Reklama

Reklama

Klér

  • Polsko Kler (více)
Trailer
Polsko, 2018, 132 min

Kamera:

Tomasz Madejski

Hrají:

Arkadiusz Jakubik, Robert Więckiewicz, Jacek Braciak, Janusz Gajos, Joanna Kulig, Adrian Zaremba, Ignacy Klim, Michał Gadomski, Katarzyna Chlebny (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Církev a víra, jak blízko a daleko mají k sobě... Tři kněží, tři pohledy na polskou katolickou církev, na její „poklesky“ jako pedofilie, korupce, chamtivost, přetvářka a s tím spojená problematika celibátu, alkoholismu, touhy po penězích, moci a funkcích. Režisér Wojciech Smarzowski vstupuje na fary, do kanceláří vysokých církevních hodnostářů, doprovází do zákristií ministranty a faráře, vrací se do církevních útulků minulých let a nahlíží do duší kléru i farníků. Jako by desatero neexistovalo... V polských kinech film zaznamenal rekordní návštěvnost, film vidělo více než pět milionů diváků. V roce 2018 získal řadu národních cen. Úspěšně byl uveden i v zahraniční distribuci a na mezinárodních festivalech. Film se z velké části natáčel v České republice, především scény v kostelích, kam byl filmařům vstup na polském území „zapovězen“. Renomovaný režisér Wojciech Smarzowski ve svých filmech otvírá nejpalčivější rány polské společnosti. Nechodí kolem, nezměkčuje, pojmenovává věci napřímo, i když bolestivě. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Střezte se lživých proroků, kteří k vám přicházejí v rouchu ovčím, ale uvnitř jsou draví vlci. Po jejich ovoci je poznáte. (Mt 7, 15-16) 1)  První, co po zhlédnutí snímku diváka napadne, je, že s ohrožením svobody a demokracie v Polsku to tak zlé nebude, když tam může takový film vzniknout, byť jeho přijetí bylo velmi kontroverzní (od nadšení po zhnusené odmítnutí)._____ 2)  Film líčí polskou katolickou církev jako mafii. Jedná se víc v rukavičkách, cestu nehoru nelemují zástupy mrtvol a mafiáni jsou kultivovaní a vzdělaní pánové. Tato soft mafie používá měkčí metody nátlaku, zejména klientelismus bez hranic a úplatkářství. Platby probíhají pěkně z ručky do ručky. Sami mafiáni se příliš ctnostně nechovají - mají milenky, jsou mezi nimi opilci, někteří znásilňují ministranty, mnozí jsou chamtiví a celkově bych na jejich mravní čistotu nevsadil ani pěťák. Na vrcholu stojí arcibiskup, který svým vzhledem i chováním hodně připomíná Brežněva. Úmysl nebo náhoda?_____ 3)  Snímek je jednoznačně zaměřen proti církvi. Zneužívání dětí je tu poněkud démonizováno. Ale nemohu říci, že bych film nesledoval se zájmem._____ 4)  Jaksi mimochodem, ale přesto se stejnou naléhavostí se film vyjadřuje i o polských věřících, kteří jdou lynčovat kněze kvůli (pouhému) podezření ze zneužití dítěte. Jejich mentální obzory výstižně charakterizuje zpovídající se žena: Přestal mě bít - už mě nemiluje._____ 5)  55letý spoluscenárista a režisér Wojciech Smarzowski je známý pro svůj nelítostný pohled na polskou minulost i současnost: ve Volyňi líčí Poláky za války, ve Svatbě Poláky dnes a v Kléru tedy polskou katolickou církev._____ 6)  Arcibiskupa Mordowicze ztělesňuje 79letý Janusz Gajos. Vzpomínáte na jeho mladistvou inkarnaci jako Janek Kos ze seriálu Čtyři z tanku a pes?_____ 7)  Poznámka o pedofilii. Mnoho komentátorů včetně mých oblíbených mluví o pedofilii jako o protiprávním deliktu. Připomínám všem, že pedofílie je odchylná sexuální preference a ne zločin. Vyjadřuje vztah a náklonnost k dětem, nic jiného. Odsuzovat pedofila za to, že se mu líbí děti je něco podobného, jako odsuzovat homosexuála za to, že se mu nelíbí ženy. Něco jiného je sexuální zneužívání dětí, kterého se ovšem dopouštějí nejen někteří pedofilové, ale i mnozí nepedofilové._____ 8)  Sympatický koment napsal: gudaulin****. Liborek_**** výstižně píše o pokrytectví. Verbal***** je jako obvykle ukrutně vtipný. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Veľmi znepokojujúci film. Poľský film sa opäť ukázal v najlepšom svetle, tentokrát sa pustil do ožehavej témy - cirkev. Jej hodnostári nebudú nadšení, tvorcovia zhutnili do svojho príbehu súčasnú problematiku cirkvi. Od pedofílie, porušovaniu celibátu až po korupčné správanie pri tendroch. Možno je to na jeden film príliš veľa, ale nakopené problémy sa roky neriešili, práve naopak, a cirkev ( nielen v Poľsku ) potrebuje podobné zrkadlo... 4+ ()

Reklama

Tosi 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, jestli to bylo víc zábavný, nebo šokující. Určitě to ale bylo hodně negativní zobrazení katolické církve, která má v Polsku jedinečné místo. Film má sice své "hrdiny", tři kněze, ale jsou to křiváci jeden jak druhej, notorici, vyděrači a pedofilové, takže tahle soda musela s Polskem pěkně zahejbat. Herecky bezvadné, téma burcující, holt režisér Volyně ví, jak na sebe ve světě upozornit. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Poláci jsou po filmové stránce než Češi jinde a Klér je toho důkazem. Zajímavé nahlédnutí do prohnilé Polské katolické církve, kde alkohol, výhružky či zneužívání dětí je na běžném pořádku. Byť jsem se obával, že mě film kvůli tématu nestrhne, tak obavy byly zbytečné. Na film se kouká velmi dobře, dokáže překvapit i šokovat a mrazivá atmosféra z toho čiší každým coulem. Solidní. 8/10: ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nuda, reziser Smarzowski sa snazi podat uhol pohladu na polsku mainstreamovu cirkev, no tentokrat plati ze kvalitna tema nie je kvalitny film. Uhol pohladu 3. knazov na RKC. Uznavam polskeho herca Janusza Gajosa, no uz asi aj stary pan na stare kolena zacal recyklovat hovna. Slusne sa to vynadrit neda, zaujimalo by ma, kolko uhlov pohladu na polsku RKC bay mali traja pravnici   : 55 % ()

Galerie (18)

Zajímavosti (9)

  • Během prvních sedmi týdnů uvádění filmu v polských kinech ho zhlédlo rekordních pět miliónů a sto tisíc diváků. (JoranProvenzano)
  • Během prvního promítacího dne film zhlédlo téměř půl miliónu diváků. (JoranProvenzano)
  • Scénář k filmu vznikal od roku 2013 do roku 2018. Všechny scény mají podle scenáristy Rzehaka reálné předobrazy. Smyšlený je pouze hon na kněze. Podle Rzehaka by se farníci ke svému duchovnímu ve skutečnosti nikdy takto nezachovali a bránili by ho do posledního dechu. (klukluka)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama