Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paříž roku 1897 a mladý Edmond Rostand nabízí roli slavnému herci Constantu Coquelinovi, problém je ale v tom, že Rostand má pro svou hru zatím jen název – "Cyrano z Bergeracu". Už dva roky nic nenapsal. Uprostřed historek o lásce, kterými ho zásobuje jeho nejlepší přítel, nesnesitelných rozmarů hereček, žárlivosti své ženy, navíc mu nikdo nevěří, že napíše dobrou hru, hledá autor inspiraci. Mnohé z toho, co prožívá, se objevuje v jeho hře. Musí psát, musí to dokázat. A vzniká tak jedna z nejkrásnějších divadelních her o lásce, přátelství a tajemství... Film natočil jako svůj debut režisér a herec Alexis Michalik podle své stejnojmenné divadelní hry, kterou poprvé uvedlo pařížské divadlo Théatre du Palais-Royal. Alexis Michalik si ve filmu zahrál roli dramatika Georgese Feydeaua. Snímek se z velké části natáčel v České republice, diváci poznají Plzeň a Stavovské divadlo. (Česká televize)

(více)

Recenze (32)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ máte radi odľahčený štýl Zamilovaného Shakespeara, tak Edmond je pre vás tou pravou voľbou. Historka o vzniku legendárnej divadelnej hry asi bude trochu prikrášlená a štylizovaná, je to ale legitímny prístup a k samotnej hre a jej atmosfére sa skvele hodí. Poriadne grády začne mať film až odvtedy, čo začne samotná premiéra, každopádne aj písanie scenára na poslednú chvíľu, problémy pri skúšaní a maniere hercov zabezpečili filmu vysoké tempo. Ide o ľahko prístupné, ale inteligentné dielo, tak ma prekvapilo, že je takmer neznáme. Údaje o hercoch dosť skresľujú, Dominique Pinon má málo priestoru a populárny herec už skutočne zostarol, ale toto "prekvapenie" súvisí asi s tým, že som ho už dlhšie nikde nezaregistroval. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Všichni, kteří mají rádi filmy a s nimi spojené příběhy, musí dobře znát Cyrana z Bergeracu. Jak ale vlastně takový příběh vznikl? O tom vypráví tento film.  Milý, nevtíravý, decentně vtipný, historicky přesný. Jen tak trošku nemastný, neslaný a zkrátka lehce nudný. Což je pro podobný námět docela škoda. Nejvíc to poznáte, když se Vám na scéně objeví kavárník Honoré, který je zde nejlépe napsanou postavou. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V Česku prakticky neznámý herec Alexis Michalik okusil, jak je pohodlná režisérská židle, a zrodila se příjemná, jiskřivá komedie, jakých filmová velmoc Francie v posledních dvou dekádách produkuje jako šafránu. Edmond není jen úsměvná hříčka o vzniku jedné z nejslavnějších her, tedy o Cyranovi z Bergeracu, je to především film o epoše Belle Epoque, tedy "krásných časech" třetí republiky rámované léty 1890 až 1914, kdy Francie prožívala dobu prosperity, respektu vojenské mocnosti a stala se světovým centrem umění a módy. Zrodilo se specifické francouzské umění žít a užívat si, které ve filmu rezonuje. Ve snímku se sice nepředvádí nejznámější hvězdy francouzské kinematografie, ale označit zúčastněné za druhou ligu by bylo nactiutrhačství. Pokud někdo přirovnává Edmonda k Zamilovanému Shakespearovi, tématická blízkost tady je, ale u něj jsem se přes opakované pokusy nedokázal nikdy dostat až na konec, zatímco Edmond se mi strefil do vkusu i do nálady. Celkový dojem: 80 %. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Někdy je to půříliš přímočaré, takhle dílo - jako přesný odraz skutečnosti - nevzniká. Na to, aby to nebylo křečovité, je to zase málo komedie, i když na několik místech jsem se nahlas zasmál. Nicméně Cyrano je natolik vděčné téma, že sem tam nějaký prohřešek unese. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Presne ako tu už bolo uvedené, ide o vtipnejšiu formu oscarového Shakespeare in love, iné prostredie, nie tak atraktívni herci, ale okrem veršovanej romantiky prichádza často aj humor. Pre mňa osobne lepšie ako samotný Cyrano. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Docela mě překvapilo, že jsem netrpěl a film si mě dokázal získat, přestože mě nestrhnul. Nyní mě docela zajímá co s tématem udělal Joe Wright. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jak byl napsán Cyrano, nejpoulárnější francouzská divadelní hra ever. Až na to, že vůbec! ____  Příběh o tom, jak neúspěšný autor divadelních her Edmond Rostand hledá v běžném životě kolem sebe inspiraci pro svůj masterpiece, je úplně vycucaný z prstu. A hrdě to přiznává. Dělá to s tak neodolatelným šarmem a takovou nápaditostí, že musí zahřát u srdce i ty, kteří jeho hru neznají (jsou vůbec takoví?). I přes tuhle přiznanou ztřeštěnost zasazuje do příběhu skutečné historické postavy a souvislosti, takže se přece jen něco reálného dozvíme. Osobně mi připadal motiv záměrně zaměněných autorů dopisů až příliš hladce odpuštěný – přece jen, šlo o stalkování, ne? A taky mi bylo líto Marie, protože ta si přes svou nadutost (nicméně dobře zdůvodněnou) zasloužila na premiéře hrát.____  Jinak ale film vítězí vtipem a nadsázkou a evidentní chutí, s jakou se na něm všichni podíleli. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Vhled do klasické literatury s dojemnými okamžiky. 1)  Nevím, do jaké míry vznik snad nejslavnější francouzské hry probíhal tak, jak jej zobrazili ve filmu. Ale klidně by to tak být mohlo, co myslíte?_____ 2)  36letý scenárista a režisér (jindy též herec) Pařížan Alexis Michalik vytvořil film podle vlastní divadelní hry (spoluautor Albin Michel) z roku 2016. Inspiroval ho film Zamilovaný Shakespeare. Chtěl napsat něco podobného, ale s francouzskou stopou. Nenašel však investora a tak projekt uložil k ledu. Poté, co navštívil divadelní představení Shakespeare In Love, rozhodl se, že svůj scénář přemění v divadelní hru. Ta získala veliký úspěch, díky němuž se Michalikovi podařilo posléze sehnat na film peníze. Inu, podivné jsou cesty osudu..._____ 3)  28letý Thomas Solivéres (Edmond) tu, pravda, moc ze své mladické přitažlivosti neuplatnil. V dobovém ohávení s knírem a s málo vlasy nebyl skoro k poznání._____ 4)  Své služby filmařům poskytlo plzeňské Tylovo divadlo a dále pražské Divadlo na Vinohradech (exteriéry divadla de la Porte Saint-Martin, kde vznikl Cyrano) či Stavovské divadlo (exteriéry divadla du Palais Royal, kde vystupovala Sára Bernhardtová) či karlovarská Mlýnská kolonáda jako stanice dostavníků._____ 5)  Puristovi ve mně se chce poznamenat, že Ravelovo Boléro, které zní jako hudební podklad ve filmu, vzniklo až v roce 1928, zatímco děj filmu probíhá na konci roku 1897._____ 6)  Všiml jsem si jemné ironie, dost vzácné ve francouzských filmech. Setkání s Antonem Pavlovičem Čechovem v podniku U krásných slepiček (Aux belles poulles) mě vzalo za srdce._____ 7)  Nakonec mám prakticky všechny postavy ve filmu rád, což se mi jinak moc nestává._____ 8)  Výstižný koment: gudaulin****. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Sympaticky podaná atmosféra doby z přelomu 19. století, která trvala do začátku 1. světové války, a která nadobro přervala naprosto všechno, včetně "evropanství". Michalikova komedie do té doby dobře zapadá, tedy do doby, která už je nadobro "dead and gone". Zajímavá je představa jejího přesazení do naší (autorovy) doby, bez dobových kostýmů a zakroucených knírů. Asi by to bylo nesnesitelné. A možná i nepochopitelné. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* Edmond je momentálně divácky opomíjený film, což si podle mě moc nezaslouží a stál by za větší pozornost, už proto že se z větší části natáčel v České republice, která asi víc připomíná Paříž a nebo není tak drahá ;-). Nastiňuje, jak to mohlo vypadat při vzniku jedné z nejznámějších divadelních her na světě a zprostředkovává nám ji jako lehkou komedii. Rozhodně výprava a kostýmy stojí za to a příběh dokáže bavit celou dobu, i když se pomaleji rozjížděl. Já si tenhle film příjemně užil a ani mi nevadil slovenský dabing, když už Češi nejsou schopni k němu udělat ani titulky. Za sebe doporučuji zejména milovníkům historických filmů a romantikům. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 1 /// STYL: 3 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Kto by nepoznal preslávenú divadelnú hru Cyrano z Bergeracu, ktorá v roku 1897 spôsobila priam divadelnú revolúciu? Pozadie vzniku tejto hry je viac než len zaujímavé, a práve o tom je tento film, v ktorom vidíme prekvapivý úspech experimentu Edmonda Rostanda. Film sa mi páčil, parížska atmosféra a čaro 19.storočia tu bolo príjemne citeľné, a výsledok je podľa mňa naozaj kvalitný. Malo to v sebe drámu, ale aj dôvtip, romancu, múzu, tajuplnosť, zámenu identít, dilemy, balans medzi úspechom a sklamaním,... všetko sa to pekne prelínalo takmer počas celého deju, až do samého konca. Niekto takéto "šarády" až tak nemusí, ale ja som milovník klasiky a Shakespeara, kde sú takéto tendencie používané dosť často, takže mne sa to páčilo. Zaslúžené 4* (od piatich to delili jedine nie až tak vydarených dialógov) ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Něco málo o vpravdě nezastupitelné úloze múzy ... v nelehkém životě mladého, snaživého, leč až dosud nepříliš úspěšného dramatika. A vězte, že když se řekne múza, nemusí jít pokaždé o onu éterickou a nepolapitelnou nezemskou bytost, která stejně jako pověstné štěstí chodívá dokola, nežli se unaví a uvolí se na někoho - či spíše k někomu usednout. Příběh sám je pak úsměvný i jímavý, přičemž mu nelze upřít půvab a jiskru mládí - ani moudrost a nadhled stáří, když po svém převážně nevážně vypráví o vzniku jedné z nejslavnějších divadelních her historie. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Prostě se to najednou přihodilo, účinek se dostavil a já konečně přišla na chuť milostnému veršovanému dramatu Edmonda Rostanda Cyrano z Bergeracu. Michalikův film, vyprávějící komediálně-dramatický příběh o zrodu a premiéře této veleslavné divadelní hry, mě natolik okouzlil, že se budu muset poohlédnout po nějakém starším zpracování Cyrana. (80%) ()

rasttea 

všechny recenze uživatele

Edmond mě velice mile překvapil, nenašla jsem hluchá místa a to mi věřte - po 10 letech u filmu, to se nejde zbavit kritického oka. Co se herců týče, byl to herecký koncert. Krásný pohled na lokace, kostýmově velmi pestré, barevný nádech lokaci i exteriérů v průběhu celého filmu příjemný. Kostýmy historicky bohaté. Dialogy, situace, pohledy, to vše bylo skvěle načasované, mnohdy tomu napomohla i skvělá kamera. Záběry byly příjemné na pohled a sestříhané tak, aby nebylo nic dlouhé, anebo naopak krátké. Už dlouho jsem se u filmu tak nepobavila. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Medový, rozpustile obrazný. O mondemanovi rozumových rozkoší, který na rtech nosí verš košatý, květnatý, co neuvadne. Dělá dlouhý nos na fraškovité ve fracích. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

parádní zážitek .V první části poměrně nezáživný ale postupně vše vygradovalo do famozního finále!Nejsem nějak zvlášť velký fanoušek klasiky ale tady mě uchvátil scénář,který ukázal jak těžce někdy vznikají klenoty divadelních her!Zážitek je umocněn i kamerou,kostýmy,režií a příhodně podkreslenou bojovným Bolerem.Obrovský podíl na zážitku mají herci a v neposlední řadě mistrovský slovenský dabing.Bravo. ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který sice trochu tlačí na americkou pilu, ale zaručeně se u něj pobavíte a možná pochopíte, jak to mají herci a tvůrci s múzami, s inspirací a vůbec s celou kariérou. Krásný secesní film navíc obohacuje i architektura a dobový design Prahy, kde se prakticky celý film natáčel. ()

Související novinky

26. Dny evropského filmu

26. Dny evropského filmu

04.04.2019

Dny evropského filmu již 26. rokem nabízí divákům to nejzajímavější ze současné evropské kinematografie. Letos zvou do kin na 45 filmů z různých koutů Evropy a výběrem filmů se snaží přiblížit… (více)

Reklama

Reklama