Alexis MichalikScénář:
Alexis MichalikKamera:
Giovanni Fiore ColtellacciHudba:
Romain TrouilletHrají:
Thomas Solivéres, Olivier Gourmet, Mathilde Seigner, Tom Leeb, Lucie Boujenah, Alice de Lencquesaing, Clémentine Célarié, Igor Gotesman, Dominique Pinon (více)Obsahy(1)
Paříž roku 1897 a mladý Edmond Rostand nabízí roli slavnému herci Constantu Coquelinovi, problém je ale v tom, že Rostand má pro svou hru zatím jen název – "Cyrano z Bergeracu". Už dva roky nic nenapsal. Uprostřed historek o lásce, kterými ho zásobuje jeho nejlepší přítel, nesnesitelných rozmarů hereček, žárlivosti své ženy, navíc mu nikdo nevěří, že napíše dobrou hru, hledá autor inspiraci. Mnohé z toho, co prožívá, se objevuje v jeho hře. Musí psát, musí to dokázat. A vzniká tak jedna z nejkrásnějších divadelních her o lásce, přátelství a tajemství... Film natočil jako svůj debut režisér a herec Alexis Michalik podle své stejnojmenné divadelní hry, kterou poprvé uvedlo pařížské divadlo Théatre du Palais-Royal. Alexis Michalik si ve filmu zahrál roli dramatika Georgese Feydeaua. Snímek se z velké části natáčel v České republice, diváci poznají Plzeň a Stavovské divadlo. (Česká televize)
Pokiaľ máte radi odľahčený štýl Zamilovaného Shakespeara, tak Edmond je pre vás tou pravou voľbou. Historka o vzniku legendárnej divadelnej hry asi bude trochu prikrášlená a štylizovaná, je to ale legitímny prístup a k samotnej hre a jej atmosfére sa skvele hodí. Poriadne grády začne mať film až odvtedy, čo začne samotná premiéra, každopádne aj písanie scenára na poslednú chvíľu, problémy pri skúšaní a maniere hercov zabezpečili filmu vysoké tempo. Ide o ľahko prístupné, ale inteligentné dielo, tak ma prekvapilo, že je takmer neznáme. Údaje o hercoch dosť skresľujú, Dominique Pinon má málo priestoru a populárny herec už skutočne zostarol, ale toto "prekvapenie" súvisí asi s tým, že som ho už dlhšie nikde nezaregistroval. ()
V Česku prakticky neznámý herec Alexis Michalik okusil, jak je pohodlná režisérská židle, a zrodila se příjemná, jiskřivá komedie, jakých filmová velmoc Francie v posledních dvou dekádách produkuje jako šafránu. Edmond není jen úsměvná hříčka o vzniku jedné z nejslavnějších her, tedy o Cyranovi z Bergeracu, je to především film o epoše Belle Epoque, tedy "krásných časech" třetí republiky rámované léty 1890 až 1914, kdy Francie prožívala dobu prosperity, respektu vojenské mocnosti a stala se světovým centrem umění a módy. Zrodilo se specifické francouzské umění žít a užívat si, které ve filmu rezonuje. Ve snímku se sice nepředvádí nejznámější hvězdy francouzské kinematografie, ale označit zúčastněné za druhou ligu by bylo nactiutrhačství. Pokud někdo přirovnává Edmonda k Zamilovanému Shakespearovi, tématická blízkost tady je, ale u něj jsem se přes opakované pokusy nedokázal nikdy dostat až na konec, zatímco Edmond se mi strefil do vkusu i do nálady. Celkový dojem: 80 %. ()
4* Edmond je momentálně divácky opomíjený film, což si podle mě moc nezaslouží a stál by za větší pozornost, už proto že se z větší části natáčel v České republice, která asi víc připomíná Paříž a nebo není tak drahá ;-). Nastiňuje, jak to mohlo vypadat při vzniku jedné z nejznámějších divadelních her na světě a zprostředkovává nám ji jako lehkou komedii. Rozhodně výprava a kostýmy stojí za to a příběh dokáže bavit celou dobu, i když se pomaleji rozjížděl. Já si tenhle film příjemně užil a ani mi nevadil slovenský dabing, když už Češi nejsou schopni k němu udělat ani titulky. Za sebe doporučuji zejména milovníkům historických filmů a romantikům. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 1 /// STYL: 3 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()
