Reklama

Reklama

The Golem

Trailer 1

Obsahy(1)

Stvoření zla. Starodávná legenda ožívá. V době zásahu morové rány se izolovaná židovská osada ocitne v područí zuřivých křesťanských nájezdníků. Mladá žena v zoufalé snaze pomoci požádá o asistenci mystické síly, ale nevědomky tak přivede na svět bytost, nesoucí v sobě mnohem větší zlo, než je to, před kterým má osadu ochraňovat. (Israha)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (19)

Israha 

všechny recenze uživatele

Nebylo to úplně špatné. Tísnivá atmosféra židovské vesnice, zaseknuté ve středověku, fungovala obstojně, a mlčenlivé vraždící děcko s divnýma očima zabírá jako horrorový element téměř vždy. Nižší rozpočet je navíc celkem umně skryt kvalitní kamerou a zasazením do uzavřené komunity v jedné jediné lokalitě. Nepříliš dobře je však stvárněn mysteriózní element (tajemno v podstatě neexistuje, vše je podáno zcela explicitně) a dějové linie s morovou obětí a pokřiveným mateřským instinktem taky nefungují (hlavně proto, že nejsou kvalitní herci, kteří by to utáhli). Vychází mi z toho, že Golemovi snaha o polidštění příběhu v konečném důsledku spíše ublížila. Ale takový průser, jak ukazuje zdejší hodnocení, to není ani omylem. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nějaká zrzavá litevská Nora Fridrichová studuje navzdory fuj fuj hnusným předsudkům litevských židů 17. století doma tajně kabalu, manžel jí k tomu hraje na housle. Dokonce holka přijde radit na shromáždění starším - a oni ji poslouchají, místo aby ji odkázali do patřičných mezí, jak tomu tehdy bývalo. Vlastní dítě nechce (asi už tehdy byla zeleně ekologicky uvědomělá), ale hliněného golema by ráda na svět přivedla. Mimochodem, její ségra má svatbu, a přitom je těhotná - bezva, další historický nesmysl. V jednu chvíli už to vypadalo nadějně, že tuhle židovskou Noru oběsí, ale kurňa, dostala se z toho a jelo se dál. Trochu mě zarazilo, že golem vypadá jako dětské vtělení dalajlámy, a navíc nepotřebuje šém. Jinak tohle jsou divní židé - žádné modlitby před jídlem a po jídle, žádný šábes, žádné mezuzy na dveřích, žádné tality, žádná tabulka mizrah, žádné kněžské gesto požehnání... Jinak k filmu - nějak tam nevidím prvky hororu a příběh stačí tak na dvacetiminutový kraťas. Btw, netušil jsem, že Maharal neboli rabbi Löw zemřel na vybouchnutí lebky. ()

Reklama

ANTYCHRYST 

všechny recenze uživatele

Horor to určitě není spíše takovej rodinnej film pro starší děti :) ale musím říci.. že to tak špatné nebylo.. kamera v pohodě i hudba.. jen mi moc nesedl jako golem malej kluk.. mělo to takovej pohadkovej nádech..rozhodně to není žádnej průser 50% velké plus za masky morového doktora..:) .. má oblíbená.. ()

Accuphose 

všechny recenze uživatele

Jako kdyby to točil Jirka Strach. Ale teď vážně, tam kde to má bejt děsivý, tak je to nuda a režisér moc kvalit neukázal. Kamera super, včetně filtrů. Hudba taky, zvuky sice fungovaly možná v době Halloweenu, ale budiž, nicméně zvuk technicky exceluje a nepamatuju si, kdy jsem slyšel takhle dobře ozvučenej film (většina filmů je ozvučena příšerně). Jediný, co mi vrtá hlavou, zda došly dřív prachy nebo scénář... No muselo to stát pár korun ovšem, takže je to jasný. To katatonický dítě ani nic hrát nemuselo. Ale abych jen nekritizoval, ke konci se začne malinko něco dít, a na tu jednu až dvě hvezdičky to s přehledem dosáhne. 30% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Asi jsem od tvůrců filmu „Jeruzalem“ čekal trochu víc, když si na paškál vzali něco, co je jejich národnosti blízké a nebude se jednat o film natočený formou found footage. Ale ono je to v konečném důsledku celkem obyčejné a ten golem zde má podobu, která spíše cílí na rodinné cítění než na hrůzu, kterou si fanoušek od hororového filmu přeje především. Za mě zůstal potenciál spíše nevyužit. ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama