Reklama

Reklama

The Haunting

(seriál)
Trailer 2
USA, (2018–2020), 17 h 55 min (Minutáž: 43–71 min)

Tvůrci:

Mike Flanagan

Předloha:

Shirley Jackson (kniha), Henry James (kniha)

Hrají:

Carla Gugino, Michiel Huisman, Elizabeth Reaser, Henry Thomas, Paxton Singleton, Victoria Pedretti, Mckenna Grace, Oliver Jackson-Cohen, Kate Siegel (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(19)

Obsahy(1)

Dej tohto seriálu z dielne Netflixu sa odohráva okolo 7 člennej rodiny Craineových, ktorí v minulosti bývali v záhadnom starom dome zvanom Hill House. V jednu osudnú noc po čudnej smrti matky vezme vystrašený otec rodiny všetkých svojich päť detí narýchlo preč z domu a už nikdy sa tam nevráti. Navyše, deťom o smrti ich mamy odmietne čokoľvek povedať. Po 26 rokoch za podivných okolností spácha samovraždu jeden zo súrodencov a ostatní musia konečne začať čeliť svojim démonom, ako aj zlu v Hill House, ktoré s nimi zďaleka neskončilo. (Lapedro)

(více)

Recenze (242)

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Letos vznikly nepochybně závažnější, aktuálnější nebo celistvější seriály než Haunting of Hill House, ale vyzdvihuju tuto hororovou desetidílnou sérii navzdory tomu, že si v posledním díle zkazí stylistickou čistotu a přehoupne se z nihilistického v optimistické dílo s lehkým nádechem kýče. Vše, co oněm posledním minutám předchází, je totiž mistrovská hra mezi psychologickým pohledem na skutečnost a esoterickým spiritualistickým viděním. ________________________ Horory získávají svou děsivou atmosféru tím, že vytvářejí zkratku od psychologického výkladu lidských strachů k něčemu nadpřirozenému. Zde to má být onen zdánlivě generický strašidelný dům, který zabije několik členů jedné rodiny a přitahuje ji do svých spárů ještě mnoho desítek let poté, co z něj uprchne. ___________________________ Několik časových rovin, propojených dohromady v šokující pointu, subjektivní pohledy jednotlivých členů rodiny, ustavičná disputace nad tím, jak vyložit ony zastřené vzpomínky, možnost srovnávat původní knižní předlohu Shirley Jacksonové z konce padesátých let, filmovou adaptaci z raných šedesátých let a nynější moderní verzi, v níž se ze skupiny výzkumníků stane rodina, jejíž osudy zpracoval jeden z nich v knize plné fikce. Tolik vrstev na sebe naklade málokterý seriál. ______________________ Hrůza zde pak už neplyne z oné zkratky, ale naopak z nejistoty ohledně mnohosti podnětů. Čemu můžeme věřit a co nás znepokojí, či uklidní víc? Že si problémy způsobujeme sami v okruhu nejbližších, nebo že opravdu existují místa, kde kolidují časoprostorové dimenze a tradiční racionalita? ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Když hned zkraje přijmete, že Mike Flanagan (viz taky výborný Oculus) využívá hororového rámce k napínavému vyprávění o zpracovávání rodinných traumat, hledání důvěry (příběh ženy, které nikdo nevěří, že se opakovaně stává obětí útoků. je velmi up to date) překonávání strachu a hledání domova (tzn. rodinná historie oproti jiným hororům neslouží pouze jako záminka k lekačkám - jde především o ni, strach vychází zvnějšku), můžete si pak užívat psychologicky přesvědčivé drama, vrstevnatou vyprávěcí strukturu s hladkými (vizuálními a zvukovými) přechody mezi minulostí a přítomností, skutečností a představami, i strašení „ze staré školy“, založené na vnitrozáběrové montáži a znepokojivém pohybu v různých plánech obrazu. Některé scény jsou sice natočené vcelku tuctově (dialogy typu záběr/protizáběr) a závěr s nedotaženou metafikční rovinou trochu doplácí na přehnané ambice a stopáž (každý z dílů, zpravidla vázaný na hledisko jedné z hlavních postav, má své opodstatnění, ale mnohé z nich by mohly být klidně kratší), ale v souhrnu jde o režijně i herecky velmi suverénně zvládnutý počin a jedno z nejpříjemnějších letošních seriálových překvapení. Šestá epizoda, sestávající z několika choreograficky i významově komplexních mnohaminutových záběrů, pak z řemeslného hlediska patří k vrcholům Quality TV jako takové. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál roka a žánrový masterpiece. Takto bohato navrstviť klasický duchársky horor psychologicky premakanou rodinnou drámou, to sa len tak nevidí. Špičkové dialógy, výborní herci, tučná atmosféra a intenzívne napätie aj v scénach, ktoré neobsahujú žiadne mátohy. Suverénna réžia to krásne graduje k nezvyčajnému finále, ktoré sa zaobíde bez vrieskania a pobehovania, vystačí si s nahustenými osobnými strachmi, traumami a vinami. Pre hororových fanúšikov absolútna povinnosť. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Esence toho nejlepšího, co duchařský horor dokáže nabídnout. Výborný námět, zajímavé zpracování, místy filmařsky až dokonalé díly, kde ty nejzajímavější jsou zhruba uprostřed seriálu. No prostě lahůdka…opravdu dlouho se mě totiž nestalo, abych u seriálu seděl den, co den a hledal chvíle, kdy si budu moct pustit další díl. Jsem rád, že takový pocit pořád existuje. Haunting of Hill House mě o tom přesvědčil. ()

T2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozpočet $-miliónov║ Režisér Mike Flanagan zažíva kariérny talentový progres, každým ďalším jeho počinom sa zlepšuje, začína byť v danom žánre horor/thriller čoraz viac doma, čo je veľmi potešujúce. Tento temný duchársky seriál ma dostal, má to prešpikovaný dej, výborné lakačky, temnú hustú atmosféru, dobrých hercov. /85%/ ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Už to vypadalo, že to ani nedojede do konce, jak se to po cestě celý (atmosféra) rozpadalo jak úvodní titulky. Bend neck lady záchvěv něčeho víc, ale jinak spíš prostě jen "americký". A E.T. se pro sondu očividně nevrátil, protože Elliot čumí furt stejně zaraženě. ()

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„JAK MŮŽE DŮM, POUHÁ ZMĚŤ CIHEL, DŘEVA A SKLA... MÍT TAKOVOU MOC NAD LIDMI?“ … „NIKDY JSTE TAM NEBYL.“… /// Neskutečná rodinná sága plná tajemství a duchů. Nepochopím, proč ty mrdky tohle nenominovali na Zlatej glóbus! Duchové ještě nevstoupili do života nikomu tak drsňácky. Nebo to možná nikdo nedokázal takhle předvýst. Úžasní malý herci… ta holčička, když ji navštíví duch… ten výraz ve tváři… i já bych s tím měl problém. Po prvním dílu přísahám, že takhle často mě ještě nikdo nikdy nestrašil! Občas zvolníme tempo,… prolíná se současnost a minulost a funguje to výborně. Ovšem strašidelnou atmosféru tady dokážou vyrobit mávnutím (kouzelnýho?) proutku. Ten dům je tak parádně strašidelnej, že… a těch lidí je tolik, že je neustále vo čem vyprávět. No a protože se vzpomínkama vracej furt do toho baráku… běhá mi husina po celým těle. Neuvěřitelnej seriál! Nic pro strašpytelný kardiaky. Kurva, je to podle knihy… tu chci! (aha, tak prej není tak dobrá…). Horor a drama plný rodinných tajemství a hlavně strachu. Jestli mi nevěříte, tak se zeptejte Eleanor… aha, tak nic, vona je mrtvá… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmenný gotický hororový román, který v roce 1959 napsala Shirley Hardie Jackson, neznám. 2.) Zjistím, jak vypadá pocit smrti. 3.) Vychladla mi manželská postel. 4.) Thx za titule „titulkomat“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ **** ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kým v prvej sérii Mike Flanagan rozpútal síce hororové, ale fungujúce klišé s pár príjemne nepríjemnými momentami a skvelým nápadom urobiť z toho príbeh jedného rodinného klanu (jemne inšpirovaný knihou od Shirley Jackson), v druhej (pre zmenu jemne inšpirovanej knihou od Henryho Jamesa) opäť siahol po obrovskom rodinnom dome a mozaikovom type rozprávania s množstvom postáv, ale už to bola viac dráma s mysterióznymi prvkami, než regulárny horor. Flanaganovi v prvom rade záleží na postavách a „nejaké“ strašenie odsúva s chuťou na vedľajšiu koľaj. Čo je síce skvelé, ale obvykle (česť výnimkám) proste nemá k dispozícii postavy natoľko výnimočné, aby to nevadilo. Najmä v druhej sérii boli niektoré až otravné, či už kastingovo nevhodne vybraná ústredná hrdinka alebo detské súrodenecké duo. Sympatický kuchár Rahul Kohli a skvelý Henry Thomas síce situáciu do istej miery zachraňovali, ale nepodarilo sa im to na 100%. Takže obom sezónam udeľujem možno drsné, ale o to precítenejšie „len“ 3* s dodatkom, že Flanagana zjavne „čisté“ hororové momenty takmer vôbec nebavia a oveľa viac ho fascinuje ľudská povaha. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// Mám rád, když jsou horory něco víc, nicméně v takhle dojemný/bolestivý zážitek jsem snad ani nikdy nedoufal. Letos zatím jednoznačně nejlepší seriál. Doporučuji, i když nevěříte na duchy. 10/10 ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hm. Trochu škoda, že seriál vrcholil v půlce. Úvod lenivý, budující jen atmosféru a prozrazující až příliš málo. Konec rezignující na pořádné koule. /// spoiler spoiler /// Jo, hezky se poskládá pointa a vysvětlí se kdo je kdo a kdo za co může. Ale co je na tom vlastně zajímavého, když toho dosáhnete odepřením informací v průběhu a odtajněním až na konci? Horší je, že tvůrci naznačili, ale nevyužili možností poslat horror do silného kalibru, např. důslednější prací s tezí dokola opakovanou, že je vše jen sen. Nakonec je tahle místy výborně rozjetá linie znehodnocená - není to jen sen, jsou to střípky času. Naopak se střípky času (poprvé skvěle použito v 5. epizodě a na konci také dobré) se pracuje také nešikovně a nakonec nehrají v příběhu moc roli. Bez nich by fungoval úplně stejně. Úplně mě ale otrávilo, že motiv spisovatele, který ohýbá děj, byl také opuštěn. /// Moc nechápu, co je v horrorech na duších (duch, ne duše) tak děsivého. Zjeví se a dělají hů, hů? Je to nepochopitelné zlo? (hlavně u japonců). Je to snad svědomí a nevědomí, kterým ubližujeme sami sobě? To tady bylo vcelku rozehráno, ale s tak nějak podivnou logikou... /// Inu, to je vždycky škoda, když je dokončený projekt, který v řadě ohledů zaslouží opravdový aplaus, ale v pár ohledech lacině zklame. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Zpětně mi přijde, že The Haunting of Hill House byla mnohem větší sázka na jistotu, než The Haunting of Bly Manor. Přítom druhá sezóna je chytřejší a s mnohem zajímavějšími myšlenkami, než první technicky perfektní příspěvek. A teď co je víc? Pocit strachu prakticky s každým dílem a nebo poměrně chytrý romantický příběh s prvky gotického hororu? ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Nejkomplexnější seriálové drama o slastech i strastech (těch hlavně!) rodinného života, které se kdy prohnalo televizními obrazovkami. Výchova dětí není horor! P.S. Od komorněji sevřené - až melancholické - knihy se to liší fakt hodně! Základní psychologický sub-teror ale naštěstí zůstává zachován, přičemž v otázce atmosféry strachu jde dokonce hraná adaptace díky neustálé potřebě hledání duchů v obraze ještě mnohem dál. ()

3497299 

všechny recenze uživatele

pěkná variace na klasické téma jamesovského psychologicko-duchařského příběhu, která se posledním dílem dosti nečekaně a k velkému zklamání odpálí vstříc demenci, s níž popře veškerý předchozí vývoj; každý, kdo tenhle seriál chválí bez toho, aby bral v úvahu závěr, se dopouští neodpustitelné nedůslednosti ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hrůzu nahánějící atmosférický zážitek, z kterýho by se posadil na zadek i Franta Nebojsa. Plnohodnotná duchařina jaksepatří z jejíž příběhových zvratů vám doslova buchne hlava. Mike Flanagan je novodobý král hororového žánru.... druhá řada je však čistej průměr ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Prvá séria za mnou a musím povedať že The Haunting of Hill House je maximálne komplexnou štúdiou strachu a ľudskej psychiky so sympatickým posolstvom. Ide vskutku o žánrovú lahôdku so skvelým a presvedčivým hereckým ansámblom, ktorá sa zaryje do pamäti ešte na nemalú chvíľu. 1.séria ponúka plejádu postáv s absolútne bravúrne napísanými charaktermi. Nechýba žiaden detail, všetky motivácie fungujú na maximum a sú uveriteľné. Vďaka tejto výhode si divák môže nájsť svoju obľúbenú postavu alebo tú, s ktorou sa najviac stotožní, teda sa v nej určitým spôsobom nájde. Najviac charakteristickým prvkom Flanaganovho najnovšieho diela je miestami až dychberúca znepokojivá, desivá, temná až depresívna atmosféra. ()

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak toto bola pecka, najlepší hororový seriál čo som videl, minimálne za posledné roky určite. Má všetko čo na filmoch respektíve hororoch milujem - zaujímavo štrukturovaný dej, nelineárne rozprávanie, prelínanie časových rovín, vypointovanú myšlienku, mrazivú atmosféru a hororové momenty sú minimálne o pár tried lepšie ako napríklad tie najlepšie Wanovky. Navyše sa jedná aj o veľmi solídnu drámu, všetky črepiny zo života jednotlivých členov rodiny majú veľký emocionálny náboj a postupne do seba krásne všetko zapadne, aj keď teda cesta k pochopeniu príbehu nie je vôbec jednoduchá. No ale tak to samozrejme malo byť, presne toto čakám od toho najlepšieho z najlepšieho. Navyše dialógy medzi postavami sú vynikajúco napísané, čo sa prejavilo hlavne k záveru, keď to všetko začalo dávať zmysel - dosť ma to emocionálne zasiahlo teda. Hlavne keď sa k tomu priráta ten mrazivý rozmer hrozivej predtuchy tej najmladšej. Aj jej preslov v poslednej časti bol výborne napísaný, to klobúk dole. Ako Netflix už dlhšie patrí k produkčnej špičke, no ale týmto opäť raz prekonal sám seba a opäť posunul hranice dokonalosti o kúsok ďalej. Masterpiece!!! ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Silný zážitek plný strachu, děsu, ale hlavně vlastních kostlivců ve skříni, které se po celou dobu seriálu na sebe nabalují a pak propuknou v jeden velký emocionální vír plný viny, odpuštění a porozumění. Špičkové drama zabalené do luxusního hororového balení. Prostředek seriálu je neskutečný. I přes ten trochu komplikovanější konec je to plná palba, protože takových projektů moc nevzniká. P. S. i kdyby tam byla skutečně jen ta jedna dějová rovina toho strašidelného domu, věřím, že by z toho byla nadpůrměrná wanovka, která utrží v kinech půl miliardy. ()

Související novinky

Tvůrce Hill House chystá Zánik domu Usherů

Tvůrce Hill House chystá Zánik domu Usherů

06.10.2021

Po úspěchu se dvěma řadami seriálu The Haunting a následně s novou minisérii Půlnoční mše oznámil režisér a scenárista Mike Flanagan další, celkově již pátý projekt pro streamovací službu Netflix.… (více)

The Haunting Of Hill House se vrátí

The Haunting Of Hill House se vrátí

21.02.2019

Populární hororová série The Haunting of Hill House, která loni přistála na Netflixu a okamžitě si získala srdce mnoha diváků i kritiků, se vrátí. Druhá série se bude jmenovat The Haunting of Bly… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Nominace na 76. Zlaté glóby

Nominace na 76. Zlaté glóby

06.12.2018

Nominace na 76. ročník Zlatých glóbů byly čerstvě oznámeny a vy po nich teď nejspíš budete mít ještě více otázek, něž kolik jste měli před nimi. Mezi pěticí nejlepších dramat se totiž objevily filmy… (více)

Reklama

Reklama