom toho, že se tu seznámí s celou řadou přírodních léčivek, se mohou pokusit ztratit v zeleném bludišti či rozpoznávat místní faunu. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Mirda ( Brouk Pytééééél všadybúd ) navštěvuje ostrov K(r)ypl a žere co mu do huby padne. Taky bych si nechal líbit pořad o tom, jak si žeru jako prasopes na dovolené - jen nemám tu popularitu jako Miuek ani ten řeckej Uďa (papa Džoržo Agathonikiadis), takže zřejmě mé obžerství mohu natočit a ukázat pouze na júťjúb! Co se jídla týče, nepochybně bude Kypr fajn fajn fajnový a zaujala mě, že tam mají českou putyku, kde vyrábí své vlastní pívo z českých surovin. Takže pokud bych se někdy nachomítnul na K(r)yplu tak bych tento tip zcela jistě rád vyzkoušel. Takže nehodnotím spíš průvodce Mirdu, ale ono gastroporno na talíři. A teď mě omluvte budu si muset něco udělat... ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Co to tam Donutil blaboli o harmonii mezi Rekama a Turkama? Kypr krasny, Donutil jako v jinych kulinarskych seriich tragicky ()

boni

všechny recenze uživatele

Kypr je nádherný ostrov, na který se vždycky rád vrátím, a kde vždy potkám spoustu skvělých lidí, kteří by se rozdělili i o poslední doušek vína. Ale rozhodně není Kypr krásný - potažmo jeho kuchyně - v podání dementního Donutila, jenž mě donutil k tomu, že to z úcty ke Kypru ani neohodnotím, neb bych se za ten odpad musel stydět. ()

Reklama

Reklama