Reklama

Reklama

The Haunting - Záhadné sídlo Bly

(série)
  • USA The Haunting of Bly Manor
Trailer 1
USA, 2020, 8 h 19 min (Minutáž: 46–66 min)

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Když je někdo mrtvý, ještě to neznamená, že už tu není. Gotický romantický příběh od tvůrce seriálu Dům na kopci, ve kterém chůva padá do propasti děsivých tajemství. (Netflix)

Recenze (203)

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„MUSÍTE ZŮSTAT V NOCI V POKOJI, ABY VÁS TA DÁMA Z JEZERA NEVIDĚLA...“ /// V prvních dílech jsem nadšenej. Líbí se mi, jak nemusej nikam spěchat… jak můžou vyprávět od pýky, občas duchařsky postrašit a nechat diváka v hezkým očekávání věcí příštích… Ale… v jedničce mě bavily ty osudy, ty lidský životy. Tady jich moc není… Pak, když vylezou s pravdou ven, je to snad ještě větší nuda. Hlavně monologej 7 díl je vopruz. Uznávám, že je to hezky vymyšlený i natočený, ale o horor jde až tak ve třetí řadě. Brutální romantika (s kapičkou hororu), která neděsí, ale dojímá… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „The Turn of the Screw“, kterou napsal v roce 1898 Henry James, neznám. 2.) Jediný, co u nás funguje, je „lepidlová past“. 3.) Thx za titule „Leona Filipová“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Po čtvrté epizodě jsem byl regulérně zklamanej, že mě to vlastně moc nebaví, do zbylých epizod jsem se ani moc neměl. Přišlo mi, že jsem místo nejočekávanějšího hororovýho seriálu roku dostal jen zcela banální staromódní duchařinu, a fakt jsem se divil, že se Mike Flanagan pustil tímhle nikterak objevným směrem. No, epizodá pátá, zaplať pánbůh, že jsem to nevzdal, mě vyvedla z omylu. Druhá půlka Bly manoru je o třídu jinde - zajímavější, překvapivá, citlivá, smutná. A hlavně se ukáže, že je to fakt pěkně vymyšlený a suprově napsaný. Jen toho strašení tam teda objektivně moc není, o horor jde tentokrát až v druhé, možná třetí řadě. Na druhou stranu, na konci poslední epizody jsem si zaslzel, takže si Byl manor cestu k srdíčku našel i tak :D ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborné. Iné ako Hill House, výrazne menej hororové, toto je čosi ako romantická duchárska vzťahová detektívka... ale stále je to krásne vystavané, výborne zahrané a s dokonalou atmosférou. Epizóda zo 17. storočia o pôvode duchov perfektná. Koniec zdrvujúci, normálne mi aj slza ukápla. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po Domu na kopci bych nevěřil, že Mike Flanagan upadne do takového průměru, jakým Bly je. Už mě ale před tímto seriálem přesvědčil s Půlnoční mší, takže jsem se toho trošku obával. A oprávněně. První polovina seriálu je takovou nezáživnou young adult variací na Šestej smysl. Celkem o hovně. Ve druhé polovině ale do té doby dost nezáživný děj začne lehce burcovat a přesvědčí mě o tom, že úplná ztráta času tento seriál nebyl. Některé duchařské scény tu dokonce začnou být i hodně zajímavé. V porovnání s geniálním Hill House je to ale pořád jen čajíček. ()

T2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozpočet $-miliónov║ Nie je to úplne zlé ale niekedy až príliš zbytočne prekombinované, až to stráca na efektívnosti. Akú takú úroveň si to aj tak ale drží. Nechýbajú samozrejme dobré dejové zvraty. /70%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Perfectly splendid. Gotická duchařina jak má být; tedy stavící na postavách, psychologii, znepokojivé atmosféře a romanci. Je to spíše o posmutnělosti, následcích činů a melancholii než strašidelnosti. Což je podloženo skvělými výkony; a to především obou děcek. A pak je tu jeden perfektně využitý nápad, který v páté epizodě kvalitní standardní žánrovku posouvá do jiné (a výrazně lepší) roviny. Ano, (nejen) Neviňátka Jamesovu předlohu zadaptovala věrněji/lépe, ale tohle je natolik "volně na motivy", že to vlastně vůbec nevadí, jelikož je to dostatečně své a především natolik dobré, aby to obstálo samo za sebe. Není to lepší/horší "první" série, je to zcela jiné. Lze u toho dokonce hrát hru "najdi v mizanscéně skryté duchy". Navíc veškeré případné výtky přebíjí emocionálně působivý závěrečný čtyřicetiminutový epilog. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Zomrieť neznamená odísť.“ Ako na konci povie jedna nedôležitá (?) postava, toto nie je horor. Toto je milostný príbeh. Niekomu to bude vadiť, niekomu nie. Ja som nebol nijako zvlášť odvarený už z prvej sezóny, ale druhá ma dosť sklamala. Prvú polovicu. V druhej do toho tvorcovia (v čele s talentovaným Mikeom Flanaganom) našťastie konečne poriadne kopli a ku koncu bolo nutné nachystať si vreckovky. Každopádne, napriek silnej koncovke dávam „len“ 3*. Je síce pekné, že Flanagan pred klišé hororovými scénami uprednostňuje prácu s postavami a hercami, ale na druhej treba uznať a dodať, že herci nepodávajú nijako extra perfektné výkony resp. že by možno aj podávali, ale postavy, ktoré dostali k dispozícii, nie sú napísané nijako výnimočne (snáď s výnimkou sympatického kuchára a skvelého Henryho Thomasa). ()

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// Tak jo, na začátku jsem trochu váhal, kolem třetí epizody se to ale konečně rozjelo a jakmile došlo na pátou a šestou, už jsem se regulérně topil v jezírku. Flanaganovi sázka na staré tváře v kombinaci s několika novými vyšla na jedničku a musím říct, že to obsazení bylo až na děti parádní. Dokud hrály sebe, tak to ještě jakž takž šlo, jakmile se ale přepnuly - no, zkrátka narazily na své limity. Což ale nic nemění na tom, že se Hauntingu opět povedlo proměnit obyčejný horor v něco daleko víc. Místo příběhu o rodině jsme tentokrát dostal příběh o lásce, a to hned v několika podobách a ze všech možných perspektiv, což mě na tom vlastně fascinovalo nejvíc. Režijně to bohužel nedosáhlo na level geniality předchozí série, ovšem emocema se to minimálně vyrovnalo, takže za mě jeden z nejlepších letošních počinů a už se moc těším, až si to někdy zase bingnu celé znova. P. S. Victoria Pedretti je zlatíčko. <3 8/10 ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Duchařsko-psychologický detektivní seriál. Jo, prima. Jen jsem ho skoro vzdal na 3. / 4. dílu, které byly o dvě třídy slabší než zbytek (pokud považuji 1. a 2. za budování atmosféry a střípků příběhu). ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Hm... Rozjelo se to obstojně, a pak to slo do haje. Strašení prakticky zadny, zato hromada kecu. Romantika mi v hororu nevadi, ale tady se 90% casu neřeší nic jinyho, nez osudova laska toho a toho, cim osudovejsi, tim lepsi, coz mi šílene lezlo krkem. Kdykoliv se na obrazovce objevil titulek “somber piano music,” mela jsem chut zabíjet nebo to aspon pretocit, a ze to směrem ke konci fakt nabírá obrátky. Ty kecy myslim, nikoliv napeti nebo strasidelnost. Spoustu hercu, kteří me v prvni sérii bavili, jsem tady nemohla vystat, neboť nebetycne přehrávali. Nejhůř asi Henry Thomas, jak se s takovym projevem mohl stát hercem nebo co si slehl nechapu. Viktoria Pedretti zacala dobre, byla ale cim dal vic hystericka, a jestli neco fakt nesnasim, tak to jsou tyhle “hrdinky” věčně s hysterakem na pochodu, ten jeji vyraz davici se kozy byl k uzoufani, ke konci uz tak i chodila, bleee. Ostatni docela zajímavý postavy zabil jejich nulovy vývoj. Nejvic se mi libila T’Nia Miller, ac i jeji pribeh skončil nudne jako vsechny ostatni. Jako celek to moc pohromadě nedrží, chybi silnější mytologie, nejaky spojující prvek, ktery by tem roztristenym pribehum dával rad, jako byl Hill House v prvni radě, navic melodrama prebiji kazdy pokus o tajemno. Posledni epizoda je nuda uz fakt k posrani, naprosto antiklimaticky vyústění. Taky ty divny anglicky a vselijaky přízvuky trhají usi. Aspon ze ty decky herci (obzvlast holcicka) byli v pohode, mit tam jeste otravny deti, to by byl teda konec. Takze za me mezi 3-2 hvezdama, znovu koukat urcite ne, mohlo by se to taky jmenovat Ordinace v růžové zahrade - dnes s duchy. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem rád, že druhá řada nepokračuje v první a že přichází s novým příběhem, s novým sídlem a také s novou atmosférou, která tentokrát není tak stoprocentně hororová a duchařská, ale zároveň není o nic méně záhadná nebo napínavá. Skvělé postavy, skvělý scénář, který postupně odhaluje vše potřebné, a jistá režie (případně dohled nad režií) Mika Flanagana, který si se záhadnem všeho druhu obdivuhodně tyká. ()

