Reklama

Reklama

Putování se sobíkem

  • Francie Aïlo : Une odyssée en Laponie (více)
Trailer 2
Dobrodružný / Rodinný
Francie / Finsko / Norsko, 2018, 86 min

Obsahy(1)

Náš hrdina je malý sob a jmenuje se Ailo. Právě se narodil v Laponsku, což je krajina na severu Evropy, jejíž největší část leží až za polárním kruhem. Nezní to moc povzbudivě. Takový sobík si ale na drsné podmínky snadno navykne. Hned po narození se dokáže rychle postavit na nohy, stačí mu na to pouhých pět minut. Za dalších pět minut se naučí chodit a do čtvrt hodiny umí plavat i pelášit sněhem. Díky svým širokým kopýtkům se může v závějích pohybovat rychle a na pastvu také není příliš náročný. Spokojí se s trochou trávy i mechu, ale jeho nejoblíbenější pochoutkou je lišejník. A jestli je mu zima? Kdepak. Mohutná srst mu umožňuje přežít teplotu i okolo -40°C. Při svém putování Laponskem Ailo potkává další obyvatele této nádherné krajiny. Ať již hbitého hranostaje, nebezpečné vlky, chytrého rosomáka, polární lišku, chundelatou veverku, tichou sovu nebo vysoko létajícího orla. (CinemArt)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (18)

angel74 

všechny recenze uživatele

Během sledování prvního roku života zvídavého a nebojácného sobíka Aila, zachyceného v tomto zdařilém rodinném filmu, jsem se ráda nechala unášet fascinující krásou laponské přírody. Ze zdejší fauny mě asi nejvíc uchvátily záběry polárních lišek a rosomáků. Hodně se mi líbila i doprovodná hudba Juliena Jaouena. A také vemlouvavý komentář v podání Marka Ebena je dle mého názoru ku prospěchu věci. (85%) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

O první roku laponského mláděte. Není to jen pro děti, ale i dospělé vyprávění. Je to z blízkosti jako by zvíře s připevněnou kamerou špehovalo a natáčelo druhé zvíře. Jsou zde vypjaté okamžiky jako přechod přes ledovou a dravou řeku a také ty odlehčené situace jako potrhlá veverka. K tomu krásný cestopis Laponské polární země. Film se nevyžívá v krvi, ani nepěstuje falešný útlocit hodné přírody. ()

Reklama

papilon395 

všechny recenze uživatele

Nádherný dokument o přírodě dalekého severu, oživený příběhem prvního roku sobíka Aila. Kromě jeho stáda se potkáme snad se všemi zvířecími obyvateli laponských lesů a hor. Zažijeme námluvy polární lišky nebo rosomáka, hranostajovu hru na schovávanou, orlí let při lovu lumíků a další autentické záběry drsného života v divočině, sněhu a mrazu. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Už jsem putoval s kde čím… medvědi, tučňáci a spousty jiných zvířat v Zázračné planetě a například i v Planetě Česko. Sobíkovi po řemeslné stránce nic vyčítat nemůžu, Francouzi podobné projekty skutečně umí, ale jeho putování mě moc nebavilo a dokonce jsem u toho usnul. Dodíval jsem se sice druhý den, ale bralo mě to znovu. Sobi zkrátka nejsou pro film tak vděčná zvířata. O jejich roztomilosti (základ podobných počinů) se dá diskutovat a jejich aktivita také není strhující. Navíc krajinu mám raději letní než zimní. Přes všechny výhrady to ale rozhodně není špatný film a komentář v podání Marka Ebena je výborný. Tentokrát je to za tři hvězdy. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Divák, znalý kvalit současných dokumentárních filmů o přírodě, v nichž nás tvůrci dokáží vtáhnout skutečně až do nitra nespoutaného a divokého života fauny i flory, si asi dokáže představit, jakou nádheru tento rodinný film může nabídnout. A tak tomu také je, vynikajícím způsobem natočený a sestříhaný příběh malého sobíka i ostatních obyvatel drsného, mrazivého, ale přesto krásného světa, od jeho narození, až po přerod ve vůdce sobích mláďat, nepostrádá humor ani drama a také kapku životního filozofování, ze kterého mohou čerpat děti i dospělí, to vše podpořeno nádhernou hudbou a vyprávěním, kterého se zhostil Marek Eben. [Kino Citadela - Litvínov] ()

Galerie (39)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se v Norsku a Finsku. (ČSFD)
  • Točilo se v přirozených podmínkách, což znamenalo třeba i za čtyřicetistupňového mrazu. (ČSFD)

Reklama

Reklama