Reklama

Reklama

Velký Buster Keaton

  • USA The Great Buster (více)
Trailer

Obsahy(1)

Smutná tvář, která rozesmává celé generace diváků... U nás jsme mu říkali Frigo. To pro jeho tvář, která se zdála být bez mimiky, jako by ji zaklel mráz. Ale jeden z nejpopulárnějších filmových komiků všech dob se nejmenoval ani Buster. Narodil se jako Joseph Frank Keaton jako první dítě manželského páru, který se živil vaudevillovými výstupy a kočoval po Americe. Na jevišti stál malý Joe už jako batole, brzy ovšem začal létat. Rodiče si ho pohazovali po jevišti s takovou vehemencí, až několikrát čelili obvinění z týrání. Na klučinu dokonce používali speciální madlo, aby se s ním lépe manipulovalo. Šlo o vynikající průpravu pro jeho pozdější divoké a nesmírně složité kaskadérské kousky. Přezdívku „Buster“, což se dá pochopit jako „padač“ nebo „nezmar“ mu prý vymyslel rodinný přítel, slavný kouzelník Harry Houdini, když ho viděl spadnout ze schodů a byl ohromen tím, že Joe se hned zvedl a pokračoval dál, jako by se nic nestalo. A takový byl Keaton vlastně celý svůj život: tvrdý sám k sobě, nezmar, kterého potkala celá řada tvrdých pádů nejen fyzických, ale on se dokázal vždycky zvednout a pokračovat. O jeho životě a kariéře vypráví celovečerní dokument slavného režiséra Petera Bogdanoviche, v němž na legendu zavzpomínají blízcí a kolegové včetně Mela Brookse, Carla Reinera či Wernera Herzoga. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Jeho prezývka bola „Veľká kamenná tvár“. Cybill Shepherd (herečka): „Herectvo je v očiach. Nie tvár. Ukazuje, ako málo stačí niekedy urobiť. Ak chcete niečo predať, nesnažte sa to predať. Stačí byť prirodzený.“ Kto bol Buster Keaton a prečo ho považujeme za jedného zo zakladateľov filmového priemyslu? V čom bolo jeho čaro? Jednou z Keatonových silných stránok bol jeho zmysel pre vývoj postáv. Nepotreboval rozosmievať publikum v každej scéne. Chcel, aby diváci uverili postave, ktorú práve stvárňoval. Hviezda nemého filmu v kombinácii s jeho energiou inšpirovala aj dnešnú generáciu hercov. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Rébus. "August." Tvář Harlekýnů. Netknutá, nepo(d)daná ani jedinému možnému tónu pohybu. Však nezůstává stát, skryta v koutku žánru "Chaplinů." Dodává rytmiku své dominanci. Kyne dominové sofistikovanosti akcí, v níž je s grifem jako doma. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Jednoduse poteseni. Peter Bogdanovich predstavil legendarniho herce, filmoveho tvurce a genialniho komika Bustera Keatona. Ve vizualni komedii neni lepsiho komika a ukazek skvelych gagu cernobilych klipu je zde naduroda. Verim, ze kdyby dnes vzal na film s Keatonem do kina mladou generaci a byl zde doprovodny zivy orchestr, byli by nadseni. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Když jsem vyprávěla svým známým o tomto dokumentu, tak 40 % z nich o Busteru Keatonovi, alias Frigovi, nikdy neslyšelo. …..  Když o vynikajícím komikovi natočí dokument velmi dobrý režisér, který evidentně do filmu vloží i svůj obdiv a náklonnost k Frigovi, je to pořádně znát. Dokument není jen popisný, on ukazuje souvislosti, povahu herce a její proměny a zejména jeho neskutečně silný dopad na kinematografii a to do dnešních dnů. Takže i ti, kdo o Frigovi nikdy neslyšeli, se pořád smějí jeho gagům, i když je vidí převzaté jinými herci a do jiných filmů. Pokud někdo bere grotesky jako nezávazné blbnutí v začátcích kinematografie, bude překvapen, jak vysoce profesionální a promyšlené grotesky byly a kolik významů, obrazů a technických novinek z nich dodnes přetrvává. Tihle černobílí chlapíci film stvořili, vdechli mu život a ukázali mu, kterou cestou má jít – a on touhle cestou pořád ještě kráčí. A Frigo byl vážně jeden z největších. ____ Oceňuji, že dokument se zaměřil i na jeho (delší) část života, kdy už nebyl hvězdou. Tedy, on jí byl stále (super vypointované scény v kantýně pro skrytou kameru), ale obecenstvo ho už tak většinou nevidělo. To až dnes se opět oceňuje jeho mistrovství. ____ Je škoda, že nedostal příležitost pro větší dramatickou roli ve zvukovém filmu, protože on by na to zjevně měl. SHRNUTÍ: Frigo je uchvacující dodnes. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[4,5*]     "To bol koniec Keatonovho úžasného desaťročia. Nezávislosť, manželstvo i nemé filmy - všetko, čo dosiahol, bolo zabudnuté. Zakrátko sa stal obeťou krajiny, ktorú Gore Vidal nazval "Spojenými Štátmi Amnézie"."     Výborný životopisný dokument o skvelom komikovi s neuveriteľnými akrobatickými schopnosťami, doslova s gumeným telom, ktorý snáď ako jediný bol schopný zlomiť si väzy a ani si to nevšimnúť. Dokument zručne mapuje jeho umeleckú dráhu (okrajovo aj jeho súkromný život, aspoň tie najdôležitejšie udalosti), od kabaretnej detskej hviezdy, ktorá už vtedy zabávala komikou i akrobaciou, cez jeho zlaté desaťročie končiace sa osudnou chybou s podpisom zmluvy s MGM, kde stratil svoju umeleckú slobodu a kde jeho génia vôbec nechápali ("Bol to príklad jedného z najhorších zaobchádzaní s kreatívnym umelcom v dejinách. MGM ho likvidovalo."), až po trochu smutný záver kariéry komika so smutnou tvárou, v ktorom sa Keaton živil účinkovaním v reklamách (mimochodom veľmi vtipných), príp. v menších filmových rolách, či v prihlúplych šou. Tvorba (najmä tá špičková) Bustera Keatona je nadčasová a takým je aj jeho humor (podobne ako v prípade Charlieho Chaplina). Napríklad jeho vrcholné dielo The General (1926) bolo vo svojej dobe nepochopené, dobovému publiku nepripadalo na zabíjaní nič vtipné, keďže netušilo, čo je čierny humor (s tým v podstate prišiel až Keaton). Na záver si neodpustím jednu sarkastickú poznámku: V celom dokumente nepadla ani zmienka o nejakom "Frigovi", dookola omieľanom v našich končinách.     "Životopisný film "Príbeh Bustera Keatona" s jeho životom síce nemal takmer nič spoločné, no za 50 000 $, ktoré Buster dostal za práva, si mohol kúpiť ranč v kalifornskom Woodland Hills, kde prežil zvyšok života." ()

Galerie (11)

Související novinky

Zemřel Peter Bogdanovich

Zemřel Peter Bogdanovich

06.01.2022

V prvních dnech nového roku přichází smutná zpráva pro celý svět filmu. Ve věku 82 let zemřel americký režisér, scenárista, herec, producent, filmový kritik, historik a v prvé řadě cinefil, Peter… (více)

Reklama

Reklama