Reklama

Reklama

The Haunting - Dům na kopci

(série)
  • USA The Haunting of Hill House (více)
Trailer

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Roztříštěná rodina bojuje se strašlivými vzpomínkami na svůj bývalý domov a děsivé události, které je z něj nakonec vyhnaly. (Netflix)

Recenze (174)

mcb 

všechny recenze uživatele

Seriál, jenž je zřejmě nejlepší adaptací Stephena Kinga, kterou nenapsal Stephen King. Struktura desetidílného seriálu Mikea Flanagana se přitom nejvíce podobá knižní podobě To, kde se nejprve dopodrobna seznamujeme s velkým počtem postav, které jsou následně vsazeny do hororového rámce. Historie domu, kde straší, je ale především velmi exkluzivně natočené rodinné drama, jež ozvláštňuje psychologickou mnohovrstevnatost hororovými postupy a klišé z žánrové historie. Ne nadarmo tak připomene syžet kultovního seriálu Odpočívej v pokoji zkombinovaný se snímky jako V zajetí démonů nebo Insidious. Na poměry žánru neskutečně promyšlený desetidílný počin, kdy sledování seriálu opravdu připomene kapitoly z kvalitní, ale tlusté knihy, kterou nelze odložit. Navíc v brilantním technickém provedení, jemuž vévodí šestá epizoda koncipovaná jako série několika dlouhých záběrů. Nejlepší epizoda: Two Storms (6) ()

virus10 

všechny recenze uživatele

U prvních tří epizod jsem mocně usínal a říkal jsem si, co je na tom tak skvělého, když to ani nedokáže udržet mou pozornost a samou nudou se mi zavírají oči. Naštěstí jsem poctivý a než seriál ohodnotím, snažím se vidět aspoň jednu řadu. Takže jsem i přes menší vnitřní odpor pokračoval a Hill House se mi odvděčil. Postupem času byl The Haunting of Hill House čím dál zajímavější a nakonec ten barák opravdu za návštěvu stál. ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tohle je přesně ten typ seriálu, o kterém jsem nevěděla že chci, ale jsem ráda, že jsem ho dostala. Jde o tvůrcovsky do detailu propracovaný dramatický skvost, který je děsivý a mrazivý a při tom to nemá s hororem v pravém slova smyslu moc co dělat. Scénáristicky jde o extrémně kvalitní počin. Dětští i dospělí představitelé sourozencům a svým postavám vdechli život. Konceptuálně je seriál postavený tak, aby jsme důkladně poznali hlavní postavy, porozuměli jejich psychice a následkům, které na nich zanechal dům, ve kterém jako malí žili. Zároveň je však série nastavená tak, abychom získali podrobnou představu o příběhu jako celku. Do toho Hill House nabízí vydařený original score; do teď mám při úvodní melancholické melodii husí kůži. Dobré horory jsou nedostatkové zboží a dobré seriálové horory jsou ještě mnohem vzácnější. A hlavně proto Hill House tolik vyčnívá, aneb má vlastně všechno, co od takového hororu očekáváte. Má velkou záhadu, která se pomalu rozplétá. Má mrazivou atmosféru, která vás udrží ve střehu a nutí se dívat dál. Má nezapomenutelné scény. Má povedené zakončení a uspokojivé vysvětlení. Je to originálně napsané, skvěle zahrané a výborně natočené. Hill House je jednoduše svižným závanem na poli seriálového hororu. - "Ghosts are guilt, ghosts are secrets, ghosts are regrets and failings. But most times, most times a ghost is a wish." ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po velmi dlouhé době jsem porušil svou zásadu přidělit seriálu výslednou známku ve formě průměru za jednotlivé epizody. Tady bych musel udělit čtyři hvězdičky, ale já jsem svévolně jednu přihodil, protože se mi často nestává, aby mě hororový seriál takhle mile překvapil. Jasně, čistý horor to nebyl ani náhodou a velká část úspěchu jde za rodinným dramatem, ale to pro mě na věci nic nemění. Celá záležitost měla výbornou atmosféru, skvěle zvládnuté napětí, zajímavé postavy a hlavně poutavě napsaný příběh. Velice dobře jsem se bavil. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Horory fungují nejlépe, když jsou obestavěné okolo základů jiného žánru. The Haunting of Hill House je toho perfektním důkazem, protože z duchařských základů tento seriál vyrostl především do propracovaného rodinného (melo)dramatu, vrstevnatého a pečlivě promyšleného. Rozdrobená struktura vyprávění a proplétání několika časových rovin (na úrovni epizody) i úhlů pohledu na minulost, potažmo přítomnost (na úrovni celého seriálu) probouzí zdání úctyhodné komplexnosti. Jako nepřehlédnutelný bonus beru zjištění, že Mike Flanagan je evidentně mnohem schopnější realizátor, než jsem si kdy troufal hádat. Šestá epizoda, která je sestavena výhradně z několika mnohaminutových záběrů, jednoduše bere dech. Navíc má daleko k samoúčelnosti, práce s prostorem a postavami v něm je pečlivě promyšlená a pomáhá k budování dusivé atmosféry, která ústí v regulérní divácký strach. Hill House nestojí na lekačkách, ale na sepjetí tohoto strachu s psychikou postav, na vnitrozáběrovém děsu a očistné (často navíc funkčně dojímavé) katarzi, která následuje po šokujících pointách. Klíčový seriál minulého roku. 95 % ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál, ktorý ukazuje Flanaganové majstrovstvo. Je nekonvenční, hoci využíva zažité schémy a konvencie žánru. Je iný, pretože sa nebojí pracovať s postavami a s ich vývinom. Je výrazný, pretože časové roviny a neustále striedanie minulosti s prítomnosťou má nielenže silné emočné presahy, ale zároveň ukazuje komplexnosť a premyslenosť diela, keď na konci všetko do seba krásne zapadne. Bez zbytočných scén. Bez zbytočných hlúpostí. Má to skvelé ľakačky a má to správnu duchársku zápletku. Koniec je nádherne dojímavý a rezonuje. Páčilo sa mi to veľmi. Jedna z tých vecí, za ktoré som rád, že sú a dúfam ticho v ďalšie...podobné príbehy. Bolo to veľmi príjemné. 1 séria - 90% ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Netflix mám od Silvestra a toto bylo první, na co jsme se koukali. Seriál si celých deset dílů drží neuvěřitelnou kvalitu. Super vyprávěcí styl. Prolínání dějových linek bylo sice v prvním díle trochu složité na sledování, ale pak už to nijak nevadilo a v tom posledním se vše dokonale spojilo a zapadlo do sebe. Většina scén, která měla být strašidelná, byla dokonalá. Některé lekačky se fakt skvěle povedly a stejně tak byly dobře napsané postavy. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hororový žánr osobně řadím mezi nejtěžší k perfektnímu zrealizování. Ono vyvážit dobře vystavěný příběh s tou tíživou hororovou atmosférou okořeněnou lekačkami, jenž nepůsobí prvoplánově a lacině, to vše zvládnout jesť skoro pro každého hororového tvůrce nereálný úkol. Ale režisérovi Flanaganovi se to vydařilo. A nutkno podotknout, že lepší hororové drama jsem asi doposud neviděl (a tím mám na mysli i celovečerní snímky). Dům na kopci totiž zazářil v každém svém jednotlivém aspektu, doopravdy jsem nenašel sebemenší chybičku, kterou bych mohl autorům vytknout. Fakt nenašel, což nechápu. Vyprávění postavené na příběhu v současnosti s retrospektivními prvky v 26 let staré minulosti se zprvu jevilo dost chaoticky, ale postupem času, jak seriál plynul ke svému finiši, se všechny vyrojené otázky zodpověděly způsobem, že snad každičký divák musel být ve výsledku spokojen. Tak silný příběh o jedné rodině jsem na velkém plátně neviděl. Mnoho herců se tímto svým počinem neskutečně zviditelnilo, věřím, že to nakopne jejich kariéru a uvidíme je v mnoha projektech. Dětští herci mě nechali v úžasu, odhodili všechny zábrany nějakého strachu z publika a předvedli výkon, na který jsem jen dokázal čumět jako puk. Vše doprovází úžasně stylová hudba, podmanivý a drahý vizuál, výtečná kamera nenechávající diváka chladným a mrazivá atmosféra, jenž se vám zahryže až do morku kostí (pár scén mi přivodilo infarkt). Kromě dílů pět a šest, které jsou všude vynášené do nebes (a to poprávem!), mě závěrečné dva díly odrovnaly. Ať už svým precizním zakončením tohoto drtivého příběhu, ať už skvělými dialogy, které ve vás budou rezonovat hodně dlouho, a také i emocionálně strhujícími momentkami, kvůli kterým si budu muset dokoupit balení kapesníků. Mike Flanagan, jednoduše jméno, co se mi vrylo do paměti pod kolonkou PERFEKCIONALIZMUS VE VŠECH OHLEDECH. A to už nikdo nezvrátí. Za mě 100 % ()

