Reklama

Reklama

Vitamánie: Lesk a bída vitamínů

(festivalový název)
  • Austrálie Vitamania: The Sense and Nonsense of Vitamins (více)
Trailer
Austrálie, 2018, 90 min

Obsahy(1)

Dokument Vitamania je výsledkem dvouapůlroční práce Dereka Mullera, popularizátora vědy a tvůrce kanálu o vědě Veritasium, který má na YouTube téměř 5 milionů odběratelů. Diváky seznamuje s jednotlivými vitamíny, s tím, v jaké potravě je lze nalézt, s konkrétními důsledky jejich nedostatku či přebytku a s historií i současností jejich výzkumu. Zabývá se také jejich komercializací - jak se vyrábějí, prodávají, a jak na ně, na jejich prodej a jeho regulaci pohlížejí například Spojené státy, Austrálie či Francie. (pilarius)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

pilarius 

všechny recenze uživatele

Objektivně pojatý dokument známého youtubera z kanálu Veritasium. Proložen písničkami a animacemi, aby udržel pozornost každý. Máme tu kazuistiku, rozhovory s odborníky a základ vědecké metody lékařského výzkumu se zajímavými exkurzemi do minulosti. Za mě paráda, tyhle výpravné dokumenty mám rád. ()

Addam 

všechny recenze uživatele

Velmi povrchní. Přišlo nám, že je to buď směřované na děti (několik poněkud trapných písní) a nebo na tupé Američany. Od Veritasia jsme čekali něco víc do hloubky a odborného. Nedozvěděl jsem se nic moc nového. ()

Reklama

Azurose 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument plný informací o vitamínech. Bohužel je ale více než polovina filmu složená z osobních příběhů různých lidí o tom, jak velké či malé množství vitamínů ovlivnilo jejich zdraví. Každý příběh by se dal povědět v pěti větách, ne 10 minutách, díky čemuž byl zbytečně zahlcen čas, během kterého by se daly divákům sdělit nové a důležitější informace. Druhým bodem mrazu je, že se ve snímku blíže rozebere jen čtvrtina vitamínů - to neberu zle, ale je to škoda. Zajímavé bylo vyprávění o tom, jak se vitamíny vyvíjely a film zkoumal historii vitamínů do hloubky. Kladně hodnotím hudební vsuvky, které příjemně film osladily. V závěru má film výborný námět, samotné zpracování je ale o něco horší. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama