Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtyřiadvacetiletá Carla (Juliette Lewis) je sympatická a pohledná mladá žena, která se od svých vrstevnic výrazně liší v jediném, ale podstatném bodě. Od narození je lehce mentálně postižená. Po letech strávených v soukromých speciálních školách dokáže Carla překonat všechna omezení, kromě jediného své milující matky Elizabeth (Diane Keaton). Carla chce žít vlastní život a její někdy příliš spontánní chování ve světě plném nebezpečí je pro milující a strachující se matku nepřijatelné. O to hůř se Elizabeth smiřuje s přirozeným faktem, že se její dcera poprvé v životě zamilovala. Carla a podobně postižený Danny (Giovanni Ribisi) se musejí postavit na vlastní nohy a vyvzdorovat si na světu právo na lásku a všechny radosti i starosti plnohodnotného obyčejného života. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (59)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $35miliónovTržby USA $27,807,627Tržby Celosvetovo $27,807,627║ Garry Marshall milo prekvapil z danou neľahkou témou a v takomto príjemnom podaní, nechýba tomu dramatičnosť ani ľahkosť a rovnako tak aj zábavnosť, vydarený počin. /75%/ ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Mohla to být celkem příjemná "jiná" romance, ale přílišná sentimentálnost z toho udělala jenom nudnou, těžko stravitelnou podívanou na nedělní odpoledne. Herecké výkony se mi zdály být OK, pouze dabing jim moc neprospíval. 60% ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Předně: zajímavé a pěkné téma. Se zpracováním a některými scénami je to již imho horší. Nechci se příliš zabývat tím, nakolik byly herecké výkony hlavních protagonistů trefné a reálné; mě neoslovily. Pokud je tento snímek pro někoho nemravokárný, pak já mám zcela opačný dojem. Na sílu mi pasíroval určité myšlenky a... nebylo mi to milé (viz například rozhovor Carly a její matky na golfovišti). Stejně tak mně zaskočily některé scény. Za všechny například ta ze zásnubního večírku. Studený pot, který mně oblel byl dílem právě probíhajícího trapasu... ale z největší části zpracováním této scény + přehráváním. Shrnuto a podtrženo: Co se Vám tu snažím říct? Mně tento snímek prostě nedostal. Nebyl špatný, ale nebyl taky extra dobrý. Průměr. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že tohle je vážně skvělej film. Sympaticky retardované výkony hlavních hrdinů, správná dávka vtipu i romantiky a hlavně milé vyznění, že na lásku má právo opravdu každý... ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Retardovaná love story? No proč ne! Specialista na sladké romance Garry Marshall přivedl tak trochu nezvyklý příběh o touhách a přáních spontánní retardované dívčiny. Samo o sobě to spíš vybízí k vážnému pohledu pod rouškou psychologického dramatu, ale to by zas nebylo nic zvláštního. Konfrontace snobské matinky, která si nechce připustit fakta a snaží se zamaskovat realitu za snůšku vlastních představ s navrátivší se dcerou, je trefná a spíš než vtipná, úsměvná. Celé je to vlastně spíš taková odlehčenější podívaná, než klasicky střižená komedie. Juliette Lewis si osvojila mluvu a mimiku, dabing jí ovšem zaříznul křídla (ale tak to už chodí). Diane Keaton hraje přesvědčivě, ale utahaně. Jako by se snažila za každou cenu narvat do komediálního sendviče plného zeleniny stehno z vypasené krůty v podobě dramatu. Hlavně mě překvapil Giovanni Ribisi, díky kterýmu jsem začal po půl hodině umně zadrhávat. Proč si ale nemůžu připustit celkově kladný dojem? Prvně, film je celkově děsně natažený, čímž trochu ubíjí tu originalitu děje. A hlavně, tohle je prázdný film, skořápka. Bez niterného prožitku, taková ta okatá hra na lidské city a pocity. Právě tohle s více jak dvouhodinovou stopáží hodně ublížilo finálnímu hodnocení. Jasně, řeknete abych v tom nevrtal, že tohle stejně nemělo ambice na Oscara, ale ono to mrzí, když už mezi těma Pretty Woman a Nevěstama na útěku najdete kouska něčeho opravdu zvláštního. Proto dávám za 3 a kousek hvězdičky. Sweet to je, ale diabetik z tohohle šok mít nebude, stejně jako spousta diváků svoje filmové zážitky. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem tuhle netradiční romanci chtěl vidět, a tak je na úvod třeba podotknout, že jde nejspíš o poslední nadprůměrný projekt Garryho Marshalla. Komedie o plnění snů, o poznávání vlastních možností, je nekonvenční, na hollywoodské poměry nezvyklá (retardovaná milenecká dvojice, homosexualita) a herecky bravurně zvládnutá. Chytlavé songy, citlivé dialogy, spolehlivá režie, protahovaný happy-end a povinný prvek Hector Elizondo. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Mať despotickú a neurotickú mamičku, ktorá má vysokú školu snobstva a ignorancie a život trávi listovaním časopisov a riadením životov ostatných je ťažké, aj keď ste normálni. Ešte horšie to vyzerá, keď je vaša duševná výbava na hranici svojprávnosti a napriek tomu chcete žiť ako dospelý samostatný človek :-) Krehký príbeh o spoznávaní reality a boji dvoch svetov - pokrytecky uhladeného a detsky úprimného - sa odohráva v pomerne krátkom časovom období a vierohodne zvládnutej téme herecky kraľujú dospelo infantilná Juliette Lewis, vášnivo nevyrovnaný Giovanni Ribisi a dôstojne hysterická Diane Keaton. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

nejvíc mi v hlavě utkvěla scéna s telefonem a voláním na tísňovou linku, plus absurdní namalování poloviny tváře, za což bych té kosmětičce asi vrazila řasenku do oka ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Docela pěkný film o dvou mentálně zaostalých mladých lidech, kteří si navzájem padnou do noty. Škoda těch vyhrocených scén, působí to pateticky, ale asi to chtěl rejža zdramatizovat. Chválím i dabing. Silné 3 hvězdy. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ústredná herecká dvojica dodala filmu neskutočnú energiu a zábavnosť. A Garry Marshall opäť dokázal, že je jedným z majstrov romantickej komédie. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Krásný herecký koncert Juliette Lewis a Giovanniho Ribisiho. Juliette použila podobné grimasy už v Mysu hrůzy. Tam mě tenkrát poprvé zaujala. Opět konečně film, který je poutavý. Děj je zajímavý. Postupuje stále kupředu. A i když je film dlouhý 129 min, nemá žádná hluchá místa a není únavný. Je třeba takovýchto filmů. Je spíše pro - jak bylo dříve na ČT 2, vhodný do KND. Kdo neví - Klub náročného diváka. Jsou to filmy, u kterých je třeba trochu přemýšlet. I když vlastně není klasický do KND. Jestli mi rozumíte...Možná spíš než na přemýšlení během filmu, na zamyšlení po jeho konci. ()

Ozo 

všechny recenze uživatele

Po delší době jsem si pustil trochu té romantiky s příchutí komedie a musím říct, že jsem spokojen. Moc mne potěšil především Giovanni Ribisi, zato mi trochu vadila upjatá matka ztvárněná Diane Keaton, než jsem si připustil, že takhle to je - matky jsou prostě matky. Přiznám se bez mučení, že těch zhruba patnáct minut v závěru filmu mi vehnalo slzy do očí. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiná romance. Všichni máme právo na lásku, ať se to někomu líbí nebo ne. Carla a podobně postižený Danny se musejí postavit na vlastní nohy a vyvzdorovat si právo na lásku a plnohodnotný život. Film, který se hned tak nevydí. ()

Želik 

všechny recenze uživatele

Carle a Dannymu som fandila, ale byť na mieste Diane Keaton, asi mám tiež z toho všetkého obavy. Každý ma právo na lásku. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Prilis presladene, najma od rezisera Garry Marshall, experta na presladene Love story ako Pretty Woman. Nemam rad Juliette Lewis za Takove normalni zabijaky, nevie hrat, a stale sa sere do filmu 30 % ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

nenáročná , celkom úsmevná komédia o dvoch nie celkom všedných ľuďoch. Lewisová s Ribisim sa fajnovo dopĺňali. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je třeba přijmout tu hru, ale pokud to divák udělá, dostane se mu jednoho z nejzajímavěji pojatých romanťáků. Není to bůhvíjaké umění, i když herecky na výši, ale je to lidské, místy trapné, místy roztomilé, místy velmi silné. Ústřední dvojice Lewis-Ribisi se vcelku herecky vytáhla, Diane Keaton jako matka je opravdu dokonale hrůzostrašná. Velmi potěšilo. 80% ()

Reklama

Reklama