PKD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady si někdo šeredně popletl horor s dokumentem o psychologii, psychiatrii a rodinným poradenstvím, páč...o nic jiného tu opravdu nejde. Sledovati scény s dospělými dětmi byly nefalšovaným utrpením a pokud by zde nebyly obsaženy části z dětství v Hill House, je to na odpad. Boha jeho! Tak užvaněný scénář, jsem nezažil od Smallville. Ale ten z tohoto klání vychází mnohem lépe. Vždyť se tam nic neděje. Viděli jsme všichni tu samou sérii? Nejvíc mě štve to, že já mám moc rád dialogové seriály či filmy, ale musí to býti o něčem a ne aby vás 5 postav v záběru nudilo k smrti a sralo vás již od 1.dílu. A to,že se nakonec ´´všichni´´ do něj dobrovolně(!) vrátí, to je něco tak debilního, že to dále odmítám komentovati. Totálně promrhaný potenciál, který by ve formě 2h filmu, byl o 100% lepší a hl. koukatelnější. Takže má jediná pochvala směřuje k úvodní znělce, která je tím pádem na tomto průseru, to nejlepší. To je ovšem sakra málo. Uf. Nevím, zda se vůbec těšiti na 2.s., kterážto má býti dle snad ještě lepší předlohy Utažení Šroubu od H.Jamese, než je kniha od Jacksonové. Ale zkusím to. Naděje umírá poslední. P.s. jistěže se můžeme bavit o tom, že i předloha je psychologický horor, což částečně je, ale zde se horor vypustil (až na pár scén, které v konečném balastu a vatě,zcela zaniknou) a zbylo jen psychologický. A to je špatně. Vlastně je to taková instruktážní série pro budoucí studenty psychologie a klinické psychiatrie, kam bych poslal scénáristy (a hl. rež. který u mě definitivně prokázal Dr.Spánkem, že o hororu ví naprosté hovno) tohoto pseudoblábolu. No nic, jdu si pustiti orig. z 63, kde autoři zcela pochopili, CO adaptují. Zdejší naprosto nepochopitelné vys. hodnocení (které je o 13% menší, což mě nepřekvapuje) mě v tomto snad po1. zklamalo. Ale, aspoň jsem to zkusil a celé. Zkušenost to byla zajímavá, leč nikdy více. ()

Tereza_T 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Oukej brácha, měl si pravdu, snad už mi teď začneš doporučovat i jinej seriál. Kde začít. Hill House mi dal během dvou dnů do života velmi cenné dovednosti a postřehy. Zaprvé, můj trojskok je nyní na olympijské úrovni, z koupelny do postele na tři ladné skoky. Zadruhé, moje hranice strachu se posunula z úrovně totálního strašpytla na úroveň „celej poslední díl s otevřenýma očima“. A zatřetí, jsou i horší duchové než ti mrtví. Nevyžívám se v hororech, naopak se jim záměrně po většinu času vyhýbám, ale deset minut v domě hrůzy a věděla jsem, že tohle prostě dokoukám. Postavy si mě omotaly kolem prstu a nebylo cesty zpět. Obě dvě časové linky mě neskutečně bavily, což je za mě největší plus. Málokdy se stává, že jsou si dvě časové linky v seriálech rovny.  Co rozhodně přililo do ohně mého vzplanutí nad tímto seriálem je drama. Rodinné drama na nejvyšší úrovni a ke všemu zahráno perfektně. V paměti mi asi nejvíc utkvěla scéna, kdy se Theo snažila vysvětlit sestře její nepocity posledních dní. Ufff. Všechny detaily do sebe na konci zapadly a ta prvotní hrůza se postupem času proměnila na naději. A ten dům? Nádhernej. Dům s duší, to se musí nechat. A jak se tam Carla proháněla v těch pokaždé krásných šatech? Radost pohledět. A ta epizoda na jeden zátah? Fíha. Finální scéna mě zahřála na srdci, i když kdyby to okno za nima mělo o pár cm jinej rozměr mohlo mít tohle zakončení naprosto jinou atmosféru. Mám velký nutkání  pustit se do Bly Manor, asi jo, dokud jsem ještě na té duchařské vlně. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Líbilo by se mi, kdyby byl americký seriál „The Haunting of Hill House“ o něco kratší, kdyby byl děj hutnější. Takových šest dílů by mu skvěle stačilo. Deset je trochu moc, odehrává se toho pak tolik, že se najednou tempo rozplizne a začátek vás nemusí chytnout, střed vás může nudit. Ale pak přijde finále a skvělá gradace, kde se ukáže, jak jsou postavy vlastně velmi dobře napsané. ()

slord 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvelo natočená a atmosférická séria, ktorá síce začína trošku zvoľnejšie, ale postupne sa človek do toho zažerie a nemá dosť, až kým sa nedostane až na koniec. Strašidelný dom je v hororoch častá kulisa, ale v tomto prípade bol zasadený do príbehu veľmi kvalitne. Pre fajnšmekera žánru je tento seriál určite slasť, aj keď ja nie som nejaký hororový nadšenec, tak som si to aj tak veľmi užil. 9/10 ()

kajas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejintenzivnějších hororových zážitků posledních let. Ze začátku jsem se trochu hůř orientovala v prolínání časových rovin a množství postav, ale díl od dílu si všechno sedalo na své místo. Precizní herecké výkony, hutná atmosféra v Hill House i v pohřebním ústavu, děsivé momenty střídající ty dojemné. Jak už je mým zvykem, zhustila bych klidně počet epizod (nebo alespoň zkrátila jejich stopáž), ale to je vážně malá vada na kráse. Na pátou část - The Bent-Neck Lady - budu vzpomínat ještě hodně dlouho. Skoro 5*. ()

applause 

všechny recenze uživatele

Tento seriál byl jedno velké překvapení. Bála jsem se, že když se jedná o hororový žanr a seriál, aby nebyl děj moc plitký. Ze začátku seriálu to tak vypadalo, chvíli trvalo, než jsem se do něj dostala, protože to bylo hlavně jen úvod do děje. Co se týká délky, jedna série úplně stačí, jelikož poslední dva díly jsou celé o vysvětlování minulosti. V některých pasážích tu byla skvělá hororová atmosféra a bylo tam i pár lekaček. Nejhorší byla v osmém díle, kdy jsem se tak lekla a bála se koukat dál. Ale konec mě překvapivě rozbrečel. Doporučuji. ()

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Horor, který má srdce a horor, který má logiku. Netflix dokázal stvořit jeden z nejáčkovějších duchařských snímků, který je přesně tím, čím první série American Horror Story nebyla a chtěla být. Orientace na horor skrze charismatické a skvěle psychologicky vykreslené charaktery, které musejí čelit svým vlastním démonům a hororové scény jsou okolo nich vystavěny jen jako koření, nikoli hlavní surovina, je přesně ten zásah do černého, díky kterému můžeme pět chválu na výsledné kvality. Tady se podařilo úplně vše od castingu, přes scénář až po samotný hororový dům a duchy (třímetrový levitující dědeček s hůlkou kraluje). Navíc každé strašení, duch i pomalu zvuk tu má své jasně dané místo v ději, čímž nepůsobí lekačky jen jako prostředek k děšení, ale využívají se i jako prostředku dějinného směřování a pointování různých dějových linek. Což se samozřejmě ukazuje postupem času. Tady prostě jinak než za plný počet ani nemohu. Mike Flanagan vytvořil dílo, které svou kvalitou sahá po příčce nejlepšího duchařského hororu v historii tohoto žánru (promiň Jamesi Wane). A závěrem jen dodám, že takto přesně se mělo přistupovat k adaptacím všech Kingových děl. Protože takhle jsou Kingovy knihy vyprávěny, a proto slaví takový úspěch. Jen až Flanagan to spolu s pár dalšími pochopili (samotnému Kingovi se to ostatně také ve filmu nedaří). Nedivím se, že samotný Stephen King tento seriál doporučuje. 95% ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série Tomuhle já říkám konečně čistokrevný seriálový hororový počin. Flanagan se občas vytáhnout umí, i když jeho styl není zrovna můj cup of tea, protože má tendenci své horory převádět do rodinných dramat a často vybírá až krajně nesympatické protagonisty. V The Haunting ale funguje všechno na jedničku. Scénář, tempo, herecké výkony, dramatická linie, časové prolínání ale co hlavně, hororová stránka a mrazivé scény. Tenhle seriál je sice trochu komplikovaný a chce si to pořádně ujasnit v postavách, ale pokud nebudete sledovat epizody s velkým odstupem, zaručuju, že dostanete atmosferický, hutný zážitek, který budete mít ještě dlouho v paměti. Snad bude druhá série kvalitativně stejná. Těším se. ()

