Reklama

Reklama

The Haunting

(seriál)
Trailer 1
USA, (2018–2020), 17 h 55 min (Minutáž: 43–71 min)

Tvůrci:

Mike Flanagan

Předloha:

Shirley Jackson (kniha), Henry James (kniha)

Hrají:

Carla Gugino, Michiel Huisman, Elizabeth Reaser, Henry Thomas, Paxton Singleton, Victoria Pedretti, Mckenna Grace, Oliver Jackson-Cohen, Kate Siegel (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(19)

Obsahy(1)

Dej tohto seriálu z dielne Netflixu sa odohráva okolo 7 člennej rodiny Craineových, ktorí v minulosti bývali v záhadnom starom dome zvanom Hill House. V jednu osudnú noc po čudnej smrti matky vezme vystrašený otec rodiny všetkých svojich päť detí narýchlo preč z domu a už nikdy sa tam nevráti. Navyše, deťom o smrti ich mamy odmietne čokoľvek povedať. Po 26 rokoch za podivných okolností spácha samovraždu jeden zo súrodencov a ostatní musia konečne začať čeliť svojim démonom, ako aj zlu v Hill House, ktoré s nimi zďaleka neskončilo. (Lapedro)

(více)

Recenze (242)

epicek 

všechny recenze uživatele

V dnešní době už mě v seriálové tvorbě osloví vážně máloco, jelikož všechno je buď vyloženě stupidní, předvídatelné, nezajímavé nebo prostě nudné a proto si vybírám už jen vyloženě to, co má vážně potenciál mě udržet až do konce a má to aspoň stejnou kvalitu v průběhu celé série. Tohle je přesně ono. Netflix to prostě umí a produkuje vážně ojedinělé seriálové pecky. Atmosféra tohoto seriálu je prostě naprosto výjímečná a to jakým způsobem se odkrývájí jednotlivé dílky celé Hill House skládačky, je naprosto famózní. Počínaje prolínáním časových linií, tak konče mindfuckovými pasážemi. Hororový feel není dáván na sílu ba naopak, člověk musí sledovat všechno v pozadí a nečeká, co kde vykoukne nebo se objeví a to přídává na nejistotě mnohem víc. Herecké obsazení sedlo neskutečně skvěle a každou z postav si prostě oblíbíte, protože jsou to sympaťáci a to charisma tam prostě je. Seriálová bomba tohoto roku a rozhodně jeden z nejlepších seriálů, které jsem doposud viděl. Dejte mu šanci, ikdyž mírný horor není váš šálek, fakticky nebudete litovat. A ghost can be a lot of things. A memory, a daydream, a secret. Grief, anger, guilt. But, in my experience, most times they're just what we want to see. ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po osmi skvělých epizodách propad na dno. Krásný příklad toho, jak horor upadal a stal se z něj ucajdaný a ubrečený mrzák. 3* a.k.a 50% za poslední zkurvenou epizodu, která mi zničila fajn seriál. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série Tomuhle já říkám konečně čistokrevný seriálový hororový počin. Flanagan se občas vytáhnout umí, i když jeho styl není zrovna můj cup of tea, protože má tendenci své horory převádět do rodinných dramat a často vybírá až krajně nesympatické protagonisty. V The Haunting ale funguje všechno na jedničku. Scénář, tempo, herecké výkony, dramatická linie, časové prolínání ale co hlavně, hororová stránka a mrazivé scény. Tenhle seriál je sice trochu komplikovaný a chce si to pořádně ujasnit v postavách, ale pokud nebudete sledovat epizody s velkým odstupem, zaručuju, že dostanete atmosferický, hutný zážitek, který budete mít ještě dlouho v paměti. Snad bude druhá série kvalitativně stejná. Těším se. 2. série Bly Manor bylo jako na houpačce. Každý díl mě bavil úplně jinak, takže celá tato série byla oproti Hill House dost nekonzistentní, což mě štvalo asi nejvíc. Vždycky mě nějaký díl hrozně bavil a z dalšího jsem měla zase rozpaky, ba dokonce jsem se nudila. Herecky to bylo ale super. Victoria Pedretti se mi vryla pod kůži a bylo skvělý hádat, co se s ní bude dál dít. To je další věc na téhle sérii, je strašně těžké jí předpovídat. Někdy jsem nevěděla pořádně, jestli jsem v obraze. Na druhou stranu je tam dost věcí, které si tak nějak zasloužily dovysvětlení, nebo aby se jim věnovalo více pozornosti. Přišlo mi, že se každou chvíli otevřela nějaká nová kapitolka, aniž by se dokončila ta předešlá. Tím se dostávám k tomu, že některé ty linie byly zdlouhavé a nezáživné. Hill House měl prostě asi větší spád a držel se tak nějak pořád na jedné koleji, za to Bly Manor neustále odbíhalo do různorodých koutů. Netvrdím, že to bylo špatně a byla jsem na to tak nějak nachystaná, protože Flanaganův rukopis už mám nastudovaný poměrně slušně a ne vždy ho dokážu řádně zkonzumovat. Režijně je to ale skvělý, exteriéry a interiéry byly radost, ale po hororové stránce bych asi ještě řádně přitlačila. ()

Bane_Boss 

všechny recenze uživatele

"I've lived with ghosts since i was a kid. Since before I knew they were even there. Ghosts are guilt, ghosts are secrets, ghosts are regrets and failings. But most times....most times ghost is a wish." Když jsem jako malý capart viděl Blair Witch a Kruh, řekl jsem si, že ta traumata za to prostě nestojí a nebudu se dívat na duchařiny. Míjel jsem za ta léta spoustu údajně hustejch filmů a hodně mě to jako filmovýho maniaka mrzelo. Pak přišly Dušičky '14 a já se hrdě postavil jednom ze svých největších strachů - strachu z duchů - a pustil jsem si po sobě několik tvrdých duchařin. Té noci jsem málem umřel, ale teď tu hrdě píšu komentář jako jediný přeživší Dušiček '14 #goodtimes. Přesně jak se říkalo v tomhle seriálu - "Svému strachu se můžete buď poddat anebo s ním bojovat". Já bojoval a vyhrál. To nás dostává k dnešku. K Dušičkám '18. V prvé řadě posílám thoughts and prayers všem, kteří už tu s námi nekráčí. V druhé řadě bych chtěl říct, že tohle dílko od Netflixu je jako celek kurva strašně krásný. Je to život. Strach. Bolest. Nenaplněné sny. Minulost. Démoni v nás. To není o strašidlech. To je o nás. Tohle musíš milovat. Tohle musíš vidět. Místy až nebeská hudba, zrovna poslouchám soundtrack a kolabuji (Beginning of the End Movement I je TOP shit pro všechny uplakánky jako já). A ta závěrečná skladba? Tož to drbu ty vole. Dneska jsem brečel. A jdu pokračovat. A tuším, že dnes uvidím ducha. Ještě však nevím v jaké podobě. Budu vás informovat. Love y'all. Sincerely, Jakub! <3 ()

LasT_Olt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jsem se při čekání na Bly Manor znova podíval na Hill house.Co k tomuto seriálu napsat? Je to spooky atmosférický horor s minimem jumpscarů, které nejsou nikam tlačeny na sílu. Výborně napsané postavy si oblíbíš ať už jde o jejich dětské nebo dospělé verze. Herecké výkony jsou fakt strop, kdo by to byl řekl, že Daario Naharis bude tak dobrý herec? Šestý díl je šílená emocionální jízda, kde vynikající herecké výkony překonává snad jenom neskutečná práce s kamerou. Jakožto člověk, který má v srdci slabé místo pro díla, kde je ve velkém zahrnuto snění, doporučuji všemi deseti. Jakožto fanoušek seriálů ho doporučuji už jenom kvůli tomu, že je to dvakrát lepší záležitost než přehypovaná, ale i tak slušná první série American Horror Story. :) ()

Deyw 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

prvni dil nic moc.. :( nesedi me ten styl vypraveni..uvidime co se ztoho stane dal..celkem dobrej konec..druhej dil furt nuda..nejlepsi na tom bylo to asi jak jim pochcipali kocky v krabici..tvle zatim 6dil..docela nahovno vole takovy nic no..nechapu hodnoceni pokud nebude nejaky brutalni top zvrat a konec.. ()

majo0007 

všechny recenze uživatele

Na Netflix seriálovú tvorbu je to až pod priemer. Nič prevratné, ku koncu epizód ma tie časové slučky dosť srali! Cakom prásk - za celých 10 častí nejaké 2 vydarené scary Bu-Bu scény. Strata času pre fandov horroru... alebo 10 hodín pozerajte na sociálne problémy a obkecávačky jednej pošahanej rodiny. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Pořád jsem čekal, kdy to jako začne být strašidelné a kdy se tam jako začne něco dít. A čekal jsem a čekal... a nedočkal jsem se. The Haunting of Hill House (jehož předloha je výborná a já očekával její věrnou adaptacíi - pozn.: toto není adaptace) je jen drama. Nesmírně utahané a extrémně ukecané drama, kde se řeší minulost několika postav a následky, které jim způsobila. Nejednou jsem si říkal, že se nic nestane, když to nedokoukám, ale kdybych to udělal, tak by to k tomu seriálu nebylo fér, protože své klady přecijen má. Tím největším jsou samozřejmě flashbacky a poměrně originální a zajímavá strašidla (paní s ohnutým krkem, se kterou se mimochodem pojí snad největší překvapení seriálu je sice vellce fajn, ale mým oblíbencem se téměř okamžitě stal vznášející se viktoriánský gentleman s velkou holí, který se objevil jenom jednou). Herecké obsazení je fajn, ale to je asi všechno, co se k tomu dá napsat. Musím také vyzdvihnout trojici epizod 4, 5 a 6 které jsou opravdu naprosto famózní a kdyby takových bylo i zbývajících sedm epizod, byl bych neskonale nadšen ještě příští rok. Škoda, že zbývajících sedm epizod se vleče, je v nich máloco zajímavého (ale ty flashbackové linky přecijen ano) a pořád se tam mluví, povídá a dohaduje a tempo je téměř mrtvé. Výsledkem jsem tedy nakonec zklamán, i tak si ale myslím, že je to dobré, protože takhle špatný seriál prostě nevypadá. Ale to je tak všechno. Pokud se těšíte na hutné konfliktní rodinné drama, tak přesně to i dostanete. Jako celek mi to prostě nesedlo a je to škoda, i tak ale nechám 70%, protože výborných momentů tam je fakt dost a zejména ty tři celé díly a části několika dalších jsou perfektní. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Skvěle prezentované hororové mystery, které si díky své minisériové stopáži může dovolit charaktery pořádně rozebrat. Jde spíš o rodinné psychologické drama s prvky (solidního) hororu a je to moc dobře. Horor je servírován v postupných dávkách a charakterové studie ani trochu nenudí. V posledních dílech vše tradičně ztrácí trochu dech, ale silný začátek však chytne a nepustí. Dokonalá "singleshot" epizoda někde uprostřed (pátá? šestá?) je jedním z nejlepších seriálových epizod co kdy vzniklo. 9/10 ()

octopuska 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moc pěkná duchařina s parádní atmosférou a vizuálem. Ideální do podzimního ponurého počasí. Je čas zatopit v krbu, nalít si oblíbené drinky a navštívit tajemný a nebezpečný Hill House, plný temných nástrah. A hlavně se seznámit s hodně zajímavou rodinkou Craineových, které Dům Na Kopci nenechá chvíli v klidu. A nenechá ani vás. ()

Qitek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za začátku otravný jak dětský řvaní, ale od pátého dílu překvapuje hutným a charakterně vykresleným rodinným dramatem, kdy kolonka horor nemá vůbec žádnou hlavní roli. ()

MikyAff 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělý hororový seriál, který vás pohltí už prvním dílem a pak je těžké jen tak přestat, protože chcete znám příběh téhle trochu jiné rodinky. Na to, jak mě první díly ohromily svou děsivou atmosférou (díky které jsem se po dlouhé době v noci bála jít i vyčůrat), tak postupným odhalováním mé nadšení postupně opadávalo. I přes to je to jeden z nejlepších seriálů tohoto roku. Současnost s flashbacky je skvěle zkombinovaná tvůrci v nich nedělají bordel. A ty náhodný záblesky duchů, kteří sice nijak do děje nezapadali, ale prostě tam byli? Geniální! Jen se modlím, aby česká distribuce tomu nevymyslela nějaký směšný název. ()

Yoda sama 

všechny recenze uživatele

Necelé dva roky po Before I Wake, pri ktorom som si povedal, že Mike Flanagan proste potrebuje ten správny materiál, aby nám všetkým vytrel zrak, dostávame rovno desať hodinový nášup poctivej rodinnej psychologickej drámy, ktorá je len tak na chuť ešte aj rámcovaná duchárskym hororom. Tí, čo vedia, pre čo prišli, dostanú v každej epizóde ukážkovo navrstvené dialógy a premyslené naratívne kľučky s flashbackami, tak, aby to vydržalo zaobalené v tajomstve dostatočne dlhú dobu na to, aby bolo finále úderne emotívne, desivé a každá jedna postava čelila svojim démonom. No a k tomu všetkému neopozeraných hercov a sem tam aj nejakú tú režisérsku vychytávku (šiesta epizóda "na jeden záber", je nielen slasť pre oči, ale aj perfektným spôsobom, ako natočiť dusné stretnutie niekoľkých postáv, ktoré by nemali byť zavreté v jednej malej miestnosti). ()

hroubek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál jsem zaznamenal díky traileru, ale abych pravdu řekl, moc mě nezaujal. Jenže pak se na internetu objevily parádní ohlasy a reakce, a že jde o jeden z nejlepších seriálů roku. A tak jsem se o tom musel přesvědčit sám. A ty ohlasy nelhaly. The Haunting of Hill House je jedním slovem - pecka. Opravdu jsem to nečekal, a na jednou jsem do toho spadl. Jel jsem jeden díl za druhým. Užíval si práci s atmosférou, budováním napětí, výbornou práci se scénářem a vyprávění, perfektní režii a další věci. To co se z traileru jevilo jako obyčejný horor o strašidelném domě, je ve výsledku velmi komplexní dílo, plné skvěle napsaný a zahraných postav, plné emocí, bolesti, zvratů a hlavně lásky. To co Mike Flanagan předvede během deseti hodin je opravdu chvályhodný počin a zaslouží si velké uznání. Flanagan umí pracovat s hororovým žánrem a nepotřebuje k tomu žádné zbytečné lekačky a hektolitry krve. On prostě sazí na poctivé budování atmosféry a práci s postavy a vyprávění. Doporučuji si nic nezjišťovat a sjet to, nejlépe v maratonu nebo po více dílech. The Haunting of Hill House je jeden z nejlepší seriálu roku a je potřeba ho vidět. ()

TheRoller 

všechny recenze uživatele

Možno až príliš konfjúzin vlastnou formou. Ponaučenie je "all you need is love and all of the rest is confetti"? Ak nie, niečo mi ušlo. Čo je dosť možné, lebo seriál si to pýta pri nejednej príležitosti. Osobne si myslím, že vrchol to dosiahlo niekde v polovici (zisťujeme, ako je to s bent-neck lady) a potom to išlo mierne dole - zbytočne dlhé monológy jednotlivých postáv, ktoré do samotnému deju nie vždy pridali,... Finále vysoko nastavenú latku prvých epizód skôr elegantne podliezlo ako prekonalo. Gregory Alan Isakov v závere ale potešil viac ako už dlho nič. Miestami mi to zaváňalo hlavnou myšlienkou mojej seriálovej neprekonateľnej lásky, LOST, aspoň z pohľadu Olivie. Mám taký divný pocit, že raz nestačí a že to v sebe nesie ďaleko viac, ako som na prvýkrát poňal. Zatiaľ tak na 4*. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z nejlépe hodnocených věcí minulého roku a něco, co dokáže silně oslovit. Skvělá návaznost střihu mezi scény i jejich přenesením do minulosti. Skvěle propracovaný příběh, který sice může působit kýčovitě a mnohdy vás intelekt a logika, některých postav začne štvát, tak i přesto dokáže nadchnout. Nakonec ani tolik nezůstáváte u toho kvůli napětí, které dokáže být dobře pěstováno, ale kvůli skvělému kontaktu a vaší přirostlosti k postavám a jejich osudům. Neobejde se to ani bez plot twistů, kterou jsem zcela nečekané a o to víc zpříjemní děj. Napětí, které je pointou hororu zde dokáže mnohdy zbytečně ztratit, ale přebíjí příjemný fakt promyšlenosti, kde je vidět, že si tvůrci dali záležet, protože si tak nějak tímto plnili i svůj sen. Prostě to funguje. Prostě se díváte a víte, že to stojí za to. Asi více se k tomu říct nedá. ()

dragon94 

všechny recenze uživatele

Nedávno mi byla doporučena první série tohoto seriálu a musím říct, že jsem relativně spokojen, i když jsem očekával víc. Děj se odehrává ve dvou hlavních časových rovinách. Jedna ukazuje hlavní postavy jako děti, kterým se v domě něco stalo. Druhá pak jejich dospělé verze a jejich velice rozdílné způsoby vyrovnávání se s tím, co se jim v dětství v onom domě přihodilo. V první polovině série hraje v každé epizodě prim jiná postava a musím říct, že postavy, které mi v první epizodě nepřišli příliš sympatické, měli nakonec nejlepší epizodu. Velice se mi líbilo jak se jednotlivé příběhy prolínají a jak se jednotlivé postavy navzájem ovlivňují. Všechno to vyvrcholí v 6. epizodě, která se skládá ze tří více jak 10ti minutových scén na jeden záběr, které je naprostá radost sledovat. Potom už to bohužel tak slavné není. Děsivých nebo znepokojivých scén tu není mnoho. Akce téměř žádná. Seriál to hraje hlavně na znepokojivou atmosféru, postupné odhalování hlavní záhady a pomalu budované charaktery. Plus pár opravdu vynikajících zvratů nebo odhalení. Potíž ovšem je, že spoustu z nich je pouze jednorázových a nikam dál, než za hranici dané scény nebo dějové linky nevedou. To samé pak platí pro spoustu vedlejších příběhů a události, které sice pomáhají dokreslit charaktery postav, ale pro hlavní příběh jsou absolutně nepodstatné. Díky dlouhé stopáži už v posledních dílech máte celkem slušný obrázek o tom co se tam asi stalo na což pak trpí předposlední epizoda, která těch nových informací přinese opravdu minimum. Závěrečný díl je pak jedním velkým zklamáním. Né snad, že bych nebyl spokojen s tím jak to celé dopadlo, ale samotné odhalení, a podivnost a nelogičnost toho celého co se v něm děje, v divákovi zanechá poněkud nahořklou pachuť. Obzvlášť připočteme-li fakt, že není ani trošku strašidelný.  Celkově sledování seriálu nelituji, jenom bych byl raději kdyby po všem tom budování přišlo něco zajímavějšího a logičtějšího, než co jsme nakonec v posledních několika epizodách dostali. 3* 60% ()

zsn 

všechny recenze uživatele

Existují daleko lepší seriály stejného žánru. Hlavně ať už nechodí s další řadou, proboha. Toto byla jak za vlasy přitažená Kingovka. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jediné strašidelné je nadhodnotenie tohto seriálu. Vystrašil by možno iba deti, aj keď tie dnešné už asi nie (keďže im už Janko a Marienka, ani Červená čiapočka nič nehovoria, pričom tie rozprávky sú strašidelnejšie ako tento seriál). Pre mňa predvídateľný dej, stupídne nápady typu: niečo škriabe za stenou, tak sa poďme báť... mi už v dnešnej dobe pripadajú veľmi chabé. Výkony hercov boli dobré, ale seriál sa mi nepáčil. ()

Související novinky

Tvůrce Hill House chystá Zánik domu Usherů

Tvůrce Hill House chystá Zánik domu Usherů

06.10.2021

Po úspěchu se dvěma řadami seriálu The Haunting a následně s novou minisérii Půlnoční mše oznámil režisér a scenárista Mike Flanagan další, celkově již pátý projekt pro streamovací službu Netflix.… (více)

The Haunting Of Hill House se vrátí

The Haunting Of Hill House se vrátí

21.02.2019

Populární hororová série The Haunting of Hill House, která loni přistála na Netflixu a okamžitě si získala srdce mnoha diváků i kritiků, se vrátí. Druhá série se bude jmenovat The Haunting of Bly… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Nominace na 76. Zlaté glóby

Nominace na 76. Zlaté glóby

06.12.2018

Nominace na 76. ročník Zlatých glóbů byly čerstvě oznámeny a vy po nich teď nejspíš budete mít ještě více otázek, něž kolik jste měli před nimi. Mezi pěticí nejlepších dramat se totiž objevily filmy… (více)

Reklama

Reklama