Reklama

Reklama

The Haunting - Záhadné sídlo Bly

(série)
  • USA The Haunting of Bly Manor
Trailer 1
USA, 2020, 8 h 19 min (Minutáž: 46–66 min)

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Když je někdo mrtvý, ještě to neznamená, že už tu není. Gotický romantický příběh od tvůrce seriálu Dům na kopci, ve kterém chůva padá do propasti děsivých tajemství. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (205)

marrjaana 

všechny recenze uživatele

Chtěla jsem se bát a být posrána až za ušima stejně jako u první serie. No strašení se moc nedělo, bylo tam, ale spíš jen tak aby se neřeklo. Ale celá serie si s námi hraje jako kotě s klubíčkem, jen proto, aby nám na závěr naservírovala emotivní rozuzlení. Za mě osobně asi i lepší než řada první... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem rád, že druhá řada nepokračuje v první a že přichází s novým příběhem, s novým sídlem a také s novou atmosférou, která tentokrát není tak stoprocentně hororová a duchařská, ale zároveň není o nic méně záhadná nebo napínavá. Skvělé postavy, skvělý scénář, který postupně odhaluje vše potřebné, a jistá režie (případně dohled nad režií) Mika Flanagana, který si se záhadnem všeho druhu obdivuhodně tyká. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Zomrieť neznamená odísť.“ Ako na konci povie jedna nedôležitá (?) postava, toto nie je horor. Toto je milostný príbeh. Niekomu to bude vadiť, niekomu nie. Ja som nebol nijako zvlášť odvarený už z prvej sezóny, ale druhá ma dosť sklamala. Prvú polovicu. V druhej do toho tvorcovia (v čele s talentovaným Mikeom Flanaganom) našťastie konečne poriadne kopli a ku koncu bolo nutné nachystať si vreckovky. Každopádne, napriek silnej koncovke dávam „len“ 3*. Je síce pekné, že Flanagan pred klišé hororovými scénami uprednostňuje prácu s postavami a hercami, ale na druhej treba uznať a dodať, že herci nepodávajú nijako extra perfektné výkony resp. že by možno aj podávali, ale postavy, ktoré dostali k dispozícii, nie sú napísané nijako výnimočne (snáď s výnimkou sympatického kuchára a skvelého Henryho Thomasa). ()

stitch7 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

/// U mě překvapivě vede první polovina, ve které je toho strašení spíše sporadicky. Užíval jsem si příběh, nenucený humor, skvěle napsané postavy. Ona se druhá řada snaží původ duchů vysvětlit opravdu důkladně, v osmém díle to vyznělo až trochu pateticky. A možná proto naprostá většina hororů na taková vysvětlení rezignuje - působí to trochu zvláštně. Možná mi je Bly sympatičtější než Hill House, který mě ze začátku neskutečně mátl. A tady jsem si k postavám vybudoval silnější vztah - navzdory očekávání jsem si však nazaplakal :D ()

hroubek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pamatuji si jak jsem si před pár lety pustil seriál The Haunting of Hill House a byl jsem z něho naprosto odvařený. Skvěle napsané, zrežírované a zahrané. Prostě seriál, který mě rozsekal. O to větší mě pak udělalo radost zjištění, že se v seriálu bude pokračovat. Každá řada bude mít svůj vlastní příběh a budou se vracet herci v nových postavách (takhle to funguje u American Horror Story už několik let). Nová řada dostala podtitul Bly Manor a už teď vím, že spoustu diváků zklame. Bly Manor na to jde úplně jinak, než Hill House. Ať už jde o vyprávění, práci s postavy, či budování atmosféry a napětí. Zatímco Hill House byl mnohem více hororovější a nepříjemnější, tak Bly Manor je komornější a i romantičtější. A kupodivu je v tomto největší síla celého seriálu. Asi největším problémem je vděčnost jednotlivých řad. Hill House si nás omotá kolem prstu mnohem snadněji a je po vypravěčské stránce přístupnější a zábavnější. Bly Manor vyžaduje trpělivost a snížení očekávaní. Je to přesně ten typ seriálu co divákovi nedá nic zadarmo a divák si to musí zasloužit svou trpělivosti. Zde to představuje první tři epizody a teprve po páté epizodě se budete trochu chytat v tom co se děje a jaký to má význam. Tahle hra s divákem asi nebude všem pochuti, ale má svůj význam a díky tomu seriál jako celek působí úžasným a komplexním dojmem. Musím ocenit nádhernou filmařinu. Práce s vyprávěním je výborná, navazování scén, střih, hudba, vizuální stránka a pak samozřejmě herecké výkony. Amelia Eve je parádní a krade si scény pro sebe. T'Nia Miller a Rahul Kohli jsou srdcem celého seriálu a je radost sledovat jejich výkony a hlavně jejich společné scény. Velmi pěkný výkon předvedla Victoria Pedretti a krásně doplňuje ostatní herce. Bly Manor si většinu z nás získá až v druhé půli a v té době se sešlápne plyn až na podlahu a jede se k parádnímu a dojemnému finále. Důležité je vydržet a nevzdat to. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (20)

  • Když odnáší žena z rybníka Floru (Amelie Bea Smith), tak jsou v jednom záběru obě po ramena ve vodě. V dalším jsou ve vodě ale jen po pás. (Duoscop)
  • Výroba seriálu skončila presne mesiac pred opatreniami, kvôli vírusu Covid-19, pri ktorých bolo mnoho seriálov pozastavených. (Game90)
  • Když řekne Peter (Oliver Jackson-Cohen) Rebecce (Tahirah Sharif), že si musí vyzkoušet kožich na holou kuži, tak ta už ho má oblečený. V následujícím střihu si ho ale teprve obléká. (Duoscop)

Související novinky

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

03.12.2022

Po hitech se seriálem The Haunting of Hill House a The Haunting of Bly Manor a taky kriticky úspěšné Půlnoční mši přišlo od hororového mistra Mikea Flanagana maličko zklamání v podobě na teenagery… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Jak to vypadá s pokračováním The Haunting?

Jak to vypadá s pokračováním The Haunting?

23.12.2020

Hororová série The Haunting - Dům na kopci v roce 2018 sklidila velmi nadšené reakce a stala se jedním z velkých seriálových hitů streamovací služby Netflix. Na tento úspěch letos její tvůrce Mike… (více)

Reklama

Reklama