Reklama

Reklama

Zora Ulla Keslerová: česká královna exploatačního filmu

Trailer

Obsahy(1)

Dokument Zora Ulla Keslerová: česká královna exploatačního filmu je portrétem výjimečné české herečky světového formátu. Zora Keslerová na ploše celovečerní stopáže, vypráví o vzniku kultovních filmů jako je Antropophagus, nebo Cannibal Ferox a vzpomíná na italské mistry žánrového filmu Lucia Fulciho, Joe D´Amata, či Bruna Matteie. Během vyprávění o snímcích, ve kterých ztvárnila nezapomenutelné role, odhaluje příběh neobvyklého života, houževnaté povahy a touhy jít za svým snem. (CS Film)

(více)

Recenze (20)

obitus 

všechny recenze uživatele

V kontextu českého dokumentu vyjímečné dílo, a to ani ne tak svým zpracováním (mluvící hlavy prokládané ukázkami filmů), jako obsahem. Asi vůbec první celovečerní dokument, zcela věnovaný eurohorroru, konkrétně té nejvýraznější české stopě, jaká byla do jihoevropské horororvé kinematografie udělána. Zora Ulla Keslerová má na co vzpomínat a dělá to s chutí, kterou ocení především znalí fandové. Pokud vám jsou jména filmů, které vidíte v její filmografii, známá, její vyprávění, doplněné o zasvěcené komentáře Martina Jirouška, si užijete. V opačném případě jí dejte šanci, aby vám otevřela dveře k tomu nejlepšímu, co bylo kdy natočeno. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Poslední dva roky, kdy byla Zoře věnována 13. komnata, pozornost v časopisu Howard 23 a na Horror Conu, vyvrcholila tímhle dokumentem. Není podstatné, že jde o tvorbu ryze amatérskou, cenná je autentická výpověď Zory, její vlastní vzpomínky, interpretace a komentáře. Skvělé jsou ukázky z filmů, které český divák (ani ten žánrový) zdaleka nemá v povědomí a řekněme, že ani konfrontační komentáře Martina Jirouška nejsou úplně mimo. Ačkoli i Jiroušek se chová navzdory svému vzdělání více jako fanoušek a kontext té italské kariéry, kterou Zora udělala navzdory normalizaci, je opravdu nutný více dočíst v rozhovoru, který Zora dala Honzovi Vojtíškovi pro zmínění Howard. Nebýt to samé problematické giallo, na které se skutečně ze záliby dívají jen otrlí fandové, věřím, že by Zora už dávno platila za seriózní hvězdu s legendou typu Olinky Bérové (ačkoli ani ona netočila na západě kdovíjaké umění). Díky nadšencům za tento počin, jsem ráda, že se jim ho podařilo prosadit alespoň do televize. Aby se z toho materiálu stal skutečný poklad, chtělo by to doplnit dalšími dotáčkami, minimálně se Svobodou, a nechat prolnout všechny tři tváře Zory v jeden obraz. Manželka Petra Hapky, hvězdička normalizačního Barrandova a oblíbená tvář giallo filmů, to je bezkonkurenčně atraktivní směs. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

-No a ta smrt s tím podříznutím, to se taky povedlo. To umim, dycky zemřu docela pěkně, proto mně taky všichni hororoví mládenci volali. Nejlepší smrt jsem předvedla v tom Cannibal Ferox. - Ano, umírat a před tím ječet, to Zora opravdu umí. Tentokrát nehodnotím dokument podle technických kvalit a celkového zpracování, nýbrž podle obsahu. Milé připomenutí filmů, které člověk zná a mnohé patří mezi jeho oblíbené. Tedy mé oblíbené. Z tohoto pohledu jsem si vyprávění Zory užil. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Česká a snáď i slovenská kráľovná. Klasický dokument so skutočne relevantnými informáciami. Klasický v tom najlepšom zmysle slova (striedačky na Zoru, filmového znalca a ukážky z filmov). Kameňom úrazu je zvuk. Jednotlivé segmenty nie sú akusticky zosúladené, takže ak do rozprávania vpadne ukážka z filmu, vyskočíte zo sedadiel, lebo decibely narastú asi tak o 35 bodov stupnice, čo je neskutočne rušivé. Okrem toho ani v tak dlhom dokumente som sa stále nedozvedel, vďaka čomu Zora bezproblémovo pendlovala medzi komunistickou Prahou a Talianskom a či jej priezvisko je skutočné alebo pragmaticky vybrané (veľmi efektne sa vyníma na obrazovke). Každopádne som rád, že Zora stále vyzerá výborne a že vodopád informácií, po ktorých túži srdiečko fanúšika je veľmi výdatný a pozornosť pohlcujúci (ani som si nevšimol, že to malo sto minút). ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Dokument mapující zahraniční kariéru Z. U. Kesslerové doplňené scénami z filmů a komentáři M. Jirouška. 100 minut, které nenudí. Rušivým elementem je však zvuková stopa. Ukázky z filmů jsou moc nahlas, Z.U. Kesslerová mluví v pohodě, zato M. Jiroušek skoro " šeptá ". ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Tak kukám, že (s výnimkou komparznej role vo Vtedy v Amerike a predabovaného šteku v Perinbabe) som s Keslerovou videl len Antropofága. Filmársky je to slabšie; väčšinu času v smyčke prelínanie dvoch statických kamier snímajúcich striedavé rozprávanie dvoch ľudí  s archívnymi zábermi (ona + komentár + ukážky), ale holt Vojkůvka je furt amatér. Na druhú stranu sme radi, že ho tu máme, a k osobe herečky z video nasties a talianskych brakov sa tento prístup hodí. Štyri hviezdy nedám, ale dúfal som, že dnes, keď už z ITA brakov čumím len Argenta, ma to donúti zohnať si aspoň jeden, a hej, dám si Hansel e Gretel (a možno časom ešte ten český Řetěz). Ps: Fulci musel byť haluzár. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Kesslerová vypráví poutavě, komentátor doplňuje informace o italském filmu té doby, ale ten film nemá žádný úvod. Jak se Kesslerová dostala do Itálie? Proč začala hrát částečně tady a z větší části tam? Určitě by bylo velice zajímavé podívat se na to, jaký vztah k tomu zaujaly komunistické úřady v ČSSR, zvláště když manžel i dcera mohli zjevně poměrně volně cestovat za ní. Ne, nic z toho se nedozvíme. Rovnou se začne tím, že se Kesslerová nějakým způsobem mihla v The House of Laughing Windows a pak se jede film po filmu. Jako bonusový materiál na nějakém DVD by to bylo dostačující, jako samostatný dokument moc ne. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Úžasný, informatívny dokument, s veľmi sympatickou Zorou ktorá v komunistickom zriadení dokázala neskutočné a vybudovala si na našich milovaných(teda mojich určite) kulťákoch kariéru a vôbec to nepopiera, práve naopak. Množstvo periel a perličiek o slávnych hercoch a režiséroch, o Zore samotnej, vynikajúce. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dokument je pojaty velmi skromne, de facto jen dve mluvici hlavy, hlavni predstavitelky a filmoveho kritika. Ale vzpominky na nataceni Keslerove, predevsim s italskou produkci jsou velmi zajimave a jsem rad, ze tento film vznikl. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Pořád se tady jen pracovalo. Film o herečce nabité sexem mohl a měl být pikantní. Téhle přísady v něm nebylo ani za mák. Celkově to byla dost nuda na téma “a na co si vzpomenete v souvislosti s tímhle filmem?”. Jsem rád, že filmaři tuhle naši opomíjenou sexbombu tímto dokumentem odškodnili za náš předstíraný nezájem, osobně bych si ale výsledek uměl představit podstatně atraktivnější, pikantnější, bulvárnější. Zajímaly by mě Ulliny milostné avantýry, zajímaly by mě její vztahy s českými herci, kterým se o svobodném cestování do Itálie mohlo maximálně zdát, zajímaly by mě její upřímné pocity z její filmové kariéry, resp. kariér, které jako by se nikdy pořádně nerozvinuly, zajímalo by mě toho moc a v tomhle filmu z toho nebylo prakticky nic. Točili ho seriózní milovníci brakového filmu, šprti bez fantazie. ()

tenebrae86 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument režiséra Romana Vojkůvky, který má na svědomí mimo jiné párek pro mě celkem kultovních hororů 'Total Detox' a 'Někdo tam dole mě má rád'. Pro mě, jako fanouška brakových italských hororů ze sedmdesátých a osmdesátých let je tento dokument naprostá pecka. Nesmírně poutavé povídání o legendárních tvůrcích, jako jsou Lucio Fulci, Umberto Lenzi, George Eastman, Joe D´Amato nebo třeba Bruno Mattei a o natáčení kultovních snímků, například 'Cannibal Ferox' , 'La ragazza del vagone letto' nebo 'La Vera storia della monaca di Monza'. Spousta unikátních informací a zábavných historek z úst jedné z tehdejších hereckých ikon béčkové italské tvorby, kde hlavní roli hrál sex a násilí, prokládané komentářem filmového kritika a žánrového odborníka Martina Jirouška. Zora se mi hodně líbila v atmosférické pecce 'Antropofág', ale jinak jsem ji vždycky vnímal spíše vlažně. To asi hlavně proto, že jsem o ní vlastně nic moc nevěděl. Nedávno jsem však četl její neméně skvělý rozhovor pro Howard a herečku si velmi oblíbil jako osobnost. A tento vyčerpávající dokument to jenom podtrhává. Docela drsná a zdravě sebevědomá žena, se pro mě stala jednou z nejzajímavějších českých hereček. Nejvíce mě asi pobavily vzpomínky na Fulciho, důvod proč někteří herci šli do natáčení 'Žen od hluboké řeky' a pak ten žárlivý Hapka, ten mě fakt rozesmál :). Díky tvůrcům, za skvěle odvedenou práci. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo zrelá výpoveď herečky, ktorá nemala problém vystupovať vo filmoch pre otrlú časť populácie. Filmy sú samozrejme o ničom / a to som priaznivec hororov/, ale rozprávanie pani Zory je pútavé a ani neviete ako vám tých 100 minút utečie.. ()

GameboyNES 

všechny recenze uživatele

Legenda, no jo, musím si nakoukat víc její italskou tvorbu. Takhle si ji nejvíc pamatuju s holou prcínou ve filmu Fešák Hubert :) ()

Pedronaut 

všechny recenze uživatele

Zpracováním opravdu nuda. Nejdřív vypráví Zora Keslerová, pak Martin Jiroušek a pak je ukázka z filmu, o kterém vyprávěli. A tak pořád dokola. Prvních dvacet minut to ještě vypadá, že se autor snažil o alespoň nějaký střih, ale pak už je to opravdu těžká rezignace na jakýkoliv styl. Přitom obsahově je to docela zajímavý dokument a kdyby nebyly rozhovory poskládány separátně, ale doplňoval by je ve správný moment obraz, šel bych o dvě hvězdy výš. Už proto, že by byl celý film o dobrou třetinu kratší. Teď mě navíc překvapuje, když čtu, že je to dva roky starý film. V takovém případě jdu s hodnocením dolů – od člověka, který očividně netočí poprvé, bych čekal mnohem víc (minimálně kvalitní obraz a lepší oko při výběru fontu na plakát, ty dvě typografické chyby jsou hnus). ()

Salvator 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je velká legrace. Prý výjimečná herečka světového formátu! To jako vážně? Stačí slyšet - Porno jsem netočila. To mi nenabídli. :o))) ()

Hanka_M 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě, že se jedná pouze o amatérský dokument. Dramaturgicky i filmařsky vyloženě směšné - především velmi dlouhé, kdyby to bylo o dvacet minut kratší a zpracovali by to profesionálové, mohlo by to mít i nějakou hodnotu. Tedy jinou, než jen "kronikářskou". Myslím, že paní Ulla je i kvalitní charakterní herečka, než jen hvězda erotických filmů. Rozhodně je to dáma se zajímavou kariérou. ()

Benigni 

všechny recenze uživatele

Nebýt vyprávění paní Ully, nebylo by o co stát. Dokument je amatérský po všech stránkách a po hodině už zcela nudný. Chybí absence filmové řeči, profesionální technika a záběrování, střihová skladba tu vůbec neexistuje a zvuk je jak z mobilního telefonu Nokia z roku 2000. Je to škoda, protože to podle mě paní Keslerovou může poškodit. Takoví herci by se neměli propůjčovat zcela amatérským projektům. Nevím, co si o tom myslet? Nejedná se o dokument, ale pouze o rozhovor. ()

5tipes 

všechny recenze uživatele

Amatérismus ve všech filmových složkách hodně ubližuje celkem zajímavému vyprávění herečky, která je nasnímaná velmi nekvalitně a ozvučená zcela nedůstojně. Obsah je ovšem alespoň na jednu hvězdu, protože je velmi atraktivní. ()

Cacorka_eliz 

všechny recenze uživatele

Pozor, nejedná se o dokumentární film. Jde pouze o rozhovor s ukázkami. Natočené je to bohužel velmi amatérsky, takže se to dá maximálně poslouchat. Některé výpovědi jsou zajímavé, ale rozhovor je i špatně vedený, což této pozoruhodné herečce dost ubližuje. ()

Reklama

Reklama