Reklama

Reklama

Noční můry z temnot

  • USA Scary Stories to Tell in the Dark (více)
Trailer 4

V opuštěném domě úplně na konci města najde parta teenagerů knihu, která je strašnější, než cokoliv, co si kdy dovedli představit. Zanechala ji tu mladá dívka s hrozivým tajemstvím ještě před tím, než sama beze stopy zmizela. Starobylá kniha je plná děsivých příběhů a ještě děsivějších monster, ale není tak úplně ke čtení. Kniha naopak čte toho, kdo s ní přijde do styku. Přečte jeho největší noční můry, napíše z nich příběh a začne ho vyprávět a odvíjet i ve skutečném životě. A to včetně hrozivých příšer. Parta teenagerů se dostala na místo neobvyklého zla. Neměli tuhle knihu nikdy otevírat a měli včas utéct. Neutekli. Proto teď musí čelit svému strachu, nočním můrám a děsům, které je přišly zabít. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (293)

VasaX 

všechny recenze uživatele

V roce 1968 začali čtyři teenageři rozplétat záhadu o historii legendami opřené tajemné dívky, kterou ve svém sídle držela rodina daleko od lidí a jejíž osud byl tragický. To je tažný příběh, který na sebe větví, nebo spíše má do sebe vetkáno několik dalších menších hororových příběhů. Ty jsou tak hluboce zakomponovány, že bych to snad ani nedělil a bral to jako jeden velký příběh. Celkem slušné charaktery i herecké výkony, příběh dobře šlape, hororové zkratky a stereotypy nejsou příliš okaté a postavy se chovají přijatelně rozumně a celé to má výtečnou atmosféru. Poctivá duchařina v rámci PG-13 a vůbec mi nevadí (jak tu někdo oplakával) absence gore. Naopak, dle mého názoru snaha o gore často tyhle duchařiny zabíjí a strhává je pak na cestu tupého slasheru, který pro mě pomalu ani není horor. Noční můry z temnot se povedly, rozhodně neurazí a po Slunovratu je to příjemné osvěžení a ukázka toho, že slušný horor si vystačí sám se sebou a nemusí si hrát na navoněný artový kousek a přitom být vlastně stejně, ne li hůře slaboduchý jako všechny průměrné horory, nad které se právě Noční můry o kousek vyvyšují. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Musí se nechat, že povídky byly dost strašidelné – a přes omezení ratignem zacíleným na dorostence i celkem nechutné. Napínat zvládal režisér zkrátka dobře. Jenže pátrání plochých postav (povrchní "bravíčkovská" traumata z odchodu matky či vyhýbání se odvodu je fakt neprohloubila) v propojovacím příběhu jelo v zajetých kolejích příliš standardně, nezajímavě. Navíc ani nedorazilo do finiše a samolibě nakročilo k dalším dílům. ()

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele

Není to žádná pecka, ale taky nic hrozného. Od režiséra André Ovredala jsem očekával velmi dobrý atmosférický horor, na který bych si mohl za nějakou dobu klidně vzpomenout, více jeho předchozí snímek Tajemství smrti ženy neznámé, to byl horor, který se mi líbil, a bál jsem se u toho. Ale bohužel tomu tady tak není. Producentem filmu je Del Toro, a to byl další důvod proč jsem očekával kvalitní horor. Ve výsledku jsou Noční můry z temnot pohádkovým hororem, který má poměrně dobrej příběh, nebo alespoň zajímavý příběh, který mě udržel u obrazovky. A to se u hororu vždy cení. Postavy jsou v celku fajn, žádná mi nevadila. Což jsem se divil. Plus herecké výkony jsou lehce nadprůměrné, takže okej. Atmosféra po většinu času funguje, ale většinou to skřípe. Monstra jsou dobře zpracované, některé mě opravdu zaujali. Hudba.... ani si nepamatuji, že tam nějaká byla, což je ve výsledku škoda, jelikož hudba v hororech vždy pomáhá hodně, tady nebylo nic. ŠKODA. Noční můry z temnot jsou lepší průměr, který neurazí a zároveň neohromí. Jen je škoda, že to nemá nějaké krvavé scény, plus větší důraz na hudbu. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Novinka z produkcie Guillerma del Tora je skvelým hororom, za ktorým sa ukrýva fantastická kreatívna vízia. Prevedenie hrôzostrašných postáv je podporené zábavnými konceptmi, skvelým technickým spracovaním a scenárom, ktorý až na slabšie a menej logické finále nezlyháva. Ani zďaleka nejde o najstrašidelnejší film, no jeho pozeranie je príjemnou odbočkou od mainstreamových titulov. 89% ()

Tft 

všechny recenze uživatele

To že jsou Scary Stories to Tell in the Dark PG-13 by mi zas až tolik nevadilo, kdyby to opravdu byl PG-13 film. Nevím na kterou část hororového publika tvůrci mířili, ale trefili se přesně mezi náctileté fanoušky lekaček a vyzrálejší diváky hororu, kteří očekávají trochu víc než občasné navýšení tepu. Ani pro jednu skupinu toho film nenabízí tolik, aby se jí zavděčil a míří tak na neexistující, v tom lepším případě miniaturní skupinu diváků, která má nějakým záhadným způsobem ráda filmy, které se nemůžou rozhodnout pro koho jsou určeny. André Øvredal se nejspíš sám během natáčení ocitl v pekle, protože je vidět jak rád by natočil čistokrevný horor, ale producenti a studio ho prostě nenechali. Situaci nepomáhá ani scénář, který je jednotvárný a dosti zacyklený, postavy jsou ploché, bez žádné větší špetky charakteru a každému musí být po uvedení do děje jasné jak to celé dopadne. Scary Stories to Tell in the Dark ač se větším rozpočtem (který je na filmu naštěstí znát), snaží tvářit jako něco víc než běžná hororová produkce, jsou ve finále stejně průměrné jako většina filmů, nad které se snaží povyšovat, naopak svým studiovým obrazem ztrácí na osobitosti a trocha tvůrčí odvahy by filmu vůbec neuškodila. Pokud vás jako mě nalákalo producentské zastoupení Guillerma del Tora, budete nejspíš zklamáni, Scary Stories to Tell in the Dark jsou totiž film bez jakékoliv autorské vize, kterou by divák u filmu, na kterém se podílí právě del Toro očekával o to víc. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Opäť sa ukazuje ako databáza podhodnocuje dobre filmy a tie slabšie sú v červených číslach. Film som síce nevidel v kinosále, ani na Halloween. To by bola zaručene lepšia atmosféra, ale aj tak, horor dobrý a herci sa tiež dali. Zaujímavé hororove postavy. Minimálne 70% si film určite zaslúži. 4* ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Po Tajemství smrti slečny neznámé, která mě dostala do kolen, se Øvredal vrhnul na nyní moderní propojení hororu, retra a dětských hrdinů. A za mě tak činí zdárně. Zajímavá zápletka, překvapivé zvraty a zejména Strašákovi scény stály za to. Dobrý horor. ()

blackkocour 

všechny recenze uživatele

Tak, zase jsme se tu po týdnu sešli, abychom zhodnotili, ani ne nejnovější horor o skupince mladých a tupých jelit ze zámoří, a let kdy moje máma byla ještě chtivá diva, a měla bobr až po pupek, ba že v té době, se na to sralo.. a taky kde se sralo, nebylo do hajzlu, ale do huby hipísáků. Těm květinovým dětem, bys měl dát i ty přes tipec! Takže, prokletá knížka malého Bobeše, smradlavý pavouci z ještě víc hnusné hajzlbáby, a nakládané prstíky do guláše, mňamka! Tak mladý Pepa se dozvěděl, že hovno hoří, a jelikož dostat hořícím hovnem, není moc uspokojivé, tak se chce pomstít mladým idolescentům, a třeba jim to hovno vrátit, ale co se určitě nevrátilo, byla má erekce..teda určitě náš mladý Pepa nevěděl, že se VRÁTÍ strašidelný slaměný strašák a místo krve mu bude z vnitřností stékat, ehm.. sláma? Okey, proč ne, přeci jenom pohádka, pardon "hororůrek", je přístupný pro děti od 12 let, takže krev tam nedáme! Nechceme udělat trauma dětem. Oni sice viděli ještě horší věci, v ložnici svý mámy a jejího ex, ale krev nenene! No, a nakonec to zase všechno dopadlo, a ta zlá temnota nebo nějaká bába z Kauflandu, zdechla a vrátila se zpět do hrobu, se svou umělou placentou a umělými zuby. ()

fiLLthe3DD 

všechny recenze uživatele

Nikterak zvlášť převratné ani extra strašidelné (v rámci hororového žánru), přesto zábavné a s přibývajícími minutami dokonce i (trochu) napínavé. Postavy byly sympatické a mladiství herci překvapivě v pohodě. Vizuálu není co vytknout a masky se rovněž vyvedly (obzvláště "Pale Lady"). Jako oddechovka ideální, ale čekáte-li něco víc, budete pravděpodobně zklamáni, větší husinu Vám totiž nažene kterákoli (pod)průměrná creepypasta na YouTube. Slabší 4 hvězdy. ()

JADIM 

všechny recenze uživatele

Nočné mory z temnôt okrem zprzneného prekladu výrazu "Scary Stories" určite ponúkajú dávku atmosféry a zaujímavých príbehov. Hororové situácie tu boli úplne oddelené od tých ostatných a to, čo bolo strašidelné bolo také jemnejšie, pre masového konzumenta hororu celkom bežné a ničím špeciálne, ale mňa ako hororového amatéra to dokázalo vydesiť. Celkovo hororové prvky tu boli hlavne na dochutenie a film vsádzal hlavne na ten nápad. Z toho záveru mám však trochu pocit prádnoty, mohlo sa to skončiť zaujímavejšie a poriadnejšie, ale aj tento záver beriem. 7/10 (Videné 7.2.2020, CZ dabing) ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Sakra, tohle ale není přeci vůbec horor. Tohle je dětská báchorka, které tedy sice nemohu upřít nečekaně dost pozitiv, kdy nemohu tvrdit, že by tato podívaná nebyla atmosférická, či že by tam vůbec nefungovalo napětí, naopak, v obou těchto ohledech se jedná o poměrně působivou podívanou, plus bych mohl ještě navrch přidat sympatické obsazení, v čele s vyloženě zábavným Austinem Zajurem, výjimka ovšem patří představitelce ústředí hrdinky, ta totiž byla vyloženě odpudivá, a jinak v neposlední řadě vlastně i ta zápletka byla nakonec zpracována ve slušném tempu a lze ji považovat i za docela originální. Jenže co je to všechno platný, když je to celé tak strašně zbytečně a nepřiměřeně přizpůsobené jen a pouze vyloženě dětskému publiku, tudíž na nějaké násilí, či snad jen náznaky krve může divák rovnou naprosto zapomenout, nehledě na zmizení veškerých těch dětských hrdinů, které působí šíleně teatrálně. Takže nejspíš nespravedlivě, ale já zkrátka nemohu byť jen minimálně průměrně hodnotit právě takovýto film, který se prezentuje jako seriózní horor, ale ve výsledku se jedná jen o ryze odlehčenou, strašidelnější pohádku, to prostě neberu! ()

ahateye 

všechny recenze uživatele

(komentar nedokoncen) I když jsem po nich už před lety pokukoval, ke knihám jsem se ještě nedostal, takže jsem se docela těšil jak dopadne film. A odcházel jsem dosti spokojen. Závěr mi lehce připadal jak zakopnutí v atmosféře či tónu snímku, ale v díle pro mládež asi (spoiler?) nemůže všechno skončit negativně, ha. - Kupa věcí vyzrazena v traileru - pokud jste ho neviděli, utečte od něj daleko. Odfláknuté titulky! Někdy si překladatel/ka přidal, někdy ubral, někdy upravil ("you smell like shit" -> smrdíš; "Ramon!" -> Čmoude). Možná se to řídilo knižním překladem, ale stejně.. 3/5 ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Síce slabšie štyri, ale predsa len dám. Absencia krvi a riadnych mordov bola fakt veľká, ale to kvôli teen zasadeniu. Čo ma milo prekvapilo, tak dobové zasadenie, toto mi nejako v traileroch uniklo, takže fajn. Druhé milé prekvapenie bola technická stránka. Čakal som, že v traileroch ukázali to najlepšie, ale ono to fakt bolo celé robené veľmi zručnými profesionálmi. Napätie bolo pekné, len škoda fakt tej absencie krvi. Vedel by som si predstaviť ďalší film. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Takový bubu film pro puberťáky. Bubáci nejsou špatní, ale tu strašidelnou atmosféru si snímek drží vždy jen těch pár minut, kdy bubák řadí a jinak to moc atmosféru nemá...urcitě ne hororovou a to mi vadilo asi nejvíc... ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Od Nočních můr z temnot jsem čekal nějaký povídkový horor a modlil se, ať to není taková kravina jako Ghost Stories. Světe div se, dočkal jsem se naprosto parádní podívané. V retro stylu sledujeme partičku nerdů, která se na Halloween vydá do strašidelného domu Sáry Bellowsové a objeví knihu. Ta nejde zahodit, roztrhat ani spálit a v pravidelném intervalu píše příběhy zhmotňující noční můry jednotlivých postav. A je to skvělé. Retro atmosféra roku 1968 dotažená k dokonalosti, děsivé povídkové segmenty plné fantazie a báječných efektů, sympatičtí hrdinové, napětí, spád, akce, občasná brutální scéna a úžasná backstory hlavní záporačky. Místy se to blíží pocitu, jaký jsem měl ze sledování To a je fajn, že díky seriálu Stranger Things (neviděl jsem jediný díl, ale znám) a filmu To opět vznikají horory, které nesází na laciné lekačky či gore (nic proti němu), ale především na fantazii a nápady. Člověk má v hlavě 4-5 hvězdiček (ale spíše ty 4, na pět tu zařvalo moc sympatických postav a ta antivietnamská agitka mě srala), je nadšený z originality a fantazie a pak se podívá tady a najde 58%, stádovité výtky o PG13 a verbalův výblitek. Už jsem teda asi starej, že ocením 80s look a nápady víc než stopadesátou stejnou duchařinu ala Wan. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Veľmi lightový pokus o horor s 1 výbornou scénou (strašidlo približujúce sa z každej strany, ktoré sa chce len objať a pritúliť :) ) a veľa, veľa naozaj detskými,"strašidelnými" bu bu bu poviedkami, ktorým dokonale sedí rating PG 13. Po fantastickej Autopsy of Jane Doe kvalititatívny zošup dole od režiséra Andreho Overdala a sklamanie. 40% ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Tohle nebylo vůbec špatný. Sice je to další film kde děti bojují proti zlu a těch je teď dost ale docela mě to bavilo. Hlavně ty efekty byly hodně cool. Na jedno shlédnutí je to dobrý film ale brzo vám vyšumí z hlavy dokonce i herci protože už teď když to píšu si je moc nevybavuji. A hlavně nečekejte typický horor nebo vlastně jo čekejte horor ve stylu 21. století. skoro žádná krev, lekačky a happyend. 60% ()

Související novinky

Del Toro konečně na chodníku slávy

Del Toro konečně na chodníku slávy

08.08.2019

Oscarový režisér a scenárista Guillermo del Toro (Tvář vody, Purpurový vrch, Hellboy) byl po letech práce ve filmové branži konečně poctěn hvězdou na hollywoodském chodníku slávy na Hollywood… (více)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

Reklama

Reklama