*CARNIFEX* odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozporuplné dojmy, respektíve, ako sa Flanagan vracia do starých koľají. Kým prvá séria bola z pohľadu atmosféry, priam emocionálnou delikatesou, táto druhá, sa viac zamerala na charakteristiku postáv či dejovú linku. Prvá polovica je doslova utrpenie. Do sledovania dalších epizód som sa musel vyslovene nútiť, čo asi tiež nie je najlepšia vizitka. Za mňa je táto druhá séria v porovnaní s tou prvou - neskutočným prepadákom a sklamaním. Očakával som horor, dostal som romantickú gotiku, zahalenú do tajomného rúška, ktorá poteší akurát tak ženské pokolenie. Pôvodne som udelil 2 hviezdy, ale za ten vyjebaný, propagandistický “LGBT” záver si Flanagan nič iné nezaslúži. Skoro som sa dogrcal! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"It´s perfectly splendid..." Toto slovné spojenie vysloví hlavná detská predstaviteľka nespočetne krát, akoby dávala divákovi nádej, že aj film bude perfectly splendid, lenže je to falošná nádej. Pokračovanie je o poznanie slabšie než prvá séria. Táto . séria na tú prvú nijako nenadväzuje, je to úplne nový príbeh s novými aj staronovými postavami. Fakt som bol trochu zmätený, keď som zistil koľko známych tvárí z prvej série tu znova hrá. Trochu nezvyčajné. 1 až 5. diel som sa dosť nudil a chvíľu som uvažoval, že to vzdám. Presvedčili ma iba smutné oči talentovanej hlavnej predstaviteľky Victorii Pedretti a fakt, že nerád nechávam filmy nedopozerané. Od 6. dielu je to o dosť lepšie, konečne sa dozvieme zásadné veci, dovtedy to bola len omáčka s otravnými deťmi, ktoré sa chovali akoby mali min. o 5-6 rokov viac. Celkovo dosť rozvláčne, posledné 3-4 diely zvýraznia a vyvážia slabý dojem z úvodu, ale na lepšie hodnotenie to u mňa nie je. 60%. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Má to trochu nevyvážený průběh. Některé díly lepší, některé horší. Dojemný konec. Lekačka dost prvoplánová, za stak strašidelný to není. První série byla třeba 200x víc scary. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mike Flanagan, který mě minulý rok neskutečně potěšil kvalitní adaptací Kingova románu Doktor Spánek, protentokrát neznámo proč přepl do módu Ryana Murphyho - takže takový chujoviny jako naivita, patos, šablonovitý příběh, papundeklový vizuál, či vykastrovaný charaktery bez jakýkoliv sebereflexe, jsou zde regulérní standard - a vznikl z toho dost žalostný debakl.... jakožto rádoby 'cinefilní' divák, který byl z první řady fakt nadšenej, musím přiznat, že jsem jenom zklamanej. Škoda. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebudu říkat, že jsem se nudil. Hodnocení na 3* sestřelil díl číslo sedm, kde jsem nemohl dát nic jiného než odpad. Jinak tu máme zábavnou, atmosférickou duchařinu, do které se snadno zamotáte. Štěstí je, že závěrem z té motanice vyklouzne. Vše se dostatečně vyjasní a to je důležité. Herecké obsazení musím pochválit, protože nikdo za celou dobu nevadil. Škoda jen Flanagana ústřelů, chtěl do seriálu vložit něco originální, ale ne vždycky mu to vyšlo. ()

