Reklama

Reklama

The Haunting

(seriál)
Trailer
USA, (2018–2020), 17 h 55 min (Minutáž: 43–71 min)

Tvůrci:

Mike Flanagan

Předloha:

Shirley Jackson (kniha), Henry James (kniha)

Hrají:

Carla Gugino, Michiel Huisman, Elizabeth Reaser, Henry Thomas, Paxton Singleton, Victoria Pedretti, Mckenna Grace, Oliver Jackson-Cohen, Kate Siegel (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(19)

Obsahy(1)

Dej tohto seriálu z dielne Netflixu sa odohráva okolo 7 člennej rodiny Craineových, ktorí v minulosti bývali v záhadnom starom dome zvanom Hill House. V jednu osudnú noc po čudnej smrti matky vezme vystrašený otec rodiny všetkých svojich päť detí narýchlo preč z domu a už nikdy sa tam nevráti. Navyše, deťom o smrti ich mamy odmietne čokoľvek povedať. Po 26 rokoch za podivných okolností spácha samovraždu jeden zo súrodencov a ostatní musia konečne začať čeliť svojim démonom, ako aj zlu v Hill House, ktoré s nimi zďaleka neskončilo. (Lapedro)

(více)

Recenze uživatele Nach k tomuto seriálu (12)

The Haunting (2018) 

Jeden z nejlepších hororů současnosti. Mike Flanagan dokazuje, že na práci s charaktery, nikoli na lekačkách stojí horor. A pokud postavy, kterým fandíte, zažívají hororové peklo, budete se bát mnohem více, než u těch nejšílenějších lekaček, které zde - díky Bohu - nenajdete. První série je pro mě pětihvězdičková klasika. Série číslo dvě z úcty k pilotu má hvězdy čtyři. Přesto ale celkově oběma příběhům uděluji souhrnně hodnocení maximální. Více informací naleznete po rozkliknutí jednotlivých hororů. 90% ()

Dům na kopci (2018) (S01) 

Horor, který má srdce a horor, který má logiku. Netflix dokázal stvořit jeden z nejáčkovějších duchařských snímků, který je přesně tím, čím první série American Horror Story nebyla a chtěla být. Orientace na horor skrze charismatické a skvěle psychologicky vykreslené charaktery, které musejí čelit svým vlastním démonům a hororové scény jsou okolo nich vystavěny jen jako koření, nikoli hlavní surovina, je přesně ten zásah do černého, díky kterému můžeme pět chválu na výsledné kvality. Tady se podařilo úplně vše od castingu, přes scénář až po samotný hororový dům a duchy (třímetrový levitující dědeček s hůlkou kraluje). Navíc každé strašení, duch i pomalu zvuk tu má své jasně dané místo v ději, čímž nepůsobí lekačky jen jako prostředek k děšení, ale využívají se i jako prostředku dějinného směřování a pointování různých dějových linek. Což se samozřejmě ukazuje postupem času. Tady prostě jinak než za plný počet ani nemohu. Mike Flanagan vytvořil dílo, které svou kvalitou sahá po příčce nejlepšího duchařského hororu v historii tohoto žánru (promiň Jamesi Wane). A závěrem jen dodám, že takto přesně se mělo přistupovat k adaptacím všech Kingových děl. Protože takhle jsou Kingovy knihy vyprávěny, a proto slaví takový úspěch. Jen až Flanagan to spolu s pár dalšími pochopili (samotnému Kingovi se to ostatně také ve filmu nedaří). Nedivím se, že samotný Stephen King tento seriál doporučuje. 95% ()

Záhadné sídlo Bly (2020) (S02) 

Druhá série je režijně i scenáristicky skvěle vedeným dramatem s hororovými prvky. Nejedná se dům hrůzy v takovém měřítku jako u první série, ale i tak jde o promakaný, scenáristicky stejně dobře vypiplaný počin, v němž každý duch má své logické místo. Veškeré strašení zase dějové odůvodnění, a každá postava svou vlastní minulost. Navíc zpětně hodnotím, že logických lapsů tu bylo stejně pomálu, jako u Hill Housu, a i když epizody nebyly tentokrát tak kvalitativně dobře poskládané, rozhodně mohu závěrem sdělit, že Bly Manor ukazuje značné množství kvalit, který hororový žánr a jeho propriety oproti jiným žánrům má. Mike Flanagan to chápe také dobře a evidentně z něj vyzrál charakterní tvůrce s jasným rukopisem, který si rozumí v dialogách a jeho horor není o lekačkách, ale o strachu z postav, které nám excelentně předkládá (doporučuji pro fanoušky zhlédnout Doktora Spánka). Jen tak dál. 80% ()

Staré sídlo (2020) (S02E01) 

Ideální úvod do nové řady a nového příběhu. Klasická představovačka, vyšperkovaná skvěle vedenou režií, geniálními replikami a seznámení se s postavami i nastíněním ústřední zápletky celého příběhu, která se tentokrát nebude ani tak točit okolo domu, jako okolo dvou podivných dětí. Herecké výkony jsou mimochodem excelentní. Pátou hvězdu nedávám jen proto, že očekávám, že to nejlepší teprve přijde. 80% ()

Žák (2020) (S02E02) 

Druhá epizoda jde již více do hloubky jednotlivým postavám. Zde primárně Milesovi a jeho minulosti z internátní školy. Zároveň se nám více otevírá hororová stránka tohoto domu. Sice stále v náznacích, ale již natolik důrazných, že si z nich můžete udělat nějaké logické úsudky, co jak se má a proč na to to či ono dítě takto reaguje. Samozřejmě na nějaké závěry je ještě dost brzy, ale scénář vše drží pevnou jistou rukou, stejně jako režie. Pochválit též musím excelentní kameru jejíž jízdy trefně dokreslují atmosféru a spolu s vhodným střihem zde prakticky není pasáž, kde bych se nevyznal. A pozorné oko opět může v jednotlivých sekvencí vidět kdesi v pozadí siluety duchů. 80% ()

Dvě tváře, 1. část (2020) (S02E03) 

Pro mě komornější vyznění této epizody s odbočkou do minulosti skutečně sedlo. Odhalení vnitřních motivů jednotlivých postav, které - jak věřím - sehrají svou roli na konci samotného příběhu. Opět je režijní vedení skvělé a repliky excelentní. V tom nemám co dodat. Ano, tempo je pomalejší, ale když vezmu jiného mého oblíbeného režiséra Taylora Sheridana, který natáčí ještě pomalejší dramata, tak Mike Flanagan je oproti němu jezdec formule jedna. Za mě opět obhájené čtyři slunce. 80% ()

Jak se to událo (2020) (S02E04) 

Druhá série čím dál tím více ukazuje, že nechce být jen hororovou sérií. Zde nejsou lekačky či duchové, proto, aby jen strašili, ale aby aktivně rozvíjely charaktery kupředu a poodkrývaly jednotlivé linky příběhu, převážně ty, které předchází samotnému ději. Mike Flanagan si to vše pečlivě hlídá a nic není náhodně zobrazováno, včetně četnosti zobrazování nějakého konkrétního přízraku. Dostáváme se tak do hloubky charakteru hlavní postavy a do jejích nočních můr. A musím přiznat, velice se mi to páčí. Takhle by měl správně hororový žánr fungovat. Tedy využívat strašidelné propriety k rozkrývání postav a děje, nikoli pro lekání. Nastavená laťka byla dle mého udržena. 80% ()

Oltář mrtvých (2020) (S02E05) 

Konečně epizoda s odpověďmi. A to ve složení dílu, kterému jsem původně nedával moc nadějí na lepší hodnocení. Většina dílu je totiž složena z pomyslného ploudění v prostoru sídla Bly a hlavně v čase. Vše je úmyslně chaotické a vše vypadá nahodile a povětšinu stopáže nevíme, která bije. Až druhá polovina do tohoto chaosu začne vnášet řád a my se tak konečně dovíme informace, s nimiž i začátek samotný se bude jevit trochu jinak, než když jsme první epizodu viděli. Takže v závěru tleskám, protože přesně proto tuto sérii mám rád. 85% ()

Veselé nároží (2020) (S02E06) 

O hvězdu slabší, než předchozí díl, ale to jen kvůli rozmělnění a chaotickému pokračování toho samého, co bylo v předchozí epizodě, ale bez onoho vyvrcholení, které předtím působilo jako ucelená skládačka. Nyní toto vše vyvrcholí a zůstává roztříštěnost, která teprve vyvrcholí. Veškeré kvality jsou samozřejmě dále patrny a nemá je cenu vypisovat, přesto ale jednu hvězdu ubírám, protože předchozí díl byl prostě lepší. 80% ()

Dvě tváře, 2. část (2020) (S02E07) 

Uzavření minulých linek a v podstatě nastolení směru, kterým se finální epizody budou ubírat. Nebudu tu spoilerovat, ale rozhodně jde o něco odlišného, než u první série. Epizoda si drží nastavenou laťku minulé epizody. Více se zde již věnujeme nadpřirozené, než té lidské části a i když díl nastoluje jakousi představu o možném konci, doufám, že Mike Flanagan překvapí a uhne z vytyčeného cíle. 80% ()

Romance se starými róbami (2020) (S02E08) 

Velice příjemná dějová odbočka do 17 století a následné doby pohledem nejstaršího z přízraků sídla Bly. Původně jsem se obával naprosto zbytečné dějové odbočky, ale po polovině mé pocity se změnily v opak a já byl nadšen, protože zde se vysvětlí veškerá logika duchů i jejich strašení. Proč se děje, co se děje. Jak k tomu došlo a proč k tomu dochází. Vlastně zde se vcítíte do pocitů ducha a jeho nekonečného konání. Vše má své jasné logické opodstatnění a smysl. A právě to na této sérii obdivuji, že se zde nestraší proto, že to hororový žánr vyžaduje, ale protože to má své opodstatnění v logice příběhu a jejich postav. Takže podruhé v této sérii dávám plný počet hvězd. 90% ()

Šelma v džungli (2020) (S02E09) 

Rozhodně důstojné zakončení, které je spíše epilogem celé série. Závěr se odehraje v podstatě v úvodu a následuje mu tři čtvrtě hodiny zakončování linek v melancholickém duchu. Někomu to může sednout více, jinému méně. Mě to sedlo, protože si postavy svůj závěr zasloužily. A jsem moc rád, že Mike Flanagan tuto druhou sérii takto utáhl. Za mě palec nahoru. 80% ()

Související novinky

Tvůrce Hill House chystá Zánik domu Usherů

Tvůrce Hill House chystá Zánik domu Usherů

06.10.2021

Po úspěchu se dvěma řadami seriálu The Haunting a následně s novou minisérii Půlnoční mše oznámil režisér a scenárista Mike Flanagan další, celkově již pátý projekt pro streamovací službu Netflix.… (více)

The Haunting Of Hill House se vrátí

The Haunting Of Hill House se vrátí

21.02.2019

Populární hororová série The Haunting of Hill House, která loni přistála na Netflixu a okamžitě si získala srdce mnoha diváků i kritiků, se vrátí. Druhá série se bude jmenovat The Haunting of Bly… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Nominace na 76. Zlaté glóby

Nominace na 76. Zlaté glóby

06.12.2018

Nominace na 76. ročník Zlatých glóbů byly čerstvě oznámeny a vy po nich teď nejspíš budete mít ještě více otázek, něž kolik jste měli před nimi. Mezi pěticí nejlepších dramat se totiž objevily filmy… (více)

Reklama

Reklama