Reklama

Reklama

Ema

(festivalový název)
Trailer 1

Obsahy(1)

Co je silnější, láska k dítěti, nebo k partnerovi? Co když je člověk přinucen se nad povahou lásky pozastavit? Ema bere otěže života pevně do svých rukou a je odhodlána bít se za to, po čem její srdce touží. Nebezpečně smyslný, vzdorně emancipovaný i poutavě taneční je v pořadí osmý snímek chilského režiséra Pabla Larraína, který tepe v rytmu provokativního reggaetonu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (18)

Matty 

všechny recenze uživatele

Dívka, která si hrála s ohněm... v rytmu reggaetonu. Larraín si nikdy moc nezakládal na zápletkách. V Emě na příběh a vývoj víceméně rezignoval. Ani Ema nežije pro velké příběhy, ale pro přítomný okamžik. Následky ji nezajímají. Může se stát cokoliv, nemusí se stát nic. Ve skutečnosti se skoro všechno podstatné odehraje až v parodicky přestřeleném melodramatickém závěru, který zejména naplňuje naši potřebu uspokojivého konce (spíše než aby dával smysl v kontextu předchozích minut a vykreslení postav). S tím, jak se osamostatňuje od partnera, začíná hrdinka žít tak, jak je film vyprávěn – zcela svobodně a podle vlastních pravidel. Raději než slovy, která v sobě mají zvláštní divadelní umělost (podtrženou frontálním snímáním dialogů), komunikuje svým tělem. Když tančí, když se s někým miluje, když chodí z místa na místo a kamera ji všude následuje... Larraín nám pomocí různých rytmů, pohybů a barevných kontrastů umožňuje se na ni napojit, zažívat společně s ní slast z emancipace i obavy z rodičovství. Zároveň její mnohdy zvláštní a nesnesitelné chování neomlouvá ani ji za něj netrestá. Dopřává ji stejnou volnost jako divákovi, kterého nikam nevede a k ničemu nenavádí. Díky tomu jde o film, který vás buď strhne a uchvátí (můj případ), nebo vás bude neskutečně iritovat, protože si budete případat ztraceni. 80% ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Vizuální delikatesa a zároveň choreograficky extravagantní taneční oslava solárních systémů, kosmický hierarchie, červených trpaslíků, reggaetonu, ambientní hudby, bisexuality a queer tématiky obecně, pyromanie žigulíků a ženský emancipace. [#TADYVARY] ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pablo Larraín to opět nedělá divákovi jednoduché. Odbarvená Mariana Di Girolamo řádí v ulicích Valparaísa s plamenometem, tančí reggaeton v ulicích a vypadá to, že se vyspí s každým bez ohledu na pohlaví. Jenže pod touto možná až přehnaně efektní slupkou je ještě příběh o matce, která nezvládla adopci. Její šílený plán, jak vztah s adoptovaným (a ještě před počátkem filmu vráceným) kolumbijským synkem napravit, teprve dělá film zajímavým. Podobně jako nestandardní vztah s manželem (Gael García Bernal). Ale na mne bylo asi těch efektů až moc. ()

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele

Keď som si v obsahu prečítal „nebezpečně smyslný“, mal som hneď obavy, že to pôjde buď do porna alebo do nevysporiadanej sexuality typu šukám všetko čo príde. Podozrenie ešte viac vo mne vzrástlo, keď som uvidel hlavnú herečku, nejaký podivný hybrid, ktorá spadol do nádoby s peroxidom. Nakoniec sa mi to všetko potvrdilo a vlastne len ide o ďalší film, ktorý stanovil rovnicu: emancipácia žien = LGBTI, v tomto prípade ide o dôraz na písmenko B, keďže Ema šuká všetko, čo sa hýbe aj nehýbe. Inak si svoj čas vypĺňa aj tanečkami štýlu šaman v značne ópiovom stave. Film pôsobí akoby ho vygrcol Gaspar Noé a vykradol nejaké party z Almodóvara. Horda rozumbradov to síce bude vydávať za umenie a dokonca sa tu niektorí na tomto portáli tešia, že film "rozsekal tradičnú rodinu". To by som chcel vidieť, z akej rodiny pochádzajú takíto týpkovia. ()

