Reklama

Reklama

Češi zachraňují

(seriál)
  • angličtina Czechs Save (festivalový název)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Po stopách ohrožených druhů zvířat s Danem Bártou. V šestidílném přírodovědném seriálu tvůrci představí několik zásadně ohrožených zvířat z různých částí planety a jejich zachránce - české přírodovědce, kteří se, mnohdy tisíce kilometrů od domova, zabývají jejich záchranou. Díky nim dokumentární cyklus může, přímo v místě života konkrétních zvířecích druhů, nejen popsat, čím jsou ohroženy, ale také jak je někdy snadné jim pomoci. Ve vybraných lokalitách ale mnohdy chybí vůle úřadů, energie obyvatel, či hlubší znalost problémů. Cyklus se zaměřuje na dosud ne příliš známé příběhy Čechů žijících nejen v exotických krajích, ale i v Evropě a u nás. Ti spolupracují s místními lidmi, přesvědčuji úředníky a politiky, shánějí finance a vedou či realizují „živé“ projekty ochrany přírodního bohatství i ve značně vzdálených krajích. Většina projektů je vedena českými nevládními organizacemi, zoologickými zahradami, univerzitami i vědeckými pracovišti, které chrání to, co ničím nelze nahradit – světovou přírodu. Tvůrci zvolili formu cestopisu, obohacenou o pátrání po osudech ohrožených druhů zvířat a hledání konkrétních příčin jejich vymírání. V šesti dílech budou Češi zachraňovat například opice kahau na Borneu, mořské želvy v Indonésii, orlosupy v Evropě, antilopy v Senegalu, zuborožce na Filipínách i zubry v Česku. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Person 

všechny recenze uživatele

Příjemný a osobitý pohled na přírodu a její zapálené objevovatele a zachránce. Musím se také zmínit o výborném hudebním pozadí, které skvěle dotvářelo už tak silný zážitek. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Je samozřejmě chvályhodné, že Češi pomáhají jak u nás tak v zahraničí. Škoda je, že místní úřady většinou nechápou, jak důležitá záchrana toho či onoho druhu je a většinou házejí ochráncům klacky pod nohy. Podobně jsou na tom i tamější obyvatelé, ale ty lze chápat, protože často jde o jejich obživu a jen málokdy jim někdo nabídne alternativu, přičemž něčím sebe a své rodiny uživit musí. Je to ale i o nás ostatních a přístupu k přírodě. Dokud nepochopíme, že bez ní žít nemůžeme a že všechny druhy na sebe navazují v posloupných řetězcích, takže zmizení jednoho ovlivní jiný a nakonec třeba i nás a náš životní styl, tak si jednou pod sebou tu větev podřežeme a doplatíme na to. ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Vynikající počin. Oceňuji, že se dokumentární seriál nevěnoval pouze exotickým destinacím, ale ukázal i rezervaci zubrů v Česku. Dan Bárta je charismatický průvodce, který navíc přírodou žije, takže mu vše o to víc věříte. Jeho přirovnání a snaha o popularizační pojetí byla sem tam trochu křečovitá, ale v těch celkových dva a půl hodinách se to ztratilo. Naopak ještě jedno velké plus za titulní píseň. Doufám, že se nejpozději do pár let dočkáme pokračování. Námětů je určitě dost a dost. ()

Reklama

Reklama