Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Maraš (Miloš Biković) je na první pohled sympatický mladík. Nedávno se odstěhoval od rodičů a se svou dívkou Sofijí (Jovana Stojilković) si pořídil byt v centru Bělehradu. Srší energií a umí vydělat peníze. Bohužel, pouze nelegálně. Pracuje pro gang zlodějů aut, kterému šéfuje ostřílený mafián Car (Dragan Bjelogrlić). Ten se v branži udržel mnoho let díky své opatrnosti a díky tomu, že vždy ctil nepsaná pravidla mafie. Ve chvíli, kdy se stal dědečkem a začíná pomýšlet na "důchod", se ale díky Marašově neuváženému činu dostává do konfliktu s bělehradským narkobaronem Golubem (Nebojša Glogovac) i s policií, kterou Golub ovládá. Lehkovážný Maraš využil nečekané příležitosti a ukradl černý mercedes s bulharskou poznávací značkou. Tím dostal do problémů jak sebe, tak Cara a celý jeho gang. Na mercedes napěchovaný heroinem totiž netrpělivě čekal Golub... (Balkanfilm)

(více)

Recenze (39)

Fr 

všechny recenze uživatele

„ZABÍJEJ, MLAŤ, COKOLIV…K NALEZENÍ TOHO AUTA...“ /// Půl hoďky seznamka s postavama – zloději aut, pak frajeři, co jedou v něčem větším... no a přichází onen okamžik, kdy Marash dostane ten debilní nápad... Většinou jsou to nesympatičtí ksindlové a zrovna on je týpek, kterýho bych si oblíbil. (Vo tom to asi je, že?) Pak se do toho přimíchaj ještě policajti – samo že ne ti poctivý. Chvíli vede ten, chvíli zase onen, někdo vobčas umře a nakonec vlastně není komu fandit, což je na tom to nejlepší, páč všechno je to jeden ksindl. Takhle to asi (možná i víc) mezi nima (všema) funguje. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevěřil bych, že i ve zlodějským gangu může bejt na hovno práce s lidma. 2.) Chcu převzít kšeft s drogama. 3.) Thx za titule „olasek“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Solidní gangsterka z Balkánu, která si s Irishmanem utírá zadek. Příběh se zaměřuje na mladíka, který pracuje pro gang zlodějů aut, ale svůj gang i život ohrozí jakmile ukradne černý mercedes na který čekal Bělehradský narkobaron Golub a ten pro nalezení auta jde přes mrtvoly. Drsné a nepříjemné Balkánské prostředí, skvělé tempo, solidní herci, slušná porce násilí, skvělý záporák, korupce a parádní hudba. Velmi dobré. 8/10. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Marashi...přichází těžký časy. Nebojuj se mnou. Nejsme jen přátelé. Jsme rodina. A rodina je nejdůležitější věc v životě.“ Jenže někomu to trvá pochopit déle. A protistrana na nic čekat nehodlá…aneb nenažranost se nevyplácí! Režiséra snímku neznám, takže jsem vůbec nevěděl, co čekat. Výsledek je řekněme ucházející. Jižní vítr patří mezi typické zástupce tzv. testosteronových filmů, tedy snímků, které jsou plné rychlých, „nabušených“ aut, „macho frajerů“ a jejich drsných řečí, nekompromisních, slizkých mafiánů, krvavých „nakládaček“/přestřelek a samozřejmě krásných (jak jinak než tupých) žen. To vše v evropském (srbském) hávu se solidním tempem a veskrze přímočarým dějem, který alespoň nenudí. Po celou dobu sledování jsem se však nedokázal zbavit dojmu, že se dívám na poměrně tuctovou kriminálku, jakkoliv efektně natočenou. Podobné je pak i vyznění konce, i když ta cigareta asi chutnala dobře…celkově hodnotím lepším průměrem. „Ty chceš krást auta a bojíš se rychlý jízdy?“ - „Tý se nebojím. Bojím se tebe!“ ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jižní vítr má přitažlivost svým stylem a filmovým řemeslem, už první balkánská píseň je nakažlivě přitažlivá. Ale měl jsem pocit, že zápletlku už jsem viděl mnohokrát. Filmaři asi chtěli ušetřit když při přestřelce deset lidí střílí na auto jiné mafiánské skupiny a ani jedna kulka ho nepoškodí. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Hustá balkánská gangsterka. Mistama drsná, místama nadsazená, ale rozhodně zábavná. Výborně obsazené postavy, výborný soundtrack. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem měl opět štěstí na pořádný akční film, a protože ho natočili Srbové, byl jsem o to spokojenější. V Evropě (i v její slovanské části) se stále častěji objevují akční snímky, které hravě strčí do kapsy leckterý transatlantický počin. Musím se ale přidat ke C0r0nerovi- kolem nás se daří a tady se točí odpadní komedie plné product placementu. Film měl strhující tempo, kvalitní příběh a ani jsem nemusel nikomu fandit, ať by člověk plivnul, kam chtěl, vždycky by trefil zmetka. Jasně byly tady nějaké mouchy, ale bavil jsem se výborně. 4*+ ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