thommas 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, zvláštní generace. Umění prosáklé do běžného života, partnerské hovory jako komorní inscenace plné teatrálních deklamací. Hlavní hrdinka je destruktivní síla pálící společenské konstrukty, kterým se ještě před chvílí chtěla podřídit tak moc, že si i neúspěšně hrála na rodinu. Z rozporu mezi svobodou a nezakořeněním její generace a touhou po čemsi pevnějším, co generace před ní zdánlivě mají, proudí její motivace bojovat za nové normy. Po většinu času jsem Emu a její konání nechápal, a to i přesto, že jejím motivacím vnitřně rozumím. O to větší rána pro diváka je, když její destruktivní činnost nakonec přinese konstruktivní mezigenerační řešení, ve kterém jsou všichni šťastní ― alespoň pro teď. Padouch nebo hrdina... Energický de-generační manifest v rytmu elektrizujícího soundtracku s perfektním vizuálem, který si mě nakonec celkem slušně ošlehl. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí Jackie jsem měl z režisérova posledního snímku obavy, ale mile mě překvapil, ať už dějem nebo scénou, obrazy, hudbou, za 3,5 dávám. V rámci festivalu Vary tady. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Chápu, že tento film nebude pro každého, protože dějově je téměř na nule a spíš tak jako sonduje život svobodomyslných lidí, kteří zastávají motto Carpe diem a je jim jedno pokud svými činy někoho zraní. Hodně to zavání dnešní modernistickým LGBT přesvědčením a v podstatě se tady ničemu meze nekladou a zdejší postavy žijí absolutně bez předsudků. Ač se tomu sama divím, Ema mi sedla velice dobře a Larraín se mi trefil náladou a atmosférou přímo do noty a potěšilo mě i taneční a hudební pojetí filmu, který ve mně trochu občas evokoval nedávný Climax. Pro konzervativní diváky asi nevhodný film, protože morální hodnoty se tu opravdu zastání nedočkají. Pro mě ale asi druhý nejlepší zážitek z (TADY VARY) . ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Mám ráda filmy, jejichž důležitou součástí je hudba, takže tohle krapet ulítlé drama v rytmu reggaetonu mě prostě nemohlo nechat chladnou. Hlavní hrdinka mi sice svým chováním k srdci nějak extra nepřirostla, byla však přinejmenším stejně divoká jako hudební žánr, který vyznávala, a tak jsem se jejím prostřednictvím ochotně nechala unášet na vlnách tance a svobodomyslného životního stylu. Kromě Emy, kterou více než přesvědčivě ztělesnila nadějná Mariana Di Girolamo, mě herecky velmi zaujal Gael García Bernal. Asi zatím nejvíc od jeho parádního debutu v Amores perros. Když k tomu všemu připočtu téměř dokonalé vizuální zpracování příběhu společně s dost překvapivým rozuzlením, tak je jasné, že nebudu snímek hanět, ale jen a jen chválit. Po dlouhé době jsem vyrazila do kina a musím podotknout, že to stálo za to. Emě totiž stříbrné plátno opravdu sluší. Viděno v rámci unikátní přehlídky Tady Vary v DK Střelnice Rumburk. (80%) ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(3/10). Po pár minutách jsem to chtěl vypnout.. To se mi u filmů často nestává.. Možná to bylo nulovým dějem, a nebo také tématem.. Dneska jsem si měl dát asi něco jiného.. ALE! Dal jsem to až do konce.. Sice s pauzami, ale dal.. Takže to takový propadák nebyl.. Rozhodně je to originální film.. Nic takového jsem předtím neviděl. Bohužel mě to nechytlo jak za srdce, tak ani celkově, takže musím dát podprůměrné hodnocení.. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Nejaká Ema s najdrbnutejším účesom na svete sa vyspala s polkou Chile, celý čas tam predvádzala podivné tančeky v škaredých gatiach (čo ma totálne iritovalo). Trepú tam s manželom celý čas niečo o Polovi - chlapcovi, ktorého si adoptovali, potom sa ho vzdali, a chcú ho naspäť. A jej najväčším hobby je okrem divných tančekov chodenie po večeroch s plameňometom po meste a zapaľovať menšie objekty. Tej by som nedala ani škrečka, nie že ešte dieťa do výchovy. Z Čile mám zatiaľ rada iba červené víno, lebo vraj tam majú železitú pôdu. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Trauma v netradičním pojetí. Od Larraína jsem ještě nic neviděl, ale jeho Ema je slušná šleha, která rezignovala na tradiční dějové zápletky a postupně spíše zpětně odkrývá, co se dělo a proč, co zasahuje do přítomnosti... Ema to vše bere, jak se to před ní objeví, a pak se poddává rytmu věcí a tanci a říká to, co zrovna cítí v daný moment a jedná, jak zrovna chce, film končící tak idealisticky, že si to stěží dokážu představit, po všech těch volbách a scénách. Zároveň celou dobu Ema nezapadá do škatulek, jak je řečeno i ve filmu, "nechci sex, ale emoce", nechce víc, než skutečnou intimitu... Tohle je tak příznačně doporučeno (An). (...) Někdy to, že někoho milujete vlastně tolik neznamená, vaše závazky. Vztahy jsou komplikovanější, než to, že někdo někoho miluje, nebo, že mu to podepíše... a často lidi vzájemně sobě sami za to nestojí, někdy si za to nestojí i když jsou ve vztahu a někdy si za to nestojí, protože jim nestojí. Je to vtipný, ale jakkoliv se na to podívám, vždycky dokážu najít mrdu chyb a důvodů ke konci na jakýmkoliv vztahu... a tak si říkám, co vlastně nakonec lidi může držet dohromady? Teď si říkám, že lži a nebo třeba dítě... ale určitě ne nějaké svatá loajalita... ta je jen známkou přítomnosti strachu. Strachu ze skutečnosti, z reality. Schovej se do díry, pokud chceš, ale netvař se pak, že je to cokoliv jiného, než strach z pravdy. Emoce tu jdou pod povrchem v pomalu plynoucím jihoamerickém stylu a ve fajnových tanečních sekvencích, stejně jako plíživě podmanivé vizuální sex scény. Ne film pro každého, ale má slušnej ponor. Dostávat věci za použití svého sexy ženství je pro některé nutnost, pro některé rozmar, Ema tohle příliš neřeší a vyspí se tu prakticky s každým a snadno si to i odůvodní, aby si v závěru dala dlabanec a řekla všem "Robím si čo chcem, hej.". Pár let zpátky jsem viděl podobný snímek, o tanečníkovi z Mexika, 'Ya no estoy aqui' (I’m No Longer Here), kde měl týpek nejšílenější sestřih, co jsem kdy ve filmu viděl. Ema: 7/10. Not bad. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem se bál, že to bude jen další story o holce, která svoje trauma ze ztráty dítěte (dozvíme se to hned na začátku, tedy žádný spoiler) zahání sexem a tancem na parties. A ono to nakonec nabralo úplně jiný směr, ač souhlasím s Mattym, že to bylo přepálené a nelogické, přesto vlastně lepší závěr, než kdyby to byla tradiční banalita s poselstvím "sex a večírky nenahradí rodinu". ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Kontroverzní film, víc efektní a přehnaný než pravděpodobný, přebujele barvitý obrazem a hudbou, si zaslouží pohled z více stran a víc názorů: https://www.bfi.org.uk/news-opinion/sight-sound-magazine/reviews-recommendations/ema-pablo-larrain-dance-inferno https://dennisschwartzreviews.com/ema/ https://www.slantmagazine.com/film/review-in-director-pablo-larrain-ema-mourning-becomes-electric/ https://www.eyeforfilm.co.uk/review/ema-2019-film-review-by-amber-wilkinson (70%) ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Vstah Emy a Gastona dosiahol vrchol zufalstva kratko potom čo ich adoptivny syn Polo bol vrateny spät do socialneho ustavu po nasilnej epizode pyromanie po ktorej sestra Emy zostala s važnymi jazvami.Naučila si ho zapalovat veci,hovori Gaston Eme tak zažina pribeh zvadzania a podvazania v ktorom sa všetko utapa v nevyhnutnom smutku.Ema,je žena v bojovom režime,ktora chce Pola spät rovnako ako sa chce zbavit zakorenenej toxicity svôjho vstahu s manželom.Mariana Di Girolamo podava oslnujuci vykon a je hnacim motorom celeho filmu.Je drza a deštruktivna. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Zábavný kreatívny sexsus v rytmu reggaetonu na všetky dobové spôsoby od pása hore, aby neobmedzili divákov od 14 rokov, s cieľom čo najviac upútať pozornosť. Razantné, ultramoderné, priamočiare, bez okolkov, dejovo ploché. Čo bolo pôsobivé, tak strihy tanečných kreácii a niektoré dobre zahrané scény. Snaha pre výnimočnosť síce bola, ale vskutku neplodná. ()

Reklama

Reklama