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele

Poprvé se mi stalo, že nepíšu komentáře k jednotlivým dílům. A to podle mě znamená jediné: že je to strašně dobře seskládaný. Že rozdělení na dvě časově linky (které mají svoje časové podlinky) tady není jenom proto, že je to populární. Nejsou to jenom "obyčejný" flashbacky. Současný a minulý děj jsou spolu strašně propojený a je zábavný sledovat, jak se ovlivňují. Protože nikdo z nich teď nemá život úplně ok, teda, těch co stále žijí, a musíme se dozvědět, co se v domě stalo. Navíc je vždy díl zaměřený víc na jednu postavu a přestože na konci jednoho jsem si řekla, že "tam něco chybí", další díl mi to dopnil v rámci soustředění na jinou postavu, a doplnil informace. Takže možná mohou první tři díly působit trochu zmateně, pokud během sledování žehlíte nebo vám to hraje v telce a vy na pc zároveň řešíte GTA. Když se pochopí princip vyprávění (proto se tam některé scény opakují, když rozvíjejí další scénu třeba klidně o dva díly později, s čímž geniálně pracuje především devátý díl), tak podle mě není možný ztratit se v časové ose. A taky je na místě moc velká pochvala Flanaganovi, že to dal dohromady bez toho, aby někde byla díra děje a logiky. A aby do sebe všechno zapadlo. A já jsem strašně ráda, že první polovina je hlavně o postavách. Protože o postavy se v hororu nikdo nemůže bát, když o nich nic neví. Když mu jsou ukradený. To zde fakt nehrozí. Klenot! Doporučuji! A ten hlavní hudební motiv? Wau. Srdíčko. Ale fakt to není seriál pro citlivky. Potom se vám na konci může stát to samý co mě. Nebo...ono je to vlastně dobře. Druhý srdíčko. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úplně vidím ty otrávené obličeje fandů duchařských příběhů :-) Taková pěkná hodnocení, trailery slibující duchy... . A ono ne že by ne, ale ve skutečnosti jde o rodinné drama šmrncnuté hororem. Tvůrci využili možnosti, které seriál nabízí a všem postavám se pověnovali s obdivuhodnou precizností. A totéž platí i o struktuře vyprávění. Flanagan velmi zručně a funkčně propletl jak okamžiky odehrávající se v Hill House, tak v "současnosti". Ale to není vše...hrátky s časem jsou perličkou, díky které seriál nabere pátou epizodou na obrátkách. Osobně si myslím, že to mělo přijít dříve, protože rozjezd je hooodně pozvolný a nejspíš nemálo lidí odradil. Pokud ale máte rádi prózu, vyplatí se vytrvat. Netuším jak moc se scénář drží knižní předlohy, ale psychologie postav je popsaná luxusně, tím pádem jsou vztahy mezi nimi krásně funkční. Kacířsky se přiznávám, že by se mi to líbilo i bez těch hororových prvků...kterých stejně nebylo moc. Na kdyby se nehraje, ale zhutnění do pěti epizod, by udělalo z Hill House superpecku. ()

Související novinky

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

03.12.2022

Po hitech se seriálem The Haunting of Hill House a The Haunting of Bly Manor a taky kriticky úspěšné Půlnoční mši přišlo od hororového mistra Mikea Flanagana maličko zklamání v podobě na teenagery… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Jak to vypadá s pokračováním The Haunting?

Jak to vypadá s pokračováním The Haunting?

23.12.2020

Hororová série The Haunting - Dům na kopci v roce 2018 sklidila velmi nadšené reakce a stala se jedním z velkých seriálových hitů streamovací služby Netflix. Na tento úspěch letos její tvůrce Mike… (více)

Reklama

Reklama