Garry MarshallScénář:
Gina WendkosKamera:
Karl Walter LindenlaubHudba:
John DebneyHrají:
Julie Andrews, Anne Hathaway, Hector Elizondo, Heather Matarazzo, Mandy Moore, Caroline Goodall, Robert Schwartzman, Erik von Detten, Sandra Oh (více)Obsahy(1)
Americká středoškolačka Mia Thermopolisová je trochu nesmělá, a navíc vinou nemoderního účesu, nevzhledných brýlí a bazarového oblečení patří spíš k outsiderům. Přesto žije spokojeně s matkou, svobodomyslnou malířkou Helen, a nejlepší kamarádkou Lilly. Celý její život však převrátí naruby příjezd babičky Clarissy. Mia se překvapeně dozvídá, že babička je královnou malého evropského království Genovie, že její otec byl korunní princ a že je dědičkou trůnu. Matka jí vysvětlí, že podle dohody s otcem se o svém původu měla dozvědět až v osmnácti letech, babička se jí snaží objasnit, že její nástup na trůn ovlivní budoucnost malé země, protože o trůn se ucházejí i další zájemci. Navíc povolá šéfa bezpečnosti Joa, aby na princeznu dohlížel. Mia nakonec souhlasí, že bude brát lekce správného chování a získá tím čas rozhodnout se, zda přijme genovijský trůn. Mezitím musí řešit i běžné školní starosti, výsměch pohledného spolužáka Joshe, o jehož objetí sní, výčitky Lilly, že na ni nemá čas. Na ambasádu dorazí vizážista Paolo, který se svými asistentkami promění tuctovou středoškolačku v atraktivní dámu. Proměna má však i nemilé důsledky. Znechucená povykem je Mia rozhodnuta vzdát se trůnu. Jenže pak jí babička předá deník, a v něm Mia objeví dopis od svého otce. (TV Nova)
(více)Recenze (300)
No já nevím...disneyovsky infantilní, absolutně nepoužitelné pokud nesleduje naivní dušička nějaké holčičky. Jen čekám, kdy ještě přijde tento film v animované verzi...přestože hraná je mi bližší, je to absolutně na jedno brdo se všemi stereotypními animáky z dílen hooodně přestárlé společnosti Disney. ()
videl som 10 minút ked to davali na JoJke v prestávke medzi "Bratríčku kde jsi" a "U-Turn" ale svoj obraz som si spravil. úplne dementná teenegerská sračka s idiotskými scénkami (Lana má fľak! Lana má fľak) primitívnymi replikami (Toto mám za to že som riadila auto bez vodičského preukazu!) a s hercami bez štipky talentu. Nie toto vážne nemusím a ani nechcem. dakujem pekne. PS: Bratríčku kde jsi a U- turn mi toto utrpenie 100násobne vyvážili ()
Disney studio přineslo svoji verzi příběhu o tom, jak se z ošklivého kačátka stane půvabná princezna. Ne, tohle s o rok starší kolumbijskou telenovelou ´Ošklivka Betty´ skutečně nemá nic společného, i když společné motivy by tu byly. Vyprávění o zakřiknuté Mii, do které si každý ´kopne´, přináší především lehký humor, jednoduchý děj, k tomu romantickou atmosféru a typické dívčí trable. A tak je divácky zaměřen především pro mladé dívky, které námět nejvíce osloví. ()
Jasně, tak trochu pubertální a novodobá pohádka.. ale za to je tam docela pár momentů u kterých se dobře pobavíte. Příběh je stanovený na opět známem stylu, kdy se z obyčejné ošklivé holky stane pěkná dámička. Umíte si představit kdyby Vám babička Královna řekla, že jste princeznou v pubertě?! A kort, když jste šedá myška okolí?! Asi by to s Vámi zamávalo.. To samé to udělá z Miou, ale nakonec přistoupí na podmínky babičky a své matky a učí se všemu novému z královské rodiny. Projde změnou v podobě zkrášlení od jednoho kosmetika, jenže ten nenechá nic bez povšimnutí a vše řekne novinářům. A tak se Mia musí vypořádat s novináři, nepřejícími spolužačkami, klukem do kterého je zamilovaná, ale on jí lapí do pasti jen aby se zviditelnil, ale v poslední řadě sama se sebou, co vlastně chce.. Mia má ve filmu přirozené chování a to vzhledem k roli pubertačky i jejímu věku sedí.. Navíc Anne Hathaway předvedla, že jí tyhle role sluší! ()
Kdysi jsem byla fanynkou celé knižní série o princezně z Genovie, knihy byly plné lehkosti a sebeironických hlášek. Byla jsem zvědavá, co s předlohou provede hollywoodská mašinérie, a samozřejmě, do filmu se dostala jen ta největší klišé a stala se z toho taková patetická slaďárna jakých jsou stovky jiných. Škoda, přeškoda. ()
- V zábere, kde princ Renaldo (hlasom Rene Auberjonois) píše list svojej dcére Mii, sa v obraze objavuje Gerald Hathaway, skutočný otec Anne Hathaway. (Raccoon.city)
- Anne Hathaway (Mia Thermopolis) svou první filmovou roli získala tak, že během castingu spadla ze židle. Režisérovi se zalíbil její zbrklý temperament a okamžitě ji obsadil. Debut si ve snímku odbyla i Mandy Moore (Lana Thomas). (Roman.Ticka)
- Když Mia (Anne Hathaway) na začátku otvírá žaluzie, při pohledu zvenku je sklopí rukama. V dalším záběru při pohledu zevnitř jsou žaluzie zase zatažené a otevírá je tyčkou. (Mr.Hudson)