Reklama

Reklama

VOD (1)

Krátké westernové etudy bratrů Coenových, od absurdních po hlubokomyslné, sledují příběhy psanců a osadníků na americkém Divokém západě. (Netflix)

Recenze (311)

Lima 

všechny recenze uživatele

Velmi slabí Coeni, snad si do budoucna vybrali tu slabší chvilku. Příběhy úplně bez pointy, zbyde jen rozkošné ustřelování prstů v první povídce, nádherná příroda v příběhu s charismatickým tulákem Wattsem a sem tam nějaký typický coenovský vtípek, ale je jich tu opravdu pomálu, že by se daly na prstech jedné ruky dělníka na pile spočítat. Co na Coenech obdivuji nejvíc, ten kousavý, sžíravý ironický humor, ten tu skoro vůbec není. Pátá nejdelší povídka je pak skoro k nevydržení, nikam nesměřuje, je to jen takové placání do větru a musím to znova opakovat, ÚPLNĚ BEZ POINTY. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Bratia Coenovci a poviedkový western? Tešil som sa veľmi. Teraz som však trochu zmätený. Niečo je tam strašne super. Atmosféra, herci, výprava, Burwellova hudba, prenádherné exteriéry, bezuzdné násilie. Niektoré nápady sú tak šialené a zvraty kruto nečakané, že som sa smial nahlas (alebo si vravel: "Sakra, tak toto nemuseli!"). Trochu mám však dojem, že sa tu zabudlo na príbeh, jednotlivým poviedkam akosi chýbajú pointy - ak nerátam to, že väčšina hrdinov náhle skape, neraz uprostred vety. Je z toho teda akási absurdná poloartová dvojka pre Milión spôsobov, ako zomrieť na Divokom západe. Ale opakujem, je to zábavné. Miestami veľmi. Najmä prvé dve poviedky sú rozkošné miniatúry plné besného násilia - hneď prvá je westernový muzikál á la Limonádový Joe, akurát tu pri streľbe vybuchujú hlavy, odfrkujú končatiny a krv strieka v mohutných gejzíroch. Druhá je pocta Leonemu a tiež hýri krvavými nápadmi. Ďalšie poviedky sú omnoho pomalšie, rozvláčnejšie, skôr sa hrajú s atmosférou, v príbehu o vozovej kolóne je dokonca funkčná romantická línia. Je to celé skrátka taký guláš nápadov, ktorý drží pokope len vďaka coenovskej zručnosti, štýlu a očividnej chuti baviť (sa). Pre žánrových fanúšikov povinná jazda. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bratři Coeni vždycky měli osobitý styl vyprávění a v případě tohoto povídkového westernu to není jinak. Začátek je třeba vzorové labůžo. Buster Scruggs je postavička, kterou prostě musíte milovat, protože to co v první povídce předvádí, to je prostě nevídanej nářez. Spolu se stylovou režií samotných bratrů je to prostě bomba. Jenže skončí jedna povídka, začne druhá a rozjíždí se strašná nuda. Povídky na sebe nijak zvlášť nenavazují, nemají ani kdovíjaké konce, které by mohly zaujmout…prostě si tak plynou a prvotní nadšení z režisérských nápadů postupně uvadá a tak zůstává akorát ten Buster Scruggs. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Buster Scruggs ten dobrou mušku měl, jó... zato Coenovci kropí terče s hodně proměnlivou úspěšností. Většina kulek jde spíš do prérie. Nesourodá, nevyrovnaná antologie, která má připomenout romantické kouzlo westernů a západu, který nikdy nebyl... ale připomíná spíš, že Coeni už dávno nejsou mistři tónové ekvilibristiky, výstředních dialogů a brilantních point. Tenhle film spíš na sentiment hraje, než by ho sám dovedně vytvářel. Některé povídka (trupák, zlatokop) jsou vysloveně příšerné a mimo rytmus. I když se tu střídají nálady, celkový dojem je šíleně monotónní, i proto, že Coeni jen bezpečně variují. Nakonec s láskou vzpomínám na dementní verzi Limonádového Joe, oběšenecký blues Jamese Franca a psí baladu... zbytek nestojí ani za plivnutí do prachu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tenhle povídkový western je jen průměrnou ukázkou toho, co bratři Coeni umí a čeho jsou schopni...beru to jako takový mezinádech před dalším úžasným filmem... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

A mě to náhodou bavilo. Výjimkou budiž poslední povídka, která opravdu vyšuměla do ztracena, jinak ale paráda. Nejlepší podle mě byla ta s karavanou do Oregonu, ale i ostatní měly něco do sebe. Samotnej Buster Scruggs mě mega rozesmíval a prostě jsem si to užil. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„TAM NAHOŘE MUSÍ BÝT MÍSTO, KDE LIDÉ NEJSOU ZÁKEŘNÍ A POKER SE HRAJE ČESTNĚ. A POKUD NE, TAK O ČEM VŠECHNY TY PÍSNIČKY JSOU? VŠICHNI SE TAM SETKÁME…“ /// Povídkovej western, na jehož konci zůstanou stejně zase největšíma hvězdama Coenovci… Úvodní dva příběhy se prezentujou spoustou nezapomenutelnejch píčovim, který pohladí černohumornou duši. Postupně – příběh od příběhu… se to posouvá víc a víc do vážnosti a vykecávání, což kapku nudí. A kdyby to skončilo po tom čtvrtým… dám 4*. Ale já kurva tu pětku nepochopil (navíc byla tak strašně ukecaná…). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Miluju příběhy, který by mohli bejt knihou. (Zvlášť, kdyby ji napsali Joel a Ethan Coen.) 2.) Vždycky jsem přemejšlel, jak by vypadal americkej Limonádovej Joe. 3.) Thx za titule “num71“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ** AKCE * NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Coeni mají své filmařské léta sice už za sebou, ale oživit polomrtvý žánr a obohatit jej povídkovým stylem je velmi dobrý nápad a rozhodně je z toho fajn zábava. První dvě povídky jsou absolutní masakr a strop Western žánru posledních 10 let, kde se nešetří černo-sarkastickým humorem a slušnou porcí násilí, tak si říkám, že je velká škoda, že zbylé 4 povídky jsou mnohem pomalejší ( 3 a 6 bych vynechal úplně) 4 zaujme nápadem, krajinou a překvapivým finále a 5 má sice pomalejší rozjezd, akční finále je však uspokojující dostatečně včetně nečekaného zvratu. Celkově tedy spokojenost, je to hravé, absurdní, drsné, zábavné i dostatečně inteligentní, aby si to udrželo divákovou pozornost, ale kdyby se celý film držel úvodních dvou povídek, bavíme se zde o nejlepším filmu roku. 70% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Musel jsem hledat, kdy naposledy ke mně dokázali Coenovi tak silně promluvit a došel jsem až k Tahle země není pro starý. Ani žánrově spřízněná Opravdová kuráž nebyla takhle komplexní a subžánrově rozkročená. Nejradši jsem za to, že se od začátku jednalo o film a ne o seriál, jak se původně tradovalo v médiích, než podobné zvěsti uťali sami tvůrci. Právě takhle, ve zdánlivě nesouvisejících příbězích svázaných smrtí, dvěma hodinkami a formálním čtením z knihy, zřetelně vyzní, jak krutý, bezútěšný a zároveň nekonečně romantický život na Divokém západě musel být. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nechajte ho, on za to nemôže. Je to Francúz.“ Smutné, hravé, veselé, tragické, tragikomické, správnym spôsobom divné, temné i zábavné. Western nepatrí medzi moje najobľúbenejšie žánre, bratov Coenovcov nijako extra nemusím, poviedkové filmy detto. Ale toto sa mi páčilo, bavilo ma to. Najskôr sa mi do toho absolútne nechcelo, pozretie som odkladal niekoľko mesiacov a chvíľku som premýšľal, že by som tomu dal „len“ 60%. Ale nebolo by to fér. Je to parádička. Nie geniálna, nie srdcovka, ale mnohé z poviedok ma bavili viac než poriadne, herci sú dobrí, vizuálne i hudobne je to skvelé a fantastické. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Nejzbytečnější film roku a naprostá ztráta času - takže vlastně druhý Ave, Caesar! Jsem docela zvědavý, jestli ještě Coeni někdy natočí něco seriózního, nebo je čeká stejný pád na hubu jako sestry Wachovské. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Být vše ve stylu úvodních dvou příhod - sranda & krev - byl bych se býval nenudil. I přes jasný coenovský kouzlo je to zkrátka ve zbytku až příliš zdlouhavý a bezcílný. Čestnou výjimkou pak budiž zlatokopec Tom Waits. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Opět další z řady Coenovic filmů, nad kterými si zamasturbuje pár pseudointelektuálů a přestárlých akademiků, ale běžný divák, aby zaplakal. Tedy nechci přehánět, spíše jde o to, že od tvůrců klasik jako Fargo a Big Lebowski by člověk očekával něco sofistikovanějšího a vtipnějšího. První povídka o Busteru Scruggsovi je suveréně nejhorší. Když pominu příliš křečovitý humor, (pro mě osobně) otravné muzikálové vsuvky, tak nám stejnak nezbývá víc, než triviální pointa absentující jakoukoli katarzi (2/10). Nedaleko Algodones s o poznání charismatičtějším hlavním hrdinou konečně vykazuje známky typického Coenovského černého humoru a akurátnější nadsázky (6/10). Dojná kráva se sice snaží podojit líbivost Liama Neesona, nicméně příliš se jí nedaří udržet mě vzhůru. Ano, zde jsem usnul a musel dokoukat film další den (5/10). Kaňonu plném zlata i přes obstojně vybudovaná očekávání jaksi chybí pointa. Takovou povídku si, s prominutím, z prdele můžete vytáhnout jednu denně (5/10). Pan Arthur a Billy Knapp konečně zachraňují celý film nejen sympatickým prostředím, hřejivými dialogy, ale i fungujícím napětím a vskutku zabijáckým Coenovským zakončením (8/10). Pozůstatky mrtvého se snaží těžit ze síly dialogu a zkušenosti jejich vypravěčů, avšak opět chybí jakákoli pointa, a tudíž i katarze - nejen z povídky, ale i z celého filmu (6/10). ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Vlastně si umím představit ty samé motivy propojené a rozpracované do podoby koherentního celovečeráku, kde by spolu mohly souviset a v součtu být víc než touhle řadou sympatických banalit, Kamera byla místy fajn a místy naopak neskutečně ošklivá - je vidět, že Coeni to s digitálem ještě neumí a je paradoxní, že dvojice, která "dala světu" colorgrading, to tadys ním několikrát rozhodně přepískla. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Po tomhle bych věřil, že Coeni jsou schopni natočit zcela vážný výpravný western s výborně zvládnutýma akčníma scénama. Což  je něco, co v dnešní době úplně chybí. Škoda, že přesně to, co by (pro jistotu ještě společně s nějakým hodně dobrým scénáristou) zvládli na jedničku, nikdy dělat nebudou, protože by to už holt nebyli oni a nejspíš ani nemají tyto ambice. Věčná škoda! Ale kdo to teda udělá? Kevin Costner? Ten sice něco velkého westernového chystá, ale u něj zase pochybuju, že to dokáže. Ambice i prostředky na to má, ale schopnosti a mladický elán už asi moc ne (to první vlastně moc neměl nikdy). Nejvíce se u toho jeho megalomanského projektu bojím, že to bude tak politicky korektní, až to bude místy bolet. Protože kdo chce dneska s vlky v Hollywoodu výti... //// Povídky: The Ballad of Buster Scruggs aneb Limonádový Joe naruby (3/5), Near Algodones aneb James Franco si zvyká na oprátku (5/5), Meal Ticket aneb Osekaný Dudlík z HP ve Wild West freak show (3/5), All Gold Canyon aneb Starý zlatokop Tom Waits v zaslíbeném údolí (4/5), The Gal Who Got Rattled aneb Druhý nejlepší příběh (mimochodem, skvělé scény bojů s rudokožci, stejně jako v Near Algodones) (5/5), The Mortal Remains aneb Jak jsem tvrdě usnul (1/5). //// Bohužel, poslední povídka, která to celé stáhne do pekel, zajistila, že jinak dobrému filmu prostě nemohu dát víc než tři hvězdičky ani kdybych se rozkrájel. Sorry, Omnibusi. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Když už Coeni jen seřadili pár krátkých historek za sebe, tak alespoň mohli vymyslet originální název, který by celý projekt zaštiťoval. Něco chytne za srdce (Waits, Kazan), něco trochu pobaví (Nelson, Franco) a něco nudí až běda (Neeson, Gleeson). Tak zkušení rutinéři by však měli mít ambice na regulérní western. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Celý příběh je založený na konceptu jedntlivých povídek, ale s Filmem jsem ve výsledku velice spokojený. Nejzábavnější byla asi první povídka která následovala podobně zábavnou povídkou s mým oblíbým hercem Jamesem Franco, proto hodnotím první dvě (5ti hvězdami). Dále mě však třetí povídka o postiženém herci nebavila skoro vůbec(1 hvězda). Čtvrtá povídka o zlatokopovi to trochu napravila, ale ve výsledku stále průměrná (3hvězdy). Předposlední povídka byla naprosto skvělá hlavně kvůli závěrečné přestřelce s indiány (5hvězd). Naneštěstí závěrečná epizoda tomu opět pokazila průměr. U tlachání v dostavníku jsem se nebavil skoro vůbec a nejhorší, že to ani nikam nesměřovalo. Proto bych příhodu zhodnotil 1 hvězdou. Podtrženo, sečteno bych celý film zhodnotil 3-4 hvězdami, ale pokud se k filmu v budoucnu někdy vrátím, polovinu příhod nekompromisně přeskočím. 70% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Coeny mám rád, ačkoliv hlavně ty s Clooneym. The Ballad of Buster Scruggs je (možná zamýšleně, možná jen pro mne) vlastně taková past na diváka, přičemž se nejedná o jednu baladu, ale sborník příběhů, přičemž každou reprezentuje jeden slavnější herec, nebo přinejmenším tvář, kterou odněkud znáte. Aniž bych chtěl spoilerovat, nejvíce mě bavily - ta úvodní a se zlatokopem, nejméně (bohužel) ta s Liamem Neesonem (bez pointy) a poslední s Brandonem Gleesonem. Úplně nejvtipnější je James Franco, na jejímž konci jsem se začal hlasitě smát, škoda, že je tak krátká. Ze začátku vás možná odradí 130ti minutová stopáž, ale dejte tomu šanci, klidně i po částech.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Prvé dve poviedky doslova excelentné. Následne sa samotná originalita pohráva iba s myšlienkou a nápadom, pričom boj pušiek a šípov nahradilo mletie “papuľou”. Fakt strašná škoda, že iba úvod spĺňa tie najvyššie kritéria. Za mňa tretia “rana” z milosti, inak čistý dvoj priestrel do stredu čela. ()

Související novinky

Bratři Coenové chystají krvavý horor

Bratři Coenové chystají krvavý horor

30.01.2024

Je tomu už pět let od posledního společného snímku talentovaného tvůrčího dua bratří Coenů, jímž byl western Balada o Busteru Scruggsovi vyrobený pro streamovací službu Netflix. Po uvedení tohoto… (více)

Chris Evans jako vůdce sekty od Ethana Coena

Chris Evans jako vůdce sekty od Ethana Coena

29.01.2024

Po premiéře filmu The Tragedy of Macbeth, prvního projektu, na němž pracoval sám Joel Coen (Tahle země není pro starý, Big Lebowski) bez svého bratra, se šířily zvěsti, že Ethan Coen o režii… (více)

Netflix mění filmovou strategii

Netflix mění filmovou strategii

26.08.2018

Jestli Netflixu něco nelze upřít, je to způsob, jakým ovlivnil televizní výrobu na roky dopředu. Co se týče filmového formátu, tam to ovšem streamovacímu gigantovi poměrně drhne. Jediný opravdový… (více)

Reklama

Reklama