Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý Per z nábožensky založené rodiny odchází do Kodaně studovat na inženýra. Seznamuje se s židovskou rodinou Salomonů, kterou zaujme jeho vizionářský projekt, využívající vodní a větrnou energii. Navíc se sblíží s jejich dcerou Jakobe. Plány jsou připraveny, ale postupně se ukazuje, jak silná bývají rodinná pouta. Výpravná adaptace jedné z nejoblíbenějších dánských knih Henrika Pontoppidana. (Febiofest)

(více)

Recenze (15)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Co mě napadne, když si vzpomenu na tento film? Že byl sakra dlouhý, ale jakože fakt dost. 162 minut o klukovi, kterej si neviděl do huby a postupem času se před plátnem proměňoval, je dost snad pro každého. Na druhou stranu je ale námět prý v Dánsku povinnou četbou a tak chápu, že do zfilmování chtěl někdo dát svoje srdce. Mělo to svoje momenty a kvůli těm stojí za to ty skoro tři hodiny vydržet. Jestli bych film měl nějak pojmenovat, tak jako totální epické rodinné drama z dánského prostředí. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Jsi takový dobyvatel světů. Jsi vskutku…šťastný muž.“ Bille August znovu nezklamal, ačkoliv to pro mě byl dosud asi jeho nejméně vyrovnaný film. S hlavním hrdinou jsem začal sympatizovat hned od první promluvy s otcem. Inteligentní, ambiciózní a svobodomyslný snílek, jehož neklidná, zraněná duše nemohla najít pokoje. Mnohokrát se nezachoval dobře, ale pominu-li jeho sukničkářsko-prospěchářský přístup k ženám, překvapivě hodně jsem mu rozuměl. I tvrdohlavosti, hrdosti (otázka principů), zhrzenému egu či odmítání slepého uznávání autorit (a omezenosti okolí). Jeho zakořeněné výčitky svědomí, úspěšně pěstované už od dětství jeho rodinou, které opravdu nic nedlužil, mě dráždily (stejně jako ty debilní hodinky), ale některým věcem člověk zkrátka neunikne. A zdánlivě před vrcholem pak může snadno dopadnout až na samotné dno…I přese všechno jsem ho tak nějak chápal. Nemusel jsem souhlasit, stačilo mé porozumění. A smíření pak může mít mnoho podob…Slušné 4*, i navzdory velkorysé, rozmáchlé stopáži jsem se ani chvíli nenudil. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jednou za hodinu se projděte pokojem a zvládnete to. Dobové historické dánské drama, milostný příběh, nahota. O nadaném muži, který chce být Mistr vesmíru. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Mít štěstí a dokázat být šťastný jsou dvě různé věci. Peter Sidenius nechtěl být šťastný, protože to neuměl a protože nevěřil, že může být šťastný. Když na štěstí narazil, začal pochybovat a co měl, zničil. Dnes bychom jeho přístup označili za toxický, na konci 19. století a s brutálně přísnou náboženskou výchovou, se dá jeho chování pochopit. Zbytečně budu přemýšlet, co udělal zle, mě vychovávali lidé, kteří byli fajn, zatímto Peter (ve filmu častěji Per) měl za otce jutského vikáře a náboženského fanatika, jehož představa, že se Peter má usmířit s rodinou neznamenala nic jiné, než, že uzná své hříchy a fakt, že snaha jít cestou vědy, byla jedním velkým omylem. Petr neznal nic jiné, než obviňování se, přísnost a bezcitnost. Přestože potkává lidi, kteří dovedou ocenit jeho inženýrský talent a ženu, která ho miluje a podporuje, nedovede s tím dlouhodobě žít. Přitom není zlý člověk a vzbuzuje sympatie. O nejstarší dceru bohaté židovské rodiny se sice začal zajímat kvůli penězům, finálně ho však zaujala svým charakterem a peníze pro něj nakonec nebyly primární. Přestože se ke svým dětem choval jako jeho otec k němu, uvědomil si to a něco (přestože ne ideálního) s tím udělal. Úplně na konci tohoto 162 minutového dánského realizmu se dokázal omluvit. Vyrůstal v krutě nepříznivém prostředí a čase, nalezl však určitou lidskost. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Šíleně dlouhé, ale pěkné. Per pochází z velmi chudé rodiny, jeho otec je náboženský fanatik a despota, přesto má docela velké sebevědomí. Zamíří si to do skoro nejbohatší rodině v Kodani a poblázní hlavu nejstarší dceři. Když má ale dojít na lámání chleba - ke svatbě, stane se něco ... ale na to se opravdu podívejte sami a u filmu vydržte. Konec je taky velmi dobrý. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

namakana cervena knihovna o mladom talentovanom cloveku, ktory si siel za svojim cielom. Cele sa to odohrava v Dansku, v Kodani sa zoznami s nejakymi zydy a do jednej baby sa i zamiloval. Na 162 minut treba plechovu prdel, no oplatilo sa pockat az do konca  80 % ()

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Dĺžka mi neprekážala, film ubehol ani neviem ako. Názov Šťastný muž sa mi však k tomu  vôbec nehodil, keďže Per šťastný nebol  a ani to nevedel. Dúfala som, že v záujme naplnenia svojich snov prejaví kúsok pokory, ale kým k tomu dospel, bolo už neskoro. A sklamal ma koniec, keď odkázal to málo čo ušetril svojej bývalej snúbenke a nie vlastným deťom. ()

ER 

všechny recenze uživatele

Skvělá filmařina, která se trochu utopila ve 160 minutách projekce. Příběh muže, kterého zdeformovalo katolické prostředí rodiny , hlavně otce, ale zaslouží pozornost. PS. A Židé to nemají lehké ani v Dánsku. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Príbeh o dvoch rozdielnych rodoch. V jednom prípade sága bohatej židovskej rodiny z Kodane a druhom vidiecka katolícka rodina, kde mladý Per sa odmieta podriaďovať cirkevnému statusu otca a odchádza s holou riťou na štúdia do Kodane presadiť sa so svojimi technickými vynálezmi. Vďaka tomu sa votrie do bohatej židovskej rodiny, naplniť svoje ciele. Tento samoľúby, egoistický kretén, kde vstúpi, zanecháva len bolesť a sklamanie. Veľmi dobre rozpracované, podľa knižnej predlohy, s veľmi pôsobivými hereckými výkonmi a vôbec celkove kvalitným celým realizačným tímom. Tento projekt je zrelý na nomináciu Oscara, za cudzojazyčný film. ()

laardlad 

všechny recenze uživatele

Filmové zpracování jednoho z vrcholných děl dánského realismu (o kterém jsem nikdy před tím ani neslyšel). Hezky natočený film, u kterého ani nemusíte číst knižní předlohu, protože v ději filmu se člověk nijak neztrácí a ani není nijak chaotický :) ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Film s dlouhou stopazi, coz vy ale nespozorujete. Tak to ma byt. Film plny zajimaveho vypraveni, zvratu, pychy, bohatskvi, chudoby a uzasnych technickych napadu, ktere preskocily mnoha leta. Pro me je tohle velky film, ktery nezadrhne a proste bavi a vtahuje do deje. Parada. ()

Kritickej 

všechny recenze uživatele

6/10 Tenhle film mě zaujal jen podle traileru a čekal jsem od něj trochu něco jiného. Místo výpravného dobrodružství o uskutečnění jednoho projektu jsem dostal psychologickou sondu o chlapíkovi, kterej je dost v prdeli. Sice je to i tak dost zajímavý, ale ta délka je fakt vražedná. Na začátku mě hodně bavilo, že na tomhle filmu se nešetřilo a ta historie z něj opravdu dýchá. Ale jak čas ubíhal, čím dál víc jsem si uvědomoval, kam to směřuje, a byl naštvanej, že jsem nedostal, co jsem chtěl:-) ()

Konev 

všechny recenze uživatele

Děj je krásný, celý film uteče jako voda, ale na konci jsem cítil hořkost, jak dokáže náboženská demagogie, nepokora a sobectví zničit život člověka. Na konci jsem 2 x ukápnul slzičku: když mu synek přinesl ten nový mlýn a když mu bývalá snoubenka řekla, že by neměnila. Kvůli těmto dvěma scénám stálo za to vidět celý film. ()

Související novinky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama