Reklama

Reklama

Čerkasy

  • Česko Čerkasy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Čerkasy je inspirován skutečnými událostmi, ke kterým došlo na jaře 2014. Dva kamarádi Myško (Jevhen Lamach) a Lev (Dmitrij Sova) slouží na minolovce Čerkasy v době, kdy ze země po protestech v Kyjevě utíká bývalý prezident Viktor Janukovyč a na území ukrajinského poloostrova Krym se začnou objevovat tzv. zelení mužíčci. Ruské jednotky zablokují záliv jezera Donuzlav a znemožní tak sedmi lodím ukrajinských námořních sil vplout do Černého moře. Jedna válečná loď za druhou se vzdává, ale minolovka U311 Čerkasy se rozhodne i v tak beznadějné situaci postavit na odpor. (Týden ukrajinského filmu)

(více)

Recenze (44)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Väčšina tu namiesto hodnotenia filmu robí politické súdy a niektorí aj stádovito vykrikujú Sláva Ukrajine, pritom Sláva Česku alebo Slovensku nikdy nevykrikoval, lebo to je už vraj odporný nacionalizmus. Čo už, aj ovca je tvor boží. Ja takéto súdy robiť nebudem, nakoľko pre mňa je Rus ako Ukrajinec, proste rovnaký ožran. A keď ich postavíš vedľa seba, sú na nerozoznanie, pokiaľ samozrejme tým Rusom nie je Ramzan Kadyrov. Film je spracovaný v podstate minimalisticky, bez veľkého dejového presahu, ide len o tú malú udalosť, ktorá ostala v podstate v zabudnutí, že pár námorníkov niekde niekomu vzdorovalo. Problém však vidím v tom, že film má veľmi slabý záver. V podstate ani neukáže, ako to dopadlo priamo. Prišiel mi nedotiahnutý. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bez heroismu, příkras a nějakých politických statementů. Osudy obyčejných lidí vtažených do věcí, na které mají pramalý vliv a co otestují pevnost jejich charakteru. Filmařsky sice střídmé, ale události posledních měsíců tomu dodávají na naléhavosti. Snad se ta kombinace imperialismu, tuposti a nacionalismu založeném na malosti jednotlivce brzy zhroutí směrem dovnitř, tak jak to u říší se sklony k rozpínavosti bývá, nicméně i poté v nějaké zásadnější prozření nedoufám.. Apropo, ti, co v tomto filmu vidí propagandu a „ví své“, jsou legrační, protože sami jsou její obětí a vědí hovno.. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Námořní film se zajímavou atmosférou inspirovaný skutečnými událostmi.  I když se naopak od filmu události obešly bez ztrát na lidských životech. A teď budu kacíř v dalších dvou větách. Euromajdan byl stejně ústavní jako Vítězný únor 1948.  A Kosovo je podobný případ jako Krym. Titulky k filmu na ivyslání mohly být kvalitnější. Mariňak není námořník, ale příslušník námořní pěchoty.  Mi-24 není Mig-24. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jestli někdo od tohoto filmu čeká něco jako Greyhound, bude zklamán. Spíše než válečný je film psychologickým dramatem. Vzdát se nepříteli a ztratit tak čest a porušit přísahu námořníka, nebo vzdorovat dokud to má alespoň nějaký smysl? Toť otázka. Nechtěl bych být v kůži kapitána minolovky Čerkasy, každopádně před každým námořníkem, co tam zůstal až do konce smekám. Je to už třetí rok, co trvá tří denní ,,speciální vojenská operace'' jednoho válečného zločinnce a masového vraha. Už třetí rok zuří válka na Ukrajině. V zemi, která nikoho nenapadla a jen brání své hranice, které jí garantovalo samo RuSSko, výměnou za vzdání se jaderných zbraní. Ale věřte té odporné zemi, kde nevzniká nic lidstvu prospěšného. Kde se přes stodvacet let lže v kuse, zemi, která napadá sousedy, vraždí , znásilňuje,  rabuje a krade. Zemi, která si připojuje území sousedů aby tam, kde byla prosperita došlo k naprostému úpadku a zmaru všeho. RuSSové jsou slepá vývojová větev lidstva a jejich stát je úplně zbytečný. Přeji Ukrajině, aby získala zpět svá území, včetně Krymu i když bez pomoci západu, který stále čím dál více váhá to půjde těžko. Od filmu jsem asi čekal něco jiného. Myslel jsem si, že tam bude  více akce, ale i tak jsem od něj něco dostal. Dávám tedy za 3 kýble cementu. * * * ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Zřejmě jsem čekala naprosto něco jiného. Většinu filmu se nic neděje a divák jen pozoruje život na lodi. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Když jsem si přečetla obsah: „poslední loď, která se nevzdala,“ čekala jsem heroický film. S takovým námětem se to přece samo nabízí. Jenomže chyba! Tak neheroický válečný film, aby jeden pohledal. Nic nenasvědčuje žádnému hrdinství. Služba na starém korábu se skládá z nudy, buzerace a neschopnosti. Když v úplném závěru na pár heroických momentů přece jen dojde, jsou většinou tak nenápadné, že jsou téměř nepovšimnutelné. Jakoby mimochodem, jakoby náhodou … se něco přihodí. Což, věřím, asi nejlépe odpovídá skutečnosti. ____ Film má skvělé záběry zejména na moře, se kterými umí dobře pracovat. I jednotlivé scény jsou dobré. Nedaří se mu však propojovat je a hlavně, ve schvíli střetu ukrajinské a ruské armády, jsou nepřehledné. Vzhledem k tomu, že se hodně mluví rusky, a i uniformy jsou podobné, jsem ani nezaznamenala, kdy skončilo cvičení a začala válka. Nevyznala jsem se v tom a tápala jsem, o kterou stranu zrovna jde a co se vlastně děje. Protože propojování scén se moc nepovedlo, film si ani neudržel napětí. Jen se tam střídaly různé scény, ale celkový dojem – vzhledem k chaotičnosti – byl mizivý. Přesto režie uspěla ve vybudování několika psychologických portrétů, které jsou jen zlehka načrtnuté, doznívaly však ve mně dlouho. A to hlavně finální rozhodnutí jednoho z /anti/hrdinů. ___ Osobně doufám, a realita tomu i nasvědčuje, že od dob okupace Krymu ukrajinská armáda zlepšila svoji připravenost. Hodně mě vlastně překvapilo, jak byla ukázaná: jako banda opilých neschopů, co šikanují nováčky – a tohle fakt natočili za pomoci peněz z ukrajinského ministerstva kultury? No, Ukrajinci se fakt nebáli ukázat svou armádu v hodně nelichotivém světle. SHRNUTÍ: Když posádce na lodi předloží kuchař zkažené maso, buď připraven na nejhorší. To platilo už od křižníku Potěmkin. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Zcela minimalistický film o ukrajinských námořnících chycených v šachu v Černém moři během právě probíhající anexe Krymu. Chladné a odtažité, pomalé, minimalisticky pojaté drama bez hrdinského patosu, avšak s velice zajímavou atmosférou. Tvůrci počítají s tím, že se divák orientuje, hodně věcí se děje jen tak mimoděk a ač jsou ukotveny do děje (např. záběry z euromajdanu běžící v televizi na pozadí jedné ze scén), pro diváka těchto událostí neznalého nejsou v podstatě nijak vysvětleny. Ještě před dvěma měsíci bych v tom dost možná viděl z pohledu českého diváka problém, ale s ohledem na současné události a kvanta valících se informací ze všech stran tenhle případný neduh odpadá. Hlavní dvojice postav mohla být ovšem výraznější, vnímal jsem je prakticky jen na začátku a na konci. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Dějově nevýrazný snímek 1)  očividně určený divákovi znalému věci výstižně zobrazuje atmosféru doby, zmatku, morálky vojáků a celou specifickou situaci, v níž se tehdy Ukrajina ocitla._____ 2)  Post-sovětská mentalita převažuje natolik, že neumím rozlišit ruskou od ukrajinské, obě mi splývají. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tématicky a námetovo viac ako zaujímavé (obzvlášť v dnešnom kontexte ruskej invázie na Ukrajinu), takže to znelo lákavo. Ale bohužiaľ, celý film na mňa pôsobil dosť nudne a chýbala tomu akási dynamika a dráma. Neviem prečo, ale v mnohých ohľadoch z toho vyžarovala skôr taká lyrika a mal som pocit akoby si tá posádka lode počas týchto turbulentných udalostí len tak povzdychla, že "no čo už", takmer bez emócií. Takže celkovo, filmový zážitok dosť biedny. Ale inak Ukrajincom fandím a držím palce! ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Silný námět, ale zpracování je takové nějaké utahané - nevýrazné a nenapínavé. Krom toho daleko víc nežli vzdor minolovky jménem Čerkasy řeší neutěšené poměry v tehdejší ukrajinské armádě. Vidím to tak na 2,5*, nicméně pro tentokrát oproti svým zásadám zaokrouhluju směrem vzhůru k oblakům ... na slabší 3*. Nutí mě k tomu naprosto bezprecedentní události posledních měsíců, kdy Ruská federace navzdory všem svým předchozím prohlášením napadla Ukrajinu - a přitom se nestyděla vyhrožovat celému světu jadernými zbraněmi. Snažila jsem se ji chápat v roce 2014, kdy nesametový převrat v Kyjevě logicky vzbudil obavy ruskojazyčného obyvatelstva - a milá Ukrajina na východ poslala namísto vyjednavačů tanky ... z dnešního pohledu ovšem zcela oprávněně. A z MÉHO pohledu 24. únor 2022 definitivně vymazal valnou většinu zásluh Rudé armády na porážce Hitlerovského Německa za Druhé světové - obávám se, že Rusové pro mě budou už navždycky RuSSáci = náckové, agresoři a okupanti z nereformovatelného národa lhářů, zlodějů, násilníků a vrahů - ba co víc: BRATROVRAHŮ.  Z národa, jehož myšlení zamrzlo kdesi v carských dobách, neboť jeho jediným cílem je rozšiřování území ... jakýmkoli způsobem a za jakoukoli cenu. Být Rusem, to snad ani neznamená národnost - to je diagnóza. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Válečný film převážně pojednávající o událostech na minolovce U311 Čerkasy během okupování Krymu ruskou armádou v roce 2014 poukazuje na to, že chování většiny ukrajinských chasníků nebylo zrovna moc hrdinské, což nejspíš i dost věrohodně zachycuje skutečný stav, který v té době v dané oblasti panoval. Nicméně asi šlo toto téma zpracovat nějakým záživnějším a napínavějším způsobem. (65%) ()

xLIGHTx 

všechny recenze uživatele

Snímka si vykračuje takým pomalším krokom. Príbeh dvoch svojských chlapíkov z vidieka, ktorí sa rozhodnú vstúpiť do ukrajinských námorných síl. Asi až po polovici začína atmosféra hustnúť a okupanti v súvislosti s Krymom robia problémy ukrajinskej posádke. Trochu tu chýbajú nejaké väčšie emócie, možno silnejšia, výraznejšia scéna, scény. Ale ako celok to nie je zlé, hlavne vzhľadom na aktuálnosť situácie na UKR. Ďalšia dôležitá vec asi je, že UKR filmov človek až tak veľa nevidí, o Kryme už vôbec nie, takže snímka (hoci určite to nie je výnimočné dielo) má pridanú hodnotu imho v tom, že podáva pohľad Ukrajincov na tamojšie problémy s Rusmi a trochu (nám nezainteresovaným) film približuje ich ťažkosti - ich vlastnou optikou (bez nejakej cárovej propagandy). (ČT už film asi uviedla, dávala/dáva k disp. cez webové stránky a to sa cení.) Tak za troch kuchárov ;), čiže, tri hviezdy. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

jeden z nemnoha válečných filmů který mě zaual od počátku do závěrečných titulků.Bez okázalých scén stříleček,ohně ,lodí z kterých létají třísky, hromady mrtvol a chrabrých agentů...Spíš mi to přišlo jako dokument.A další memento ,že války stojí za hovno a přinášejí jen bolest.Každý se zakousne do svého přesvědčení a nepustí....Škoda že nejde dát víc hvězd.Film ve mě zanechal hluboký dojem.Hlavně když se ani moc nezmiňuje Majdan ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Ukrajinský film inspirovaný skutečnou událostí, kdy se v roce 2014 při obsazování Krymu jedna jediná válečná loď nevzdala Rusům. Nejedná se ani tako válečný film, spíš nějaký atmosférický nezávislý s přesahem do psychologie. Námět je ale silnější než to jalové zpracování. Spíš mne fascinuje jak tento typ filmu vybouří hormony všem možným rusofilům. Tohle mělo do propagandistického filmu hodně daleko na rozdíl od odporných sraček typu Krym (2017). ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Nenápadný minimalistický film o klucích vhozených do konfliktu 21.století a jejich dost zásadní lodi, Čerkasy je poslední překážka před faktickým obsazením Krymu russkými zelenými mužíčky, které sotva někdo viděl, slyšel a Putin absolutně nechápe, kde se tam vzali a k jaké armádě patří a jsou to vůbec vojáci? Vyhlašují si tam ´´svobodná´´ referenda a já koukám jak Tatar a co na to Janukovyč?  Film s těžkou atmosférou trochu utopený v blížící se hrůzným událostem o 3 roky později po nátáčení. Všichni to tušili a nikdo tomu skutečně nechtěl věřit..a stále se to děje. 60% ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

No, takový zvláštní film, který mi přišel trochu divný a bez chuti a bez zápachu. I když vzhledem k tomu co se dnes děje na Ukrajině a co stále rezonuje v naší zemi vzhledem k našim zkušenostem s rusákama v roce 68, tak kdo je ten okupant je zcela jasné a jsem přesvědčená, že ten Plastik Putin of the Universe je největší PIČUS všech novodobých dějin...Za mě 85% ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Zamatený a zcela chaotický film, ve kterém má jeden problém pochopit , co se zrovna děje a najít si vztah k jakékoliv postavě včetně toho jelita Mišky. Nevadí mi, že se tam téměř nebojuje, vadí mi, že se v něm dějí věci, u kterých divák netuší , proč se dějí. A zbytek je podán pomalu a hodně nudně, přesto mi určitý vhled do situace poskytl, stejně jako vhled do situace v ČR, kde se nad "ukrajinskou propagandou" rozrušují rusofilní filcky i u filmu, který je propagandy takřka prost. ()

Luisis 

všechny recenze uživatele

Hloupé, zmatené, nedotažené téma s tak velkým potenciálem. Jo a uživatel Alexis74 je idiot co (nejen) tady bleje hrozny "moudra" SLAVA UKRAJINĚ- 30% ()

Reklama

Reklama