perfektny pohlad do sveta srbskej mafie, riesi sa gang zlodejov aut, jeho sef, tuzba ist na odpocinok ... tempo je genialne, dialogy namakane, nuda nehrozi , uz dlho som nevidel tak kvalitny film . 98 % ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Moc "pěkná" gangsterka od četniků, kde kladný charakter aby člověk pohledal a kde se jeden jakýkoli zmrd neštítí podrazit a sejmout jiného. Tak si říkám, když vidím tohle v Srbsku, Vegovy a Smarzowského mrdy v Polsku, co se děje u nás vyjma tupých komedií pro ovčí lůzu... 80% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pokud pominu mou myslenku, ze by Marase s kradenym luxusnim mercedesem nebyl pro mafii a policii problem chytit drive, tak jsem videl naprosto uzasny thriller z balkanskeho podsveti. Neskutecne dynamicka podivana s hudbou, ktera do filmu sedi jako poklice na hrnec. Kdyby mi nekdo tvrdil, ze to natocil Danny Boyle, tak nereknu ani popel. Akce, napeti, atmosfera, kousek vtipu, zajimave postavy a vytecne herecke vykony. Jeden z nejlepsich filmu roku. Videno v ostravskem Minikine, 31 divaku. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Svěží vítr zavál z Balkánu, aby nabídl pobavení ve formě vyříkávání si účtů ze strany drogových kartelů, což je ultimátní zábava do té míry, jak je to jen možné. Kéž by někoho v českých luzích a hájích napadlo realizovat něco podobného na podobně jednoduchém scénáři, který pro určitou ortu publiku funguje skvěle. 77 % ()

dzira 

všechny recenze uživatele

V Srbsku se stal Jižní vítr v roce 2018 nečekaným hitem. V návštěvnosti suverénně porazil všechny zahraniční blockbustery. Za devět týdnů jej vidělo 600 000 diváků, což je číslo i na naše poměry úctyhodné a v Srbsku takřka nevídané. Jen pro srovnání - snímek Bohemian Rhapsody, který v Česku trhá rekordy, měl v Srbsku ve stejném období návštěvnost 80 000 diváků. Lze samozřejmě spekulovat o tom, že v Srbsku se na film chodí zejména kvůli hereckému obsazení, které je samozřejmě znamenité. Hvězdy nové generace, jako jsou Miloš Biković, Jovana Stojilković či Miodrag Radonjić, se v něm potkávají s nejpopulárnějšími herci předchozích dvou dekád - Draganem Bjelogrlićem, Bogdanem Diklićem, Srđanem Todorovićem a Nebojšou Glogovacem. Zejména účast Nebojši Glogovace, pro kterého to byla poslední role před náhlou smrtí, mohla do kin přilákat mnoho srbských diváků. Na druhou stranu filmů s podobně kvalitní hereckou ekipou se v Srbsku točí několik ročně a žádnému z nich se za posledních patnáct let nic podobného nepodařilo. I to svědčí o faktu, že je Jižní vítr po všech stránkách velmi dobře zvládnutý film. Miloš Avramović natočil Jižní vítr jako gangsterku, která obstojí i ve srovnání s klasickými ikonami tohoto žánru. Z nich ostatně nepokrytě čerpal. Nelze ale říct, že by své vzory slepě kopíroval. Zápletku, která by se mohla odehrát v jakémkoliv velkoměstě světa, citlivě narouboval na specifické prostředí současného Bělehradu. Navíc ji obohatil o rodinný rozměr a okořenil jiskřivým balkánským humorem. Po mnoha západních thrillerech, ve kterých se vyskytují nejrůznější karikatury balkánské mafie, máme konečně možnost vidět autentický balkánský film o mafii. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Balkánská tvrdší/svérázná jízda, která vás postupně skvěle vtáhne. Jednotlivé figury podsvětí jsou perfektně ztvárněné. Takový Golub to byl teda materiál :) . Užil jsem si ty krasavce...76%. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Náhoda zmení bežných zlodejov áut na štvancov Srbsko - Bulharskej drogovej mafie. A v pozadí ťahá špagáty polícia a najvyššie politické kruhy. Štandard na Balkáne - najpv sa vystrelí a až potom pýta kto je. Podrazy inak ako vendetou sa neriešia. ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

Dle nadšených recenzí na csfd ( v době pořizování filmu měl přes 90% ) jsem čekal drsnou srbskou kriminálku z neokoukaného balkánského prostředí, ale dostal jsem bohužel naprosto průměrný thriller s jednoduchou zápletkou bez dějových zvratů. Neoukoukané prostředí se ale osvědčilo, takže na průměr si film sáhne. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Malá rybka se pustí mezi žraloky a najednou jí a všem okolo jde o život. Už nejde jen o kradení luxusních aut, ale o drogy a hlavní kápo Golub jde jednoduše přes mrtvoly. Tolik děj ve zkratce. Má to spád, parádní obsazení, stupňující napětí a povedenou atmosféru. Všechny postavy mi navíc sedly náramně. Buď to byli sympaťáci, byli správně trefení, nebo pořádně slizcí podvraťáci. Obecně mám filmy z celé bývalé Jugoslávie rád, jsou mi svoji mentalitou velmi blízké. Postavám často rozumím a to jak z hlediska vnitřních motivací, tak i jednoduše jejich řeči. Proto jsem se na Jižní vítr velmi těšil a rozhodně jsem nebyl zklamán, velmi jsem si jej užil a rád mu dám čtyři hvězdy. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Srbská gangsterka o zlodějovi aut Marašovi, který ukradne Mercedes plný heroinu, takže začíná honička, kdy ho pronásledují mafiáni i zkorumpovaná policie. Nahlédnutí do bělehradského podsvětí mělo sice jednoduchý příběh, ale výsledkem byl svižný, napínavý film se skvělou atmosférou, hudbou a hereckými výkony. Zatím nejlepší film, který jsem v roce 2020 potkal. PS: Poláci a i teď Srbové (!) jsou schopni točit věrohodné gangsterky, tak proč to nejde tady? ()

kluk z Na 

všechny recenze uživatele

Dobrá gangsterka po vzoru Ritchieho klasik. Dobrá storka, drsnej padouch, trocha toho brutálního násilí. Ten zvrat byl trošku podivnej. ()

Reklama

Reklama