Reklama

Reklama

The Haunting

(seriál)
Trailer 1
USA, (2018–2020), 17 h 55 min (Minutáž: 43–71 min)

Tvůrci:

Mike Flanagan

Předloha:

Shirley Jackson (kniha), Henry James (kniha)

Hrají:

Carla Gugino, Michiel Huisman, Elizabeth Reaser, Henry Thomas, Paxton Singleton, Victoria Pedretti, Mckenna Grace, Oliver Jackson-Cohen, Kate Siegel (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(19)

Obsahy(1)

Dej tohto seriálu z dielne Netflixu sa odohráva okolo 7 člennej rodiny Craineových, ktorí v minulosti bývali v záhadnom starom dome zvanom Hill House. V jednu osudnú noc po čudnej smrti matky vezme vystrašený otec rodiny všetkých svojich päť detí narýchlo preč z domu a už nikdy sa tam nevráti. Navyše, deťom o smrti ich mamy odmietne čokoľvek povedať. Po 26 rokoch za podivných okolností spácha samovraždu jeden zo súrodencov a ostatní musia konečne začať čeliť svojim démonom, ako aj zlu v Hill House, ktoré s nimi zďaleka neskončilo. (Lapedro)

(více)

Recenze uživatele LachtanShows k tomuto seriálu (19)

Jak Steven viděl ducha (2018) (S01E01) 

Pilot Haunting of Hill House jsem už zkusmo viděl kdysi krátce po premiéře ještě hanebně mimo Netflix a hned jsem nějak od sledování upustil. Teď ale potřebuju někde ukojit svou mlsnou po kvalitnějších hororech a zdejší čísla i recenze signalizují povedenou strašidelnou jízdu napříč všema deseti hodinami, takže nezbývá než zkusit znovu a nezanevřít po úvodní části. ()

Otevřená rakev (2018) (S01E02) 

Na to vyprávění si divák musí trochu zvyknout, rovněž i na to, že se prozatím více seznamujeme s postavami a jejich vnitřními démony, než se na scénu dostaví to skutečné zlo, kvůli němuž jsme všichni tady. Už ale zde dojde k pár scénám, které ve tmě provázejí dost skličující pocity. ()

Na dotek (2018) (S01E03) 

McKenna Grace je jednou z těch dětských hereček, u kterých je cítit, že se nemihne jen v pár hororových rolích a posléze se po ní slehne zem, ale že s ní můžeme do budoucna počítat. Poté, co mě potěšila ve třetí Annabelle, skvěle figuruje i tady. Flashbacky z domu už dostávají pěkný šmrnc. ()

Jenom dvojčata (2018) (S01E04) 

Pořád se mi zdá, že se hororovou atmosférou natolik šetří, že si seriál ještě plný počet nezaslouží, na druhou stranu scéna, kdy se Luke pod postelí modlí ke všem dětským bohům, je natolik skličující, že jsem po díle bral po cestě do pokoje schody po třech. ()

Paní s ohnutým krkem (2018) (S01E05) 

Třebaže se s výskytem bubáků a jiných děsuplných elementů zase poleví, hážu pětku nejen pro finální zvrat, ale také za hraní samotné Victorie Pedretti, která mě od dost otravné role v YOU tady hodně překvapuje. ()

Dvě bouřky (2018) (S01E06) 

Paralely obou bouřek se podařilo vystavět opravdu pozoruhodně, jinak jsem ale protentokrát nebyl do epizody zažraný po celou její dobu. ()

Chvalozpěvy (2018) (S01E07) 

Další důležitý kousek puzzle do skládačky ohledně toho, proč se v Hill House jeho obyvatelům dějí takové hrůzy. Monolog pana Dudleyho byl svým obsahem děsivější než kterékoli "lekací" scény. ()

Znamení času (2018) (S01E08) 

Čím dál tím více se začalo tlačit na psychologickou stranu věci a i když mě osobní trable všech sourozenců občas mátky, ve výsledku člověk musí chápat chování i jinak hodně otravné Shirley. ()

Hrůzostrašné sny (2018) (S01E09) 

Líbilo se mi, že jsme se dozvěděli leccos potřebného i o minulosti Hill House před Crainovými, ale kulervoucí obsah už se pravděpodobně nedostaví. ()

Skličující ticho (2018) (S01E10) 

Už to bylo spíše o rozloučení s celým seriálem, než abychom se ještě stihli bát, což já cenil na hororovém seriálu především. I tak to ale byla zajímavá jízda a už teď jsem zvědav na podzimní Bly Manor. ()

Staré sídlo (2020) (S02E01) 

Hill House byl nevídaným televizním zjevem v rámci toho, že mezi seriály nemáme téměř žádnou kvalitní duchařinu. Jsem hodně rád, že se tvůrcům podařilo po úspěchu první série udělat z The Haunting antologii a i když se příběh původní řady uzavřel, můžeme se v podobném duchu vidět s dalšími duchy. ()

Žák (2020) (S02E02) 

Že mi postava Milese bude vadit, jsem věděl už od prvního okamžiku, kdy se objevil. Oproti tomu postava Victorie Pedretti se mi líbí mnohem více než ta v Hill House. Hlavně jí to víc sluší jako blondýně. ()

Dvě tváře, 1. část (2020) (S02E03) 

Seriál, který na sebe poutá pozornost skrze označení horor, by ty žánrové prvky měl obsahovat a neměl by být jen pouhým rodinným dramatem. Ta modrá čísla zrovna Hauntingu rozhodně nepřeju, bohužel jsou zrovna u první části Dvou tváří zcela na místě. ()

Jak se to událo (2020) (S02E04) 

Věřím, že se po rozkodrcaném rozjezdu, kde režijní otěže upustil Mike Flanagan, ještě dočkáme té stísněné jízdy, na kterou jsme byli zvyklí u Hill House. Neprosím tu o lekačky každých 5 minut. Žádám napětí, nevolnost a hnací motor pro představivost, která mě donutí každý večer po zhlédnutí dalších dílů přímo utíkat z obýváku do pokoje. ()

Oltář mrtvých (2020) (S02E05) 

Nejhorším krokem seriálu je užívání podpůrných berliček v podobě navození hororové atmosféry pár rádoby strašidelnými prvky v poslední pětiminutovce epizody, která má z komplikovaného dramatu najednou stvořit hororový zážitek. To bohužel tvůrcům nesežeru. ()

Veselé nároží (2020) (S02E06) 

Ve většině jakýchkoli hororových děl mě dětší protagonisté pekelně iritovali a dlouho jsem dokonce nadával na takové zástupce tohoto soudku, kde se všechno soustředí jen na malé neherce. Zdejší Flora je ale naprosto super (dokonce i český dabing se vyvedl) a její postava válcuje všecky ostatní. Čtyřku můžu tentokrát s klidem na srdci hodit kvůli konečné snaze vysvětlit minulost rodičů i strýce Henryho. ()

Dvě tváře, 2. část (2020) (S02E07) 

Tu podobu s dokonalým postarším hororem Ti druzí bych spatřil asi i sám bez přečtené zmínky na internetu, jinak se mi ale ten přehnaně fantazijní styl, kterým se tahle série vydala, vůbec nezamlouvá. Když se nepochopitelné a na první pohled nevysvětlitelné věci dějí v žánru sci-fi, tak se vždycky objeví nějaké logické opodstatnění. To ale bohužel nemůžeme očekávat u nadpřirozeností. ()

Romance se starými róbami (2020) (S02E08) 

Oceňuju retrospektivní změnu ve vyprávění, umocněnou černobílým podáním, stejně tak jako návrat Kate Siegel z první řady. Škoda, že jsme se s ní v Bly Manor nesetkali více. ()

Šelma v džungli (2020) (S02E09) 

Tak se nám to nějak krkolomně uzavřelo a i když se mi do toho fakt nechce, musím konstatovat, že jsem byl tentokrát více zmatený než nadšený. Byť jsem ke konci celé to lámání mysli skrze vzpomínky, cesty do minulosti a hrátky s tím, kdo už je po smrti a kdo ještě ne, vskutku pochopil, tak mě konec vůbec neuspokojil a na Bly Manor nebudu vzpomínat jako na jeden z těch lepších seriálových zážitků. ()

Související novinky

Tvůrce Hill House chystá Zánik domu Usherů

Tvůrce Hill House chystá Zánik domu Usherů

06.10.2021

Po úspěchu se dvěma řadami seriálu The Haunting a následně s novou minisérii Půlnoční mše oznámil režisér a scenárista Mike Flanagan další, celkově již pátý projekt pro streamovací službu Netflix.… (více)

The Haunting Of Hill House se vrátí

The Haunting Of Hill House se vrátí

21.02.2019

Populární hororová série The Haunting of Hill House, která loni přistála na Netflixu a okamžitě si získala srdce mnoha diváků i kritiků, se vrátí. Druhá série se bude jmenovat The Haunting of Bly… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Nominace na 76. Zlaté glóby

Nominace na 76. Zlaté glóby

06.12.2018

Nominace na 76. ročník Zlatých glóbů byly čerstvě oznámeny a vy po nich teď nejspíš budete mít ještě více otázek, něž kolik jste měli před nimi. Mezi pěticí nejlepších dramat se totiž objevily filmy… (více)

Reklama

Reklama