Kto by nepoznal preslávenú divadelnú hru Cyrano z Bergeracu, ktorá v roku 1897 spôsobila priam divadelnú revolúciu? Pozadie vzniku tejto hry je viac než len zaujímavé, a práve o tom je tento film, v ktorom vidíme prekvapivý úspech experimentu Edmonda Rostanda. Film sa mi páčil, parížska atmosféra a čaro 19.storočia tu bolo príjemne citeľné, a výsledok je podľa mňa naozaj kvalitný. Malo to v sebe drámu, ale aj dôvtip, romancu, múzu, tajuplnosť, zámenu identít, dilemy, balans medzi úspechom a sklamaním,... všetko sa to pekne prelínalo takmer počas celého deju, až do samého konca. Niekto takéto "šarády" až tak nemusí, ale ja som milovník klasiky a Shakespeara, kde sú takéto tendencie používané dosť často, takže mne sa to páčilo. Zaslúžené 4* (od piatich to delili jedine nie až tak vydarených dialógov) ()
Vhled do klasické literatury s dojemnými okamžiky. 1) Nevím, do jaké míry vznik snad nejslavnější francouzské hry probíhal tak, jak jej zobrazili ve filmu. Ale klidně by to tak být mohlo, co myslíte?_____ 2) 36letý scenárista a režisér (jindy též herec) Pařížan Alexis Michalik vytvořil film podle vlastní divadelní hry (spoluautor Albin Michel) z roku 2016. Inspiroval ho film Zamilovaný Shakespeare. Chtěl napsat něco podobného, ale s francouzskou stopou. Nenašel však investora a tak projekt uložil k ledu. Poté, co navštívil divadelní představení Shakespeare In Love, rozhodl se, že svůj scénář přemění v divadelní hru. Ta získala veliký úspěch, díky němuž se Michalikovi podařilo posléze sehnat na film peníze. Inu, podivné jsou cesty osudu..._____ 3) 28letý Thomas Solivéres (Edmond) tu, pravda, moc ze své mladické přitažlivosti neuplatnil. V dobovém ohávení s knírem a s málo vlasy nebyl skoro k poznání._____ 4) Své služby filmařům poskytlo plzeňské Tylovo divadlo a dále pražské Divadlo na Vinohradech (exteriéry divadla de la Porte Saint-Martin, kde vznikl Cyrano) či Stavovské divadlo (exteriéry divadla du Palais Royal, kde vystupovala Sára Bernhardtová) či karlovarská Mlýnská kolonáda jako stanice dostavníků._____ 5) Puristovi ve mně se chce poznamenat, že Ravelovo Boléro, které zní jako hudební podklad ve filmu, vzniklo až v roce 1928, zatímco děj filmu probíhá na konci roku 1897._____ 6) Všiml jsem si jemné ironie, dost vzácné ve francouzských filmech. Setkání s Antonem Pavlovičem Čechovem v podniku U krásných slepiček (Aux belles poulles) mě vzalo za srdce._____ 7) Nakonec mám prakticky všechny postavy ve filmu rád, což se mi jinak moc nestává._____ 8) Výstižný koment: gudaulin****. ()
- Celosvětová premiéra proběhla 22. srpna 2018 na filmovém festivalu Angoulême ve Francii. (ČSFD)
- Natáčení probíhalo od 8. ledna do 6. března 2018 v Praze, Plzni a v Karlových Varech. (ČSFD)
- Francouzskému divadlu v tomto filmu propůjčilo svou tvář Divadlo Josefa Kajetána Tyla v Plzni. Po celou dobu natáčení měl štáb pro sebe zablokovanou celou historickou budovu včetně zázemí a natáčení byl přítomen taktéž český komparz. (Joe16210)