Reklama

Reklama

Noční můry z temnot

  • USA Scary Stories to Tell in the Dark (více)
Trailer 2

V opuštěném domě úplně na konci města najde parta teenagerů knihu, která je strašnější, než cokoliv, co si kdy dovedli představit. Zanechala ji tu mladá dívka s hrozivým tajemstvím ještě před tím, než sama beze stopy zmizela. Starobylá kniha je plná děsivých příběhů a ještě děsivějších monster, ale není tak úplně ke čtení. Kniha naopak čte toho, kdo s ní přijde do styku. Přečte jeho největší noční můry, napíše z nich příběh a začne ho vyprávět a odvíjet i ve skutečném životě. A to včetně hrozivých příšer. Parta teenagerů se dostala na místo neobvyklého zla. Neměli tuhle knihu nikdy otevírat a měli včas utéct. Neutekli. Proto teď musí čelit svému strachu, nočním můrám a děsům, které je přišly zabít. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (293)

classic 

všechny recenze uživatele

‘Čoraz viac prichádzajú chlapci zo Škandinávie do Hollywoodu, aby ukázali, aký majú potenciál’ ... Nór, André Øvredal, ma sklamal na celej čiare, a to ani nehovoriac o mexickom fušerovi, Guillermovi del Torovi, ktorý s veľkou pravdepodobnosťou kibicoval režisérovi do remesla, a tak vzniká neznesiteľný, tzv. horrorový, r-e-t-r-o (r. 1968) nepodarok, určený najmä mládeži, max. do 15. rokov (hádam aj menej), odchovanej na všelijakých sociálnych sieťach a youtube, i keď ona bude možno taktiež na vážkach, či to treba všetko do seba vstrebávať... ? Tvorcovia sa chceli zrejme priživiť na populárnom filme To (It, z roku 2017), kde mladí hrdinovia vzdorovali nepriazni osudu, ale tentokrát som si túto štvoricu nesympatických postáv obľúbil ešte menej, ako pred dvomi rokmi, a to je už čo povedať, že je to strašná bieda ! Toto je tak neuveriteľné opakovanie už sto krát videného, že je len minimálna pravdepodobnosť môjho záujmu pre túto zbytočnú (čajovú) vec so strašidelnou knihou, ktorá ožíva. Ak by to bolo spracované aspoň takým svižným spôsobom, ako pred 20. rokmi v Múmii, tak by som nepovedal ani pol slova ! Scary Stories to Tell in the Dark : totálna somarina ! Všimnite si, že vôbec nepoužívam vulgarizmy, ako mnohí, iní užívatelia, a pritom by si ich táto filmová novinka bezpochyby veľmi zaslúžila ! ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Noční můry z temnot mi v určitých momentech připomínaly Propad do temnot a Husí kůži, kde se příběhově pracovalo též s "urban legend", pomstou a "nebezpečnými příběhy z knih". Líbil se mi vzhled monster, byť bychom u Guillerma del Tora, který se na filmu podílel, našli "poetičtěji" vytvořené potvůrky. Též chválím výběr lokací a výpravu, ať už šlo červeně stylizovanou nemocnici, strašidelný dům, nebo kukuřičné pole (které působí děsivě i za bílého dne). Noční můry z temnot nepřekypují (naštěstí pro mě) množstvím lekaček a hektolitry krve, spíše nabízí pár atmosféricky nepříjemných scén a ve výsledku lehce nadprůměrný příběh o tom, že "příběhy ubližují, ale i léčí". Lepší tři hvězdičky! ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

70 % Vizuálně stylový horor, který osciluje na hraně toho, co může předvést s teenagorovskými postavami... a pro teenagerovské diváky. Nečekejte tedy záplavu střev, spíš lekačky. Pokud je ale čisté napětí to, co od filmu hledáte, přidejte si jednu hvězdu navíc ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

André Øvredal patří mezi tvůrce, jejichž tvorbu na rozdíl od ostatních považuji spíše za průměrnou a nějak zvlášť oslňující, takže jsem ani od tohoto kousku neměl žádná velká očekávání. Což se taky následně potvrdilo, takže zklamání jsem určitě nezažil. Navíc omezení PG-13 vysílalo již jasné signály dávno předtím, než se objevily úvodní titulky. Tvůrčí nápad dát dohromady několik strašidelných povídek přitom nebyl vůbec špatný, jen celkové provedení prostě pokulhávalo. Ono je hezké, že nám zde doslova ožívají noční můry jednotlivých postav, z nichž každá bude postavena svému strachu, ale co na tom, když všechno bylo uděláno jen tak napůl. Pěkné masky některých stvoření beru jako plus, občas se dostaví i slušná atmosféra – ale setkal jsem se (viděl jsem už jinde) mnohem lepší setkání s oživlým strašákem, stejně tak i líhnutí pavouků z těla (beďaru) nebo pronásledování oživlou mrtvolou – snad jen ten The Jangly Man z vězení snese přísnější měřítka. Bylo z toho vážně cítit to, že to bylo dělané spíš pro mladší publikum. To však neznamená, že bych se u toho vyloženě nudil. To vůbec ne. Pokud probíhaly ony „můry“ ještě to ušlo, horší už byla ta omáčka okolo a propojení mezi jednotlivými hrůzami. Tady bylo cítit, že je to jen doslova „sešité horkou jehlou“, moc mě to nebavilo, některé situaci mi přišly chabé, u jiných (lovení hoven ze záchodu) jsem se alespoň trochu zasmál. Jako celek to však vidím na obyčejný průměr, který sice neurazí, ale ani nějak zvlášť nenadchne. 50% ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Slušná atmosféra, pár dobrých lekaček, ale ten otřepaný příběh?! Ajajajaj, vždyť tohle jsme viděli už milionkrát všude možně. Škoda, spojení Norska a Guillerma del Tora mohla přinést nějakou invenci a originalitu ve scénáři. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Dlouho očekávaný “DelTorovský” film, který bohužel rekordy netrhal, ale i tak je to dostačující jednohubka. Největším tahounem jsou šíleně originální monstra, kdy každé dostane nějaký ten prostor (i když by si určitě zasloužily prostoru více) a u každého jsem žasnul nad kreativitou filmařů. Dalším zachraňujícím prvkem je solidní příběh, historie “hlavní záporačky” a důvod, proč že se to všechno děje. Děj skáče od jednoho bubáka ke druhému a ve výplni mezi nimi nelze hledat nic světoborného, je to víceméně nudná vata na doplnění příběhu, což je obrovská škoda. Hlavní dětské postavy jsou nemastné, neslané a opět se zde objevovaly neskutečně iritující hororové klišé a hlášky, které můžou dělat jen mentálně retardované postavy. Scary stories jsou určitě vizuálně i technicky slušným tahounem, ale ve scénáři to prostě trochz hapruje, což je prostě velká škoda, protože tohle mělo větší potenciál. Z výsledku jsem trochu rozpačitý a čekal jsem větší bombu, ale i tak se jedná o slušnou, zábavnou a místy strašidelnou jízdu. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Když jsem tak procházel uživatelské komentáře k tomuto filmu, tak jsem několikrát narazil na zmínku o "atmosféře 70./80. let" a to u filmu, který se odehrává v roce 1968. Což odhaluje zajímavý fakt o tom, že vlastně je docela jedno kdy se který film odehrává, protože podstatné na oné době je akorát to, že je retro a celá ta iluze doby je jen taková mrkavá kulisa, která v různých elementech upomíná na časy, které možná ani nebyly. Ono retro je tady skutečně instantní, protože i přes ta stará auta, Nixona v televizi a náborová střediska v maloměstech, nemáte vůbec pocit, že jste se vrátili v čase, ale přesně cítíte, jak půl metru za kamerou si zbytek štábu znuděně roluje na mobilu twitter a hledá, co si koupit na amazonu. Několikrát jsem se přistihl, jak si říkám, proč postavy nepoužijou normálně telefon, než jsem si uvědomil zpátky, že jsou to vlastně šedesátá léta. Všichni se zde totiž chovají přinejmenším současně. Zrzavá pihatá nerdka, o které nás film přesvědčuje, že je jakože outsidersky ošklivá, upomíná čtyřicetiletou pornoherečku, co si udělá culíčky, aby její video mohlo být označený jako "barely legal", hispánský krasomil má podobnou hereckou i vizuální výbavu jak kdokoli z Disney Channelu a poslední ze čtveřice - Smíšek s Pipinem - jedou hereckou školu vedlejších rolí teenagerských komedií v jejich druhé polovině. Když připočtu tu ještě naprosto nesvéprávnou patlanici, který se někdo odvážil říkat scénář a jejíž práce z postavami je na zrušení pastelkovného, nedává pak moc smysl moje hodnocení. No za to může samozřejmě dohlížející del Toro, jenž velmi pravděpodobně stojí za designem tří nestvůr, jež nám film přinese. A jakkoli první si příliš neužijeme a poslední je takovej digitální bazmek, tak druhá potvora, jež jsem si pojmenoval 'mamuška', a její krátká scéna udělá více hororou než celý zbytek filmu. V té chvíli vykoukne na moment opravdová hrůza, skutečná a základní hororová premisa pomalu se blížícího něčeho zdánlivě směšného a proto znejisťujícím způsobem ohavného. Tahle sekvence vlastně vyrobila celé tři hvězdy. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Není to k zahození, téma dobrý po stránce děsivé atmosféry sice slabší ale herečky v pohodě, nejlepší prostě pavouci. Konec zase takový rychlý nedomyšlený ale dobrý spokojenost tam je sice malá ale je. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl pro mě slabší kousek, já jsem si totiž myslel, že půjde o horor, ale abych našel moment, u kterého bych se měl bát, musel bych k filmu dostat návod, program nebo vysvětlivky. Takhle mi to přišlo jako horor pro výrazně mladší ročníky, u kterého jsem se tak trochu nudil. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Sympatický teenagerský horrůrek (nesnáším zdrobněliny, ale označení "horror" mi k němu fakt nepasuje), se sympatickým obsazením, s klidnou pečlivou kamerou (jak to mám rád) a povedenou výpravou z konce amerických maloměstských šedesátek, což mi bohatě stačí na to, abych jednoznačně zaokrouhlil hodnocení nahoru. Příběh ničím neohromí ani nepřekvapí, strašidelná kniha a pomstychtivý duch atd atd, ale líbilo se mi to a bavilo mě to a o to přece jde. Nejvíc zapamatováníhodný je asi zlověstný strašák v kukuřici oblezlý brouky. A tehdejší neexistenci mobilních telefonů scénárista chytře vyřešil amatérskými vysílačkami a já si vzpomněl, jak s nimi o ca 20let později jeden spolužák na základce machroval ve třídě, když mu je jeho strýc přivezl ze západu. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Na Noční můry jsem se těšil, ne že ne. Výsledek se mi líbí. Srovnání s IT (2017) a Stranger Things (2016) se tu přímo nabízí. Šedesátá léta, atmosféra a skupinka teenagerů, které vyvolají zlo. Tentokrát v podobě knihy, která zhmotňuje vaše obavy a nejhorší zlé sny. Masky monster jsou báječné a animace některých z nich dobrá. Ovšem mnozí zde píší o sníženém ratingu. Ačkoliv krev nebo gore chybí, tak přesto jsem se dočkal několika vypečených scén. Navíc atmosféru má film skutečně dobrou. Další plus na filmu, co chválím jsou herci. Neznámé hvězdy jsou sympatické a jejich hraní obzvlášť. Jediné, co zbývá vytknout je absence strachu a lekaček. Což u hororu nelze aby chybělo že. Lekaček je několik, ale všechny jsou stylem zvýšeného zvuku na maximum. Takhle se dnes už lekce málokdo a hlavně to působí lacině a absence snažení tvůrců o poctivý zážitek. Přesto díky maskám jsou monstra obstojným hororovým zážitkem. Za mě lehký nadprůměr a možná si film promítnu znovu. Předkrm tedy sněden. Čekáme na hlavní chod v podobě TO a jeho druhé kapitoly. [8. Filmový Víkend ČSFD] (70 %) ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Vizuálně nápaditá hororová jednohubka, která ale bohužel v budování atmosféry či v množství intenzivnějších scén končí trestuhodně na půl cesty. Scary Stories to Tell in the Dark tedy zaujme pouze nápaditým designem příšer a sympatickými hlavními postavami. A to je v i rámci tohoto žánru na nějaký dobrý počin vážně hodně málo. Škoda. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu je škoda, že Øvredal nepoužil klasický povídkový koncept se zastřešující kapitolou, protože jednotlivé příběhy by si zasloužili větší prostor a klidně jich mohlo být víc. Ale i tak se jedná o slušnou jednohubku, která sice ortodoxní žánrové fandy zase tolik nenadchne, ale pokud máte chuť na horor z ranku dětský, je tohle přesně pro vás. Líbily se mi deltorovské potvory, perfektní bylo šedesátkové retro a navrch se tu sešla řada neokoukaných tváří, které mile překvapily. Místy se povedla i atmosféra, která se lehce dotýkala gotiky, ale co se napětí týče, mohla režie trochu přidat. Nic, co by se zapsalo do dějin zlatým písmem, ale je fajn, že si Øvredal svou laťku drží i tady celkem vysoko. 75% ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Vôbec nie zlý koncept. Bohužiaľ pre mňa absolútne nevyužitý v rámci vzťahov. Aj v rámci jednotlivých monštier. Ak nemá postava šancu na útek a je od začiatku odsúdená na zánik, to mi príde ako kontraproduktívna myšlienka. Uberá to tajomno z inak výbornej atmosféry. Monštrá nápadité hlavne ten japonský démon. Ale vyvrcholenie...koniec..a celkovo smerovanie príbehu v poslednej pol hodine je skôr na škodu. Nie je to ani Stranger things..Ani IT a ani Summer of Night..(hoci to je len knižka). Znesitelný priemer ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Zadanie bolo myslím splnené na plný počet bodov. Horor pre staršie deti? Halloweenská historka zložená z viacerých navzájom spojených? Absencia zbytočných odbočiek a zdržovačiek? Dobre a hlavne vhodne pôsobiace digitálne triky? Neblbé herecké výkony? Všetko by sme mali. Pre dospelých poslúži ako netrapná oddychovka a na halloweenský večer ako fajn votvírák. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Je znát, že je to lehce pohádkové, trochu po vzoru Goosebumps s příměsí nostalgicky osmdesátkových Stranger Things. Není to žádná krvavá drasťárna, ale k mému překvapení to docela obstojně funguje i jako horor. Monstra jsou parádní, postavy s ústřední dívčinou v hlavní roli sympatické a vizuálně (kamera, teplé barevné filtry, závěrečné titulky) to je udělané také velmi dobře. Jen mě příliš nebavila zápletka, která nepřináší nic moc originálního a jako zdejšího hororového experta... hehe, ne, tak jinak... toho, kdo má trochu něco už v rámci žánru nakoukáno, nemají Scary Stories čím pořádně překvapit. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Při dnešním hodnocení jsem přimhouřila oči a zaokrouhlila nahoru, ta parta studentů mi byla sympatická, jejich boj o přežití mě vtáhnul, atmosféra snímku lehce bubu příjemná, pochválit musím i hudbu a výpravu, obojí moc pěkné.. Při scéně s pavouky jsem měla husí kůži, tfujtajbl.. Celkový dojem o kus lepší než jen dobrý.. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Len tak, tak, s odretými ušami a s jazykom po topánky, dobehol tento teen horor aspoň do mierne nadpriemerného hodnotenia. A to hlavne vďaka maskám ( trikom ) a slušnému, strašidelnému záveru. Spielbergoviny a ani carpenteroviny z rokov 80. keď žáner v podobnom štýle eskaloval, sa v tomto prípade nekonajú. Ale mohli. Možno keby Guillermo chytil sám režijné oprate. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Už viackrát som tento film zapol, že si ho idem pozrieť, ale vždy som ho vypol s tým, že ho dám na Halloween a tak sa aj stalo. Príbeh nieje ničím výnimočný či zvláštny, podobných príbehov tu bolo už veľa. Ale film má vysoké obrátky( tempo), vobec nenudí, boj o svoj život i život svojich kamarátov je napínavo znázornený. Je tu niekoľko zhmotnení, najmenej ma bavili pavúci a ani tá v červenej miestnosti nebola moc dobrá a najviac určite rozsekaný zombie, či čo to bolo, hned jeho prichod bol cool. Herci nielenže boli sympatický, ale vedeli i hrať a a atmosféra nielen starého domu, ktorá mi pripomenula Haunting of Hill House bola tiež velmi slusná. Ja som spokojný, keby každý príbeh bol aspoň tak dobrý ako napríklad príbeh o strašiakovi, tak dám i plnú paľbu, takto len slabé 4*. ()

Související novinky

Del Toro konečně na chodníku slávy

Del Toro konečně na chodníku slávy

08.08.2019

Oscarový režisér a scenárista Guillermo del Toro (Tvář vody, Purpurový vrch, Hellboy) byl po letech práce ve filmové branži konečně poctěn hvězdou na hollywoodském chodníku slávy na Hollywood… (více)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

Reklama

Reklama