Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Maraš (Miloš Biković) je na první pohled sympatický mladík. Nedávno se odstěhoval od rodičů a se svou dívkou Sofijí (Jovana Stojilković) si pořídil byt v centru Bělehradu. Srší energií a umí vydělat peníze. Bohužel, pouze nelegálně. Pracuje pro gang zlodějů aut, kterému šéfuje ostřílený mafián Car (Dragan Bjelogrlić). Ten se v branži udržel mnoho let díky své opatrnosti a díky tomu, že vždy ctil nepsaná pravidla mafie. Ve chvíli, kdy se stal dědečkem a začíná pomýšlet na "důchod", se ale díky Marašově neuváženému činu dostává do konfliktu s bělehradským narkobaronem Golubem (Nebojša Glogovac) i s policií, kterou Golub ovládá. Lehkovážný Maraš využil nečekané příležitosti a ukradl černý mercedes s bulharskou poznávací značkou. Tím dostal do problémů jak sebe, tak Cara a celý jeho gang. Na mercedes napěchovaný heroinem totiž netrpělivě čekal Golub... (Balkanfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (39)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Marashi...přichází těžký časy. Nebojuj se mnou. Nejsme jen přátelé. Jsme rodina. A rodina je nejdůležitější věc v životě.“ Jenže někomu to trvá pochopit déle. A protistrana na nic čekat nehodlá…aneb nenažranost se nevyplácí! Režiséra snímku neznám, takže jsem vůbec nevěděl, co čekat. Výsledek je řekněme ucházející. Jižní vítr patří mezi typické zástupce tzv. testosteronových filmů, tedy snímků, které jsou plné rychlých, „nabušených“ aut, „macho frajerů“ a jejich drsných řečí, nekompromisních, slizkých mafiánů, krvavých „nakládaček“/přestřelek a samozřejmě krásných (jak jinak než tupých) žen. To vše v evropském (srbském) hávu se solidním tempem a veskrze přímočarým dějem, který alespoň nenudí. Po celou dobu sledování jsem se však nedokázal zbavit dojmu, že se dívám na poměrně tuctovou kriminálku, jakkoliv efektně natočenou. Podobné je pak i vyznění konce, i když ta cigareta asi chutnala dobře…celkově hodnotím lepším průměrem. „Ty chceš krást auta a bojíš se rychlý jízdy?“ - „Tý se nebojím. Bojím se tebe!“ ()

dzira 

všechny recenze uživatele

V Srbsku se stal Jižní vítr v roce 2018 nečekaným hitem. V návštěvnosti suverénně porazil všechny zahraniční blockbustery. Za devět týdnů jej vidělo 600 000 diváků, což je číslo i na naše poměry úctyhodné a v Srbsku takřka nevídané. Jen pro srovnání - snímek Bohemian Rhapsody, který v Česku trhá rekordy, měl v Srbsku ve stejném období návštěvnost 80 000 diváků. Lze samozřejmě spekulovat o tom, že v Srbsku se na film chodí zejména kvůli hereckému obsazení, které je samozřejmě znamenité. Hvězdy nové generace, jako jsou Miloš Biković, Jovana Stojilković či Miodrag Radonjić, se v něm potkávají s nejpopulárnějšími herci předchozích dvou dekád - Draganem Bjelogrlićem, Bogdanem Diklićem, Srđanem Todorovićem a Nebojšou Glogovacem. Zejména účast Nebojši Glogovace, pro kterého to byla poslední role před náhlou smrtí, mohla do kin přilákat mnoho srbských diváků. Na druhou stranu filmů s podobně kvalitní hereckou ekipou se v Srbsku točí několik ročně a žádnému z nich se za posledních patnáct let nic podobného nepodařilo. I to svědčí o faktu, že je Jižní vítr po všech stránkách velmi dobře zvládnutý film. Miloš Avramović natočil Jižní vítr jako gangsterku, která obstojí i ve srovnání s klasickými ikonami tohoto žánru. Z nich ostatně nepokrytě čerpal. Nelze ale říct, že by své vzory slepě kopíroval. Zápletku, která by se mohla odehrát v jakémkoliv velkoměstě světa, citlivě narouboval na specifické prostředí současného Bělehradu. Navíc ji obohatil o rodinný rozměr a okořenil jiskřivým balkánským humorem. Po mnoha západních thrillerech, ve kterých se vyskytují nejrůznější karikatury balkánské mafie, máme konečně možnost vidět autentický balkánský film o mafii. ()

Reklama

Soweek 

všechny recenze uživatele

Dle nadšených recenzí na csfd ( v době pořizování filmu měl přes 90% ) jsem čekal drsnou srbskou kriminálku z neokoukaného balkánského prostředí, ale dostal jsem bohužel naprosto průměrný thriller s jednoduchou zápletkou bez dějových zvratů. Neoukoukané prostředí se ale osvědčilo, takže na průměr si film sáhne. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Svěží vítr zavál z Balkánu, aby nabídl pobavení ve formě vyříkávání si účtů ze strany drogových kartelů, což je ultimátní zábava do té míry, jak je to jen možné. Kéž by někoho v českých luzích a hájích napadlo realizovat něco podobného na podobně jednoduchém scénáři, který pro určitou ortu publiku funguje skvěle. 77 % ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Solidní gangsterka z Balkánu, která si s Irishmanem utírá zadek. Příběh se zaměřuje na mladíka, který pracuje pro gang zlodějů aut, ale svůj gang i život ohrozí jakmile ukradne černý mercedes na který čekal Bělehradský narkobaron Golub a ten pro nalezení auta jde přes mrtvoly. Drsné a nepříjemné Balkánské prostředí, skvělé tempo, solidní herci, slušná porce násilí, skvělý záporák, korupce a parádní hudba. Velmi dobré. 8/10. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (2)

  • Nebojša Glogovac se bohužel nedožil premiéry. Zemřel na rakovinu několik měsíců po skončení natáčení. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 25. srpna 2018 na Filmski susreti Nis v srbském městě Niš. (Varan)

Reklama

Reklama