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čo sa týka hororových prvkov, tak sa Flanagan moc nepredviedol, ale natočené je to pekne. Po obsahovej stránke je to dosť nevyrovnané a miestami trochu zbytočne komplikované, no záver celkom fajn ulahodí romantickým dušiam. Vzhľadom k tomu, že sa Flanaganovi podarilo natočiť iba dve solídne záležitosť (ostatné samé hovadiny), tak tento počin nie je vôbec zlý. 60/100 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Predovšetkým treba vyzdvihnúť scenár. A nevadí, že nedosahuje nedosiahnuteľnú métu nastolenú prvou sériou, pretože je opäť originálny a plný detailov, a opäť vás na konci nechá truchliť nad cudzou bolesťou. A ten záver je krásny. Perfectly... ani to nedopoviem. 90% ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Překvapivě jiné než první série - kde byl Hill House o strašení a potlačených traumatech, tak tam je Bly Manor gotickou romancí. Seriál sám to na konci řekne, ale je dobré to vědět už před sledováním téhle série. Není totiž moc děsivá. Je tu napětí, jsou tu duchové a občas se asi budete bát. Důchové Bly Manor ale nejsou ve své podstatě zlí (narozdíl od Hill House), jejich příběh je spíš smutný. Stejně jako romance v téhle sérii. Je jich tu hned několik a ani jedna neskončí dobře. Ale to tak u gotických romancí bývá. Série (i díky umístění do 80. let) je prodchnutá melancholií a pocitem lítosti nad tím, co se stalo a co se mohlo stát. To vše zabalené v až pohádkovém vyprávění Carly Gugino. Bly Manor je (hlavně co se týče kostry vyprávění) horší než Hill House, ale narozdíl od něj má silnější konec. Uvědomíte si u něj totiž, že Flanagan je prostě romantik a klíčem k jeho seriálu je láska. K dětem, k partnerovi, nenaplněná, nezdravá... Mike se do toho nebojí jít. Mám ale jednu výhradu - zásadní pro sérii je osmá epizoda se dozvíme důležité informace o jednom z duchů, který se ale předtím nezdá tak důležitý a tolik se v dílech neobjevuje. Z vypravěčského hlediska zásadní chyba. Ale ten osmý díl je zase luxusní. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další velký sídlo s dalším děsivým tajemstvím. Akorát to tajemství mě přestalo bavit už během první epizody. Druhá řada neděsí, protože když už chce, sází na stejný postupy, jako řada první. Takže temný siluety pečlivě ukrytý v koutě, abych je neviděl, jenom abych se posral, když si jich všimnu, mě tady nijak nestraší. Příběh sám o sobě navíc postrádá napětí nebo cokoliv zábavnýho/zajímavýho (horor naroubovanej na tragickou love story mnoha lidí, jehož květy opadají dřív, než stihnout plně vykvést). Nemá ani žádnou nosnou myšlenku, ani adekvátní drama mezi postavami (v tom vynikala jednička). A tak sledujeme dvě otravný, divný, socipatický děti, kterak pobíhají po sídle a chovají se jako idioti (ne jako děti!). Hill House byl hlavním charakterem první řady. Jeho chodeb jsem se bál stejně, jako ti, kteří ho obývali. Bly Manor ale nemá tu atmosféru, nedějí se tam žádný větší paranormálna, než který prožívám u sebe doma. Místo rozvoje původního, rozjeli tvůrci všechno od nuly...a všechno hůř. Myšlenka první řady tak přišla vniveč a nápady do ní investovaný zůstaly nevyužity. ()

Související novinky

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

03.12.2022

Po hitech se seriálem The Haunting of Hill House a The Haunting of Bly Manor a taky kriticky úspěšné Půlnoční mši přišlo od hororového mistra Mikea Flanagana maličko zklamání v podobě na teenagery… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Jak to vypadá s pokračováním The Haunting?

Jak to vypadá s pokračováním The Haunting?

23.12.2020

Hororová série The Haunting - Dům na kopci v roce 2018 sklidila velmi nadšené reakce a stala se jedním z velkých seriálových hitů streamovací služby Netflix. Na tento úspěch letos její tvůrce Mike… (více)

Reklama

Reklama